Binance üzerinde bitcoin btc xrp ada eos eth shib wink xlm bnb link uni ltc usdt doge dot sol vet ass trx btt fil neo xmr xtz atom avax cake rune dash chz sushi paribu btcturk bitcin bitexen
Yukarı Çık Çapası Kodu
Son Dakika

Nikah İşlemleri Nasıl Yapılır? Evraklar ve Ücretler?

Yazı Boyutunu Büyütüp-Küçültme +Aa-
→ Reklamlar ←
→ Reklamlar ←
-- --
Nikah İşlemleri Nasıl Yapılır? Evraklar ve Ücretler? Evlenmenin hayalini kuran, evlilik gününü kararlaştıran pek çok çift; nikah işlemlerini bir an önce tamamlamak ve bu süreci rahat bir şekilde geçirebilmek istiyor.

Bu yüzden de nikah evraklarını nikahtan uzun bir zaman dilimi öncesinde almaya, nikah evrak ücretlerini ise yatırmaya başlıyor.

Bu süreçte çiftleri farklı kurumlardan almaları gereken pek çok evrak ve resmi prosedür bekliyor.
Corona virüs nedeniyle ertelenen nikahları yetiştirme çabaları, evrakları tamamlama sürecinde çiftlerin daha da telaşa kapılmasına yol açıyor.

Bu yazımızda kısaca nikah işlemleri nasıl yapılır? Nikah için gerekli evraklar ve ücretler nelerdir? vb. çiftler tarafından en çok merak edilen soruları yanıtlamaya çalışacağız.

İşte oldukça yorucu olabilen bu sürece dair bilmeniz gereken o detaylar:

Nikah İşlemleri Nasıl Yapılır?
Ülkemizde yasal evlilik yaşı, 18 olmakla birlikte 17 yaşını dolduran kişiler de anne babalarının ya da yasal vasilerinin nikaha onay vermeleri doğrultusunda evlenebiliyorlar.

16 yaşını dolduran kişiler ise ‘mahkeme kararı’ sonrasında evlenebiliyor.

Çiftlerin nikah başvurusunda bulunurken mutlaka nikah için gerekli olan tüm belgeleri tamamlamış olmaları gerekiyor.

Nikah işlemlerinin nasıl yapıldığını adım adım aşağıdaki şekilde özetleyebilmemiz mümkün:

Nikah İçin Gerekli Belgelerin Toparlanması
Eskiden nikah için istenilen belgelerin toparlanıp, bir araya gelmesi oldukça uzun sürebiliyordu. Bu durum, pek çok çifti paniğe sürüklüyor, hatta çiftlerin bu süreçte oldukça gergin olmalarına neden olabiliyordu.

Lakin günümüzde belediyelerde de e-devlet sisteminin kullanılması, nikah belge toplama sürecinin daha kolay bir şekilde ilerlemesini sağlıyor.

Çiftlerin nikah başvurusu öncesinde bu belgeleri mutlaka toplamaları gerekiyor.

Nikah Başvurusunda Bulunma Aşaması
Evlilik hayaliyle yanıp tutuşan çiftlerin öncelikli olarak eşlerden birinin ikametgahının bulunduğu belediyeye bağlı olarak hizmet veren evlendirme dairesine başvurulmaları gerekiyor.

Nikahın kıyılacağı yerde çiftlerden herhangi birinin ikametgahının olmadığı durumlarda ise çiftlerin öncelikle ‘evlenme izin belgesi’ almaları gerekiyor.

Bu durumda nikah; ilçede yaşayan çiftler için ilçe müftülükleri, köyde yaşayan çiftler içinse muhtarlar tarafından kıyılıyor.

Çiftler, evlilik için gerekli belgeleri toparladıktan sonra maksimum 6 ay içerisinde evlilik başvurusunda bulunabiliyorlar.

Bu süre içerisinde çiftlerin başvuruda bulunmaları halinde tekrar belgeleri gerekli yerlerden almaları gerekiyor.

Nikah için Gerekli Evraklar Nelerdir?
Nikah için gerekli belgeleri kısaca aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

Evlenme beyannamesi:
Evlenme beyannanemesi, evlilik talebi için başvurulan belediye tarafından çiftlere veriliyor.

Evlendirme dairesine başvuru esnasında verilen bu belge; genellikle 2 ya da 4 kopyadan oluşuyor.

Doldurulan bu belgenin tekrar belediyedeki evlendirme dairesine teslim edilmesi gerekiyor.

Nüfus cüzdanı ya da TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi:
Nüfus cüzdanı suretinde bulunan fotoğrafların mutlaka son 10 yıl içerisinde değiştirilmiş olmaları ve bilgilerin okunabilir düzeyde olmaları gerekiyor.

Çiftlerin bu aşamada nüfus cüzdanı fotokopisini nikah dairesine teslim etmeleri önem arz ediyor.

***Bu aşamada çiftlerin sürücü belgeleri, kimlik olarak kabul edilmiyor.

Vesikalık fotoğraf:
Çiftlerin kendilerine ait birer adet vesikalık fotoğrafı evlendirme dairesine teslim etmeleri gerekiyor. Bununla birlikte talep edilen fotoğraf sayısı, başvurulan belediyeye göre değişebiliyor.

Bu noktada bu fotoğrafların mutlaka son 6 yıl içerisinde, renkli ve ön cepheden sivil kıyafetlerle çekilmiş olmaları da talep ediliyor.

Çiftlerden birinin 17 yaşında olması durumunda ailesinden izin aldığını gösteren belge:
Çiftlerden birinin 17 yaşını doldurduğu hallerde mutlaka anne babasından ya da yasal vasisinden evliliğe dair onay aldığını gösteren belgeyi alması ve bu belgeyi evlendirme dairesine teslim etmesi gerekiyor.

Çiftlerden birinin 16 yaşında olması durumunda mahkemeden aldığı mahkeme kararı:
16 yaşında evlenmek isteyen kişinin annesinin, babasının ya da yasal vasisinin onayı olsa dahi mahkemeden mutlaka mahkeme kararını alması gerekiyor.

Nikah İşlemleri Sağlık Raporu
Nikah başvurusunda en çok zaman alan belgelerin toparlandığı bu aşamada çiftlerin kan gruplarının birbirlerine uyumlu olup olmadığını, evlenmelerine engel herhangi bir sağlık sorunlarının bulunup bulunmadığını gösteren birtakım belgelerin alınması gerekiyor.

Bu süreçte çiftlerden Akdeniz anemisi testi, HIV, hepatit testi, kan uyuşmazlığı testi vb. pek çok belge istenebiliyor.

Çiftler arasında kan uyuşmazlığı; evliliğe engel olmasa dahi bu durumda ileride bebeğin kan uyuşmazlığından olumsuz yönde etkilenmesini önleyecek bazı tedavilerin yapılması gerekli olabiliyor.

HIV, hepatit, Akdeniz anemisi hastalıklarının çiftlerden birinde tespit edildiği hallerde ise kişilerin evlenebilmeleri için öncelikle tedavi olmaları, tedavilerinin başarı ile sonuçlanması yani tamamen iyileşmeleri bekleniyor.

Evlilik için sağlık raporu başvurusunun mutlaka aile hekimine yapılması gerekiyor. Yani diğer devlet hastanelerine ya da özel hastanelere, başvuru yapılamıyor.

Bununla birlikte diğer hastanelerden alınan test ve tahlil sonuçları, aile hekimine sunulabiliyor. Aile hekimi, bu test ve tahlilleri kabul edebileceği gibi ret de edebiliyor.

Bu yüzden evlilik için sağlık raporu almak için öncelikle aile hekiminize başvurmalısınız!

Evlilik sağlık raporunun geçerlilik süresi 6 ay olduğundan bu raporu aldıktan sonra en geç 6 ay içerisinde mutlaka evlenmelisiniz! Aksi halde bu raporu tekrar almanız gerektiğini ve tüm başvuru sürecinin tekrar başlayacağını unutmamalısınız!

Evlenmeden Önceki Kızlık Soyadını Kullanma Başvurusu Nasıl Yapılır?
Evlendikten sonra kızlık soyadını kullanmak isteyen gelin adaylarının bu taleplerini belediyedeki evlendirme dairesi memuruna mutlaka bildirmeleri gerekiyor.

Yazılı bir soyadı dilekçesini doldurma suretiyle yapılan başvuru sonrasında kadınların nüfus cüzdanında eşlerinin soyadından hemen önce kendi kızlık soy isimleri yer alıyor.

Bununla birlikte kızlık soyadını kullanma başvurusu, evlilik sonrasında kadının kendi kimliğini yenilerken doldurduğu dilekçe ile de yapılabiliyor.

Kişinin yalnızca kendi soyadını kullanmak istemesi yani eşinin soyadını kullanmak istemediği hallerde ise evlenme sonrası mahkemede dava açması gerekiyor.

Nikah İşlemleri Ücreti 2021
Belediye nikah salonlarında kıyılan nikahlar; genellikle ücretsiz olsa da nikah için gerekli ücret; belediyeden belediyeye değişiklik gösterebiliyor.

Bazı belediyeler, 180 TL gibi uygun rakamlar talep ederken; bazı belediyelerde bu rakam, 650 TL’ye kadar yükselebiliyor.

2021 yılı itibariyle bu ücretin asla 650 TL’yi geçmemesi gerekiyor.

Nikah memurunu düğününe getirmek isteyen çiftlerin ödemesi gereken fiyat ise 450 TL ile 1250 TL arasında değişiyor.

Belediyelerin nikah işlemi ücreti, belediyeden belediyeye göre değişiklik gösterebileceği için ücretlere dair detaylı bilgi edinmek adına nikah kıyılacak belediyeye danışmalısınız!

Evlilik Cüzdanı Ücreti 2021
Evlilik cüzdanı ücreti; standart bir fiyat olduğundan tüm belediyeler tarafından 110 TL ücret talep ediliyor.

Bazı belediyeler ise evlilik dosya ücreti olarak, ekstra 25 TL talep edebiliyor.

 Nikah Sağlık Raporu Ücreti 2021
Sağlık raporu başvurusu, aile hekimlerine yapıldığından çiftlerin herhangi bir ücret ödemeleri gerekmiyor.

Lakin talep edilen belgeleri özel hastanelerden alıp, aile hekimine onaylatacak kişilerin test ve tahlil paralarını ödemeleri gerekiyor.

Çiftlerden birinde evliliğe engel hastalığın tespiti halinde iyileşene dek ödemesi gereken miktar; hastalığına ve hangi hastanede tedavi göreceğine göre değişebiliyor.

Bu yazımızda nikah işlemlerine dair en çok merak edilen soruları yanıtlamaya çalıştık.

Bu sürece dair deneyimlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi sizler de değerli takipçilerimizle paylaşabilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder


İnd | Ping | Bing | Ping 2 | Feedburner | Auto Ping | Yandex Memurlar Kamu personeli memur adayları sağlık personeli meb personeli memur alımı kamu personeli alımı KPSS ve sınav haberleri Memurlar Haber sitesi Memur alımı, memur maaşları, memurlar için haberler, öğretmen haberleri, öğretmen atamaları, memur zamları, 4c, 4b, iş ilanları, memur ilanları, kpss haberleri Memur Site'de
Bedava MP3 Download, MP3 indir, Ücretsiz MP3, Dangerous MP3, Dangerous MP3Yerli ve yabancı hd film izle, Türkçe dublaj ve alt yazı seçenekleri ile en güncel filmleri 1080p kelimeleriyle sitemize gelenler için uyarıdır. Sitemizde hiçbir MP3 ve Türkçe Dublaj Full HD ve Türkçe Altyazılı 1080p İzle Tek Parca 4k 1080p Full HD filmi seyret Full Film bulunmamaktadır! Sadece bazı sitelerden dış bağlantı alınarak tanıtım amaçlı bir kaç şarkı bulunabilir. Lütfen sanata ve sanatçıya saygı için korsan müziğe hayır! Internetten mp3 yüklemek yerine onların kaset ve cd'lerini alarak destek olalım.
Günümüzün en büyük hobilerinden birisi hiç kuşkusuz TV izlemektir. Canlı TV sitemiz TV izlemeyi siz kullanıcılarına kolaylaştırmak için kurulan bir platformdur. Sitemizde tüm kanalları kesintisiz ve donmadan rahatlıkla izleyebilirsiniz.
aktüel, ürünler, kataloğu, broşürü, insert, indirim, kampanya, promosyon, a101, bim, şok, market,aktuel katalogu
YASAL UYARI;

Sitemizde yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum,analiz ve tavsiyeler, yorum,analiz ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun ve doğru sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.memursite.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir.
Sitemizde yer alan bilgiler tanı ve tedavi amaçlı değildir. Sizlere aktardığımız bilgiler, tavsiye niteliğinde olup reçete ya da tedavi yöntemlerinizi değiştirmeye yönelik değildir. Sitemizdeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır. Sitemizdeki bilgileri uygulamadan önce mutlaka doktorunuza danışınız. Sağlık problemlerinizin temelinde yatan sorunu ancak doktorunuza muayene olarak bulabilirsiniz. Bu bilgiler tanı ve tedavi amaçlı kullanıldığında sorumluluk tamamen Kullanıcılar ve Üyelere aittir. Bilgilerin yanlış anlaşılmasından ve buna bağlı olarak doğabilecek mağduriyetten sitemiz yasal sorumluluk altında değildir, siteye girmekle bu şartları okumuş, anlamış ve kabul etmiş sayılırsınız.
Memursite.com haber, yorum ve reklam için - İletişim: reklam@memursite.com
OcakŞubatMartNisanMayıs Haziran Temmuz Ağustos EylülEkimKasım AralıkPazartesiSalıÇarşambaPerşembeCumaCumartesiPazar  2020 2021 2022 2023 2024 2025 2026 2027 2028 2029 2030 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55. 56. 57. 58. 59. 60. 61. 62. 63. 64. 65. 66. 67. 68. 69. 70. 71. 72. 73. 74. 75. 76. 77. 78. 79. 80. 81. 82. 83. 84. 85. 86. 87. 88. 89. 90. 91. 92. 93. Maps1*Maps2*Maps3*Maps4*Maps5*Maps6*Maps7*Maps8*Maps9*Maps10*Maps11*Maps12*Maps13*Maps14*Maps15*Maps16*Maps17
TRT 1, Kanal D, Atv, Show TV, Star TV, Kanal 7, Tv 8, Fox TV ve online ücretli dizi ve film platformlarının Netflix, BluTV, puhutv, exxen, amazon prime, FOXPlay, beIN CONNECT, Filmbox Live, Mubi, D-Smart GO, Turkcell TV Plus, Tivibu, YouTube gibi sitelerin ücretli içeriklerini en sevdiğiniz dizileri, en beğendiğiniz filmleri ücretsiz olarak kendi sitelerinden izleyiniz.