Binance üzerinde bitcoin btc xrp ada eos eth shib wink xlm bnb link uni ltc usdt doge dot sol vet ass trx btt fil neo xmr xtz atom avax cake rune dash chz sushi paribu btcturk bitcin bitexen
Yukarı Çık Çapası Kodu
Son Dakika

Osmanlı Döneminde Yaşanmış 10 İlginç Olay

Yazı Boyutunu Büyütüp-Küçültme +Aa-
→ Reklamlar ←
→ Reklamlar ←
-- --
Osmanlı döneminde pek çok ilginç olay yaşanmıştır. Kimi üzücü, kimi şaşırtıcı, kimi ürkütücü bu olayları tarihçilerin araştırmaları neticesinde öğrenebiliyoruz.

Reşad Ekrem Koçu bu tarihçilerden biri, kitaplarında bizlere Osmanlı tarihinde gerçekleşmiş pek çok ilginç olayı aktarıyor. Sizler için “Tarihimizde Garip Vakalar” kitabında yer alan ilginç olaylardan bir kısmını derledik.

1. Lale çiçeği Avrupa’ya Türkiye’den gitmiştir.

Beyaz bir lale olan bu lalenin adı “Dülbent lale” idi. Fransızca lalenin ismi olan “Tulipe” kelimesi bu tülbent isminden türetilmiştir

2. Silivri açıklarında denizin dibinde en az sekiz on bin altın lira kıymetinde elmas vardır. Hikayesi şu şekildedir:

İkinci Mahmut vapurla Gelibolu’ya kadar bir seyahate çıkmıştı. Dönüşte gemi Silivri açıklarında bir fırtınaya tutuldu ve geminin arkasına bağlı olan saltanat kayığı içindeki kıymetli eşyalarla beraber denizin dibini boyladı. Bu eşyalar arasında Padişahın sapı elmaslarla donatılmış şemsiyesi de vardı.

3. Endonezya’nın Sumatra adasında en büyük kilisenin çanı eski bir Türk topundan yapılmıştır ve üzerinde İkinci Selim’ in tuğrası vardır.

Bu top, 16’ncı yüzyılda Sumatra Müslümanlarına yardım için İstanbul’dan gönderilen Türk döküm ustaları tarafından orada dökülmüş üzerine de: “Bu ada Müslümanlarının Türkiye’ye tabiiyeti alameti olarak bu padişahın tuğrası konmuştur” yazılmıştır.

4. Bugün mevcut değildir, Topkapı sarayı bah¬çelerinin sahil kısmında, Üsküdar’a karşı ve sahildeki kale duvarının üstünde on altıncı asır yapısı büyük ve güzel bir köşk vardı.

Türk yapı sanatının şaheserlerinden olan bu köşkün adı “İncili Köşk” idi. Sadrazam Sinan Paşa tarafından yaptırılarak Üçüncü Murad’a hediye edildiği için Sinan Paşa Köşkü de denilirdi. Eğlencelerine çok düşkün olan bu padişah, bir gün İncili Köşk’ün büyük salonunda denize bakan bir pencere önünde oturmuş, hanende ve sazendelerle zevk ve sefasındaydı. O sıralarda İskenderiye kadırgalarından iki gemi İstanbul’a geldi ve protokole uyarak, İncili Köşk önünden geçerken top atmak suretiyle sarayı ve padişahı selamladı.

Bu kadar zamandır koca donanmalar girip çıkmış, koca balyemez topları atılmış bir şeycikler olmamışken, o gün, bu iki gemiden atılan kurusıkı toplarda köşk zangır zangır titremiş ve padişahın önünde oturduğu pencerenin camları kırılıp dökülmüş, ortalığı toz duman kaplamıştı. Herkese bir dehşet gelmiş ve Sultan Murat “Bu kafir yoksa yıkılır mı?” Demişti. Bir müddet düşünceye dalan Padişah: “Bu bir işarettir… Bizim bu köşke son gelişimiz!” Diyerek ağlamaya başlamıştır. Üçüncü Murad’ın sözü kısa sürede gerçeğe dönüştü ve birkaç gün sonra hastalanarak vefat etti.


 
 
5. Türkiye’de ilk defa Latin harfleriyle Türkçe yazı yazan Üçüncü Selim’in kız kardeşi Hatice Sultandır.

Hatice Sultan, bir ara maiyetinde çalışmış olan ressam ve mimar Melling’e emir ve ricalarını bu suretle bildirirdi. Melling, Türkçeyi azıcık anlar ve konuşur, fakat Arap harflerini bilmezdi.

