Binance üzerinde bitcoin btc xrp ada eos eth shib wink xlm bnb link uni ltc usdt doge dot sol vet ass trx btt fil neo xmr xtz atom avax cake rune dash chz sushi paribu btcturk bitcin bitexen
Yukarı Çık Çapası Kodu
Son Dakika

Çevre Temizlik Vergisi Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Yazı Boyutunu Büyütüp-Küçültme +Aa-
→ Reklamlar ←
→ Reklamlar ←
-- --
Çevre Temizlik Vergisi Sorgulaması Nasıl Yapılır? Belediye sınırları içerisindeki tüm konut, işyeri ve diğer yapılarda ikamet eden kişilerin ve kurumların ödemek zorunda olduğu çevre temizlik vergisi diğer adıyla çöp vergisi miktarı; bu vergiyi ödemekle yükümlü işyeri sahipleri tarafından 2021 yılında da araştırılmaya devam ediyor.

Söz konusu evler olduğunda kişinin su faturasına yansıtılan çöp vergisi, söz konusu işyeri sahipleri ve esnaflar olduğunda ise bu verginin mutlaka zamanında yetkili kuruma yani belediyeye ödenmesi gerekiyor.
Bu yazımızda kısaca çevre ve temizlik vergisine kimler tabidir? Çevre ve temizlik vergisi sorgulaması nasıl yapılır? vb. konu ile ilgili en çok merak edilen soruları yanıtlamaya çalışacağız.

İşte, bu vergiye dair bilmeniz gereken o detaylar:

Çevre ve Temizlik Vergisi Nedir? Kimler Bu Vergiye Tabidir?
Konut ve işyerleri dahil tüm bina sakinlerinin ödemekle yükümlü olduğu çevre temizlik vergisi, 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nda açık ve net bir şekilde ifade ediliyor.

2464 sayılı kanuna göre bu vergi hane başına alınıyor. Yani apartmanlarda ve diğer yapılarda yaşayan sakinlerin ve iş yeri sahiplerinin tamamının bu vergiyi ödemeleri gerekiyor.

Konut sakinlerinin yani vatandaşların ödemeleri gereken çevre ve temizlik vergisi onların su faturasına yansıtıldığından vatandaşların ayrıca bu vergiyi ödemelerine gerek kalmıyor.

Bununla birlikte işyeri ve dükkan sahiplerinin çöp vergisini yılda iki sefer olacak şekilde belediyeye ödemeleri zorunluluk arz ediyor.

İstisnai olarak belediyenin çevre ve temizlik hizmetlerinden yararlanmalarına rağmen su ihtiyacını belediyeden karşılamayan kişilerden bu vergi alınmıyor. Bu kişiler, farklı vergilere tabi tutuluyorlar.

Çevre ve Temizlik Vergisinden Kimler Muaftır?
İlgili kanuna göre vatandaşların ve işyeri işleten kişilerin ödemeleri gereken bu vergiden bazı kurum ve kuruluşlar muaf tutuluyor.

Aynı zamanda işyeri sahibi dükkanını ya da mağazasını kullanmadığı hallerde belediyeye konuyla ilgili dilekçe yazdığı takdirde çevre ve temizlik vergisini ödeme zorunluluğundan kurtulabiliyor.

Taşınmazların yani dükkan ve işyerlerinin kiraya verilmesi halinde bu verginin kiracı tarafından ödenmesi gerekiyor.

Çöp vergisini zamanında ödemeyen kişiler, bu vergiyi gecikme zammı ile ödemek zorunda kalıyorlar.

Çevre ve temizlik vergisinden muaf olan belli başlı kurumları aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

İl özel idaresi
Üniversiteler
Kızılay Genel Merkezi ve tüm şubeleri
Kredi ve Yurtlar Kurumu bünyesindeki öğrenci yurtları
Elçilik ve konsolosluk hizmetine ve elçilerin ikametgahı için tahsis edilmiş konutlar ve binalar
Genel ve katma bütçeli idareler
İbadethaneler
Belediye ve köylerin kurdukları birliklere ait olan binalar
Uluslararası kuruluşlara ait temsilciliklerin kullandığı binalar
E-Devlet Üzerinden Çevre ve Temizlik Vergisi Sorgulama
Çevre ve temizlik vergisi miktarını ve bu vergiyi ne zaman ödemeniz gerektiğini e-devlet üzerinden ya da Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi internet sitesinden kolaylıkla sorgulayabilmeniz mümkün!

Aynı zamanda bu adresler üzerinden vergi borcunuzu kredi kartınızı kullanarak da dakikalar içerisinde ödeyebilirsiniz.

Çevre ve temizlik vergisini e-devlet üzerinden sorgulamak ve ödemek için yapmanız gerekenleri aşağıdaki şekilde adım adım özetleyebiliriz:

Çevre ve temizlik vergisi, emlak vergisinin bir alt sınıfı olduğundan e-devlet üzerinden emlak vergisi sorgulama sayfasına ulaşarak, çevre ve temizlik vergisi seçeneğini bulmanız gerekiyor.
Vergi sorgulama sayfasına ulaşmak için öncelikle https://www.turkiye.gov.tr/gib-vergi-borcu-sorgu linkini tıklamalısınız.
Ardından TC kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz ile sisteme giriş yapmalısınız.
Sayfaya tıkladığınızda sayfa sizi tüm vergi borçlarınıza dair bilgilendiriyor. Yani çevre ve temizlik vergisi borç miktarınızın yanı sıra diğer vergi borçlarınızı da sistemde rahatlıkla görebiliyorsunuz.
E-devlet sistemini daha önce hiç kullanmadıysanız, PTT’ye giderek kendinize ait e-devlet şifrenizi alabilir, TC kimlik numaranız ve şifrenizle sisteme hızlıca giriş yapabilirsiniz.
Üstelik çevre ve temizlik verginizi ve diğer vergileri kredi kart bilgileriniz ile kolaylıkla ödeyebilirsiniz.
Gelir İdaresi Başkanlığı Sayfasından Çevre ve Temizlik Vergisi Sorgulama
E-devlet şifreniz yoksa Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi internet sitesi üzerinden çevre ve temizlik vergisi miktarını sorgulayabilir, hatta ödeme işleminizi de gerçekleştirebilirsiniz.

Vergi borcu sorgulama için yapmanız gereken tek şey https://intvrg.gib.gov.tr/index.jsp?gn=odeme linkini tıklamak!

Bu linki tıkladıktan sonra TC kimlik numaranız, güvenlik kodu vb. size yöneltilen tüm soruları doğru bir şekilde yanıtlamanız gerekiyor.

Sonrasında tüm vergi borçlarınızı görebileceğiniz ve ödeyebileceğiniz sayfaya sistem tarafından yönlendiriliyorsunuz.

Belediyeden Çevre Temizlik Vergisi Sorgulama
Vergi borcunuzu bağlı olduğunuz yani çevre ve temizlik hizmetlerinden yararlandığınız belediyeye giderek de öğrenebilir, belediye hizmet ofisindeki vezneden vergi borcunuzu ödeyebilirsiniz.

Ayrıca bulunduğunuz ilçe belediyesinin resmi internet sitesine giriş yaparak e-belediye borç sorulama sayfasından T.C. kimlik numarasının girerek borç durumunu sorgulayabilirsiniz.

SMS ile Çevre ve Temizlik Vergisi Sorgulama
Çevre ve temizlik vergisi dahil tüm borçlarınızı sorgulayabilmenizin en kolay yöntemi ise SMS ile vergi borcu sorgulama!

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın bir projesi olan sms ile borç sorgulama kapsamında 378 farklı başlıktaki vergi borcunuzu öğrenebiliyorsunuz.

SMS ile borç sorgulama hizmetinden yararlanmak istiyorsanız, önce telefonunuzun mesaj bölümüne girmeli ve BORC yazmalısınız. Sonrasında mesaja TC kimlik numaranızı, nüfus cüzdanı seri numaranızı ve annenizin kızlık soyadının ilk 2 harfini yazmalısınız.

Son olarak bu mesajı 1189’a mesaj olarak göndermelisiniz.

Örnek sorgulama:

‘BORC 12345646312 A12 YE yazdıktan sonra bu mesajı 1189’a yollamalısınız.

Çevre Temizlik Vergisi Nasıl Ödenir
Çevre temizlik vergisinin ödemese mesken yani evler için su faturasından tahsil edilirken iş yerleri için ise belediyelerin veznelerinden ve belediyelerin resmi internet siteleri üzerinden ödenmektedir.

Çevre Temizlik Vergisi Ödeme Tarihleri
Çevre temizlik vergisi yılda 2 defa ödenmektedir. İster yıllık olarak ödeyebileceğiniz gibi 6 ayda bir taksitle ödeme imkanınız bulunmaktadır. Temizlik vergisi ilk taksiti 1 Haziran tarihine kadar ödenmesi gereklidir.

