Binance üzerinde bitcoin btc xrp ada eos eth shib wink xlm bnb link uni ltc usdt doge dot sol vet ass trx btt fil neo xmr xtz atom avax cake rune dash chz sushi paribu btcturk bitcin bitexen
Yukarı Çık Çapası Kodu
Son Dakika

Süper bono nedir ne işe yarar? Süper bono nasıl hesaplanır? Süper bono sonrası ne olur?

Yazı Boyutunu Büyütüp-Küçültme +Aa-
→ Reklamlar ←
→ Reklamlar ←
-- --
Süper bono nasıl alınır, ne işe yarar? Süper bono çıkarmak ne demek? soruları küresel piyasanın etkisi ile dolar kurunun yeniden 17 TL seviyelerine çıkmasıyla birlikte süper bononun da ne olduğu merak edilir oldu. Peki süper bono çıkarmak ne demek? Süper bono çıkacak mı? Süper bono kimin zamanında çıktı?

Borsa İstanbul'da bugün kapanışa yaklaşırken satışlar hızlandı. BIST 100 endeksinde kayıp yüzde 4'ü aşarken, bankacılık endeksi yüzde 5,8 düştü. Düşüşün arkasında fısıltı gazetesinde çıkan 'süper bono' söylentisi etkili oldu.
FISILTI GAZETESİ ETKİLEDİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “bu hükümet faizi artırmayacak indirecek” açıklamasıyla döviz kurlarının tetiklendiğini ve iki gündür yukarı yönlü hareket görüldüğüne işaret eden Çitilci, saat 16.00’dan sonra kurdaki geri çekilme ve borsadaki sert satışların nedeninin ise fısıltı gazetesinde çıkan “süper bono gelecek” söylentisi olduğunu belirtti.

Süper bono ya da yüksek getirili başka bir ürünün gelmesi için henüz çok erken olduğunu düşündüğünü aktaran Çitilci, bu tür bir ürünün kur korumalı mevduata alternatif olacağını, onu devreden çıkaracağını, bunun da henüz zamanı olmadığını söyledi.

‘YAZ AYLARINDA SÜPER BONO BEKLEMİYORUM’
Süper bono ya da benzeri bir ürün için döviz kurlarının ve paniğin zirveyi görmesi gerektiğini, ancak böylesi bir durumda ihtiyaç olabileceğini, ihracat ve turizm gelirlerinin yükseldiği yaz aylarında bu tür bir ürün çıkmasını beklemediğini, olasılığın düşük olduğunu ancak döviz kurlarının bugünkü gibi sert yukarı yönlü hareket ettiği her örnekte süper bononun geleceğine dair fısıltı gazetesinin, söylentilerin etkili olacağını dile getirdi.

Çitilci ayrıca, Cumhurbaşkanı’nın “faiz indireceğiz” açıklaması sonrasında Merkez Bankası’nın yaz aylarında faiz indirimine gitme olasılığının arttığına, 200 baz puanlık indirimin gelebileceğine işaret etti.

Öte yandan, kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global, finans piyasalarının kötüleşmeye devam etmesi ve kur baskısı nedeniyle Türkiye’nin ek sermaye kontrolü getirmesine yönelik risklerin arttığını açıkladı.

Süper bono nedir? Süper bono ne demek? Süper bono kavramı ilk kez 1994 yılın Tansu Çiller döneminde kullanıldı. Süper bono, Özgür Demirtaş'ın açıklaması ile yeniden gündem gelmişti. Özgür Demirtaş  “Sonunda ne olacağını yazayım: Ya faiz artıracaklar ya Süper Bono çıkaracaklar” demişti.

Süper bono nedir?
Bono; devlet ve kurumsal firmalardan yatırımcıların sabit ya da değişken faiz oranları ile belirlenen süre içerisinde kredi almış olduğunu belirten bir belgedir. Bonoların bilinen ilk özelliği vadeleridir. Bononun vadesi 2 aydan az ya da 12 aydan fazla olamaz. Bonolar şirket ya da devlet tarafından çıkarılırlar.  Şirket ya da devletlerin finansman ihtiyaçlarının giderilmesini sağlama hedefiyle çıkarılan bonolar, belirli bir vadenin sonunda anaparaya eklenen faizle geri ödemesinin yapılması bakımından, bankadan kredi kullanılması ile ciddi benzerlik göstermektedir. Çok daha yüksek faiz oranı uygulanan bonoya süper bono adı verilmektedir.

Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu, dövizdeki hareketin cari açıktan kaynaklandığını belirterek “Kurda önlenemez bir yükseliş olursa Merkez Bankası mecburen faiz artırır ve o da yetmezse süper bono gibi enstrümanlar devreye girer” diye konuştu.

"KARA BORSA PATLAR"
Süper Bono çıkarsa Aralık 2021 dönemi tekrar yaşanır mı sorusuna cevap veren Geçer, "Aralık ayının tam tersini yaşarız. Enflasyon Korumalı Tahvil gelirse eğer geldiğini gün itibari ile dolar 30 mu olur 40 mı olur bilmiyorum. Ne alaka demeyin. Artık ekonomi toparlanamayan bir kırılmaya girer. Türkiye'den herkes kaçar. Süper Bono çıkmasını bekliyorsanız, ihracatı bitirecek. Kur patlaması yaşanır. Kıtlık başlar. kara borsa patlar. Ürün kıtlığı yaşanır. Hiçbir aradığınızı bulamazsınız. Dolar artık 500 mü 600 mu ne olur bilemem. Allah ne verdiyse oraya gider" ifadelerini kullandı.

SÜPER BONO GELİRSE PİYASALAR ALT ÜST
Süper Bono hamlesi ile ekonominin dönüşeceği durumu sıralayan Geçer, kıtlık uyarısında bulundu. Geçer, Süper Bono için şunları kaydetti:

"Dolar 16 seviyesinden 15'e düşer diye sevinirsin ondan sonra dolar 100 liraya gittiğinde de kafayı yersin. Bu arada ekmekte 100 lira olur. Süper Bono hikayesi var ya gelsin onu da görelim. Deneyelim. TÜİK'te dahil olmak üzere açıklanan enflasyona kimse inanmıyor. Eğer 2 katı 2 katı çıkıyorsa burada bir yanlış vardır. Hata var. Yanlış enflasyon yanlış gelir dağılımını beraberinde getirir. İnsanları fakirleştirir. "
Süper bono ne zaman çıkarıldı?
1994 senesinde Tansu Çiller başkanlığındaki DYP-SHP hükümeti, faiz oranlarını düşürme hedefiyle piyasaya yüksek miktarda para sürdü. Piyasaya sürülen  para sonrasında beklenenin aksine yüksek likidite, faizi düşürmek yerine, dövize hücuma neden oldu.

Hükümet, döviz satarak talebi düşüreceğini, paranın borsaya yönleneceğini ifade ediyordu fakat 52 milyon dolarlık hacmi olan borsa para çekmekte yetersiz kaldı. Bankalar yüksek devalüasyon olacağı beklentisiyle hareket edince piyasaya sürülen döviz, fiyatı düşürmedi tam tersine arttırdı. Dolar, birkaç ay içinde 8 bin liradan 42 bin liraya fırladı, 38 bin lira seviyelerinde de tutundu. Döviz rezervleri 7 milyar dolar iken Nisan 1994 tarihine gelindiğinde 3 milyar dolara düştü.

5 Nisan 1994 tarihinde hükümet, “enflasyonu hızla düşürmek, TL’de istikrar sağlamak” hedefiyle 5 Nisan Kararları’nı açıkladı.

Dengeleri düzeltmeden faiz oranlarını düşürme çabası, faizde çok daha yüksek bir artış ile netice kazandı. Dövize olan talebi kesmek ve kısa dönemli kamu borçlarını ödeyebilmek için hükümet mayıs ayında yüzde 400 faizli borçlanma kâğıtlarını piyasaya sürdü.

https://www.sozcu.com.tr/2022/finans/borsa-yine-super-bono-fisiltisiyla-cakildi-7182589/
https://www.karar.com/ekonomi-haberleri/super-bono-dolari-patlatacak-selcuk-gecerden-akil-oynatacak-tahminler-1669298
https://www.yeniakit.com.tr/haber/super-bono-nedir-ne-ise-yarar-super-bono-nasil-hesaplanir-1663387.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder


İnd | Ping | Bing | Ping 2 | Feedburner | Auto Ping | Yandex Memurlar Kamu personeli memur adayları sağlık personeli meb personeli memur alımı kamu personeli alımı KPSS ve sınav haberleri Memurlar Haber sitesi Memur alımı, memur maaşları, memurlar için haberler, öğretmen haberleri, öğretmen atamaları, memur zamları, 4c, 4b, iş ilanları, memur ilanları, kpss haberleri Memur Site'de
Bedava MP3 Download, MP3 indir, Ücretsiz MP3, Dangerous MP3, Dangerous MP3Yerli ve yabancı hd film izle, Türkçe dublaj ve alt yazı seçenekleri ile en güncel filmleri 1080p kelimeleriyle sitemize gelenler için uyarıdır. Sitemizde hiçbir MP3 ve Türkçe Dublaj Full HD ve Türkçe Altyazılı 1080p İzle Tek Parca 4k 1080p Full HD filmi seyret Full Film bulunmamaktadır! Sadece bazı sitelerden dış bağlantı alınarak tanıtım amaçlı bir kaç şarkı bulunabilir. Lütfen sanata ve sanatçıya saygı için korsan müziğe hayır! Internetten mp3 yüklemek yerine onların kaset ve cd'lerini alarak destek olalım.
Günümüzün en büyük hobilerinden birisi hiç kuşkusuz TV izlemektir. Canlı TV sitemiz TV izlemeyi siz kullanıcılarına kolaylaştırmak için kurulan bir platformdur. Sitemizde tüm kanalları kesintisiz ve donmadan rahatlıkla izleyebilirsiniz.
aktüel, ürünler, kataloğu, broşürü, insert, indirim, kampanya, promosyon, a101, bim, şok, market,aktuel katalogu
YASAL UYARI;

Sitemizde yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum,analiz ve tavsiyeler, yorum,analiz ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun ve doğru sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.memursite.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir.
Sitemizde yer alan bilgiler tanı ve tedavi amaçlı değildir. Sizlere aktardığımız bilgiler, tavsiye niteliğinde olup reçete ya da tedavi yöntemlerinizi değiştirmeye yönelik değildir. Sitemizdeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır. Sitemizdeki bilgileri uygulamadan önce mutlaka doktorunuza danışınız. Sağlık problemlerinizin temelinde yatan sorunu ancak doktorunuza muayene olarak bulabilirsiniz. Bu bilgiler tanı ve tedavi amaçlı kullanıldığında sorumluluk tamamen Kullanıcılar ve Üyelere aittir. Bilgilerin yanlış anlaşılmasından ve buna bağlı olarak doğabilecek mağduriyetten sitemiz yasal sorumluluk altında değildir, siteye girmekle bu şartları okumuş, anlamış ve kabul etmiş sayılırsınız.
Memursite.com haber, yorum ve reklam için - İletişim: reklam@memursite.com
OcakŞubatMartNisanMayıs Haziran Temmuz Ağustos EylülEkimKasım AralıkPazartesiSalıÇarşambaPerşembeCumaCumartesiPazar  2020 2021 2022 2023 2024 2025 2026 2027 2028 2029 2030 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55. 56. 57. 58. 59. 60. 61. 62. 63. 64. 65. 66. 67. 68. 69. 70. 71. 72. 73. 74. 75. 76. 77. 78. 79. 80. 81. 82. 83. 84. 85. 86. 87. 88. 89. 90. 91. 92. 93. Maps1*Maps2*Maps3*Maps4*Maps5*Maps6*Maps7*Maps8*Maps9*Maps10*Maps11*Maps12*Maps13*Maps14*Maps15*Maps16*Maps17
TRT 1, Kanal D, Atv, Show TV, Star TV, Kanal 7, Tv 8, Fox TV ve online ücretli dizi ve film platformlarının Netflix, BluTV, puhutv, exxen, amazon prime, FOXPlay, beIN CONNECT, Filmbox Live, Mubi, D-Smart GO, Turkcell TV Plus, Tivibu, YouTube gibi sitelerin ücretli içeriklerini en sevdiğiniz dizileri, en beğendiğiniz filmleri ücretsiz olarak kendi sitelerinden izleyiniz.