6. Garip bir sünnet hediyesi: Fincan.

On dokuzuncu yüzyılın en zengin devlet adamlarından biri 90 yaşına kadar yaşamış olan Serasker ve Sadrazam Hüsrev Mehmet Paşadır. Enderun tarihçisi Ata Bey, 9-11 yaşlarında bir çocukken sünnet olacağı zaman babası Tayyar Ağa tarafından büyüklerin ellerini öptürmeğe götürülmüş. Bu arada, konağında emekli olarak oturan Hüsrev Mehmet Paşa’ya da gitmişler. Paşa: “Ah yavrum, fakir zamanıma rastladın.” Demiş. Sonra bir çekmecenin önünde bir müddet bir şeyler karıştırmış ve çocuğa hediye olarak zarflı bir kahve fincanı hediye etmiş. Çocuk kahve fincanını ne yapsın? Bir sandığın bir köşesine atmış unutmuş. Aradan uzun yıllar geçmiş. Ata Bey memuriyetlerde dolaşmış, önemli işlere memur edilmiş, evlenmiş, çoluk çocuk sahibi olmuş. Nihayet gözden düşmüş, yıllarca yoksulluk çekmiş, borçlanmış ve eşyalarını satmaya başlamış, evini rehine vermiş. Ancak durum ümitsiz, bir felaket devri.

Bir gün akşam için ekmek parası dahi olmayan bir zamanda aklına Hüsrev Mehmet Paşa’nın hediye ettiği fincan gelmiş. “Götürüp şunu satayım da beş on kuruş alayım” diye düşünmüş. Fakat hemen satamamış. Çünkü fincanın, Ming hanedanından kalma bir Çin porseleni, zarfının da Memluk sultanları devrine özgü nadide bir sanat eseri olduğu ortaya çıkmış. Hararetli bir müzayede sonucunda satılan bu küçük hediye Ata Bey’in bütün borçlarını ödemiş, evini rehinden çıkarmış, geri kalan parayla da gayet güzel bir yaşam sürmüşler.


 
7. İstanbul’da Yenibahçe civarında Mimar Sinan yapısı Hüsrev Paşa türbesi, Türk yapı sanatının çok güzel eserlerinden biridir.

Türbede yatan Hüsrev Paşa, Kanuni devrinde kubbe vezirliği yapmış, vekar ve haysiyet sahibi bir kişidir. Divanda Sadrazam Süleyman Paşa ile yaşadığı şiddetli bir tartışma yüzünden azledilince kendisini derin bir üzüntüye kaptırmıştır. Sarayına kapanarak bir açlık grevine başlamış ve ölmüştür. Hüsrev Paşa, Osmanlı tarihi boyunca bu suretle intihar eden tek insandır.

8. Fatih Sultan Mehmet tahta çıktığı zaman bir kuyruklu yıldız görünmüştü; papa o zaman yıldızı “Türk ve Müslüman dostu zındık yıldız” olarak aforoz etmişti.

Bu kuyruklu yıldızın, sonra, Halley kuyruklu yıldızı olduğu öğrenildi. Balkan Harbinde Bulgarlar Çatalca’ya kadar ilerlerken Halley kuyruklu yıldızı yine göründü. O zaman kilise adamları: “Türklerin uğur yıldızı göründü, Bulgarlar gene mağlup olacaklar!” dedi ve dedikleri çıktı. Çatalca muharebesini kazandık, Balkanlı müttefikler arasına nifak girdi, Edirne’yi Bulgarlardan geri aldık.

9. İstanbul’daki Kız Kulesi Osmanlı tarihinde yalnız bir defa ve bir kişi için hapishane olarak kullanılmıştır.

Burada, on sekizinci asrın namlı vezirlerinden Hekimoğlu Ali Paşa hapsedilmiş ve oradan sürgüne gönderilmiştir.

 
10. Tarihimizde kabrine gece yarısı defnedilen tek insan da yine Hekimoğlu Ali Paşa’dır.

Kütahya valisi iken ölmüş ve orada defnedilmişti. Ali Paşa İstanbul’da hala kendi adıyla bilinen büyük bir cami yaptırmıştı ve ölürken caminin yanındaki türbesine gömülmesini vasiyet etmişti. Buna izin verildi; Kütahya’daki kabrinden çıkarılan naaş Üsküdar’a geldi. Fakat halk büyük bir hürmet beslediği bu vezire karşı, bir karışıklığa sebep olabilecek şekilde tezahürata hazırlandığından, tabut Üsküdar’dan İstanbul’a gece yarısı geçirildi ve sessizce götürülüp türbesine defnedildi. Bu türbe bugün hala Kocamustafapaşa’daki Hekimoğlu Ali Paşa Camiinde bulunur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder


İnd | Ping | Bing | Ping 2 | Feedburner | Auto Ping | Yandex Memurlar Kamu personeli memur adayları sağlık personeli meb personeli memur alımı kamu personeli alımı KPSS ve sınav haberleri Memurlar Haber sitesi Memur alımı, memur maaşları, memurlar için haberler, öğretmen haberleri, öğretmen atamaları, memur zamları, 4c, 4b, iş ilanları, memur ilanları, kpss haberleri Memur Site'de
Bedava MP3 Download, MP3 indir, Ücretsiz MP3, Dangerous MP3, Dangerous MP3Yerli ve yabancı hd film izle, Türkçe dublaj ve alt yazı seçenekleri ile en güncel filmleri 1080p kelimeleriyle sitemize gelenler için uyarıdır. Sitemizde hiçbir MP3 ve Türkçe Dublaj Full HD ve Türkçe Altyazılı 1080p İzle Tek Parca 4k 1080p Full HD filmi seyret Full Film bulunmamaktadır! Sadece bazı sitelerden dış bağlantı alınarak tanıtım amaçlı bir kaç şarkı bulunabilir. Lütfen sanata ve sanatçıya saygı için korsan müziğe hayır! Internetten mp3 yüklemek yerine onların kaset ve cd'lerini alarak destek olalım.
Günümüzün en büyük hobilerinden birisi hiç kuşkusuz TV izlemektir. Canlı TV sitemiz TV izlemeyi siz kullanıcılarına kolaylaştırmak için kurulan bir platformdur. Sitemizde tüm kanalları kesintisiz ve donmadan rahatlıkla izleyebilirsiniz.
aktüel, ürünler, kataloğu, broşürü, insert, indirim, kampanya, promosyon, a101, bim, şok, market,aktuel katalogu
YASAL UYARI;

Sitemizde yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum,analiz ve tavsiyeler, yorum,analiz ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun ve doğru sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.memursite.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir.
Sitemizde yer alan bilgiler tanı ve tedavi amaçlı değildir. Sizlere aktardığımız bilgiler, tavsiye niteliğinde olup reçete ya da tedavi yöntemlerinizi değiştirmeye yönelik değildir. Sitemizdeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır. Sitemizdeki bilgileri uygulamadan önce mutlaka doktorunuza danışınız. Sağlık problemlerinizin temelinde yatan sorunu ancak doktorunuza muayene olarak bulabilirsiniz. Bu bilgiler tanı ve tedavi amaçlı kullanıldığında sorumluluk tamamen Kullanıcılar ve Üyelere aittir. Bilgilerin yanlış anlaşılmasından ve buna bağlı olarak doğabilecek mağduriyetten sitemiz yasal sorumluluk altında değildir, siteye girmekle bu şartları okumuş, anlamış ve kabul etmiş sayılırsınız.
Memursite.com haber, yorum ve reklam için - İletişim: reklam@memursite.com
OcakŞubatMartNisanMayıs Haziran Temmuz Ağustos EylülEkimKasım AralıkPazartesiSalıÇarşambaPerşembeCumaCumartesiPazar  2020 2021 2022 2023 2024 2025 2026 2027 2028 2029 2030 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55. 56. 57. 58. 59. 60. 61. 62. 63. 64. 65. 66. 67. 68. 69. 70. 71. 72. 73. 74. 75. 76. 77. 78. 79. 80. 81. 82. 83. 84. 85. 86. 87. 88. 89. 90. 91. 92. 93. Maps1*Maps2*Maps3*Maps4*Maps5*Maps6*Maps7*Maps8*Maps9*Maps10*Maps11*Maps12*Maps13*Maps14*Maps15*Maps16*Maps17
TRT 1, Kanal D, Atv, Show TV, Star TV, Kanal 7, Tv 8, Fox TV ve online ücretli dizi ve film platformlarının Netflix, BluTV, puhutv, exxen, amazon prime, FOXPlay, beIN CONNECT, Filmbox Live, Mubi, D-Smart GO, Turkcell TV Plus, Tivibu, YouTube gibi sitelerin ücretli içeriklerini en sevdiğiniz dizileri, en beğendiğiniz filmleri ücretsiz olarak kendi sitelerinden izleyiniz.