
Şirket incelemesi yaparken öz sermaye karlılığının yüksek olması iyi, düşük olması kötü bir göstergedir. Ancak unutulmamalıdır ki şirketin öz sermaye karlılığı yüksek olsa bile bu oran zaman içerisinde düşüşe geçiyorsa, bu şirketi sırf öz sermaye karlılığı yüksek diye yatırım yapılabilir olarak değerlendirmek doğru olmayacaktır. Bu nedenle yatırım yapmadan önce o şirketin geçmiş öz sermaye karlılıklarına bakın. Bu oran zaman içerisinde artıyorsa olumlu, azalıyorsa olumsuzdur. Öz Sermaye karlılığı yüksek olan şirketlerin geçmiş performanslarına baktığımızda büyük bir çoğunluğunun uzun vadede yatırımcısına kazandıran şirketler olduğunu görmekteyiz.
Öz sermaye karlılık oranı önemlidir. Fakat hisse senedi seçimi yaparken, Öz sermaye karlılık oranı tek başına değerlendirilecek bir kıstas değildir. Sırf öz sermaye karlılık oranı yüksek diye bir şirkete yatırım yapılmamalıdır. Hisse senedi yatırımı yapmadan önce şirketin faaliyet gösterdiği sektördeki rekabet gücü, borçluluk oranı, sektörün gelecek beklentilerini düşünün. Daha sonra o şirketin fiyatı uygunsa satın alın.
Öz Sermaye Karlılığı Nasıl Hesaplanır?
Öz Sermaye Karlılığı Formülü: Net Kar / Öz Sermaye'dir
Örnek; XYZ şirketinin 2020 yılı net karı 880 milyon TL. Aynı dönemde özsermayesi ise 3 600 milyon TL olsun. Buna göre öz sermaye karlılık oranı ise 880/3600= %24,44 olur. Yani XYZ şirketi, hissedarlarının her 1 TL’lik yatırımına karşılık 0,24 TL para kazanmıştır. Seneye bu oran %10’a düşerse, o zaman biz de sorarız kardeşim sen niye böyle yaptın diye. Ama oran %25’e yükselirse, şirketin yönetimi paramı daha iyi yönetmiş demektir.
Öz sermaye karlılığı yüksek şirketler