Daha fazla hava durumu tahmini: İstanbul da 15 günlük hava durumu

Terör örgütü PKK kendini feshetti

Türkiye'nin terörsüz bir dönem için attığı adımlar somut sonuçlar vermeye başladı. Terör örgütü PKK, kendini feshettiğini resmen açıkladı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, Ekim 2024'te Meclis'te terör örgütü lideri Abdullah Öcalan'a yaptığı çağrının ardından, Öcalan örgüte silah bırakma ve kendini feshetme yönünde net bir çağrıda bulunmuştu.

PKK'dan Kongre Kararı: Örgüt Feshediliyor, Silah Bırakılıyor
Abdullah Öcalan, söz konusu çağrısında örgüte şöyle seslenmişti: "Her çağdaş topluluk ve partinin gönüllü yapacağı gibi sizler de devletle ve toplumla entegre olabilmek adına kongrenizi toplayarak bu tarihi kararı alın; tüm gruplar silah bırakmalı ve PKK kendini feshetmelidir." Bu açıklamanın ardından örgüt, 5-7 Mayıs tarihleri arasında topladığı kongrede silah bırakma ve kendini feshetme yönünde karar aldığını duyurdu.

PKK'nın açıklamasında şu değerlendirmelere yer verildi: "PKK’nin Olağanüstü 12. Kongresi, örgütün halkımız üzerindeki inkâr ve imha siyasetini sona erdirdiğini ve Kürt sorununun demokratik siyaset yoluyla çözümüne zemin hazırladığını tespit etmiştir. Bu misyonun tamamlandığı gerekçesiyle, kongremiz örgütsel yapının feshedilmesi ve silahlı mücadele yönteminin sonlandırılması kararı almıştır. Alınan bu karar doğrultusunda PKK adına sürdürülen tüm faaliyetlere son verilmiştir."

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Yeni Bir Dönem Başlıyor"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, birkaç gün önce konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Önümüzdeki günlerde PKK silah bırakacak ve kendini feshedecek. Bu gelişme hepimiz için yeni bir dönemin başlangıcı olacak" ifadelerini kullanmıştı.

DEM Parti: "Yeni Bir Sayfa Açılıyor"

PKK’nın kongresinin ardından DEM Parti de 8 maddelik bir açıklama yayınladı. Açıklamada "Bu adım, kadim topraklarımızda barışın ve demokratik siyasetin yeniden yeşermesi adına önemli bir dönemeçtir" ifadelerine yer verildi.

Yeni Yargı Paketi Gündemde

Bu gelişmelerin yanı sıra, 10. yargı paketinin önümüzdeki günlerde Meclis’e sunulması bekleniyor. Pakette Abdullah Öcalan’ın cezasının hafifletilmesi yönünde bir düzenlemenin olup olmayacağı kamuoyu tarafından merak ediliyor.

Celal Adan: Bin Yıllık Kardeşliğimiz Sonsuza Dek Sürsün

Süreçle ilgili bir değerlendirme de MHP’li Meclis Başkanvekili Celal Adan’dan geldi. Adan açıklamasında, "Liderimiz Sayın Devlet Bahçeli’nin sarsılmaz iradesi ve bilgece liderliği sayesinde ülkemizin kanayan yarası sarılmış, bölünme çabaları sona ermiştir. Türk milleti kazanmıştır; bin yıllık kardeşliğimiz daim olsun, liderimiz var olsun" ifadelerini kullandı.

Takvim nasıl ilerleyecek?

Terör örgütü PKK'nın kendini feshetme kararını açıklamasının ardından, sürecin nasıl bir yol izleyeceği merak ediliyor. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti yetkililerinin önceki açıklamalarına göre, süreç kademeli olarak ilerleyecek. Her olumlu adım, bir diğer olumlu adımla karşılık bulacak şekilde tasarlanmış görünüyor.

Ankara'nın öncelikli beklentisi, PKK'nın tüm unsurlarıyla feshini gerçekleştirmesi. Bu aşamadan sonra ise silahların teslim edilmesi gündeme gelecek. Silah teslimiyle ilgili süreçlerin detaylanması ve bir yol haritasının netleşmesi bekleniyor.

Üst düzey teröristler için üçüncü ülke seçeneği

İkinci aşamada, yasal düzenlemelerin devreye girmesi planlanıyor. Dağda olan ve Türkiye sınırları içinde herhangi bir eyleme karışmamış örgüt üyeleri için bir yasal düzenleme yapılması öngörülüyor. Üst düzey PKK mensuplarının durumuyla ilgili ise, üçüncü bir ülkeye gönderilme formülü üzerinde duruluyor.

İnfaz düzenlemesi gündemde mi?

Bir diğer önemli gündem maddesi ise infaz düzenlemelerine yönelik beklentiler. 

DEM Parti'nin, terör örgütü lideri Abdullah Öcalan'ın İmralı'daki koşullarının iyileştirilmesi yönünde adımlar atılmasını beklediği de ifade ediliyor.

Yorum KURALLARI: Hakaret içerici ve kanuni olarak suç teşkil edecek paylaşımlarda bulunmak yasaktır. Sorumluluk tamamen siz ziyaretçilere aittir.

Daha yeni Daha eski

Reklam1

Reklam2

نموذج الاتصال