ZEKA GELİŞTİRME EGZERSİZLERİ
Yenilenmeyen beyin hücrelerini geliştirmek, zekanızı artırmak aslında gün içerisinde yapacağını çok basit bazı alıştırmalara bağlı. İşte o basit ama etkili yöntemler;
1- Ters el alıştırması
Sağ eliniz yerine biraz da sol elinizi kullanmaya başlayın. Saçlarınızı sol elinizle tarayın, kalemi ters elinizle tutun gibi… Sonuç olarak, rutin alışkanlıklarınızı kırar ve beyninizin kullanmadığınız diğer yarısını da harekete geçirmiş olursunuz.2-Çocuk oyunu alıştırması
İşe veya alışverişe giderken, tıpkı bir çocuk gibi merak içinde bütün duyularınızı harekete geçirin. Bakın, dokunun, dinleyin, koklayın. Bu şekilde çok ender yaptığınız bağlantıları canlandırır, beyninizin kapasitesini artırırsınız. Duyu organlarınızın ne kadar fazlasını kullanırsanız, hafızanız her zaman canlı kalır.
3-Harf alıştırması
Elinize bir gazete ve bir fosforlu kalem alın. Sırasıyla paragrafları okuyun ve çift yazılmış harflerin üzerini çizin. Mesela, çift ‘t’ ve ‘m’lerin üzerini işaretleyin. Böylelikle konsantrasyonunuzun ne kadar uyarıldığını hemen hissedecek-siniz. Bu, zihnin canlanmasını artırır.
4-Polisiye alıştırması
“Dün akşam şu saatte ne yaptım, neredeydim, iki saat önce ne yaptım?” gibi, genellikle polisiye romanlarında sorulan soruları kendinize yöneltin. Ve tabii cevaplayın. Bu alıştırma sonucunda yaptıklarınıza karşı dikkatinizi geliştirebilirsiniz.
5-Yürüyüş alıştırması
Asker yürüyüşü gibi olduğunuz yerde hareket edin. Sol bacağınızı her kaldırdığınızda, önce sağ elinizle, sonra sol elinizle dizinize dokunun. Böyle çaprazlama hareketlerle beyninizin her iki tarafını kullanmış olursunuz.
6-Ressam alıştırması
Burnunuzun ucunda bir fırça olduğunu hayal edin. Bununla havaya en sevdiğiniz renkte yatay bir sekiz çizin. Bu çizim hareketleri, yorgun zihninizi hemen canlandırır. Aynı zamanda beyni bloke eden stresi etkili biçimde yok eder.
7-Ajan alıştırması
Bu alıştırmayı daha çok sokakta yapacaksınız. Çevrenizde bulunan arabaların plakalarına bakın ve plakadaki harflerden kelimeler, hatta cümleler türetmeye çalışın. Böylece hem kelime hazinenizi geliştirir hem de beyninizi canlandırırsınız.
8-Resim alıştırması
Bu alıştırmayla alışveriş listelerini çok kolay ezberleyebilir, hafızanızı güçlendirebilirsiniz. Bunun için kalem kağıt alın ve kağıdın üzerine mum, kaktüs, yonca gibi semboller çizin. Her resim bir sayıyı sembolize ediyor. Ardından sembolleri sayılara göre ezberleyin. Bu alıştırmayla, zihninizde listeler oluşturmayı kolay başarırsınız.
9-Otobiyografi alıştırması
Düşünün ki, hayat hikayenizi tekrar yazmanız gerekiyor. Burada, işe, gittiğiniz ilkokuldan başlayabilirsiniz. Bunun için en yakın arkadaşınızı, tipini, sınıfınızın düzenini hatırlamanız gerekiyor. Bu alıştırmayla, kişilerle ilgili hafızanızı harekete geçirirsiniz.
10-Hipnoz alıştırması
Özellikle stresli anlarınızda olumlu kelimelerden destek almaya bakın. Bunlarla olumsuz düşüncelerinizi yok edersiniz. Mesela, “Benim için gerekli olan her şeyi biliyorum ve çok sakinim” cümlesini tekrarlayabilirsiniz.
Bu veya buna benzer zeka geliştirme egzersizleri yaparsanız aynı zamanda beyninizde genç kalır.
Hafızayı Geliştiren 10 Beyin Egzersizi
Evde uzun süreler ardından halsiz hissediyorsanız, zihninizi keskinleştirmek için ve formunuzun zirvesine geri dönmek için şu an en iyi zamandır. Bilişsel beyin egzersizi ve hafıza oyunları beyin gücü kuvvetlendirmeye ve hafızanızı geliştirmeye yardımcı olabilir.
