Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardında kurulacak yeni hükümetin gündemini ağırlıklı olarak sosyal güvenlikte yapılacaklar düzenlemeler oluşturacak. Peki memur ve emekli için hangi düzenlemeler yapılacak? İşte detaylar...
Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardında kurulacak yeni hükümetin gündemini ağırlıklı olarak sosyal güvenlikte yapılacaklar düzenlemeler oluşturacak. Peki memur ve emekli için hangi düzenlemeler yapılacak? İşte detaylar...
Yeni hükümetin gündeminde memurlar ve emekliler için bir dizi düzenleme bulunmaktadır. İşte planlanan düzenlemelerin bazıları:
Memur ve emeklilerin zam oranları: Temmuz ayı yaklaştıkça, görevdeki memurlar ve tüm emeklilerin yılın ikinci yarısı için alacakları zam oranları gündeme gelecektir. Memur ve emekli maaşları, toplu sözleşmelere göre belirlenmekte olup, enflasyon farkı da dikkate alınmaktadır.
Emekli maaşlarında kademeli zam: Temmuz ayında emekli maaşlarının yanı sıra, 9.5 milyon emekliye geçmişte ödediği prim gün sayısına göre kademeli bir zam verilmesi planlanmaktadır. Bu düzenleme ile emeklilere enflasyon ve refah payı artışı da yapılacaktır.
En düşük memur maaşının artırılması: Temmuz ayında görevdeki memurların maaşlarının iyileştirilmesi hedeflenmektedir. En düşük memur maaşına seyyanen zam yapılacak ve bunun üzerine toplu sözleşme zammı ve enflasyon farkı eklenecektir. Bu düzenleme ile en düşük memur maaşı 22 bin TL'ye çıkarılacaktır.
Asgari ücret iyileştirmesi: Temmuz ayında asgari ücrette bir iyileştirme yapılması planlanmaktadır. Asgari ücret artış oranı, temmuzda açıklanacak olan ilk altı aylık enflasyona göre belirlenecektir. Hükümet, asgari ücretin yaklaşık 500 dolara yakın bir tutara çıkarılmasını hedeflemektedir.
Esnafın erken emeklilik imkanı: Bağ-Kur'lu esnafın prim gün sayısının işçi statüsündeki çalışanlarla eşitlenmesine yönelik bir düzenleme yapılacaktır. Bu düzenleme ile esnafın prim gün sayısı 7200 güne çekilecek ve böylece Bağ-Kur'lu esnafların erken emeklilik imkanı sağlanacaktır.
Ev kadınlarına emeklilik imkanı: Ev hanımlarının emeklilik imkanı tanınması amacıyla Aile ve Gençlik Bankası kurulacak. Ev hanımları isteğe bağlı olarak sigortalı olabilecek ve devlet primin üçte birini karşılayacak. Bu düzenleme ile ev hanımları sosyal güvenlik sisteminin bir parçası haline gelecek ve emeklilik hakkını elde edebilecektir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder