Lehim Nedir?
Elektronik sistemlerde bir devreyi oluşturmak veya birleşmesi gereken parçaları birbirlerine tutturmak için belli bir sıcaklıkta eriyen tellere " Lehim " denir.Lehim telleri akımları ilettiği için elektronik devrelerin çalışmasında hiç bir zorluk olmayacaktır.Lehim telleri kalay ve kurşun karışımlarından meydana gelirler.Bir lehim telinin kalay oranı ne kadar yüksek olursa o kadar kalitesi iyi olmuş olur.Kalay çoğaldıkça erime sıcaklığı azalacak ve buda yapılacak lehimin hassaslığına göre kullanılmalıdır. Piyasada lehim telleri tüp ve makara şeklinde satılmaktadır. Lehim, kalay ve kurşun karışımıdır. Kalay 50/Kurşun 50 karışımı iyidir. İnce işler için 60/40, kaba işler için 40/60 lehim telleri kullanın. İlk sayının gösterdiği kalay oranı arttıkça lehim yumuşar, kolay erir ve yapılan lehim daha temiz olur. Kalay 232 derecede, kurşun 327 derecede erir.
Lehim yapılacak yer iyice temizlenmelidir.
Lehim Pastası Nedir?
Lehim pastası kusursuz , hatasız bir lehimleme yapmak için gereken malzemelerden bir tanesidir. Lehim pastasının kullanılmasın amacı metal yüzde temizlemeden oluşan ve ısınmadan kaynaklanan oksitlenmeleri önlemektir. Lehim yapılacak yerde bizlerin göremeyeceği yağ tabakası vardır.Lehim pastaları sayesinde bu yağ tabakları temizlenir ve kusursuz bir lehim yapmanızı sağlar.Lehim yapılacak bacağın veya telin her yerine dağılmasına dikkat edilmelidir.Piyasada satılan lehimlerin çoğu pastalıdır ancak bazı zamanlarda bunlar yeterli olmamaktadır.Fiyatıda çok yüksek olmadığından tüm elektronikçilerin alet çantalarında bulunması gereken bir malzemedir.Havya Nedir?
Lehimleme yapmanın olmazsa olmazlarından biri tabikide havyadır.Lehim yapmak için yüksek ve hızlı bir ısıya ihtiyaç vardır.İşte bu ihtiyacıda havyalarımız karşılar.Havyalara yaklaşık olarak 200 ile 500 derece ısı yayabilecek bir şekilde üretim yapılabilir.Havyaların güçleri ise 5 Wattan başlayıp 300 Watta kadar çıkmaktadır.15 Watt ve civarındaki havyalara baskı devrede çok ince hatlarda kullanılır.30 ve 40 Watt havyalar ise en çok kullanılan havyalardır bunlar devre lehimlemek elektronik kart lehimlemede kullanılır ve çok tercih edilir.Havya Çeşitleri Nelerdir?
-Kalem Rezistanslı Havyalar:
Havyanın ısınmasını rezistans sağlamaktadır.Bu nedenle rezistanlı havya olarakta bilinir.Bu havyalar bu nedenle küçük güçlü olarak üretilir ve küçük akımlı büyük dirençli olarak çalışırlar. Havya istasyonları kolaylık ve güvenlik sağlamaktadır.Havya istasyonları sayesinde ısı değerini sabit tutulur.Bu havyalara genelde seri üretimi olan fabrika ortamlarında kullanılır.İstasyonsuz havyalar ise bakım onarım yapan küçük işletmeler ve hobi olarak elektronik kart yapanlar öğrenciler tarafından kullanılmaktadır.-Tabanca (Transformatörlü) Havyalar:
Bu havyalar çok güçlü olup genelde elektrikçiler tarafından tercih edilmektedir.Tabanca havyaların içinde transformatör mevcut olup havya ucu tek sekonder sargısının uzantısıdır.Bu nedenle düşük gerilim ve çok yüksek akım bulundurmaktadırlar.Tabanca havyalarada bir tane anahtar bulunmaktadır buna basıldığı taktirde sekonderden yüksek akım gelerek havyanın ucunu ısınmaktadır.Bırakıldığında ise hızlıca soğumaktadır.Tabanca havyalar yüksek güçlü havyalar olduğu için elektronikçiler lehimleme yaparken tabanca havyayı pek tercih etmemektedirler.-Gazlı Havyalar:
Bu havyalar enerji kaynağının bulunmadığı yerlerde kullanılır. Gazın yakılması ile birlikte havya ucu ısıtılır. Çalışma sırasında ısı hem havya ucunu ısıtacak hemde lehimi iletecek şekilde olur.Havya Bakımı Nasıl Yapılır?
Lehimleme yapılacak parçada kullanılacak havya çeşidi çok önemlidir. Örneğin küçük parçalarda diyot vs. lehimleme yapmak için düşük ısılı havyalar kullanılmalıdır. Havya uçları değiştirilebilir ve sizin kendi ihtiyacınıza uygun havya ucu takabilirsiniz. Havya ucunu uzunluğu kısaltabilir uzatabilir ancak kısalttığımız taktirde daha çok ısınırken uzatıldığında daha yavaş ısınır. Havyayı ilk kez kullanacaksınız veya ucunu yeni değiştirdiyseniz hemen lehimleme yapmayınız. Üzerinde bulunan kimyasal maddeler duman halinde dışarı çıkacaktır. Bunları sağlığınız için lütfen solumayınız.Yaklaşık olarak 10 - 15 dakika içinde havya lehim yapabilecek hale gelir ve lehim yapabilirsiniz.İyi Lehimleme Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir?
Lehim yapılacak yer iyice temizlenmelidir.
Bakır plaket paslanmaması için lehimlemeden hemen önce zımparalanmalıdır.
Lehimler lehim yapılacak malzemeye göre ve kaliteli kullanılmalıdır.
Havya ucu her zaman için temiz halde bulunmalıdır. Havya ucu çok az miktarda lehimle kaplanabilir.
İhtiyaca göre havyanın sıcaklığını ayarlayınız.
Yeteri kadar lehim kullanılmalı ve lehim yapıldıktan sonra biraz parçalar oynatılmadan bekletilmeli.
Baskı devre üzerinde lehim yapıyorsanız havyayı fazla tutmanız baskı devreyi kaldırabilir.
Lehimler lehim yapılacak malzemeye göre ve kaliteli kullanılmalıdır.
Havya ucu her zaman için temiz halde bulunmalıdır. Havya ucu çok az miktarda lehimle kaplanabilir.
İhtiyaca göre havyanın sıcaklığını ayarlayınız.
Yeteri kadar lehim kullanılmalı ve lehim yapıldıktan sonra biraz parçalar oynatılmadan bekletilmeli.
Baskı devre üzerinde lehim yapıyorsanız havyayı fazla tutmanız baskı devreyi kaldırabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder