Binance üzerinde bitcoin btc xrp ada eos eth shib wink xlm bnb link uni ltc usdt doge dot sol vet ass trx btt fil neo xmr xtz atom avax cake rune dash chz sushi paribu btcturk bitcin bitexen
Yukarı Çık Çapası Kodu
Son Dakika

Doğum parası ve Süt parası nasıl alınır? Doğum parası yardımı ne kadar? Doğum İzni şartları tüm herşey bu haberimizde

Yazı Boyutunu Büyütüp-Küçültme +Aa-
→ Reklamlar ←
→ Reklamlar ←
-- --
DOĞUM İZNİ NEDİR, ŞARTLARI NELERDİR?

SSK (4A), BAĞ-KUR(4B) ya da Emekli Sandığı (4C) kapsamında çalışan kadınlar için devlet tarafından yasal olarak izin süreleri verilmiştir. İş Kanunu’nun 74. Maddesi kapsamında tanınan bu hak çalışan kadınlara; doğum öncesi 8 hafta ve doğum sonrası 8 hafta olmak üzere toplamda 16 haftalık ücretli izin hakkı tanımaktadır. Doğum çoklu olarak gerçekleşecekse bu izin süresi doğum öncesi 10, doğum sonrası 10 hafta olacak şekilde toplamda 20 hafta şeklinde verilmektedir.SSK doğum izni şartları ise şu şekildedir; 

- SSK doğum izni süreleri ilgili hekimin vereceği rapora göre değişebilmektedir. SSK’lı kadın çalışanının sağlık durumuna, çalıştığı işin şartlarına ve hamileliğin gidişatına göre bu süre uzatılabilmektedir.

 - Hekim tarafından uygun görülürse ve raporda belirtilirse doğum öncesi 8 haftalık izin doğum sonrasına belirli bir sürede aktarılabilmektedir. Normal şartlarda hamileliğin 32. haftasında, 8 haftalık doğum öncesi izne çıkılması gerekmektedir. Hekim uygun görürse SSK’lı kadın doğuma 3 hafta kalıncaya kadar çalışabilmektedir. Doğum öncesi çalıştığı sürelerde izin hakkı doğum sonrasına eklenmektedir. - Doğum izni bittikten sonra SSK’lı kadın dilerse 6 ay ücretsiz izin alabilmektedir.


SÜT PARASI KİMLERE ÖDENİR?

4A (SSK) ve 4B (BAĞ-KUR) sigorta kollarına mensup olarak hizmet akdine bağlı ya da kendi adına ve hesabına yaptıkları çalışmalardan dolayı aylık alan anneler ve babalar emzirme ödeneği desteğinden yararlanabiliyor.

Süt parasından bütün anneler yararlanamaz.

Sadece SSK'lı olarak çalışan annelere yada SSK'lı olarak çalışan babaların çalışmayan eşlerine yapılır. 


Çalışan anneye doğum parası ödemesi kapsamında kişinin aynı zamanda izinden sonraki 112 günlük sürede çalışmaması şart koşuluyor. Burada doğum parası almak için başvuru yapan anne SGK'lı çalışmıyorsa, SGK doğum parası için babanın çalışma koşulları dikkate alınıyor. Doğum parası hakkına sahip olmak için belirlenen son şart ise bebeğin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmiş ve hayatta olması gerekiyor. Bu şartları sağlayan anneler ve babalar başvuruların ardından 16 hafta boyunca karşılıksız doğum parası ödeneğinden faydalanabiliyor.

ÇALIŞMAYAN KADINLAR İÇİN DOĞUM PARASI
Çalışmayan kadınlar için doğum parası alma şartlarında ise ilk çocuğa tek seferlik 300 TL ödeme yapılmaktadır. Bu ödemeler ikinci çocukta 400 TL olarak belirlenirken üçüncü ve sonraki çocuklar için ödenen doğum parası ücreti 600 TL'ye çıkıyor.

DOĞUM PARASI NE KADAR?
2021 yılında belirlenen doğum parası ücreti asgari ücret zammına göre güncellendi.2020 yılında 31.96 kuruş olan en düşük günlük doğum parası 2021 yılında net 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak açıklanan asgari ücrete göre 38 lira 15 kuruş olarak belirlendi. 2020 yılında en yüksek doğum parası 234 lira 44 kuruşken, 2021 yılında ise bu ücret en 286 lira 20 kuruş olarak açıklandı.


DOĞUM PARASI SORGULAMA
Doğum parası başvurusu yapıldıktan sonra e-devlet üzerinden kolaylıkla sorgulama yapılabilmektedir. e-devlet'te yer alan "Doğum Parası" sekmesi üzerinden işlemlerinizi kontrol edebilir ya da 183 ve 144 numaralı hatlar üzerinden bilgi alabilirsiniz.

DOĞUM PARASI NE ZAMAN YATAR?
Doğum parası ödemeleri başvuruların sonuçlanmasının ardından e-devlet üzerinden açıklanır. Sonuçlar anne adaylarının başvurusuyla birlikte 55 günlük süre içerisinde açıklanır. Açıklanan sonuçlar kapsamında kişiler kimlikleriyle e-devlet üzerinden belirlenen PTT noktasından ödemelerini kolaylıkla alabilir.

SÜT PARASI DESTEK BAŞVURUSU NEREYE YAPILIR?

Anne doğum yaptıktan hemen sonra yani sisteme düşer düşmez, anneye süt parası verilmesi kararı alınır.  Daha sonra anneye verilecek süt parası için banka hesabına bakılır. Annenin ilgili bankalarda hesabı varsa, para direkt olarak bu hesaplara yatırılır. Ama anne veya babanın Bağ-Kur’lu olması durumunda başvuru alınabilir. Süt parası ödeneği başvuruları ikamet edilen il ya da ilçedeki Sosyal Güvenlik Kurumu’na bizzat gidilerek yapılır. Kimlik belgesi ile doğuma ait evrakların kullanılması ile yapılacak başvuru, 15 gün içinde sonuçlanır.

Süt parası başvurusu için kullanılması gereken evraklar şu şekilde: 

- Süt parası müracaat talep dilekçesi

- Doğum raporu

- Doğum raporu

- Kimlik belgesi


SÜT PARASI DESTEĞİ NE ZAMAN YATIRILIR?

Süt parası desteği her ayın 8-14 günleri arasında ödemesi yapılır. Doğumun meydana geldiği ayda yapılan başvurularda, bir sonraki ayın 8’i ile 14’ü arasında süt parasının alınması sağlanır. 2022 yılında süt parası 315 TL olarak ödenmeye devam edecektir. Sadece 1 ay (tek sefere mahsus ödenir. Süt parasını almaya hak kazandığınız andan itibaren 5 yıl içinde bu parayı PTT'den almanız gereklidir. 


SÜT PARASI DESTEĞİ ALABİLMEK İÇİN GEREKLİ OLAN ŞARTLAR NELERDİR?

Süt parası başvurusu yapmak için gerekli görülen şartlar şu şekilde:

Süt parası ödemeleri, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan tüm annelere verilir.
 
Süt parası almak için kadınların sigortalı olarak çalışması ya da eşlerinin sigortalı olması gerekir.
 
Süt parası ödemesi, 4C yani emekli sandığına bağlı sigortalılar adına gerçekleştirilmez.
 
Sigortalıların süt parasından faydalanabilmeleri için çocukların 2015 tarihinden sonra dünyaya gelmesi gerekir.
 
5 yaşını tamamlamayan çocuklar için süt parası ödeneği hazırlanır.
 
Emzirme ödeneğinden faydalanabilmek için doğumun gerçekleşmesi ve doğan çocukların hayatta olması kuralı bulunuyor.
 
Emzirme ödeneği başvurusundan önce, çocukların kimlik belgesinin çıkarılması gerekir.
 
Süt parası ödemeleri, sadece annelere yapılıyor. Babaların süt ödeneğini çekmesine izin verilmez.
 
SSK’lı olarak çalışan kadınların eşleri için de süt parası ödeneği çıkarılmaz.


SÜT PARASI DESTEK BAŞVURUSU NEREYE YAPILIR?

Anne doğum yaptıktan hemen sonra yani sisteme düşer düşmez, anneye süt parası verilmesi kararı alınır.  Daha sonra anneye verilecek süt parası için banka hesabına bakılır. Annenin ilgili bankalarda hesabı varsa, para direkt olarak bu hesaplara yatırılır. Ama anne veya babanın Bağ-Kur’lu olması durumunda başvuru alınabilir. Süt parası ödeneği başvuruları ikamet edilen il ya da ilçedeki Sosyal Güvenlik Kurumu’na bizzat gidilerek yapılır. Kimlik belgesi ile doğuma ait evrakların kullanılması ile yapılacak başvuru, 15 gün içinde sonuçlanır.

Süt parası başvurusu için kullanılması gereken evraklar şu şekilde: 

- Süt parası müracaat talep dilekçesi

- Doğum raporu

- Doğum raporu

- Kimlik belgesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder


İnd | Ping | Bing | Ping 2 | Feedburner | Auto Ping | Yandex Memurlar Kamu personeli memur adayları sağlık personeli meb personeli memur alımı kamu personeli alımı KPSS ve sınav haberleri Memurlar Haber sitesi Memur alımı, memur maaşları, memurlar için haberler, öğretmen haberleri, öğretmen atamaları, memur zamları, 4c, 4b, iş ilanları, memur ilanları, kpss haberleri Memur Site'de
Bedava MP3 Download, MP3 indir, Ücretsiz MP3, Dangerous MP3, Dangerous MP3Yerli ve yabancı hd film izle, Türkçe dublaj ve alt yazı seçenekleri ile en güncel filmleri 1080p kelimeleriyle sitemize gelenler için uyarıdır. Sitemizde hiçbir MP3 ve Türkçe Dublaj Full HD ve Türkçe Altyazılı 1080p İzle Tek Parca 4k 1080p Full HD filmi seyret Full Film bulunmamaktadır! Sadece bazı sitelerden dış bağlantı alınarak tanıtım amaçlı bir kaç şarkı bulunabilir. Lütfen sanata ve sanatçıya saygı için korsan müziğe hayır! Internetten mp3 yüklemek yerine onların kaset ve cd'lerini alarak destek olalım.
Günümüzün en büyük hobilerinden birisi hiç kuşkusuz TV izlemektir. Canlı TV sitemiz TV izlemeyi siz kullanıcılarına kolaylaştırmak için kurulan bir platformdur. Sitemizde tüm kanalları kesintisiz ve donmadan rahatlıkla izleyebilirsiniz.
aktüel, ürünler, kataloğu, broşürü, insert, indirim, kampanya, promosyon, a101, bim, şok, market,aktuel katalogu
YASAL UYARI;

Sitemizde yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum,analiz ve tavsiyeler, yorum,analiz ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun ve doğru sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.memursite.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir.
Sitemizde yer alan bilgiler tanı ve tedavi amaçlı değildir. Sizlere aktardığımız bilgiler, tavsiye niteliğinde olup reçete ya da tedavi yöntemlerinizi değiştirmeye yönelik değildir. Sitemizdeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır. Sitemizdeki bilgileri uygulamadan önce mutlaka doktorunuza danışınız. Sağlık problemlerinizin temelinde yatan sorunu ancak doktorunuza muayene olarak bulabilirsiniz. Bu bilgiler tanı ve tedavi amaçlı kullanıldığında sorumluluk tamamen Kullanıcılar ve Üyelere aittir. Bilgilerin yanlış anlaşılmasından ve buna bağlı olarak doğabilecek mağduriyetten sitemiz yasal sorumluluk altında değildir, siteye girmekle bu şartları okumuş, anlamış ve kabul etmiş sayılırsınız.
Memursite.com haber, yorum ve reklam için - İletişim: reklam@memursite.com
OcakŞubatMartNisanMayıs Haziran Temmuz Ağustos EylülEkimKasım AralıkPazartesiSalıÇarşambaPerşembeCumaCumartesiPazar  2020 2021 2022 2023 2024 2025 2026 2027 2028 2029 2030 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55. 56. 57. 58. 59. 60. 61. 62. 63. 64. 65. 66. 67. 68. 69. 70. 71. 72. 73. 74. 75. 76. 77. 78. 79. 80. 81. 82. 83. 84. 85. 86. 87. 88. 89. 90. 91. 92. 93. Maps1*Maps2*Maps3*Maps4*Maps5*Maps6*Maps7*Maps8*Maps9*Maps10*Maps11*Maps12*Maps13*Maps14*Maps15*Maps16*Maps17
TRT 1, Kanal D, Atv, Show TV, Star TV, Kanal 7, Tv 8, Fox TV ve online ücretli dizi ve film platformlarının Netflix, BluTV, puhutv, exxen, amazon prime, FOXPlay, beIN CONNECT, Filmbox Live, Mubi, D-Smart GO, Turkcell TV Plus, Tivibu, YouTube gibi sitelerin ücretli içeriklerini en sevdiğiniz dizileri, en beğendiğiniz filmleri ücretsiz olarak kendi sitelerinden izleyiniz.