Daha fazla hava durumu tahmini: İstanbul da 15 günlük hava durumu

İlk dikiş makinesi kaç yılında icat edildi

İlk dikiş makinası kaç yılında icat edildi? Dikiş makinası kim tarafından icat edildi?

Dikiş makinası çeşitli deri, tekstil v.b. ürünlerini dikmeye yarayan aletlere verilen genel isimdir.

Tarihte ilk dikiş makinası Fransız asıllı Barthelemy Thimonnier tarafından 1830 yılında icat edilmiştir. 

Dikiş makinesinin tarihi, 1790 yılında İngiliz mucit Thomas Saint'in deri üzerine delikler açıp bu deliklerden iplik geçirilmesini sağlayan bir makine için patent almasıyla başlar. Ancak bu makine hiçbir zaman üretilmemiştir. 1830'da Fransız Barthelemy Thimonier, "zincir dikiş" yöntemini kullanan bir makine tasarladı. Sonraki on iki yıl içinde bu makineden seksen adet üretti, ancak makineler, işleri kaybetmekten korkan bir grup terzi tarafından tahrip edildi. 

Bugünkü dikiş makinelerinin temellerine en yakın tasarım, Amerikalı Walter Hunt (1796-1859) tarafından geliştirildi. Hunt, 1834 yılında iki makara iplik ve bir dikiş iğnesi kullanarak "çapraz dikiş" yöntemini ortaya koydu. Bu yöntemde iki iplik delikten geçtiğinde birbiriyle kenetleniyordu. Hunt ayrıca çengelli iğnenin mucidi olarak da bilinir. Bu buluş, 1846'da Amerikalı Elias Howe'un zincir dikiş makinesi için patent almasını kolaylaştırdı. Elias Howe, Isaac Singer gibi pek çok kişiye karşı patent ihlali mücadelesi verdi. Singer, Hunt’ın tasarımından esinlenerek bir dikiş makinesi geliştirmeye çalışıyordu ancak Howe'un açtığı davayı kaybetti ve ona telif ücreti ödemek zorunda kaldı. Buna rağmen Isaac Singer, dikiş makinelerinin seri üretimini sağlayarak günümüzde "dikiş makinesi" deyince akla ilk gelen marka haline geldi. Hatta bazı ülkelerde dikiş makinesi yerine "Singer" terimi yaygın olarak kullanılmaktadır.

Singer makineleri Türkiye'ye ilk kez 1886 yılında getirildi. Şirket, Türkiye'deki ilk mağazasını 1904'te, ilk fabrikasını ise 1959'da açtı. Aynı zamanda Türkiye'de bayilik sistemi kuran ve fatura kesen ilk yabancı şirket oldu. Singer, doğrudan pazarlama yöntemini kullanarak ev ziyaretleri ile ürün tanıtımı ve satış yapan ilk firma olarak dikkat çekti. Ayrıca yetkili satıcı modelini uygulayan, kullanım kılavuzları hazırlayan, yaygın servis hizmeti sunan ve "garanti kuponu" uygulamasını başlatan ilk markalardan biri oldu. Türk halkını gaz sobası ve ocak gibi ürünlerle tanıştırmasının yanı sıra, dikiş-nakış eğitimi vererek bu alanda öncü bir rol üstlendi.

Yorum KURALLARI: Hakaret içerici ve kanuni olarak suç teşkil edecek paylaşımlarda bulunmak yasaktır. Sorumluluk tamamen siz ziyaretçilere aittir.

Daha yeni Daha eski

Reklam1

Reklam2

نموذج الاتصال