Binance üzerinde bitcoin btc xrp ada eos eth shib wink xlm bnb link uni ltc usdt doge dot sol vet ass trx btt fil neo xmr xtz atom avax cake rune dash chz sushi paribu btcturk bitcin bitexen
Yukarı Çık Çapası Kodu
Son Dakika

Eczanelerde ilaç bulunamıyor. Piyasada antibiyotik ve ateş düşürücü bile yok Eczanelerde İlaç stokları eridi

Yazı Boyutunu Büyütüp-Küçültme +Aa-
→ Reklamlar ←
→ Reklamlar ←
-- --
Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz ve döviz kuru artışı her sektörde olduğu gibi sağlık alanını da yakından etkiliyor.

Eczanelerde antibiyotik ve ateş düşürücü başta olmak üzere ilaç bulunamama krizi giderek büyüdüğünü anlatan eczacılar krizin nedenlerini Yeniçağ’a anlattı.

Eczacı Zühal Özkul, döviz kurundaki artış ve ilaç kur fiyatının sabitlenmesi nedeniyle firmaların piyasaya ilaç vermediğini söyledi.
En basit ağrı kesici, ateş düşürücülerin bile depolara gelmediğini belirten Özkul şunları söyledi:

“Öncelikle geçen sene de aynı sorunu yaşamıştık. Bunun birkaç sebebi var.

DOLAR VE EURO FARKI YÜZÜNDEN FİRMALAR İLAÇ VERMİYOR

En önemli ve esas sebebi Dolar ve Euro kurundaki farklılıklar. Yurt dışından gelen ilaçları Türkiye’de satmak istemiyorlar çünkü gerekli karlılığı sağlayamıyorlar. Bu sebepten dolayı birçok ilaçta sıkıntı yaşıyoruz. Çok bilinen antibiyotiklerin muadilleri bile piyasada yok.

İLAÇ ZAMMI BEKLENİYOR

Sebeplerin bir tanesi de Şubat ayında beklenen ilaç zammı. Yaklaşık yüzde 40 oranında bir zam olacak. Bu yüzden hem firmalar hem de ecza depoları ilaçları tutuyorlar.

Bu sorunun bir diğer nedeni de ham madde sıkıntısı. Pandemiden sonra sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada yaşanan ham madde sıkıntısı nedeniyle ilaçlar üretilmediğinden fiyatlar artıyor.

Eczanelerde ilaç krizi giderek büyüyor. Birçok antibiyotik, ateş düşürücü ve soğuk algınlığı ilaç eczanede bulunmazken, elinde ilaç bulunan eczanelerin ise ellerindeki stokları bitme aşamasına geldi.

Kış aylarını başlamasıyla birlikte grip, nezle gibi üst solunum yolları hastalıklarının arttığı bugünlerde eczanelerde ilaç krizi yaşanmaya başladı.

Birçok eczanede ağrı kesici, ateş düşürücü, antibiyotik gibi temel ilaçlar bulunmazken, elinde ilaç bulunduran eczanelerde ise stokların giderek erimeye başladığı öğrenildi.

Yaşanan ilaç krizini gündeme taşıyan Manisa Eczacılar Odası Başkanı Devrim Balı, acil önlem alınmadığı ve krizin önüne geçilmediği takdirde önümüzdeki günlerde halk sağlığını büyük bir tehlikenin beklediğini ifade etti.

‘DEPOLARDA İLAÇ YOK, ELİMİZDEKİ STOKLAR ERİYOR’

İlaç krizinin her geçen gün büyüdüğünü ifade eden Manisa Eczacılar Odası Başkanı Devrim Balı, yüzlerce ilacın şu anda depolarda ve eczanelerde olmadığına dikkat çekti.

Oda Başkanı Balı yaşanan krizle ilgili şu ifadelere yer verdi:

“Hasta sayılarının arttığı, yoğun salgınların olduğu bir dönemde ilaç yoklukları halk sağlığını tehdit eder duruma geldi. Yüzlerce ilaç ya hiç yok ya da ihtiyacı karşılamaktan çok uzak. Gece acillerden çıkan vatandaş önce telefonla eczaneleri arıyor, ilaç varsa gidiyor.

Birçok antibiyotik, ateş düşürücü, soğuk algınlığı gibi salgın dönemlerinde sıklıkla kullanılan ilaçlar piyasada yok. Kendi eczanemde bile birçok hastayı sadece antibiyotik yok diye geri göndermek zorunda kaldım. Şu anda depolarda ilaç yok, elimizdeki stoklar da eriyor.

Sanıyorum birkaç güne eczanelerin ellerindeki stoklarda tamamen bitecek. Artık doktorlara ‘Elimizde şu kadar sayıda şu ilaçlar var’ diye liste vermeye başladık.

Hastalar mağdur, eczacılar mağdur, doktorlar mağdur. Acilen önlem alınmazsa durum çok daha vahim bir hal alacak. Yetkililere en yakın nöbetçi eczaneye gidip içinde yaşadığımız kaosu görmeye davet ediyoruz. Bir kutu antibiyotik için hastaların elinde reçete ile eczane eczane dolandığını görsünler.”

‘ZAM GELECEK DİYE İLAÇLARI BEKLETİYORLAR’

İlaç krizinin başlıca nedenleri hakkında söz eden oda başkanı Balı, en büyük sebebinin zam gelecek söylentisinden kaynakları firmaların ve depoların ilaçları piyasaya sürmeyip ellerinde bekletmesi olduğunu dile getirdi.

Oda Başkanı Balı sözlerine şöyle devam etti:

“İlaç Fiyat Kararnamesi diye bir kararname var. Bu kararname ile devlet ilaca az para verdiği için firmalar az sayıda veya sınırlı olarak ilaç üretimi yapıyor. İlaç yokluğunun en önemli etkenlerinden birisi bu. Bir başka etken ise ilaçlara zam söylentisi var.

Her yıl Şubat aylarında ilaçlara bir zam geliyor. Zam geleceğinin beklentisine giren firmalar veya depolar ilaçları ellerinde tutuyor. İlaçları piyasaya sürmüyor ya da sınırlı veriyor. Çünkü gelecek zammı bekliyor.

Diğer bir sıkıntı ise, yerli ilaç üretimine önem vermememiz. Eğer bu ilaçların büyük bir kısmını biz üretmiş olsaydık, şimdi ‘İlaçta kriz yaşanıyor’ diye bir sorun konuşmazdık.”

‘ŞİDDET OLAYLARININ ARTACAĞI ENDİŞESİNDEYİZ’

Acilden çıkan bir hastanın ilaca ulaşma isteğinin en doğal hakkı olduğunu söyleyen oda başkanı Balı, ancak ilaca ulaşamayan hastanın artık şiddete yönelmeye başladığını ifade etti.

Yaşanan ilaç krizi sebebiyle önümüzdeki günlerde eczanelerde şiddet olaylarının artmasından endişe ettiklerini söyleyen Balı, şöyle devam etti:

“Bir ilaca ulaşmak hastanın en doğal hakkı. Bizim görevimizde zaten bunun ilacın teminini sağlamak. Ancak bizim elimizde ilaç olmayınca yapabilecek bir şeyimiz yok. Eczaneye gelen bir hastaya ‘Elimizde o ilaç yok’ dediğimizde bizimle tartışmaya başlıyor. Hasta da haklı bizde haklıyız. Olmayan bir ilacı kendisine nasıl temin edebiliriz. Hasta bu konuda sanki biz yetkiliymişiz gibi görüyor. Kamuoyunda kimi zaman eczanelerde yaşanan şiddet olaylarının yaşandığı görüyoruz. Ancak endişemiz önümüzdeki günlerde artacak olan ilaç krizi sebebiyle eczanelerdeki şiddet olaylarının artış göstermesi. Bunun için nasıl bir önlem alınacak bilmiyoruz.”