Çevre Temizlik Vergisi Gecikme Cezası
Çevre temizlik vergisi ödeme si yapacak ev ve işyerleri belirtilen tarihine kadar ödemediklerinden gecikme cezası uygulanır. Aylık ortalama olarak 1.40 oranında faiz uygulanır.

Çevre temizlik vergisinin öğrenmek ve sorgulamak için sizlere bu yazımızda bilgi vermeye çalıştım. Aklınıza takılan soruları yorum kısmına yazarak sorabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder


İnd | Ping | Bing | Ping 2 | Feedburner | Auto Ping | Yandex Memurlar Kamu personeli memur adayları sağlık personeli meb personeli memur alımı kamu personeli alımı KPSS ve sınav haberleri Memurlar Haber sitesi Memur alımı, memur maaşları, memurlar için haberler, öğretmen haberleri, öğretmen atamaları, memur zamları, 4c, 4b, iş ilanları, memur ilanları, kpss haberleri Memur Site'de
Bedava MP3 Download, MP3 indir, Ücretsiz MP3, Dangerous MP3, Dangerous MP3Yerli ve yabancı hd film izle, Türkçe dublaj ve alt yazı seçenekleri ile en güncel filmleri 1080p kelimeleriyle sitemize gelenler için uyarıdır. Sitemizde hiçbir MP3 ve Türkçe Dublaj Full HD ve Türkçe Altyazılı 1080p İzle Tek Parca 4k 1080p Full HD filmi seyret Full Film bulunmamaktadır! Sadece bazı sitelerden dış bağlantı alınarak tanıtım amaçlı bir kaç şarkı bulunabilir. Lütfen sanata ve sanatçıya saygı için korsan müziğe hayır! Internetten mp3 yüklemek yerine onların kaset ve cd'lerini alarak destek olalım.
Günümüzün en büyük hobilerinden birisi hiç kuşkusuz TV izlemektir. Canlı TV sitemiz TV izlemeyi siz kullanıcılarına kolaylaştırmak için kurulan bir platformdur. Sitemizde tüm kanalları kesintisiz ve donmadan rahatlıkla izleyebilirsiniz.
aktüel, ürünler, kataloğu, broşürü, insert, indirim, kampanya, promosyon, a101, bim, şok, market,aktuel katalogu
YASAL UYARI;

Sitemizde yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum,analiz ve tavsiyeler, yorum,analiz ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun ve doğru sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.memursite.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir.
Sitemizde yer alan bilgiler tanı ve tedavi amaçlı değildir. Sizlere aktardığımız bilgiler, tavsiye niteliğinde olup reçete ya da tedavi yöntemlerinizi değiştirmeye yönelik değildir. Sitemizdeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır. Sitemizdeki bilgileri uygulamadan önce mutlaka doktorunuza danışınız. Sağlık problemlerinizin temelinde yatan sorunu ancak doktorunuza muayene olarak bulabilirsiniz. Bu bilgiler tanı ve tedavi amaçlı kullanıldığında sorumluluk tamamen Kullanıcılar ve Üyelere aittir. Bilgilerin yanlış anlaşılmasından ve buna bağlı olarak doğabilecek mağduriyetten sitemiz yasal sorumluluk altında değildir, siteye girmekle bu şartları okumuş, anlamış ve kabul etmiş sayılırsınız.
Memursite.com haber, yorum ve reklam için - İletişim: reklam@memursite.com
OcakŞubatMartNisanMayıs Haziran Temmuz Ağustos EylülEkimKasım AralıkPazartesiSalıÇarşambaPerşembeCumaCumartesiPazar  2020 2021 2022 2023 2024 2025 2026 2027 2028 2029 2030 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55. 56. 57. 58. 59. 60. 61. 62. 63. 64. 65. 66. 67. 68. 69. 70. 71. 72. 73. 74. 75. 76. 77. 78. 79. 80. 81. 82. 83. 84. 85. 86. 87. 88. 89. 90. 91. 92. 93. Maps1*Maps2*Maps3*Maps4*Maps5*Maps6*Maps7*Maps8*Maps9*Maps10*Maps11*Maps12*Maps13*Maps14*Maps15*Maps16*Maps17
TRT 1, Kanal D, Atv, Show TV, Star TV, Kanal 7, Tv 8, Fox TV ve online ücretli dizi ve film platformlarının Netflix, BluTV, puhutv, exxen, amazon prime, FOXPlay, beIN CONNECT, Filmbox Live, Mubi, D-Smart GO, Turkcell TV Plus, Tivibu, YouTube gibi sitelerin ücretli içeriklerini en sevdiğiniz dizileri, en beğendiğiniz filmleri ücretsiz olarak kendi sitelerinden izleyiniz.