Su dokuyu ve çapraz bulmacayı unutun, hafıza ve konsantrasyonu geliştirmeye yönelik en iyi 10 eğlenceli ve basit beyin egzersizlerimizi okumaya devam edin.
1. Çağrıştırma testi
Çağrıştırma testi, hafızanızı geliştirmeye yardımcı olabilen basit bir görevdir. Maddelerden veya sayılardan oluşan bir liste oluşturun, bunları ezberleyin ve bir veya iki saat sonra bunları anımsamaya çalışın. Uzun bir liste yapmak veya örneğin Latin isimlerini İngilizce isimlerle değiştirme gibi karmaşık maddelerin olduğu listeler, bu testi yapmayı daha da etkili hale getirir.
2. Yeni bir spor deneyin
Tenis, badminton veya golf gibi zihni ve vücudu birleştiren yeni bir egzersiz deneyin. Oynadığınız skorları tutmak sadece zihninizi keskinleştirmekle kalmaz, ayrıca egzersiz vücudunuzun da şekillenmesine yardımcı olur!
3. Uyku egzersizleri
Uyku, hafıza ve beyin fonksiyonlarında inanılmaz bir rol oynamaktadır, bu yüzden beynin bu alanlarını arttırmak istiyorsanız, iyi bir gece uykusu gereklidir. Uyku egzersizleri bunu yapmanıza yardımcı olabilir! Konforlu hissettiğiniz bir pozisyonda uzanın, gözlerini kapatın ve dikkatinizi nefesinize verin. Sadece soluk alıp verişinize odaklandığınızda, diğer düşünceler tarafından kafanız karışmayacak, dolayısıyla rahatlamak ve uykuya dalmak kolaylaşacaktır.
4. Var olan kokuları yeni aktivitelere bağlayın
Beyin gücünüzü ve hafızanızı nasıl arttıracağınızdan emin değilseniz bu yöntem size yardımcı olacaktır. Var olan kokuyu yeni bir şeyler ilişkilendirerek yeni nöral yolları harekete geçirebilirsiniz. Örneğin uyanmanızı, uyanıklık ve tetikte olma hissiyle ilişkilendirirken çikolata koklamayı deneyin.
5. Masa oyunları oynayın
Yeni bir masa oyunu oynamak, beyin gücünü arttırmak için basit ve eğlenceli bir yoldur. Yeni kuralları öğrenmek düşüncenizi canlandırmaya yardımcı olabilir ve oyunlar el-göz koordinasyonunu geliştirmeye yardımcıdır.
6. Farkındalık
Farkındalık beyin fonksiyonlarını doğrudan geliştirmezken, beyne zararlı olabilen stresi kontrol etmede yardımcı olduğu bilinir.
7. Beyin egzersizi eğitimi uygulamaları
Şu an piyasada beyin faaliyetlerinizi eğitmeye yardımcı çok sayıda uygulama bulunur. Lumosity ve Brain Fitness Pro gibi uygulamalar, beynin farklı bölümlerini geliştirmenize yardımcı olan bir dizi özel tasarlanmış görevler ve hafıza oyunları içeren beyin egzersizi kategorisine girer.
8. Hesap makinesinden kurtulmak
Gelecek sefer bir toplama yapmak zorunda olduğunuzda hesap makinesine ulaşmak yerine bunu kafanızdan yapın! Bu, beyin aktivitesini canlandırmak ve beyin sağlığınızı korumak için kolay bir yöntemdir.
9. Farklı renkleri adlandırın
Odaklanmanızı geliştirmek için, bu basit oyunu deneyin. Farklı renklere başka renk isimleri yazın. Örneğin, mavi rengin üzerine ‘yeşil’ yazın. Daha sonra kelimenin yazıldığı rengi yüksek sesle söylemeye çalışın. Bu, beyninizin renge bakmaktan ziyade kelimeyi okumak için savaştığından, oldukça zordur!
10. Karşıt bir gün oluşturun
Beyninizi tetikte tutmak için, gündelik işlerinizi tam tersi şekilde yapmaya çalışın. Bu, baskın olmayan elinizi kullanmaktan, farklı sırada giyinmeye kadar herhangi bir şey olabilir. Mesela hep sağ elinizle dişinizi fırçalıyorsanız bu sefer sol ile fırçalamayı deneyin!
Bu 10 egzersizi takip ederek, beyninizin zorluklara karşı keskin kalmasını sağlamaya yardımcı olabilirsiniz. Tüm bu egzersizlerin yanında odaklanmanıza katkıda bulunacak besinlerden yeteri kadar aldığınızdan emin olmanız tavsiye edilir.
Beyninize fiziksel duyuları (görme, koklama, dokunma, tatma ve işitme) duygusal duyular ile birleştiren yeni deneyimler kazandırmak, farklı beyin bölgeleri arasında daha fazla bağlantıyı uyandırır. Sinir hücrelerinin hafızaya yardımcı olan doğal beyin hormonları üretmesini sağlar ve çevredeki yaşlanma etkilerine karşı daha güçlü ve daha dayanıklı hücreler oluşturur. Bu beyin egzersizlerini sabahları veya boş zamanınızda deneyerek farkı hissedebilirsiniz.
Sık kullanmadığınız elinizle diş fırçalayın.
Araştırmalar, beyindeki (bu alıştırmada olduğu gibi) zıt tarafın kullanılmasıyla; beyin korteksinin eldeki bilgiyi kontrol eden ve işleyen kısımlarının hızlı ve önemli bir şekilde geliştiğini göstermiştir. Fırçayı ve diş macununu sıklıkla kullanmadığınız elinizle kullanıp, dişlerinizi yine o elinizle fırçalayın.
Gözlerinizi kapatarak duş alın.
Elleriniz, görmediğiniz için, muhtemelen kendi vücudunuzun çeşitli dokularına dikkat edecek ve mesajlarınızı beyninize geri gönderecektir. Sadece dokunsal duyularınızı kullanmayı deneyin (yanık veya yaralanmayı önlemek için sağduyu kullanın). Muslukları yalnızca hissederek bulun ve sıcaklığı ayarlayın. Ardından duşunuzu alın ve gözlerinizi açın.
Sabah aktivitelerinizi değiştirin.
Beyin çalışmaları, yapılan yeni şeylerin beyin aktivitesini hızlandırdığını göstermiştir. Bu etkinlik, görev rutin ve otomatik hale geldiğinde azalır. Kahvaltının ardından giyinin, köpeğiniz varsa onunla yeni bir sokakta yürüyün veya televizyonda haberleri farklı bir kanaldan dinleyin. Beyninizi farklı şekillerde uyararak, onu keskinleştirebilirsiniz.
Bilinen nesneleri baş aşağı çevirin. Tamamen.
Birşeylerin sağ tarafına baktığınızda, sol "sözel" beyniniz hızlı bir şekilde dikkatinizi başka yerlere yönlendirir. Baş döndürücü olduklarında şaşkın bir resmin şekillerini, renklerini ve ilişkilerini yorumlamaya çalışırken, sağ beyin ağları aktifleşmeye başlar. Beyin egzersizi: Ailenizin resimlerini, masa saatinizi veya resimdeki bir takvimi baş aşağı çevirin.
Masada oturulacak yerleri değiştirin.
Çoğu ailede, herkes "kendi" koltuğuna sahiptir, ancak beyniniz yeni deneyimlerden yararlanmaktadır. Konumunuzu değiştirecek sandalyeleri tercih edin, kiminle ilgilendiğinizi, odanın görünümünü ve hatta tuz ve bibere nasıl ulaştığınıza da dikkat edin.
Burnunuzla yeni bir bağlantı kurun.
Kahve koku ile bir gün başlangıcını hatırlarsınız fakat bu iki şeyi birbirine nasıl ve ne zaman bağladığınızı muhtemelen hatırlamıyorsunuzdur. Bununla birlikte, yeni bir kokuya, örneğin vanilya, narenciye ya da naneye yeni bağlantılar bağlayarak beyninizde yeni sinir yolları oluşturabilirsiniz. En sevdiğiniz kokunun özünü bir hafta boyunca yatağınızın yanında tutun. İlk önce uyandığınızda soluk alıp verini sonra da yıkanmak ve giyinmek gibi rutin işlerinize devam edin. Kahve kokusunun yerini aldığını göreceksiniz.
Aracınızın camlarını açın.
Beynin anıları işleyen bir alanı olan hipokampus, özellikle zihinsel haritalar oluşturmak için kokuların, seslerin ve manzaraların ilişkilendirilmesiyle ilgilidir. Arabayla seyahat ederken yolunuzun üzerinde yeni kokular ve sesler bulmaya çalışın. Pencereleri açtığınızda beyniniz bunları daha kolay biriktirir.
Değiştirip keşfetme oynayın.
Beyinlerimiz nesneleri birbirinden ayırmak için düzenli olarak görsel ipuçları kullandığından farklı şeyleri tanımlamak beyin bölgelerindeki aktivasyonu arttırır ve daha güçlü bağlantılar oluşturur. (Aynı şekilde, görme yetilerini yitiren yetişkinlerin beyinleri ince dokunma işlemlerinde daha çok yol kat ettikleri için, Braille harflerini ayırt etmeyi öğrenirler.) Cebinize farklı boyutlarda birkaç para atın ve ellerinizle hangi paranın ne kadar olduğunu anlamaya çalışın.
"10 Şey" oynayın.
Beyninizi gündelik alternatifleri düşünmeye zorlamak, onu güçlü tutmaya yardımcı olacaktır. Oyun şöyle oynanıyor: Biri size sıradan bir nesne verecek ve nesnenin kullanılabileceği 10 farklı "şey" göstermenizi isteyecek. Bu oyun hem yaratıcılığınızı geliştirecek hem de sizi düşünmeye itecek.
Süpermarkette inceleme yapın.
Mağazalar en gözde ürünler göz hizasında olacak şekilde tasarlanmıştır ve alışveriş yaptığınızda oradaki her şeyi göremezsiniz. Herhangi bir koridorda durun ve yukarıdan aşağıya raflara bakın. Daha önce hiç görmediğiniz bir şey varsa onu alın, malzemeleri okuyun ve düşünün. Yararlanmak için satın almak zorunda değilsiniz; rutini kırın ve yeni bir şey deneyin.
Bir grupla birlikte bir sanat projesi yapın.
Sanat, beynin sözsüz ve duygusal kısımlarını harekete geçirir. Sanat; formların, renklerin ve dokuların yanı sıra, gününüzün çoğunu kaplayan mantıksal, doğrusal düşünmeden çok farklı düşünce süreçleri ile beyni meşgul eder. Grubunuzda bulunan her kişiden mevsim, duygu veya güncel bir olay gibi belirli bir temayla ilişkili bir şey çizmesini isteyebilirsiniz.
Gün boyunca daha fazla sosyal ilişki kurun.
Bilimsel araştırmalar, sosyal iletişim eksikliğinin bilişsel yetenekler üzerinde ciddi negatif etkileri olduğunu defalarca kanıtlamıştır. Susadınız mı? Bir satış makinesinden ziyade bir kişiden bir içecek alın ve ona teşekkür edin.
Farklı bir şekilde okuyun.
Yüksek sesle okumak veya okunan bir şeyi dinlemek, kendimiz okuduğumuz zamanlardan çok farklı beyin bölgelerini kullanmamızı sağlar. Okuyucu ve dinleyicinin değişen rolleriyle, eşinizle veya bir arkadaşınızla birlikte yüksek sesle okuma yapın. Bir kitabı bu şekilde okuyarak bitirmek yavaş olabilir, ancak birlikte kaliteli zaman geçireceğinizi garanti edebiliriz.
Yemediğiniz gıdaları tüketin.
Koku alma sisteminiz milyonlarca kokuyu ayırt edebilir. Kokunun beyninizin duygusal merkezine doğrudan bağlantısı vardır, bu yüzden yeni kokular beklenmedik duygular uyandırabilir. Size yabancı olan ve daha önce hiç denemediğiniz bir mutfak seçin ve yeni sebze, baharat ve paketlenmiş ürün çeşitlerine göz atın. Bu malzemelerle yeni yemekler yapmayı öğrenin.
Beyin egzersizi üzerine çalışılmış kitaplar edinmeyi unutmayın.
Nörobiyolog Lawrence C. Katz ve Manning Rubin'in Beyninizi Canlı Tutun kitabı, zihinsel zindeliği arttırmak ve hafıza kaybını önlemek için 83 tane egzersiz bulunduruyor. Kendi tercihinize uygun olan birçok farklı beyin egzersizi kitabı alıp içindeki egzersizleri deneyebilirsiniz.
Son yıllardaki bunca gelişmelere rağmen, beyin hala insan vücudunda en az bilgiye sahip olunan organdır.Yapılan çalışmalar ve uzmanlara göre; birçok kişi beyin potansiyelinin çok az bir kısmını kullanmaktadır.
YanıtlaSilBeynin Sağ ve Sol Lobu Nasıl Çalışır?
Maalesef okullardaki eğitim düzeni beynin sadece sol tarafını geliştiren matematik, fen bilgisi ve Türkçe gibi derslere önem verirken; beynin sağ tarafını geliştiren resim, müzik, el sanatı gibi derslere pek fazla önem verilmez. Halbuki; tarihte başarılı olan insanlara bakıldığı zaman bu kişiler bilerek veya bilmeyerek sağ ve sol beyinlerini geliştirmiş kişilerdir. Başarılı insanlar beynin her iki yarısını kullanabilen, gerektiğinde birinden diğerine geçebilen insanlardır. Sağ lobun duygular ve hayallerin etkisinde olduğu ve bütünsel öğrendiği, bu yüzden bilgileri sırayla işleyen sol lobun aksine daha hızlı ve etkili olduğu anlaşılmıştır.Sadece sol lobu gelişmiş olan ve bu lobu iyi kullanan insanların üretken düşünebilmeleri için sağ beyni geliştirmeleri gerekir. Çünkü insanın mucitlik ve üretkenlik kısmını sağ beyin sağlar. Sağ ve sol beyin birbirini tamamlayan fonksiyonlara sahiptir. Sol beyni gelişmiş bir kişi sağ beynini de geliştirirse beynin kapasitesi iki kat değil hayal edemeyeceğiz kadar fazla artar.Beyinde öğrenmenin sonu yoktur.
Son yıllardaki bunca gelişmelere rağmen, beyin hala insan vücudunda en az bilgiye sahip olunan organdır.Yapılan çalışmalar ve uzmanlara göre; birçok kişi beyin potansiyelinin çok az bir kısmını kullanmaktadır.
Beyni Geliştirmek İçin Ne Yapmak Gerekir?
Doğumla başlayan öğrenmenin sonu yoktur.Öğrenme bir başkası tarafından deneyimlerin aktarılması ile gelişir. Bunun da adı eğitimdir. İyi bir eğitim beyni geliştirir.
Buna birkaç örnek verelim:
Kitap okumak en faydalı beyin geliştirme yöntemidir. Kitap okumak sağ ve sol lobu beraber geliştirir.Çünkü kitap okurken sol tarafla takip edilen ve kavranan kavramlar sağ tarafta hayal edilir. Bunun için televizyon izlemek sağ lobu pasif bırakır.
Sık sık bulmaca çözme beyin için yapılacak en iyi egzersizdir.
Okunan bilgilerin uygulanmaya geçirilmesi ve görsel olarak görülmesi okullardaki deneyler sonucunda dersler daha iyi anlaşılır.
Öğrencilikte ve çalışma hayatı içinde resim, müzik veya el işi gibi sağ tarafı geliştirecek hobiler edinme.
Bol bol spor yapmak
Yeterli uyumak
Beslenmeye özen göstermek.
Özellikle; spor, beynin dinç ve güçlü kalmasını sağlar, olumsuz düşünceleri yok ederek beynin daha kolay öğrenmesini sağlar.
Beyni Olumsuz Yönde Etkileyen Faktörler
Özellikle günümüzde büyük metropol şehirlerde yaşamak hiçbir etken olmasa da tek başına stres kaynağıdır.Trafik, hava kirliliği, çalışma şartlarının ağırlığı, zamanla yarışma gibi etkenler beyni ve sinir sistemini olumsuz etkiler.
Aşırı stres beraberinde uykusuzluk, sinir, insanlara tahammülsüzlük durumlarını da beraberinde getirir. Aşırı stres altında kalan beyin yıpranır.Fonksiyonları bozulmaya başlar ve hükmetme kabiliyeti zayıflar.Örneğin; günlerce uykusuz kalan kişinin hafızası ve düşünce yeteneği zayıflar, vücut direnci düşer. Bu gibi durumlarda hekim yardımı almak gerekir.
Sinirin Beyindeki Tahribatını Nasıl Görürüz ?
Sinir ve stres sinir sistemini normal işleyen biyokimyasal mekanizmasını bozar. Bazen geri dönüşümsüz tahribat bile yapabilir. Ağır ruhi travmaya maruz kalınca yaşanan şok buna bir örnektir. Olumsuz olayların etkisi ile beyinde salgılanan maddeler vücuttaki diğer hormonları da aktive eder. Buna bağlı olarak dolaşım hızlanır, kalp ritmi artar.Kişi yerinde duramaz, geçici olarak beyin fonksiyonları zayıfladığı için kişinin bedenine hükmetme kabiliyeti azalır. Bu yüzden saldırganlık, eşya kırma, bilinçsiz bir şekilde karşı tarafa zarar verme görülebilir.
Sinir ve Stresin Etkileri Nasıl Azaltılır?
YanıtlaSilSinir ve strese sebep olabilecek olaylarla karşılaşıldığı zaman yapılması gerekenler;
Bulunan ortamdan uzaklaşmak gerekir. Özellikle orta yaş grubunda görülen şeker ve tansiyon hastalığı gibi etkenler sinir stresin oluşmasına zemin oluşturur.Sinir ve streste tansiyon ve şekerin yükselmesine neden olur ve beyinde geri dönüşümü mümkün olmayan veya sakatlıkla sonuçlanan hasarlar(yüksek tansiyona bağlı beyin kanaması vs.) meydana getirir.
Temiz havaya çıkmak ve derin nefes alıp vermek ve düşünceyi başka tarafa çevirmek gerekir.
Kontrol altına alınamayan duygular sonucunda beyin işleyişi bozulup diğer sistemlere de zarar vereceği için bir doktor tedavisine baş vurmakta fayda vardır.
İş Yeri En Büyük Stres Kaynağı
Profesyonellik, bulunan her şarta uyum sağlama kabiliyetidir. Dolayısıyla; iş yaşantısı insan yaşamını sürdürmesi için kaçınılmaz ise, iş stresi ile başa çıkmayı bilmemiz gerekir.Bunun için psikolojik destek almak gerekir. Yurt dışındaki büyük şirketlerde çalışanlara stresle başa çıkmanın yollarına dair seminerler verilir.Gerekirse kişilerin birebir destek alması sağlanır.Neticede sinir ve stres beyin fonksiyonlarını olumsuz etkilediği için dikkati azaltır, doğru karar vermeyi engeller, olaylara objektif bakmayı önler.Eğer kendi kendinize ve de sağlanan imkanlarla sinir ve stresten kurtulamıyorsanız; uzman desteği ve hatta gerekirse ilaç tedavisi almanız gerekir.
Sinir İlaçları Beyinde Tahribat Yapar Mı?
Beyin, hayali bir organ değildir. Akciğer, böbrek, karaciğer gibi rahatsızlanabilen bir organdır. Örneğin; nasıl karaciğerde tahribat sonucu salgılanan maddelerin yüksekliği ateş, sarılık gibi belirtiler verirse beyinde de ruhsal travma, iş stresi vs. gibi etkenlerle salgılanan maddelerde oluşan hasar sonucu sinir, stres, uykusuzluk gibi belirtiler oluşur.Diğer organlarda oluşan hasarlar nasıl ilaçla tedavi ediliyorsa; beyin ve sinir sistemi de ilaçla tedavi edilebilir. Beyinde işleyişi bozulan biyokimyasal düzen ilaçla düzeltilmezse hastalık ilerler. Sinir ve stresin beyine vereceği zarar ilaçların vereceği zarardan tahmin edemeyeceğiniz kadar fazladır.
Sinir İlaçları Bağımlılık Yapar Mı?
Sinir sisteminin tedavisinde rahatlatıcı ve tedavi edici ilaçlar vardır.Bazı tür ilaçlar ani sinir ve stres durumunda rahatlatıcı etkiye sahiptir.Bu ilaçlar genelde yeşil ve kırmızı reçeteye tabi ilaçlardır.Bunların kontrolsüz ve sık kullanılması bağımlılık yapabilir.Sinir siteminin tedavisinde esas kullanılan ilaçlar tedavi etmeye yönelik bağımlılık yapmayan ilaçlardır.Tedavide en önemli konu, tedavinin uzun sürmesi ve bu uzun süreyi hastanın kabullenmesidir.
Bu tür ilaçlar ortalama altı ay gibi süreyle kullanılır ve 2-3 hafta sonra etkisini göstermeye başlar.Bir süre sonra ilaç alan hastanın şikayetleri geçince ilaçları kendiliğinden, tedavi tamamlanmadan bırakır.Tedavi yarım kaldığı için bir süre sonra şikayetleri tekrardan başlar.Hasta, bu durumu ilaca bağımlı hale gelmiş gibi algılar; halbuki etkin ve yeterli süre uygulanan tedaviden sonra bu tür ilaçlar rahatça, doktor kontrolünde dozu azaltılarak kesilir.