Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) 55. Yıllık Toplantıları İsviçre'nin Davos kasabasında, bu yıl "Akıl Çağı İçin İşbirliği" temasıyla başladı.
Açılış töreninin dün akşam gerçekleştirilmesinin ardından, bugün zirvenin ilk oturumları düzenleniyor. Bugünkü oturumlarda öne çıkan konular arasında ABD'nin yeni başkanlık dönemine yönelik değerlendirmeler, elektrikli araçların geleceği, temiz enerji dönüşümü, ticaret stratejileri, enerjinin jeopolitik etkileri ve küresel ekonomik büyüme yer alıyor.
WEF'in kurucusu ve İcra Kurulu Başkanı Klaus Schwab'ın açılış konuşmasından sonra Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Çin Başbakan Birinci Yardımcısı Ding Şüeşiang, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ve Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa görüşlerini paylaşacak. İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog da bugün Davos'ta konuşma yapacak.
Zirve çerçevesinde ayrıca "Gazze'deki İnsani Durum Hakkında Brifing" başlıklı özel bir oturum düzenlenecek.
Bu yılki etkinliğe 130'u aşkın ülkeden iş dünyası liderleri, siyasetçiler, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri olmak üzere toplamda yaklaşık 3 bin kişinin katılması bekleniyor. Ayrıca 60 devlet başkanı ve başbakan toplantılara hitap edecek.
Küresel ekonomide paradigma değişimlerinin yaşandığı bu süreçte zirvede, ekonomik büyümeyi yeniden sağlama yöntemleri, yeni teknolojilerin potansiyeli, sosyal ve ekonomik dayanıklılığı artırma stratejileri kapsamlı şekilde tartışılacak. Programda toplamda 220 oturum yer alıyor.
Oturumlarda konuşmacılar; ABD'nin yeni politikaları, küresel işbirliğinde yaşanan zayıflama sonucu ortaya çıkan parçalanma, ticaret politikaları, yapay zeka ve dijitalleşme, temiz enerjiye geçiş, iklim değişikliğiyle mücadele, merkez bankalarının para politikaları ve faiz ile enflasyon konularına dair fikirlerini paylaşacak.