Binance üzerinde bitcoin btc xrp ada eos eth shib wink xlm bnb link uni ltc usdt doge dot sol vet ass trx btt fil neo xmr xtz atom avax cake rune dash chz sushi paribu btcturk bitcin bitexen
Yukarı Çık Çapası Kodu
Son Dakika

4K TV Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Yazı Boyutunu Büyütüp-Küçültme +Aa-
→ Reklamlar ←
→ Reklamlar ←
-- --

4K pazarıyla beraber baştan aşağı yenilenen televizyon pazarı için yeni bir rehberle karşınızdayız. 4K TV alırken nelere dikkat etmeli? Yeni teknolojiler ve tüm bilgiler bu yazımızda.

Televizyon alırken nelere dikkat ediyorsunuz? Sadece televizyonun boyutu, dış görünüşü ve çözünürlüğünü diyorsanız, işte bu video yazı sizin için.
Piyasada pek çok 4K TV var. Peki 4K televizyon alırken nelere dikkat etmeliyiz? Bu yazıda yeni teknolojileri ve 4K TV alımında önemli olan pek çok detayı sizler için değerlendirdik.
TV’yi Hangi Odaya Koyacağınıza Karar Verin
Televizyon alırken dikkat etmeniz gereken ilk şey; televizyonu hangi odada izleyeceğinizi karar vermektir. Odanın boyutuna göre alacağınız televizyonun inç oranını belirlemeniz gerekir. Bunun için yapmanız gereken odanızın kaç metrekare olduğunu saptamaktır. 12-16 metrekare bir oda için yaklaşık olarak 32-40 inç arasındaki ekran boyutları tercih edilebilir. Oda genişliği ile televizyon boyutunun orantılı olmaması televizyon seyir zevkinin düşmesine neden olacaktır. Kanepenizin TV'nize olan uzaklığı 3 metre kadar ise 32-40 inç arası TV'ler tercih edebilirsiniz. Mesafeniz 3 metre ila 5 metre arasında ise 40 inç ila 55 inç'e kadar modellerden seçebilirsiniz. TV'de bol bol oyun oynamayı düşünüyorsanız daha çok detay görme arzusundan dolayı büyük ekran seçmek faydanıza olabilir. 

All-In-One TV Tercih Edin
Teknolojinin gelişmesiyle beraber artık eskiye olan rağbet azalmakta en yeniler tercih edilmektedir. Bu durum televizyon markaları için de geçerlidir. Satın alacağınız televizyonun sunmuş olduğu hizmetlerin tamamı aynı kutuda olmalıdır. İster dijital platform olsun, ister karasal yayın, izleyeceğiniz kanallar için eski teknolojilerde bir alıcıya (receiver) ihityaç duyulurdu. Ancak gelişen teknolojiyle artık bir uygu alıcısı ya da dijital kutuya gereksinim kalmadı. Bu nedenle son çıkan televizyonlarda bu özellik var mı yok mu dikkat ederek tercih yapmakta fayda var.

Televizyonun Akıllısı İyidir
Hangi marka olursa olsun alacağınız televizyonun smart özelliği olup olmadığına dikkat edin. İnternetle haşır neşir olmayı seviyorsanız ve evinizde bir internet bağlantısı varsa mutlaka akıllı bir televizyon almanızı tavsiye ederiz. Aksi takdirde pişman olabilirsiniz.

Yüksek Çözünürlüklü Olmasına Dikkat Edin
Televizyonun LED, LCD ya da Plazma olması çok önemli değildir. Ancak en çok tercih edilen TV türü LED TV’lerdir. Televizyon alırken asıl dikkat edilmesi gereken husus çözünürlülüktür. HD yayınların artmasıyla beraber televizyon üreticileri de bu talebe karşılık verebilmek adına yüksek çözünürlüklü televizyonlar üretmeye başladılar. Sizde televizyon alırken en yüksek çözünürlüğe sahip televizyon hangisi ise onu almaya özen gösterin. Hatta mümkünse 4K yayın, 4K canlı yayın yapabilen bir televizyon tercih edin çünkü yakın zamanda HD ve Ultra HD yayınların da ötesinde 4K yayınlar oldukça çoğalacak gibi gözüküyor.

4K TV Nedir?
Eğer satın aldığınız televizyonun, doğal çözünürlüğü 3840 x 2160 piksel ise aldığınız televizyon 4K çözünürlüğünü destekleyen bir televizyondur.

4K yayınları izlemeniz için, satın aldığınız televizyonun içerisindeki dahili uydu alıcının da 2160p 50i özelliğinde olması gerekiyor. Eğer 50i değil de 30i seviyesinde bir dahili uydu alıcıya sahipse televizyonunuz, mesela TRT 4K yayınları gibi pek çok 4K yayını izleyemiyorsunuz. Büyükten küçüğe sıralarsak:

  • SUHD (4K'dan büyük)
  • UHD (4K) (50 inç'ten büyük TV alacaksanız tavsiye edilir.)
  • FHD (2K) (50 inç ve altında boyutlar için tercih edilebilir.)
  • HD 

Piyasadaki bazı televizyonların da 4K adı altında, daha düşük çözünürlüklere sahip olduğu da biliniyor. O yüzden doğal çözünürlüğe ve uydu alıcısına dikkat etmeniz gerekiyor.


Marka Fiyat Dengesini İyi Sağlayın
Alacağınız televizyonun bütçenize uygun olması gerekir. Son teknoloji televizyonlar 1000 TL’den başlayarak 100.000 TL’ye kadar çıkabilmektedir. Bu fiyat aralığında düşük olanlar kuşkusuz teknik özellik bakımından da yetersiz kalacaktır. Ancak bütçenizi çok zorlamadan uygun büyüklük ve genişlikte, yeterli çözünürlükte ve yeterli teknolojik donanımlı bir televizyon almanız da mümkün. Çok fazla tercih edilen TV markalarının tercih edilme sebepleri kuşkusuz tüketicilere sağlamış olduğu işlevselliktir. İşte teknoloji uzmanlarına göre en iyi ve en çok tercih edilen beş televizyon markası şu şekilde; Sony, Samsung, LG, Philips ve Sharp. Bunu dışında en çok tercih edilen Türk televizyon markası ise Vestel şeklinde.
Curved yani kavisli televizyonlar
Kavisli televizyonlar da belli bir süredir hayatımızdalar. Artık küçük büyük farketmeden, monitörlerden dev televizyonlara kadar pek çok ekran ölçüsünde kavisli ekranları görebiliyoruz.

Kavisli ekranlar, insandaki derinlik algısını daha da geliştirirken, görüş açısını ideal pozisyonda tutmamızı sağlıyor.
Televizyonda HDR teknolojisi nedir?
Kameralarda gördüğümüz HDR teknolojisi, artık televizyonlarda da karşımızda. Görüntüyü koyu, orta ve açık kontrast değerlerinde değerlendirip ve birleştiren HDR teknolojisi, iyi bir panel ile beraber gelişmiş görüntüler bizlere sunuyor.

Özellikle HDR 1000 gibi özellikler oldukça önemli. HDR 1000 ile, televizyonun 1000 nit parlaklığında panele sahip olduğunu anlıyoruz.

Yaş itibariyle renkli televizyon ile ilk kez ve nasıl karşılaştığını hatırlayan bir nesilden geliyorum. O günleri düşününce aradan geçen 30 yıl içinde teknolojinin nasıl bir değişim gösterdiğini anlamak bizim için bile bir hayli güç. TV’ler hantal yapılarından “Plazma TV’ler” ile kurtuldu. Daha sonra LCD teknolojisi gelişti ve geçtiğimiz yıllarda OLED teknolojisi ile tanıştık. OLED Teknolojisinin üretim maliyetleri yüksek ve uzun kullanımda piksellerin renk verimliliğinin düşmesinden dolayı yerini son dönemde Samsung’un geliştirdiği LCD tabanlı Quantum DOT teknolojisine bırakmaya başlıyor.

2015 yılında farklı bir mecrada 4K mı yoksa 3K mı? tartışmasına değinmiş ve hem LG‘nin hem de Samsung’un piksellerini tek tek cımbızla sayarsak (araya konan beyaz rengi de renk olarak kabul edersek) tüm televizyonların 4K çözünürlükte olduğunu belirtmiştik; ama şunu da özellikle belirtmem gerekiyor. 

RGB (Red-Green-Blue/Kırmızı-Yeşil-Mavi) diziliminde tüm pikseller 255-255-255 algoritmasında çalıştığında beyaz renk oluşuyor. LG‘nin kullandığı RGBW (sona eklenen W burada White – Beyaz) diziliminde Beyaz rengin araya konması daha iyi beyaz anlamına gelmemektedir. Yani arada bulunan White (Beyaz) piksellerin ışık gücü (NİT değeri) yeterli değilse RGB dizilimine sahip bir TV daha iyi beyaz renk verebilir. RGBW panellerin tek avantajı üretici firmaya olan üretim maliyetidir. “Daha iyi beyaz ve parlak renkler” ise tüm bu anlattıklarımız göz önüne alındığında tamamen pazarlama söylemi olarak kalmaktadır.


Aşağıdaki kombinasyon RGB dizilimi ile RGBW diziliminin nasıl göründüğünü en güzel şekilde sizlere aktarmamıza yardımcı olacaktır diye düşünüyorum.

Testlerde RGBW dizilimine sahip olduğu söylenen ama markasını bilmediğimiz bir TV‘de karşıdan dümdüz görünen bir yazıya yakından makro kamera ile bakma fırsatınız olursa bu noktada RGB dizilimine sahip Samsung SUHD TV‘de tüm pikseller belli bir düzlemde iken; RGBW dizilimine sahip televizyonda yaklaştıkça çizginin dağınıklaştığını görürsünüz. Bunun nedeni RGBW panelde pikseller standart bir dizilime sahip olmadığı için doğal olarak düz çizgiyi üretmekte başarısız olmaktadır.


OLED Teknolojisinin günümüz teknolojileri göz önüne alındığında uygun olmadığını söyledik ve Quantum Dot teknolojisinden bahsettik. Peki neden bundan bahsettik? İşte yanıtı…

Neden OLED değil Quantum Dot?
Quntum Dot ekranlar için yapılan lansmanda şu açıklama yapıldı. Quntum Dot şu an için mevcut pazardaki en geniş ve doğru renk yelpazesi sunarken bu aynı zamanda kullanıcının evindeki her ortamda rahatlıkla kullanabileceği en üst parlaklık seviyesinde sunabiliyor.

SUHD TV ile yapılan color spectrum testinde de aşağıda görüldüğü gibi renkler tam ve doğru bir dağılıma sahiptir. Oysaki  RGBW dizilimine sahip OLED TV‘lerde bu dağılım tamamen dalgalı bir biçime sahiptir.

OLED TV’ler bize anlatıldığı ve bizim de anladığımız kadarıyla her ne kadar daha yenilikçi bir teknoloji olarak gözükse bile şu an için maalesef izleyicilerin beklentilerini tam olarak karşılayamıyor. 

Yani hem Samsung, hem LG ya da farklı markaların OLED TV‘lerini gördüklerimden sonra alıp evinize götürmenizi sizlere önermiyorum. Bunun sebepleri olarak şunları belirtebilirim:
OLED’in piksel teknolojisinden dolayı yeteri kadar parlaklık sunamaması 
  • OLED TV parlaklık ortalama 500 nit iken 
  • İncelenen SUHD TV‘deki parlaklık 1000 nit civarıdır). 
Panel ömrü daha kısadır. Yapılan araştırmaya göre 
  • OLED TV’lerin panel ömrü ortalama 15.000 saat iken 
  • Standart bir LED TV 100.000 saattir.
OLED teknolojisinde ekranda logo yanığı riski vardır ve garanti dışı kalan bir durumdur. (1 saatten fazla süre sabit görüntü oynatılmamasında oluşan sorun garanti kapsam dışı kalmaktadır)
Quantum Dot Nedir? Nasıl Çalışır?
Samsung etkinliğinde tanıtılan Quantum Dot ekran teknolojisi aslında yıllardır tıbbi alanda kullanılan bir teknoloji. Ar-Ge mühendisleri uzun süredir bu teknolojiyi televizyonlarda kullanabilme adına geliştirme çalışmaları yaptıklarını belirtti. Quantum Dot ekran teknolojisi en basit tabirle şöyle anlatılabilir. Gözle görülemeyecek kadar küçük nano boyutlu parçalar olan Quantum Dot’lar (Quantum noktaları) boyutlarına göre farklı renkler üretebilme yeteneğine sahiptir. Küçük noktalar mavi, büyük noktalar ise kırmızıyı üretir.

Samsung‘un lansman sırasında verdiği rakamlara göre Quantum Dot paneller standart UHD TV’lerle kıyaslandığında 64 kat daha fazla renk paleti sunarak 1 milyar farklı rengi kullanıcıya ulaştırıyor. Bu da kırmızıların en kırmızısı, yeşillerin en yeşili ve siyahların en siyahı anlamına gelmektedir. Ekran kapalıyken ışık vermeyen bir sıvının arkadan aldığı beyaz ışık sayesinde nasıl renk değiştirdiğini aşağıdaki fotoğraftan görebilirsiniz.

Sıra geldi standartlara. Açıkçası burada tam bir kafa karışıklığı var ve her üretici kendine özel standart ile yola devam ediyor ve lansman sırasında en çok bahsedilen konulardan birisi ise HDR 1000 denen standarttı.

Peki HDR 1000 standardı nedir? Bu sadece bir markaya özel bir standart mı yoksa TV alırken bu standardın olmasını diğer markalarda da arayabilir miyiz?
Bu sorunun cevabı için en başa dönmek ve öncelikle HDR‘ın açılımını yapmamız gerekiyor diye düşünüyoruz. HDR (High Dynamic Range), Yüksek Dinamik Aralık anlamına gelmektedir. Bu teknolojisi aydınlanma seviyelerinin aralığını artırarak bize daha yüksek seviyede kontrast sunmaya yarar. Günümüzde televizyonların birçoğunda HDR teknolojisi ile kullanılmaktadır ve Hollywood film endüstrisi de artık filmlerini HDR formatlı olarak çekmeye başlamıştır. Bunu özellikle son dönemde çekilen Game of Thrones ve Viking dizlerinde görebiliyoruz.

Bundan dolayı artık TV satın alırken HDR teknolojisini sorgulamanız fayda var. Fakat, tüm HDR TV‘lerin aynı olduğunu düşünürseniz büyük bir hata yapmış olursunuz. Yüksek seviyede pik parlaklığı bir TV‘nin parlaklığı nasıl dışa vurduğunun da asıl göstergesidir.

SUHD TV‘nin Quantum Dot ekranı 1.000 nit parlaklığa kadar ulaşan HDR 1000 teknolojisini resmen kullandığına bizzat şahit olursunuz. Başka bir deyişle, bir görüntünün parlak kısmını daha fazla parlatan ve karanlık kısmını daha fazla karartan bir kontrast ile normalde kaçıracağınız detayları görmemiz sağlanıyor. Bunun için satın alacağınız TV’nin parlaklık değerinin kaç nit olduğunu sormanızda fayda olacaktır.

Bir başka standart ise CM adı verilen bir standarttır. Peki CM nedir? Neyi ifade eder?
CM (Contrast Modulation- Kontrast Modülasyonu), televizyonların verilen içeriğin çözünürlüğünü ne kadar doğru gösterebildiğini gösteren bir standarttır. (CM %90, CM%70 gibi rakamlarla ifade edilir). 24 Mayıs 2016 tarihinde de ICDM, CM değerlerinin televizyonların kutularının üzerinde bulunmasını ve kullanıcıların bu değerleri görmeleri gerektiğini bildirmiştir.
Çözünürlük tarafında tüm dünyanın kabul ettiği standart hangisi?
Çözünürlük standartlarının belirlenmesi dünyada belli kuruluşlar tarafından yapılmaktadır. Bunlardan en önemlileri CTA (UHD Allience), DigitalEurope, ISO, ICDM ve JEITA’dır. Birçok marka kendi standartlarını ortaya koyup benim standardım budur dese de ULTRA HD PREMIUM Sertifikası, şu an televizyon sektöründe; en yüksek UHD görüntü kalitesinin en güvenilir göstergelerinden biridir. Sertifika, birçok önemli ölçümünün yanı sıra çözünürlük, yüksek dinamik aralık (HDR), parlaklık,, siyah seviyeleri ve geniş renk gamı için en yeni performans standartlarına uygun ürünlere verilmektedir.

Bu sertifikaya sahip olmak için Min 10 bit Panel ve HDR 1000 nit parlaklık sunabilmek gerekmektedir. Belirtilen açıklamaya göreyse ULTRA HD PREMIUM sertifika logosu, ürün kutuların üzerine eklenerek tüketicilerin, piyasadaki birinci sınıf teknolojiyi kolayca tespit etmesine ve ürünleri güvenle seçmesine olanak tanır. Sizde lütfen TV satın alırken bu logoyu arayın.

Bu noktada şu markanın şu televizyonunu, bu markanın da şu televizyonunu alın gibi bir yönlendirme yapamayız. Sadece piyasada satılan ve RGBW dizilimine sahip televizyonların size gerçekte ne sunduğunu ve Maggog olarak en son TV teknolojisi Quantum DOT‘un nasıl bir teknoloji olduğunu aktarmak istedik. Ben evime TV alırken RGB dizilimine sahip bir TV alıyorum ama bu demek değildir ki RGBW dizilimine sahip TV’ler alınmaz. Sadece son kullanıcı olarak ne aldığımızı çok iyi bilelim.

2 yorum:

  1. Tv alırken nelere dikkat Edilmeli 2023
    Tv alırken nelere dikkat edilmeli ekşi
    En iyi televizyon markası sıralaması
    Hangi marka televizyon almalıyım
    En iyi televizyon markası yorumlar
    8K televizyon
    OLED TV
    En iyi televizyon markası ekşi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar

    1. 4K mı iyi Full HD mi?
      Televizyon alırken hangi marka tercih edilmeli?
      LED TV alırken hangi özelliklere bakmalı?
      2023 hangi TV almalıyım?
      Televizyonda en iyi görüntü kalitesi hangisi?
      Smart TV mi yoksa Android mi?
      4K olup olmadığı nasıl anlaşılır?
      Kaç inç televizyon almalıyım?
      4K TV kaç inç olmalı?
      QLED TV mi yoksa OLED mi?
      65 inç 4K TV kaç metreden izlenmeli?

      Sil


İnd | Ping | Bing | Ping 2 | Feedburner | Auto Ping | Yandex Memurlar Kamu personeli memur adayları sağlık personeli meb personeli memur alımı kamu personeli alımı KPSS ve sınav haberleri Memurlar Haber sitesi Memur alımı, memur maaşları, memurlar için haberler, öğretmen haberleri, öğretmen atamaları, memur zamları, 4c, 4b, iş ilanları, memur ilanları, kpss haberleri Memur Site'de
Bedava MP3 Download, MP3 indir, Ücretsiz MP3, Dangerous MP3, Dangerous MP3Yerli ve yabancı hd film izle, Türkçe dublaj ve alt yazı seçenekleri ile en güncel filmleri 1080p kelimeleriyle sitemize gelenler için uyarıdır. Sitemizde hiçbir MP3 ve Türkçe Dublaj Full HD ve Türkçe Altyazılı 1080p İzle Tek Parca 4k 1080p Full HD filmi seyret Full Film bulunmamaktadır! Sadece bazı sitelerden dış bağlantı alınarak tanıtım amaçlı bir kaç şarkı bulunabilir. Lütfen sanata ve sanatçıya saygı için korsan müziğe hayır! Internetten mp3 yüklemek yerine onların kaset ve cd'lerini alarak destek olalım.
Günümüzün en büyük hobilerinden birisi hiç kuşkusuz TV izlemektir. Canlı TV sitemiz TV izlemeyi siz kullanıcılarına kolaylaştırmak için kurulan bir platformdur. Sitemizde tüm kanalları kesintisiz ve donmadan rahatlıkla izleyebilirsiniz.
aktüel, ürünler, kataloğu, broşürü, insert, indirim, kampanya, promosyon, a101, bim, şok, market,aktuel katalogu
YASAL UYARI;

Sitemizde yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum,analiz ve tavsiyeler, yorum,analiz ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun ve doğru sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.memursite.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir.
Sitemizde yer alan bilgiler tanı ve tedavi amaçlı değildir. Sizlere aktardığımız bilgiler, tavsiye niteliğinde olup reçete ya da tedavi yöntemlerinizi değiştirmeye yönelik değildir. Sitemizdeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır. Sitemizdeki bilgileri uygulamadan önce mutlaka doktorunuza danışınız. Sağlık problemlerinizin temelinde yatan sorunu ancak doktorunuza muayene olarak bulabilirsiniz. Bu bilgiler tanı ve tedavi amaçlı kullanıldığında sorumluluk tamamen Kullanıcılar ve Üyelere aittir. Bilgilerin yanlış anlaşılmasından ve buna bağlı olarak doğabilecek mağduriyetten sitemiz yasal sorumluluk altında değildir, siteye girmekle bu şartları okumuş, anlamış ve kabul etmiş sayılırsınız.
Memursite.com haber, yorum ve reklam için - İletişim: reklam@memursite.com
OcakŞubatMartNisanMayıs Haziran Temmuz Ağustos EylülEkimKasım AralıkPazartesiSalıÇarşambaPerşembeCumaCumartesiPazar  2020 2021 2022 2023 2024 2025 2026 2027 2028 2029 2030 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55. 56. 57. 58. 59. 60. 61. 62. 63. 64. 65. 66. 67. 68. 69. 70. 71. 72. 73. 74. 75. 76. 77. 78. 79. 80. 81. 82. 83. 84. 85. 86. 87. 88. 89. 90. 91. 92. 93. Maps1*Maps2*Maps3*Maps4*Maps5*Maps6*Maps7*Maps8*Maps9*Maps10*Maps11*Maps12*Maps13*Maps14*Maps15*Maps16*Maps17
TRT 1, Kanal D, Atv, Show TV, Star TV, Kanal 7, Tv 8, Fox TV ve online ücretli dizi ve film platformlarının Netflix, BluTV, puhutv, exxen, amazon prime, FOXPlay, beIN CONNECT, Filmbox Live, Mubi, D-Smart GO, Turkcell TV Plus, Tivibu, YouTube gibi sitelerin ücretli içeriklerini en sevdiğiniz dizileri, en beğendiğiniz filmleri ücretsiz olarak kendi sitelerinden izleyiniz.