Binance üzerinde bitcoin btc xrp ada eos eth shib wink xlm bnb link uni ltc usdt doge dot sol vet ass trx btt fil neo xmr xtz atom avax cake rune dash chz sushi paribu btcturk bitcin bitexen
Yukarı Çık Çapası Kodu
Son Dakika

Sıfır ve ikinci el araçlar dibi gördü

Yazı Boyutunu Büyütüp-Küçültme +Aa-
→ Reklamlar ←
→ Reklamlar ←
-- --
Araba almak isteyen vatandaşlara önemli uyarı geldi. Yeni yıl itibarıyla ikinci el araç fiyatlarında nominal bazda bir miktar yükseliş görülse de enflasyona indirgendiğinde alıcı bulabilen reel fiyatlarda düşüş dikkat çekiyor. Peki kilometresi ve yaşına göre şu anda piyasada en çok talep gören araçlar hangileri? İşte detaylar...

Geçtiğimiz yılın kasım ve aralık aylarına doğru gerileyen ikinci el otomobil fiyatları 2024 yılı Ocak döneminde nominal (enflasyona indirgenmemiş) bazda bir miktar artış gösterse de enflasyona indirgenen reel fiyatlar halen düşük seyrini koruyor.

İkinci el ilan sitesinden elde edilen sonuçlara göre ocak ayında satılık otomobil reel fiyatı geçen yılın ocak ayına göre yüzde 8,5, bir önceki aya göre ise yüzde 6 düşüş gösterdi.

Öte yandan otomobil nominal fiyatı geçen yılın ocak ayına göre yüzde 50,9 artarken, aralık ayına kıyasla ise değişmedi.

Milliyet'in haberine göre; Peki şu anda yaş ve kilometreye göre en çok tercih edilen araçlar hangileri? İkinci el piyasasında reel fiyatlarda düşüş devam eder mi? İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel konuyla ilgili merak edilenleri anlattı. Ertemel konuşmasında şu ifadeleri kullandı

“2024 yılı itibarıyla sıfır otomobilde uygulanan fiyat artışları, ikinci el etiket fiyatlarına da yansıdı. 2023 yılı Aralık ayına kıyasla ocak ve son günlerine yaklaştığımız şubat aylarında ikinci el otomobil etiket fiyatlarında %2-3 oranında artış gözlemliyoruz.

2023 yıl bazında değerlendirdiğimizde ise genel ikinci el fiyatlarının ortalama %50 oranında arttığını söyleyebiliriz.

Yapılan satışlar ve kayıtlar üzerinden sahip olduğumuz bu verilerin geçen yıl ikinci el araçlara sıfır fiyatından yüksek talep edildiği ve fahiş fiyatlamaların olduğu piyasa koşullarından alındığını hatırlatmakta fayda var.

Geçen yıl talep edilen olağan dışı fiyatlamalar ile bu yıl içerisindeki olağan fiyatlamaları kıyasladığımızda elde ettiğimiz sonuçlar sağlıklı olmayabilir.

Daha sağlıklı verilere sahip olmak adına, bu veriler haricinde meslektaşlarımız ve tüketicilerden bizzat edindiğimiz piyasa verilerine de sahibiz.

Bu veriler doğrultusunda düşük talep sebebiyle ikinci el otomobil etiket fiyatlarında cüzi bir miktar artış görülse de, alıcı bulabilen reel fiyatların sabit kalarak halen aralık ayı seviyesinde olduğunu görüyoruz.

Yine piyasadan alınan ve alıcı bulabilen reel fiyatlamalar doğrultusunda ikinci el pazarında bir yıllık süreçte fiyatların %50 arttığı, alınan tedbirler sonrası yılın ikinci yarısında bu oranın marka ve segmente göre değişiklik göstererek ortalama %30’a düştüğünü söyleyebiliriz.

‘ORTALAMA OTOMOBİL FİYATLARI DÜŞTÜ’

Veriler doğrultusunda genel otomobil ortalama fiyatlarının düştüğünü görmekteyiz. Birkaç aydır devam eden ortalama otomobil fiyatı düşüş grafiği, aralık ve ocak aylarında neredeyse sabit kalarak, 860.000 TL seviyesinde verilere yansımaktadır.

Aralık ayı itibarıyla yaklaşık %66 olan yıllık artış oranı, ocak ayı itibariyle %50’ye gerilemiştir.

YAŞ VE KİLOMETREYE GÖRE EN ÇOK TERCİH EDİLEN OTOMOBİLLER HANGİLERİ?

Mevcut piyasa koşulları ve kullanıcı satın alma refleksi itibarıyla şu an talebin önemli bir kısmı sıfır araç pazarına yönelim gösteriyor.

Yeni yıl itibarıyla sıfır araç fiyatlarının bir miktar artması ve ikinci el otomobil fiyatlarının halen sabit olması sebebiyle genç ikinci el araçlar fiyat cazibesi sunduğundan, son 1 aylık süreçte 2 ya da 3 yaşa kadar olan ve 50.000 km’yi aşmamış ikinci el araç talebinde canlılık olduğunu söylemek mümkün.

‘İLAN SAYILARI DÜŞERKEN, SATIŞ ADETLERİ ARTTI’

Geçtiğimiz aylarda talep düşerken, e-platformlarda satışa sunulan araç sayısında kayda değer artışlar gözlemleniyordu.

Geçen birkaç aylık süreçte piyasa koşulları ve rakamların neredeyse oturmasıyla, ikinci el talebinde beklenen oranda olmasa da bir miktar artış söz konusu.

Dolayısı ile ilan sayıları düşerken satış adetlerinde bir miktar artış yaşanıyor.

İKİNCİ ELDE REEL FİYATLARDA DÜŞÜŞ SÜRER Mİ?

Ekim ayında pik yapan düşüş trendinin kasım ayında yavaşlayarak, aralık- ocak-şubat aylarında yerini sabit fiyatlamalara bıraktığı ve düşüş trendinin sonlandığını gözlemledik.

Sıfır araçta fiyat yükselişi, enflasyon ve döviz kuru gibi sebeplerle ikinci elde daha fazla düşüş yaşanmayacaktır.

PİYASA NE ZAMAN HAREKETLENİR?

Önümüzdeki süreçte artan sıfır fiyatlarına karşılık sabit kalan ikinci el rakamlarının fiyat cazibesi sunacağı bu sebeple ilkbahar ayları itibarıyla talebin ikinci el otomobile kayacağı kanaatindeyiz.

Bu süreçte, mevcut koşullar ve artan talebe bağlı olarak ikinci el otomobil fiyatlarında da artış yaşanabilir.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder


İnd | Ping | Bing | Ping 2 | Feedburner | Auto Ping | Yandex Memurlar Kamu personeli memur adayları sağlık personeli meb personeli memur alımı kamu personeli alımı KPSS ve sınav haberleri Memurlar Haber sitesi Memur alımı, memur maaşları, memurlar için haberler, öğretmen haberleri, öğretmen atamaları, memur zamları, 4c, 4b, iş ilanları, memur ilanları, kpss haberleri Memur Site'de
Bedava MP3 Download, MP3 indir, Ücretsiz MP3, Dangerous MP3, Dangerous MP3Yerli ve yabancı hd film izle, Türkçe dublaj ve alt yazı seçenekleri ile en güncel filmleri 1080p kelimeleriyle sitemize gelenler için uyarıdır. Sitemizde hiçbir MP3 ve Türkçe Dublaj Full HD ve Türkçe Altyazılı 1080p İzle Tek Parca 4k 1080p Full HD filmi seyret Full Film bulunmamaktadır! Sadece bazı sitelerden dış bağlantı alınarak tanıtım amaçlı bir kaç şarkı bulunabilir. Lütfen sanata ve sanatçıya saygı için korsan müziğe hayır! Internetten mp3 yüklemek yerine onların kaset ve cd'lerini alarak destek olalım.
Günümüzün en büyük hobilerinden birisi hiç kuşkusuz TV izlemektir. Canlı TV sitemiz TV izlemeyi siz kullanıcılarına kolaylaştırmak için kurulan bir platformdur. Sitemizde tüm kanalları kesintisiz ve donmadan rahatlıkla izleyebilirsiniz.
aktüel, ürünler, kataloğu, broşürü, insert, indirim, kampanya, promosyon, a101, bim, şok, market,aktuel katalogu
YASAL UYARI;

Sitemizde yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum,analiz ve tavsiyeler, yorum,analiz ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun ve doğru sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.memursite.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir.
Sitemizde yer alan bilgiler tanı ve tedavi amaçlı değildir. Sizlere aktardığımız bilgiler, tavsiye niteliğinde olup reçete ya da tedavi yöntemlerinizi değiştirmeye yönelik değildir. Sitemizdeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır. Sitemizdeki bilgileri uygulamadan önce mutlaka doktorunuza danışınız. Sağlık problemlerinizin temelinde yatan sorunu ancak doktorunuza muayene olarak bulabilirsiniz. Bu bilgiler tanı ve tedavi amaçlı kullanıldığında sorumluluk tamamen Kullanıcılar ve Üyelere aittir. Bilgilerin yanlış anlaşılmasından ve buna bağlı olarak doğabilecek mağduriyetten sitemiz yasal sorumluluk altında değildir, siteye girmekle bu şartları okumuş, anlamış ve kabul etmiş sayılırsınız.
Memursite.com haber, yorum ve reklam için - İletişim: reklam@memursite.com
OcakŞubatMartNisanMayıs Haziran Temmuz Ağustos EylülEkimKasım AralıkPazartesiSalıÇarşambaPerşembeCumaCumartesiPazar  2020 2021 2022 2023 2024 2025 2026 2027 2028 2029 2030 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55. 56. 57. 58. 59. 60. 61. 62. 63. 64. 65. 66. 67. 68. 69. 70. 71. 72. 73. 74. 75. 76. 77. 78. 79. 80. 81. 82. 83. 84. 85. 86. 87. 88. 89. 90. 91. 92. 93. Maps1*Maps2*Maps3*Maps4*Maps5*Maps6*Maps7*Maps8*Maps9*Maps10*Maps11*Maps12*Maps13*Maps14*Maps15*Maps16*Maps17
TRT 1, Kanal D, Atv, Show TV, Star TV, Kanal 7, Tv 8, Fox TV ve online ücretli dizi ve film platformlarının Netflix, BluTV, puhutv, exxen, amazon prime, FOXPlay, beIN CONNECT, Filmbox Live, Mubi, D-Smart GO, Turkcell TV Plus, Tivibu, YouTube gibi sitelerin ücretli içeriklerini en sevdiğiniz dizileri, en beğendiğiniz filmleri ücretsiz olarak kendi sitelerinden izleyiniz.