Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), küresel enerji krizlerinin önemli ölçüde hissedildiği bu dönemde, yerli üretim çalışmalarını hızlandırıyor. Diyarbakır’daki enerji potansiyelini daha güçlü bir şekilde ortaya koyacak bu atılım, Orta Doğu’da yaşanan tedarik krizlerine karşı stratejik bir çözüm sunma niteliği taşıyor. TPAO Batman Bölge Üretim Müdürü Mehmet Kapin Ergin, gerçekleştirdikleri projelerle ilgili yaptığı açıklamada, “2026 yılına kadar 100 yeni kuyu açmayı hedefliyoruz. Bu kuyularla birlikte günlük petrol üretimini 20 bin varile çıkarmayı planlıyoruz” ifadelerini kullandı.
Diyarbakır, Türkiye’nin enerji bağımsızlığı hedefi doğrultusunda petrol arama ve üretim faaliyetlerinin uzun yıllardır sürdüğü önemli bir merkez konumunda. Kentte ilk petrol üretimi 1961 yılında başlamış olup, o tarihten bu yana kesintisiz şekilde devam ediyor. Hali hazırda günlük yaklaşık 15 bin varil petrol üretimi yapılırken, bu yıl devreye alınacak yeni kuyularla üretimin 20 bin varile ulaşması amaçlanıyor.
TPAO Batman Bölge Üretim Müdürü Mehmet Tahir Ergin, şirketin kuruluşundan kısa bir süre sonra Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde petrol arama ve üretim çalışmalarına başladıklarını vurguladı. Diyarbakır'da ilk petrol keşfinin 1961 yılında Kurkan-2 sahasında yapıldığını ve kentte şu anda günlük yaklaşık 15 bin varil petrol üretildiğini ifade etti.
**Sondaj ve petrol arama atağı**
Petrol endüstrisinin hem bölgesel hem de ulusal ekonomi ve istihdam üzerindeki olumlu etkilerine dikkat çeken Ergin, bu alandaki faaliyetlerin stratejik önemini şöyle değerlendirdi:
“Enerji alanında tam bağımsızlık hedefimiz doğrultusunda, kendi sermayemiz ve teknolojimizle gerçekleştirdiğimiz bu çalışmalar, ülke ekonomisi ve bölge insanı için büyük fayda sağlıyor. TPAO Batman Bölge Müdürlüğü olarak Diyarbakır, Mardin, Batman ve Siirt illerinde yoğun faaliyetler yürütüyoruz. Diyarbakır’da yapılan üretim, Türkiye'nin ham petrol üretimine ciddi katkılar sunuyor.”
Ergin ayrıca, bölgede büyük bir sondaj ve petrol arama hamlesi yürüttüklerini belirterek şu bilgileri paylaştı:
“2026 itibarıyla Diyarbakır’da yaklaşık 100 yeni kuyu açmayı planlıyoruz. Bu kuyuların önemli ölçüde katkıda bulunmasını ve günlük petrol üretimini 20 bin varil civarına yükseltmesini bekliyoruz. Açtığımız her bir kuyunun çevredeki ekonomik hareketliliği artırdığını görmek bizi ayrıca motive ediyor. İstihdama, ticarete ve farklı ekonomik sektörlere sürekli katkı sağlıyoruz.”
**“Üretimde güçlü bir konuma geldik”**
Diyarbakır’da petrol üretiminin yıllar içinde artarak sürdüğünü söyleyen Ergin, gerçekleştirilecek yeni yatırımlarla kentin üretim kapasitesinin daha da artırılacağını ifade etti.
Diyarbakır’ın ülkenin petrol üretimi açısından önemli bir noktada bulunduğunu vurgulayan Ergin, şöyle devam etti:
“1961’de başlayan petrol üretim serüvenimiz, aralıksız olarak büyüyüp gelişerek günümüze kadar ulaştı. Bu süreçte hem önemli ekonomik faydalar sağlandı hem de Diyarbakır’ın enerji alanında tanınan bir şehir haline gelmesine vesile olundu. 2026 yılına kadar gerçekleştireceğimiz yatırımlar ve açacağımız kuyular sayesinde Diyarbakır’ı petrol üretimi açısından ön plana çıkaran bir şehir haline getirmeyi hedefliyoruz.”