Hastalar mağdur, eczacılar mağdur, doktorlar mağdur. Acilen önlem alınmazsa durum çok daha vahim bir hal alacak. Yetkililere en yakın nöbetçi eczaneye gidip içinde yaşadığımız kaosu görmeye davet ediyoruz. Bir kutu antibiyotik için hastaların elinde reçete ile eczane eczane dolandığını görsünler.”

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, eczanelerde ve ecza depolarında yaşanan ilaç yokluğuna dikkat çekerek, “Şu durumda hastalar, eczaneye gittiğinde ilaçların neredeyse üçte birini, dörtte birini bulamıyorlar ve tedavileri eksik kalıyor. İlaç depolarının ve eczanelerin gözü şubatta yapılacak kur güncellemesinde ama bu sorun şu anda çok acil ve kur güncellemesine kadar bekleyecek durumu yok. Sektör kuruma noktasına gelmiş durumda. Bir an evvel bu duruma el atılması lazım” dedi.

Mesleği hekimlik olan Murat Emir, bugün yaptığı açıklamada, ilaç fiyat kararnamesinde belirlenen euro kuru ve gerçek kur arasındaki fark nedeniyle eczanelerde ve ecza depolarında ilaç yokluğu yaşandığını söyledi. Emir, şöyle konuştu:

“SEKTÖR KURUMA NOKTASINA GELMİŞ DURUMDA. BİR AN EVVEL BU DURUMA EL ATILMASI LAZIM”

“Gerçek euro kuru 19 liranın üzerinde ama devletin ilaç için belirlediği euro kuru 7,86 lira. Gerçek euro kuru, devletin ödediğinden 2,5 kat daha fazla. Bu da çok büyük bir ilaç sıkışıklığına neden oluyor. İlaçlar ithal edilemiyor, var olanlar satılamıyor. Depolar, eczane rafları bomboş. Vatandaş ilaç bulamıyor, eczane odaları her gün uyarıyorlar. Eczaneler neredeyse her gelen reçetenin üçte birine cevap veremiyorlar. Özellikle çocuk ilaçlarında, antibiyotiklerde, hormonlarda sıkıntı çok büyük; alarm veriyor. Ama ilgililer duyarsız kalıyorlar. Bu konunun ivedilikle ele alınması çok önemli, çünkü toplumun, çocuklarımızın sağlığı tehlike altında. Şu durumda hastalar, eczaneye gittiğinde ilaçların neredeyse üçte birini, dörtte birini bulamıyorlar ve tedavileri eksik kalıyor. İlaç depolarının ve eczanelerin gözü şubatta yapılacak kur güncellemesinde ama bu sorun şu anda çok acil ve kur güncellemesine kadar bekleyecek durumu yok. Sektör kuruma noktasına gelmiş durumda. Bir an evvel bu duruma el atılması lazım.”

Ayrıca Emir, bugün sosyal medya hesabından da konuyla ilgili şu mesajı paylaştı:

“‘SAĞLIKTA ÇAĞ ATLADIK’ DİYEN BAKAN KOCA, OLUP BİTENDEN HABERİN VAR MI”

“Eczanelerde ilaç yokluğu yüzde 30’lara ulaştı. 700 kalem ilaç yok. İnsanlar çocuklarına antibiyotik bulabilmek için eczane eczane geziyor, bulamayınca eczacı ile vatandaş karşı karşıya geliyor. ‘Sağlıkta çağ atladık’ diyen Bakan Fahrettin Koca, olup bitenden haberin var mı?”

https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/eczanelerde-tehlike-canlari-caliyor-ilac-stoklari-eridi-7518180/

https://www.yenicaggazetesi.com.tr/canan-karatayi-yetkililere-sesleniyorum-607301h.htm

https://www.dokuz8haber.net/murat-emir-ilac-sektoru-kuruma-noktasina-gelmis-durumda-bir-an-evvel-bu-duruma-el-atilmasi-lazim

