Binance üzerinde bitcoin btc xrp ada eos eth shib wink xlm bnb link uni ltc usdt doge dot sol vet ass trx btt fil neo xmr xtz atom avax cake rune dash chz sushi paribu btcturk bitcin bitexen
Yukarı Çık Çapası Kodu
Son Dakika

Beriberi Hastalığı Nedir, Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?

Yazı Boyutunu Büyütüp-Küçültme +Aa-
→ Reklamlar ←
→ Reklamlar ←
-- --
Beriberi nedir ile ilgili bilgileri sayfamızda bulabilirsiniz, Beriberi bir insanda tiamin eksikliği veya B1 vitamini eksikliği olduğunda ortaya çıkabilen bir hastalıktır. Bu besin maddesinin ciddi eksikliği sinir sistemi ve kalpte kalıcı hasara yol açabilir. Tiamin açısından zengin gıdalara erişimi olan kişilerde beriberi gelişme riski düşüktür. Bugün, beriberi çoğunlukla alkol kullanım bozukluğu olan kişilerde görülür. Beriberi’nin nadir olduğu toplumlarda bile, aşırı bulantı ve kusma (hiperemez gravidarum) durumları yaşanan gebeliklerde, AIDS’li kişilerde ve obezite cerrahisi sonrasında beriberi görülebilir. Bu makale, nedenleri, belirtileri ve tedavisi de dahil olmak üzere beriberi hakkında daha fazla bilgi edinmenizi amaçlamaktadır.

Tiaminin Görevleri
Beriberi, bir kişide ciddi bir tiamin (vitamin B1) eksikliği olduğunda ortaya çıkan ciddi ve potansiyel olarak yaşamı tehdit edici bir durumdur. Tiamin, insanların beslenme yoluyla elde ettiği temel bir besindir ve aşağıdakiler dahil birçok vücut fonksiyonunda rol oynar:

Karbonhidratları parçalama
Kas kasılması
Sinir hücrelerinde iletim
Glikoz oluşturma
Sindirime yardımcı olan asitler oluşturma


Ciddi bir tiamin eksikliği, vücudun bu işlevleri doğru şekilde yapmasını engelleyebilir. Beriberiyi tehlikeli yapan şeylerden biri tiaminin vücutta tükenmesinin uzun sürmemesidir. Eksikliği olan kişilerde, vücuttaki tiamin depolarının 2–3 hafta kadar kısa sürede tükenmesi mümkündür.
Beriberi’nin iki ana formu vardır:
Beriberi hastalığının iki türü vardır: Islak beriberi ve kuru beriberi.
*Islak beriberi: Kalp ve dolaşım sistemini etkiler. Aşırı durumlarda dokularda zayıf dolaşım ve sıvı birikmesi olduğu için kalp yetmezliğine neden olabilir.
*Kuru beriberi: Öncelikle sinir sistemini etkileyen kuru beriberi, sinirlerin dejenerasyonuna yol açar. Dejenerasyon tipik olarak bacaklarda ve kollarda başlar, kas atrofisine, refleks kaybına, kas felcine neden olabilir. Tedavi edilmezse beriberi yaşamı tehdit edebilir.



Beriberinin Sebepleri Nelerdir?
Beriberi’nin önde gelen nedeni tiamin bakımından düşük bir diyet veya vücudun tiamin işleme yeteneğini sınırlayan bir problemdir. Pirinçlerin kabukları tiamin kaynağıdır. Uzakdoğu ya da Asya ülkelerinden Japonya’da, halk genellikle kabukları çıkarılan pirinçle beslendiği için beriberi hastalığı sık görülür. Beriberi gelişmiş ülkelerde nadirdir çünkü ekmek ve tahıl gibi her gün insanların yediği birçok gıda, tiaminle güçlendirilmektedir. Çoğu durumda bu yiyeceklerin tüketilmesi bir eksikliği önlemek için yeterli olmaktadır. Bu gıdalara kolay erişimi olan gelişmiş ülkelerde, beriberi’nin temel nedeni alkol kullanım bozukluğudur. Alkol kullanan kişilerin %80’inde tiamin eksikliği gelişeceği tahmin edilmektedir.
Bazı faktörler tiamin eksikliğine neden olabilir. Bu faktörler şunlardır:
*Hipertiroidizm (aşırı aktif tiroid bezi)
*Alkol kullanılması (vücudun tiamini emmesini ve depolamasını zorlaştırabilir)
*Genetik beriberi (vücudun besinlerdeki tiamin emmesini engelleyen nadir bir durumdur)
*Gebelikte aşırı bulantı ve kusma
*AİDS
*Uzun süreli ishal veya diüretik (daha fazla idrar yapmanızı sağlayan ilaç)kullanımı
*Diyalize girme

Kimler Risk Altındadır?
Beriberi riskinin yüksek olabileceği kişiler şunlardır:
*Yaşlı yetişkinler
*Diyabetli kişiler
*HIV’li kişiler
*Bariatrik cerrahi (obezite cerrahisi) geçirmiş kişiler
*Anne sütü içen bebekler veya tiamini düşük mamalarla beslenen bebekler tiamin eksikliği açısından risk altındadır.

Beriberi Belirtileri Nelerdir?
Beriberi belirtileri hastalığın türüne bağlı olarak değişebilir.

Islak beriberi belirtileri şunlardır:

Kalp atış hızının artması
Şiddetli enerji eksikliği veya sürekli yorgunluk
Fiziksel aktivite sırasında nefes darlığı
Nefes darlığı nedeniyle gece uyanma
Bacaklarda ve ayaklarda şişlik


Kuru beriberi belirtileri şunlardır:
Genel ağrı ve vücut ağrıları
Kusma
Ayaklarda ve ellerde karıncalanma veya his kaybı
Özellikle alt bacaklarda azalmış kas fonksiyonu, felç
Yürüme zorluğu
Zihinsel karışıklık
Konuşma zorluğu
İstemsiz göz hareketi


Nadir görülen aşırı eksiklik vakalarında, beriberi, Wernicke-Korsakoff sendromu adı verilen bir duruma yol açabilir. Wernicke ensefalopati ve Korsakoff sendromu, tiamin eksikliğinden kaynaklanan iki tür beyin hasarıdır. Wernicke ensefalopatisi, talamus ve hipotalamus adı verilen beynin bölgelerine zarar verir. Korsakoff sendromu, anıların oluştuğu beyin bölgesindeki kalıcı hasarın sonucudur. Wernicke-Korsakoff sendromu olan bir kişi aşağıdakileri de içeren bazı semptomlar yaşayabilir:


Hafıza kaybı veya yeni hafıza oluşturmama
Genel kafa karışıklığı
Hızlı göz hareketi
İstemsiz göz hareketi
Bulanık veya çift görme
Kas koordinasyon kaybı
Halüsinasyonlar


Beriberi Nasıl Teşhis Edilir?
Doktorlar, bir kişinin kan dolaşımındaki tiamin düzeylerini ölçmek ve beriberi tanısı koymak için hem kan hem de idrar testlerine güvenir. Vücut tiamini emmede zorlanırsa, tiamin konsatrasyonunun kanda düşük, idrarda yüksek olduğu bulunur. Doktorlar koordinasyon eksikliği, yürüme zorluğu, sarkık göz kapakları ve zayıf refleksleri aramak için nörolojik ve fiziksel bir muayene de yapar. Ayrıca kişinin kalp atış hızını ve solunum hızını kontrol edilir ve kalp problemlerini gösterebilen alt ekstremitelerde şişme aranır. Beriberinin ileri aşamalarında olan kişilerde hafıza kaybı, kafa karışıklığı veya yanılsamalar (sanrılar) görülebilir.

Beriberi Nasıl Tedavi edilir?
Beriberi tiamin takviyeleri ile kolayca tedavi edilebilir. Beriberi tedavisinin amacı vücuttaki tiamin seviyelerini arttırmaktır. Doktorlar, bir kişinin genel sağlığına bağlı olarak tiamini yükseltmek için oral takviyeler veya enjeksiyonlar önerebilir. Ağır vakalarda, bir sağlık uzmanı intravenöz (damar yolundan) tiamin uygulayabilir. Tedaviyi desteklemek için başka takviyeler almayı da önerebilirler. Vücudun vitamini ne kadar iyi emebildiğini ve ilerlemeleri görmek için hasta kan testleri ile takip edilir. Bir kişinin tiamin takviyelerini daha düşük bir dozda almaya devam etmesi veya beriberi’nin tekrarlamayacağından emin olması için diyetinde değişiklik yapması gerekebilir. Bir doktor ayrıca, devam eden sinir veya kalp hasarı gibi beriberi kaynaklı herhangi bir komplikasyonu tedavi edebilir. Erken tedavi ile beriberi nedeniyle kalp ve sinir sistemindeki zarar geri dönüştürülebilir. Bir kişinin vitamin eksikliği daha uzun süredir devam etmekteyse, bazı belirtiler tedaviden sonra bile kalabilir.

Beriberi İle İlgili Uzun Vadeli Tahminler
Eğer beriberi erken yakalanır ve tedavi edilirse, geleceği iyidir. Erken evrelerde yakalandığında beriberin kalp ve sinir sistemine verdiği hasar tersine çevrilebilir. Tedaviye başladıktan sonra iyileşme genellikle hızlıdır. Beriberi Wernicke-Korsakoff sendromuna ilerlerse, geleceği kötüdür. Tedavi, Wernicke ensefalopatisinin semptomlarını kontrol edebilse de, Korsakoff sendromundan kaynaklanan beyin hasarı genellikle kalıcıdır.
Sağlıklı, dengeli bir diyet sürdürmek sağlık için önemlidir. Tiamin eksikliği belirtileri gösterdiğini düşünenler veya ihtiyacı olan besin maddelerini nasıl alacağı konusunda tavsiyeye ihtiyacı olanlar doktoruna danışmalıdır. Tedavi edilmeyen beriberi kalp yetmezliğine veya sinir sisteminde bozulmaya neden olabildiği için hayatı tehdit edebilir. Bazı insanlar başarılı tedaviden sonra bile uzun süreli semptomlar yaşayabilir.

Beriberi Nasıl Önlenir?

Beriberiden kaçınmanın en iyi yolu önlemektir. Beriberiyi önlemek için, tiamin açısından zengin gıdalar içeren sağlıklı, dengeli bir beslenme sürdürülmelidir. Tipik olarak, sağlıklı ve dengeli beslenen bir kişinin tiamin eksikliği konusunda endişelenmesine gerek yoktur. Doğal olarak tiamin içeren yiyecekler şunlardır:


Fasulye ve diğer baklagiller
Tohumlar
Et
Balık ve diğer deniz ürünleri
Kepekli tahıllar
Kuruyemişler ve tohumlar
Süt ve süt ürünleri
Kuşkonmaz, balkabağı, Brüksel lahanası, ıspanak ve pancar gibi bazı sebzeler
Tiamin ile zenginleştirilmiş kahvaltılık tahıllı gevrekler


Tiamin ile güçlendirilmiş ekmek ve tahıl yemek önerilen günlük tiamin alımına ulaşmanın en yaygın yoludur. Yukarıda listelenen gıdalardan herhangi birinin pişirilmesi veya işlenmesi tiamin içeriğini azaltır.

Hamile veya emziren kadınlar diyetlerinde günlük tiamine ihtiyaç duyar. Bebekler hazır mama ile besleniyorsa bu mamaların yeterince tiamin içerip içermediği kontrol edilmelidir. Bebek mamalarının her zaman güvenilir bir kaynaktan satın alındığından emin olunmalıdır. Alkol tüketimini sınırlamak, beriberi gelişme riskini azaltır. Fazla alkol kullanan herkes, B1 vitamini veya B vitamini kompleksi takviyesi almayı düşünmeli, B1 vitamin eksikliği için rutin olarak kontrol edilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder


İnd | Ping | Bing | Ping 2 | Feedburner | Auto Ping | Yandex Memurlar Kamu personeli memur adayları sağlık personeli meb personeli memur alımı kamu personeli alımı KPSS ve sınav haberleri Memurlar Haber sitesi Memur alımı, memur maaşları, memurlar için haberler, öğretmen haberleri, öğretmen atamaları, memur zamları, 4c, 4b, iş ilanları, memur ilanları, kpss haberleri Memur Site'de
Bedava MP3 Download, MP3 indir, Ücretsiz MP3, Dangerous MP3, Dangerous MP3Yerli ve yabancı hd film izle, Türkçe dublaj ve alt yazı seçenekleri ile en güncel filmleri 1080p kelimeleriyle sitemize gelenler için uyarıdır. Sitemizde hiçbir MP3 ve Türkçe Dublaj Full HD ve Türkçe Altyazılı 1080p İzle Tek Parca 4k 1080p Full HD filmi seyret Full Film bulunmamaktadır! Sadece bazı sitelerden dış bağlantı alınarak tanıtım amaçlı bir kaç şarkı bulunabilir. Lütfen sanata ve sanatçıya saygı için korsan müziğe hayır! Internetten mp3 yüklemek yerine onların kaset ve cd'lerini alarak destek olalım.
Günümüzün en büyük hobilerinden birisi hiç kuşkusuz TV izlemektir. Canlı TV sitemiz TV izlemeyi siz kullanıcılarına kolaylaştırmak için kurulan bir platformdur. Sitemizde tüm kanalları kesintisiz ve donmadan rahatlıkla izleyebilirsiniz.
aktüel, ürünler, kataloğu, broşürü, insert, indirim, kampanya, promosyon, a101, bim, şok, market,aktuel katalogu
YASAL UYARI;

Sitemizde yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum,analiz ve tavsiyeler, yorum,analiz ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun ve doğru sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.memursite.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir.
Sitemizde yer alan bilgiler tanı ve tedavi amaçlı değildir. Sizlere aktardığımız bilgiler, tavsiye niteliğinde olup reçete ya da tedavi yöntemlerinizi değiştirmeye yönelik değildir. Sitemizdeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır. Sitemizdeki bilgileri uygulamadan önce mutlaka doktorunuza danışınız. Sağlık problemlerinizin temelinde yatan sorunu ancak doktorunuza muayene olarak bulabilirsiniz. Bu bilgiler tanı ve tedavi amaçlı kullanıldığında sorumluluk tamamen Kullanıcılar ve Üyelere aittir. Bilgilerin yanlış anlaşılmasından ve buna bağlı olarak doğabilecek mağduriyetten sitemiz yasal sorumluluk altında değildir, siteye girmekle bu şartları okumuş, anlamış ve kabul etmiş sayılırsınız.
Memursite.com haber, yorum ve reklam için - İletişim: reklam@memursite.com
OcakŞubatMartNisanMayıs Haziran Temmuz Ağustos EylülEkimKasım AralıkPazartesiSalıÇarşambaPerşembeCumaCumartesiPazar  2020 2021 2022 2023 2024 2025 2026 2027 2028 2029 2030 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55. 56. 57. 58. 59. 60. 61. 62. 63. 64. 65. 66. 67. 68. 69. 70. 71. 72. 73. 74. 75. 76. 77. 78. 79. 80. 81. 82. 83. 84. 85. 86. 87. 88. 89. 90. 91. 92. 93. Maps1*Maps2*Maps3*Maps4*Maps5*Maps6*Maps7*Maps8*Maps9*Maps10*Maps11*Maps12*Maps13*Maps14*Maps15*Maps16*Maps17
TRT 1, Kanal D, Atv, Show TV, Star TV, Kanal 7, Tv 8, Fox TV ve online ücretli dizi ve film platformlarının Netflix, BluTV, puhutv, exxen, amazon prime, FOXPlay, beIN CONNECT, Filmbox Live, Mubi, D-Smart GO, Turkcell TV Plus, Tivibu, YouTube gibi sitelerin ücretli içeriklerini en sevdiğiniz dizileri, en beğendiğiniz filmleri ücretsiz olarak kendi sitelerinden izleyiniz.