Kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye yönelik hazırlanan ve belli meslek gruplarına yıllık harç ödeme zorunluluğu getiren düzenleme, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edildi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından geliştirilen bu düzenlemeyle, gelirlerini düşük göstererek vergi yükümlülüğünden kaçınan belirli sektörlerde yeni bir vergilendirme dönemi başlatılıyor. Yeni sisteme göre doktorlar, emlakçılar, oto galericiler, kuyumcular ve özel poliklinik işletmecileri her yıl belirlenen tutarda harç ödeyecek.
Yıllık Harç Tutarları şu şekilde belirlendi:
Doktorlar: 20 bin TL
Emlakçılar: 20 bin TL
Galericiler: 20 bin TL
Kuyumcular: 30 bin TL
Özel poliklinikler: 30 bin TL
Düzenlemenin amacı, vergi adaletini sağlamak. Bakanlık, özellikle gelir beyanlarıyla gerçek kazançları arasındaki farkın dikkat çektiği sektörleri inceleme altına almıştı. Geçen yılki verilere göre; doktorlar aylık ortalama 61 bin TL, kuyumcular 42 bin TL, galericiler 7 bin TL ve emlakçılar ise 5 bin TL gelir beyanında bulunmuştu. Ancak bu rakamların gerçek kazançları yansıtmadığı tespit edilerek yeni düzenleme hazırlandı. Böylece “çok kazanan çok, az kazanan az vergi öder” ilkesi daha güçlü bir şekilde hayata geçirilecek.
Yeni harç sisteminin etkisi oldukça geniş olacak. Ticaret Bakanlığı verilerine göre;
13 bin 536 kuyumcu,
78 bin 560 oto galerici,
86 bin 488 emlakçı ve
27 bin 946 doktor, yeni sistem kapsamında yıllık harç ödemekle yükümlü olacak.
Toplamda 178 binden fazla kişi bu uygulamanın etkisine girecek.
Düzenlemenin Resmî Gazete’de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girmesi bekleniyor. Bu adımla birlikte hem kayıt dışı gelirlerin azaltılması hem de vergi adaletinin güçlendirilmesi hedefleniyor.