Varlık sebepleri tartışma konusu olan muhtarlar, yoğun bir tempodan çıkan YSK'nın başını da ağrıtıyor. Maaşlarının yanı sıra sahip oldukları sosyal haklar sebebiyle kıyasıya rekabetin yaşandığı muhtarlık seçimlerine itiraz yağdı. Seçimlerin üzerinden bir ay geçti ancak YSK bu defa muhtarlar için mesaide. Her dosya tek tek inceleniyor.
Türkiye Gazetesi'nden Yücel Kayaoğlu'nun haberine göre Son dönemde sahip oldukları maaş ve sosyal haklar gibi cazip şartlar sebebiyle kıyasıya bir yarışın yaşandığı muhtarlık seçimlerine itiraz yağdı.
Seçimlerin üzerinden bir aylık süre geçmesine rağmen, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) bu defa da muhtarlık seçimleri ile ilgili mesai yapmaya başladı. Şu ana kadar yüzlerce başvurunun yapıldığı YSK, her gelen itirazı tek tek dosya bazında inceleyerek karara bağlamak zorunda. Bu sebeple YSK'nın iş yükü de artmış durumda.
RAKİPLERİ BAŞVURUYOR
Başvuruların büyük bölümü muhtar seçilen kişinin rakipleri tarafından yapılan itirazlardan oluşuyor. Bu itirazlarda seçilen muhtarın, seçildiği yerdeki altı ay ikamet etme şartını yerine getirmediği veya adli sicili ile ilgili problemler olduğu gibi gerekçeler sunuluyor. YSK'nın itiraz başvurularını değerlendirmesiyle şu ana kadar 50 civarında muhtarın mazbatasının iptal edildiği, bazıları ile ilgili inceleme sürecinin devam ettiği belirtildi. Muhtarlık seçimlerinin iptal edildiği köy veya mahallelerde 2 Haziran'da seçimler yeniden yapılacak.
HER SEÇİMDE AYNI PROBLEM
Muhtar adayı olmak için seçimler öncesinde herhangi bir başvuru süreci bulunmuyor. İsteyen biri seçim günü bile aday olabiliyor. Bu nedenle, muhtar adayları ile ilgili seçim kurulları tarafından 'Seçilme yeterliliği olup olmadığı' konusunda herhangi bir inceleme yapılmıyor. Seçimden sonra mazbatasını alan muhtarla ilgili bir itiraz yapılmazsa, seçilme yeterliliği olmasa bile, bu görevini sürdürüyor. Ama mesela seçilme yeterliliğine engel olan bir ceza almışsa ve bu adli sicil belgesi ile ortaya çıkıyorsa veya seçildiği yerdeki altı ay ikamet etme şartını yerine getirmediği belirlenen muhtarın mazbatası iptal ediliyor. 2019 mahalli seçimlerinde de aynı problemler yaşanmış, muhtarların başvuru süreçleri ile ilgili kanuni bir düzenleme yapılması gündeme gelmiş, ancak bu konuda bir adım atılamamıştı.
Hacı Yakışıklı'nın son dönemde gündeme getirdiği ve muhtarlıkların maliyetine dikkat çeken açıklamaları, "muhtarlık sisteminin kaldırılması" tartışmalarını beraberinde getirdi. Peki, Muhtarlıklar kalkıyor mu? Türkiye'de kaç muhtar var, maliyeti ne kadar?
Hacı Yakışıklı, Türkiye'deki muhtarların maaş ve diğer maliyetlerinin yıllık olarak devlet bütçesine büyük bir yük getirdiğini belirterek, bu fonların daha verimli kullanılabileceğini öne sürdü. Peki, Muhtarlıklar kalkıyor mu?
MUHTARLIKLAR KALKIYOR MU?
Yazar Hacı Yakışıklı, "Amacımız bağcıyı dövmek değil, üzüm yemek olacak," diyerek asıl hedeflerinin verimlilik ve kaynakların daha etkin kullanılması olduğunu vurguladı. Ayrıca, "Eğer yanılıyorsam her türlü görüşe açığım," diyerek muhtarlık sisteminin devamı ya da sonlandırılması konusunda kamuoyunun fikirlerine de değer verdiğini belirtti.
Hacı Yakışıklı'nın "Muhtarlık sisteminin kaldırılması" tartışmalarını beraberinde getirdi. Yakışıklı, Türkiye'deki muhtarların maaş ve diğer maliyetlerinin yıllık olarak devlet bütçesine büyük bir yük getirdiğini belirterek, bu fonların daha verimli kullanılabileceğini öne sürdü.
Konuşmasına devam ede Yakışıklının ifadelerinde şu bilgiler ye aldı: Türkiye genelinde 50 bin 516 muhtar bulunmakta ve sadece aylık maaş giderleri toplamda 858 milyon 873 bin 32 TL'ye ulaşmaktadır. Yıllık toplamda ise bu rakam, 10 milyar 306 milyon 476 bin 384 TL gibi dikkate değer bir maliyete işaret ediyor. Muhtarların sosyal güvenlik ve diğer ek ücretleriyle birlikte bu rakamın daha da arttığı biliniyor.
Kaynak: Haberler.com / Gündem
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder