Daha fazla hava durumu tahmini: İstanbul da 15 günlük hava durumu

Otomatik vites araba kullananlar dikkat

Otomatik vitesli araçlarla park etme sırasında yapılan küçük bir hata, şanzımanın kullanım ömrünü ciddi şekilde kısaltabilir. Uzmanlar, DCT, CVT ve DSG türü şanzımanlarda doğrudan "P" pozisyonuna geçmek yerine “N – el freni – P” sıralamasının takip edilmesi gerektiğini vurguluyor. Bu basit alışkanlık, yüksek tamir masraflarını önleyebilir.

Son yıllarda otomatik vitesli araçlar, sundukları pratiklik ve konfor ile manuel araçlara göre daha fazla tercih ediliyor. Ancak, yanlış bir park etme prosedürü uygulandığında, bu sistemlerin hassas yapısı sebebiyle şanzıman parçalarının ömrü önemli seviyede kısalabiliyor. Özellikle DCT, CVT ve DSG tipi teknolojilerde bu hata, uzun vadede ciddi tamir maliyetlerine sebep olabiliyor.
Bakım maliyetleri ve hassas yapı

Otomatik araçların bakım ve onarım maliyetleri zaten manuel modellere göre daha yüksek. Doğru kullanılmadığında ise, küçük hatalar büyük arızalara dönüşebiliyor. Özellikle hassas mekanik yapıya sahip DCT, CVT ve DSG sistemlerinde bu durum daha sık gözleniyor. Yüksek faturaların önüne geçmek için uygun kullanım adımlarını benimsemek çok önemli.


Vites geçişindeki kritik detay

Amerikalı şanzıman uzmanı Vincent Calderon, otomatik vitesli araçlarda park sırasında uygunsuz vites değişimlerinin şanzımanda yük dengesi bozukluğuna yol açtığını ifade ediyor. Sürücülerin en sık yaptığı hata ise, aracın direkt "P" konumuna alınması. Calderon’a göre bu durumda ağırlık tamamen şanzımanın tırnaklarına biniyor, bu da mekanik aşınma ve olası tork kayıpları yaratabiliyor.

Doğru park yöntemi nasıl olmalı?

Uzmanlar, araç park ederken şu sıralamayı öneriyor:

Öncelikle, aracın vitesi "N" (boş) pozisyonuna alınmalı.
Sonrasında el freni çekilmeli.
En son "P" (park) moduna geçilerek işlem tamamlanmalı.

Bu adımlar sayesinde aracın yükü şanzıman yerine el frenine aktarılır ve böylece mekanik aksamın hasar görmesi engellenir.


Daha hassas olan şanzıman türleri

DCT (çift kavrama), CVT (sürekli değişken oranlı) ve DSG (otomatikleştirilmiş manuel) şanzımanların yapısı diğer otomatik sistemlere göre daha karmaşık ve hassastır. Bu sistemlerde "P" moduna doğrudan geçmek, tork kilitlenmesine veya şanzıman tırnaklarının kırılmasına sebep olabilir, bu da oldukça masraflı tamirlere yol açar.

Hataların uzun vadeli etkileri

Birçok sürücü, aracı direkt "P" konumuna almanın etkilerini ilk etapta fark etmeyebilir. Ancak zamanla bu yanlış alışkanlık; vites geçişlerinde tutukluk, aracın sallanması ve yüksek onarım bedelleri gibi problemlerle karşınıza çıkacaktır.

Neden manuel araçlarda olmaz?

Manuel vitesli araçlarda mekanizma tamamen farklı çalıştığı için bu tür bir yük binmesi oluşmaz. Bu sorun yalnızca otomatik şanzıman sistemlerinde görülür ve buna uygun kullanım alışkanlıkları geliştirmek gerekir.


Aracın ömrünü uzatmanın ipuçları

Uzmanlar, uzun yıllar sorunsuz kullanım isteyen sürücülere şu önerilerde bulunuyor:

Park ederken N–el freni–P yöntemini benimseyin.
Yokuşlarda el frenini özellikle aktif olarak kullanın.
Vites değişimlerinde acele etmeyin; aracınız tamamen durmadan geçiş yapmaktan kaçının.

Yorum KURALLARI: Hakaret içerici ve kanuni olarak suç teşkil edecek paylaşımlarda bulunmak yasaktır. Sorumluluk tamamen siz ziyaretçilere aittir.

Daha yeni Daha eski

Reklam1

Reklam2

نموذج الاتصال