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder


İnd | Ping | Bing | Ping 2 | Feedburner | Auto Ping | Yandex Memurlar Kamu personeli memur adayları sağlık personeli meb personeli memur alımı kamu personeli alımı KPSS ve sınav haberleri Memurlar Haber sitesi Memur alımı, memur maaşları, memurlar için haberler, öğretmen haberleri, öğretmen atamaları, memur zamları, 4c, 4b, iş ilanları, memur ilanları, kpss haberleri Memur Site'de
Bedava MP3 Download, MP3 indir, Ücretsiz MP3, Dangerous MP3, Dangerous MP3Yerli ve yabancı hd film izle, Türkçe dublaj ve alt yazı seçenekleri ile en güncel filmleri 1080p kelimeleriyle sitemize gelenler için uyarıdır. Sitemizde hiçbir MP3 ve Türkçe Dublaj Full HD ve Türkçe Altyazılı 1080p İzle Tek Parca 4k 1080p Full HD filmi seyret Full Film bulunmamaktadır! Sadece bazı sitelerden dış bağlantı alınarak tanıtım amaçlı bir kaç şarkı bulunabilir. Lütfen sanata ve sanatçıya saygı için korsan müziğe hayır! Internetten mp3 yüklemek yerine onların kaset ve cd'lerini alarak destek olalım.
Günümüzün en büyük hobilerinden birisi hiç kuşkusuz TV izlemektir. Canlı TV sitemiz TV izlemeyi siz kullanıcılarına kolaylaştırmak için kurulan bir platformdur. Sitemizde tüm kanalları kesintisiz ve donmadan rahatlıkla izleyebilirsiniz.
aktüel, ürünler, kataloğu, broşürü, insert, indirim, kampanya, promosyon, a101, bim, şok, market,aktuel katalogu
YASAL UYARI;

Sitemizde yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum,analiz ve tavsiyeler, yorum,analiz ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun ve doğru sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.memursite.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir.
Sitemizde yer alan bilgiler tanı ve tedavi amaçlı değildir. Sizlere aktardığımız bilgiler, tavsiye niteliğinde olup reçete ya da tedavi yöntemlerinizi değiştirmeye yönelik değildir. Sitemizdeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır. Sitemizdeki bilgileri uygulamadan önce mutlaka doktorunuza danışınız. Sağlık problemlerinizin temelinde yatan sorunu ancak doktorunuza muayene olarak bulabilirsiniz. Bu bilgiler tanı ve tedavi amaçlı kullanıldığında sorumluluk tamamen Kullanıcılar ve Üyelere aittir. Bilgilerin yanlış anlaşılmasından ve buna bağlı olarak doğabilecek mağduriyetten sitemiz yasal sorumluluk altında değildir, siteye girmekle bu şartları okumuş, anlamış ve kabul etmiş sayılırsınız.
Memursite.com haber, yorum ve reklam için - İletişim: reklam@memursite.com
OcakŞubatMartNisanMayıs Haziran Temmuz Ağustos EylülEkimKasım AralıkPazartesiSalıÇarşambaPerşembeCumaCumartesiPazar  2020 2021 2022 2023 2024 2025 2026 2027 2028 2029 2030 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55. 56. 57. 58. 59. 60. 61. 62. 63. 64. 65. 66. 67. 68. 69. 70. 71. 72. 73. 74. 75. 76. 77. 78. 79. 80. 81. 82. 83. 84. 85. 86. 87. 88. 89. 90. 91. 92. 93. Maps1*Maps2*Maps3*Maps4*Maps5*Maps6*Maps7*Maps8*Maps9*Maps10*Maps11*Maps12*Maps13*Maps14*Maps15*Maps16*Maps17
TRT 1, Kanal D, Atv, Show TV, Star TV, Kanal 7, Tv 8, Fox TV ve online ücretli dizi ve film platformlarının Netflix, BluTV, puhutv, exxen, amazon prime, FOXPlay, beIN CONNECT, Filmbox Live, Mubi, D-Smart GO, Turkcell TV Plus, Tivibu, YouTube gibi sitelerin ücretli içeriklerini en sevdiğiniz dizileri, en beğendiğiniz filmleri ücretsiz olarak kendi sitelerinden izleyiniz.