YSK, cumhurbaşkanlığı adaylığı için gerekli olan 100 bin imza maratonunda toplanan imza sayılarını duyurdu. 4 adayın cumhurbaşkanlığı adaylığı için isimleri açıklanmış oldu. YSK, yarın geçici aday listesini duyuracak.
Cumhurbaşkanlığı seçimi geçici aday listesi Resmi Gazete'de yayımlandı. Listede Kemal Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce, Recep Tayyip Erdoğan ve Sinan Oğan isimleri yer aldı. Geçici aday listesine 29 Mart saat 17.00'ye kadar itiraz edilebilecek.
14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerde, cumhurbaşkanı adaylığı için seçmenler tarafından aday gösterilmek istenenler için imza atma süreci tamamlandı. YSK, 100 bin imza toplaması gereken 11 adayın topladığı imza sayısı hakkında son durumu paylaştı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kemal Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce ve Sinan Oğan Cumhurbaşkanı Adayı oldu. YSK verilerine göre; toplamda 332 bin 139 seçmen ilçe Seçim kurullarına giderek oy verdi.
YSK'dan alınan bilgiye göre adayların süreç sonunda topladığı güncel imza sayıları şu şekilde:
Muharrem İnce: 114 bin 657
Sinan Oğan: 111 bin 502
Muhammed Ali Fatih Erbakan: 69 bin 255 (Cumhur İttifakı'na katılarak adaylıktan çekildi)
Doğu Perinçek: 27 bin 055
Yakup Türkal: 3 bin 137
Erkan Trükten: 2 bin 588
Tevfik Ahmet Özal: 1544
İrfan Uzun: 1263
Halil Murat Ünver: 538
Hilmi Özden: 478
Davut Turan: 122
Yarın geçici aday listesi duyurulacak
YSK, yarın geçici aday listesini duyuracak. Gelen itirazlar değerlendirildikten sonra 31 Mart’ta kesin aday listesi duyurulacak. 1 Nisan’da ise adayların oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi için YSK’da kura çekilişi olacak.
CUMHURBAŞKANI ADAYLIK ÜCRETİ NE KADAR?
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, yaptığı açıklamada cumhurbaşkanlığı başvuru ücretinin 555 bin 980 TL olarak belirlediklerini ifade etti.
MİLLETVEKİLİ ADAYLIK ÜCRETİ NE KADAR?
YSK Başkanı Ahmet Yener, bağımsız milletvekili adaylığı başvuru ücretlerini açıkladı. Buna göre bağımsız Milletvekili olarak aday olmak isteyenlerin ödemesi gereken ücret 55 bin 598 TL olarak belirlendi.
CUMHURBAŞKANI OLMAK İÇİN ŞARTLAR NELERDİR?
Cumhurbaşkanı, kırk yaşını doldurmuş, yükseköğrenim yapmış, milletvekili seçilme yeterliliğine sahip Türk vatandaşları arasından, doğrudan halk tarafından seçilir.
Cumhurbaşkanının görev süresi beş yıldır. Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir.
Cumhurbaşkanlığına, siyasi parti grupları, en son yapılan genel seçimlerde toplam geçerli oyların tek başına veya birlikte en az yüzde beşini almış olan siyasi partiler ile en az yüz bin seçmen aday gösterebilir.
Cumhurbaşkanı seçilen milletvekilinin Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği sona erer.
Genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday, Cumhurbaşkanı seçilir. İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamayı izleyen ikinci pazar günü ikinci oylama yapılır. Bu oylamaya, ilk oylamada en çok oy almış iki aday katılır ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday, Cumhurbaşkanı seçilir.
İkinci oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan birinin herhangi bir nedenle seçime katılmaması halinde; ikinci oylama, boşalan adaylığın birinci oylamadaki sıraya göre ikame edilmesi suretiyle yapılır. İkinci oylamaya tek adayın kalması halinde, bu oylama referandum şeklinde yapılır. Aday, geçerli oyların salt çoğunluğunu aldığı takdirde Cumhurbaşkanı seçilir. Oylamada, adayın geçerli oyların çoğunluğunu alamaması halinde, sadece Cumhurbaşkanı seçimi yenilenir.
Seçimlerin tamamlanamaması halinde, yenisi göreve başlayıncaya kadar mevcut Cumhurbaşkanının görevi devam eder.
Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin diğer usul ve esaslar kanunla düzenlenir.
MİLLETVEKİLİ OLMAK İÇİN ŞARTLAR NELERDİR?
Otuz yaşını dolduran her Türk, milletvekili seçilebilir.
En az ilkokul mezunu olmayanlar; kısıtlılar; yükümlü olmasına ve muaf bulunmamasına rağmen muvazzaf askerlik hizmetini yapmayanlar veya yapmış sayılmayanlar; kamu hizmetinden yasaklılar; taksirli suçlar hariç, ağır hapis veya iki yıldan fazla hapis cezasına hüküm giyenler; affa uğramış olsalar bile zimmet, ihtilas, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, gasp, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı suçlarla kaçakçılık, resmî ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, Devlet sırlarını açığa vurma suçlarından biri ile hüküm giymiş olanlar, Anayasanın ondördühcü maddesi hükmü uyarınca temel hak ve hürriyetlerinden birini kaybetmiş bulunanlar, milletvekili seçilemezler.
Kamu hizmeti görevlilerinin milletvekili adayı olabilme şartları, kanunla düzenlenir.
Hâkimler, Silahlı Kuvvetler mensupları, mesleklerinden çekilmedikçe, aday olamazlar ve milletvekili seçilemezler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder