
Düz taban sorunu olanlarda topuğun dışa dönmesi sinir üzerinde baskıya neden olabilir. Tarsal tünelde siniri sıkıştıran herhangi bir oluşum, varisler, ganglion kistleri, tendon şişmeleri, kaslarda ve tendonlarda kalınlaşma, artritik kemik çıkıntıları, daha önceden geçirilmiş ya da mevcut olan travmatik tibia, talus ve kalkaneus kırıkları gibi nedenler tarsal tünel sendromuna sebep olabilir. Ayrıca, şeker hastalığı ve eklemleri tutan hastalıklar'da bu soruna yol açabilir.
Tarsal tünel sendromu belirtileri
Tarsal tünel sendromunun belirtileri ayak bileğinin iç yüzeyinde, ayak tabanında hisedilen, karıncalanma, yanma, elektriklenme, hissizlik, ayak ağrısı gibi belirtiler görülür. Bu şikayetler genellikle uzun süre ayakta kalındığı zaman, uzun yüründüğü zaman, egzersiz yapıldığında ve yeni bir egzersize başlandığında ortaya çıkabilir. Bazı hastalarda bu şikayetlerden sadece bir kaçı ve ya biri görülebildiği gibi, şikayetler tek bir noktada veya topukta, ayak arkasında ve baldırda bile hissedilir.
Tarsal tünel sendromu teşhisi
Tarsal tünel sendromunun tanısında, doktorun yapacağı fizik muayane ve sinir ileti sistemi (EMG) testi gereklidir. Olguların % 90'ında bu test tanıyı koymada yeterli olabilir. Fakat hastalık, plantar fasiit, topuk dikeni, damar hastalıkları, bel fıtığı ya da kireçlenmelere bağlı ağrılar ile karışabileceğinden, tarsal tünel sendromu tanısı alındıktan sonra gereken durumlarda manyetik rezonans (MR) görüntüleme yöntemi ile tarsal tünel içinde basıya neden olan lezyonun olup olmadığı araştırılır.
Tarsal tünel sendromu tedavisi
Tarsal tünel sendromu tedavisi cerrahi ve cerrahi olmayan tedavi yöntemleri uygulanır. Öncelikle antiinflamatuar ilaçlar ve gerek duyulan vakalarda ortopedik tabanlık, Ayak duruş pozukluğunda ortez kullanımı, istirahat amacı ile diz altı alçılama, germe egzersizleri ve lokal steroid enjeksiyonu gibi tedavi seçenekleri uygulanır. Bu tedaviler sonucu şikayetleri geçmeyen hastalarda tarsal tünel gevşetme cerrahisi yapılır. Tarsal tünel sendromunda tedavi basıya neden olan problemlere göre planlanır. Yer kaplayan lezyonların neden olduğu vakalarda ilk seçenek kitlenin cerrahi olarak çıkarılmasıdır.
Sitemizde yer alan bilgiler tanı ve tedavi amaçlı değildir. Sizlere aktardığımız bilgiler, tavsiye niteliğinde olup reçete ya da tedavi yöntemlerinizi değiştirmeye yönelik değildir. Sitemizdeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır. Sitemizdeki bilgileri uygulamadan önce mutlaka doktorunuza danışınız. Sağlık problemlerinizin temelinde yatan sorunu ancak doktorunuza muayene olarak bulabilirsiniz. Bu bilgiler tanı ve tedavi amaçlı kullanıldığında sorumluluk tamamen Kullanıcılar ve Üyelere aittir.
Etiketler
Sağlık