Binance üzerinde bitcoin btc xrp ada eos eth shib wink xlm bnb link uni ltc usdt doge dot sol vet ass trx btt fil neo xmr xtz atom avax cake rune dash chz sushi paribu btcturk bitcin bitexen
Yukarı Çık Çapası Kodu
Son Dakika

Karpuz Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir?

Yazı Boyutunu Büyütüp-Küçültme +Aa-
→ Reklamlar ←
→ Reklamlar ←
-- --
Karpuz çekirdeğinin faydaları
Yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden karpuzun faydalarını düşündüğümüzde karpuzun çekirdeği akla gelmez ve bu çekirdekler genellikle çöpe atılır. Oysaki karpuzun çekirdekleri kurutulup, kavrularak kabak ve ay çekirdeği gibi tüketilebilir. Böylece karpuz çekirdekleri değerlenmiş ve faydalarından da vücudumuz yararlanmış olur. Karpuz çekirdeği protein, sağlık için faydalı yağlar, vitaminler ve minerallerden oldukça zengin bir besindir.Protein

100 gram karpuz çekirdeğinde 30 gram protein bulunur ki bu karpuz çekirdeğini çok iyi bir protein kaynağı yapar. Günlük protein ihtiyacının %60’ı sadece 100 gram karpuz çekirdeği ile karşılanabilir. Karpuz çekirdeği iyi bir protein kaynağı olarak kaslar, cilt ve diğer bağ dokularının onarımı ve gelişiminde faydalıdır. Karpuz çekirdeğinde proteinlerin yapı taşı olan pek çok aminoasit bulunmakla birlikte özellikle arginin ve glutamik asit içermesi önemlidir ve beslenme yoluyla yeteri kadar alınmasının sağlığa faydaları bulunmaktadır. Argininin tansiyon düşürmeye, kalp hastalıklarından korunmaya ve cinsel sağlığı desteklemeye yardımcı olduğu bilinmektedir. Karpuz çekirdeğinde bulunan glutamik asit ise beynin sağlıklı çalışmasında etkilidir. Glutamik asit, kişilik bozukluklarının ve özellikle çocuklarda görülen davranış bozukluklarının tedavisine yardımcı olur.


Karpuz çekirdeği çok iyi bir protein kaynağıdır.

Kalori ve yağ

100 gram karpuz çekirdeği yendiğinde yaklaşık 600 kalori alınır ki bu sebeple karpuz çekirdeği yüksek kalorili besinlerden biri olarak kabul edilir. Karpuz çekirdeğinin kalorisi içeriğindeki yağlardan kaynaklanır. Karpuz çekirdeğinin ağırlığının yaklaşık yarısı yağdır. Bu yağların %20’si doymuş, kalan %80’i ise sağlıklı yağlar kabul edilen tekli ve çoklu doymamış yağlardır. 100 gramında 50 gram yağ bulunduğu ve yüksek kalorisi sebebiyle sınırlı miktarlarda tüketilmelidir. Aksi halde kilo alımına neden olabilir.

Vitaminler ve mineraller

100 gram karpuz çekirdeği yendiğinde günlük magnezyum ihtiyacının %140’ı karşılanmış olur. Magnezyum vücudun enerji üretiminde rol alır, kemikleri, kalbi korur, tansiyonu dengeler ve stresi azaltır.  Karpuz çekirdeği magnezyum dışında, demir, çinko, manganez, fosfor ve bakır minerallerinden de oldukça zengin bir besindir.

Karpuz çekirdeği bakır içermesi sebebiyle cilt ve saç sağlığı için faydalıdır. Bakır minerali saç ve cilde rengini veren melanin pigmentin üretimini sağlar ve güneşin zararlı etkilerinden cildi korumaya yardımcı olur. Bakır aynı zamanda demirin vücutta taşınmasını sağlayarak hemoglobin yapım sürecine katkıda bulunur.

Karpuz çekirdeği B grubu vitaminlerden zengindir. B grubu vitaminler gıdaların vücutta enerjiye dönüştürülmesi başta olmak üzere pek çok vücut fonksiyonunun işleyişinde rol alır. Bu vitaminlerden özellikle niasin, tiamin ve folat açısından karpuz çekirdeği iyi bir kaynaktır. Niasin, sinir ve sindirim sistemlerinin sağlıklı çalışması için gereklidir.

UYARI!!: Karpuz çekirdeği aşırı bir şekilde ve bütün olarak tüketilmemelidir. Faydalanmak için mutlaka dişlerle ezilerek tüketilmelidir. Bütün olarak yutulması nadir de olsa, apandist organını tıkayarak iltihaplanmasına yol açabiliyor.


100 gram karpuz için kalori ve besin değerleri tablosu

Bileşen
Birim
Ortalama
Kalori
kcal

30
Kalori
kJ

126
Su
g

92,12
Kül
g

0,27
Protein
g

0,13
Azot
g

0,02
Yağ, toplam
g

0,14
Karbonhidrat
g

6,80
Lif, toplam
g

0,54
Lif, suda çözünür
g

0,12
Lif, suda çözünmeyen
g

0,42
Sakaroz
g

0,88
Glukoz
g

2,05
Fruktoz
g

2,70
Laktoz
g

0
Maltoz
g

0
Tuz
mg

8
Demir
mg

0,23
Fosfor
mg

11
Kalsiyum
mg

9
Magnezyum
mg

12
Potasyum
mg

112
Sodyum
mg

3
Çinko
mg

0,17
C vitamini
mg

6,5
Tiamin
mg

0,017
Riboflavin
mg

0,019
Niasin
mg

0,199
B6
mg

0,053
A vitamini
RE

32
Beta karoten
µg

387
Likopen
µg

3707
Lutein
µg

33


Karpuz kilo aldırır mı?

Bu sorunun cevabı kısaca karpuz kilo aldırmaz, karpuz kilo yapmaz. Çünkü karpuz düşük kalorili bir besindir. 100 gram karpuz yediğinizde alacağınız kalori miktarı sadece 30’dur. Eşdeğer miktardaki pek çok besinden daha düşük kalorilidir ve bu sebeple karpuzun kilo aldırdığını düşünmek doğru olmaz. Üstelik karpuzun %92’si sudur. Bu da yaz aylarında vücudun sıvı gereksinimi karşılaması açısından karpuzu değerli kılar.

Karpuz düşük kalorisi ile kilo aldırmayan bir besindir fakat tek seferde fazlaca ve yanında karpuzun içeriğindeki şekerin emilimini yavaşlatacak protein ve lif besinler tüketilmiyorsa kilo yapıcı bir etkiye sahip olabilir.

Karpuzun kalorisi içeriğindeki fruktoz yani meyve şekeri ve glukozdan kaynaklıdır. Fruktoz, glukoz gibi basit şekerdir yani vücutta kolayca sindirilir ve bu şeker hızlıca kana karışır. Bu durumda kan şekerinde ani yükselme ve sonrasında da ani düşmeye neden olur. Yani kısa süreli enerji sağlanır ama bu enerji sürdürülebilir olmaz ve çabuk acıkılır. Basit şeker içeren karpuz gibi besinlerin tek başına fazlaca tüketilmesi uzun vadede hem metabolizmanın işleyişini bozar hem de kilo aldırır. Bunu önlemek için karpuzu, iyi bir protein kaynağı olan peynir ve iyi bir lif kaynağı olan tam tahılı ekmekle birlikte tüketmek doğru olur.

Karpuzun 100 gramı sadece 30 kalori

Karpuz, düşük kalorisi ile kilo aldırmayan bir besin olmasının yanı sıra vitaminler, mineraller ve antioksidan fitokimyasallardan zengindir. İçeriğinde bulunan ve karpuza kırmızı rengini veren lutein kalp hastalıkları, prostat kanseri, diyabet, kemik erimesi ve erkeklerde kısırlık gibi hastalıklara karşı etkilidir. Karpuzda bulunan sitrülin adlı bileşik ise vücutta kan akışını ve dolaşımı iyileştirir. Tansiyonu düşürmeye yardımcı olduğu yönünde veriler bulunmaktadır. Sitrülin, vücutta arginin üretimini arttırarak vücudun yağ oranını azaltmaya da yardımcı olur. Karpuz A ve C gibi antioksidan vitaminler için de iyi bir kaynaktır.

Sonuç olarak düşük kalorisi, yüksek besinsel içeriği ile aşırıya kaçmadan tüketilen karpuz hem kilo aldırmaz hem de sağlık için pek çok fayda sağlar. Karpuzun kilo aldırmaması için tek oturuşta bir ya da iki dilimi geçmeyecek şekilde ve yanında peynir, tam tahıllı ekmek ile birlikte tüketin. Tabii ki ekmeği de abartılı tüketmeyin.

Unutmayın hiçbir besin tek başına mucize yaratmaz. Karpuz diyeti gibi tek bir besinin ağırlıkta olduğu diyetlerden kaçının. Hem sağlıklı ve fit bir bedene sahip olmak hem de kilo almamak için doğru ölçülerde çeşitli besinlerden yararlanmalısınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder


İnd | Ping | Bing | Ping 2 | Feedburner | Auto Ping | Yandex Memurlar Kamu personeli memur adayları sağlık personeli meb personeli memur alımı kamu personeli alımı KPSS ve sınav haberleri Memurlar Haber sitesi Memur alımı, memur maaşları, memurlar için haberler, öğretmen haberleri, öğretmen atamaları, memur zamları, 4c, 4b, iş ilanları, memur ilanları, kpss haberleri Memur Site'de
Bedava MP3 Download, MP3 indir, Ücretsiz MP3, Dangerous MP3, Dangerous MP3Yerli ve yabancı hd film izle, Türkçe dublaj ve alt yazı seçenekleri ile en güncel filmleri 1080p kelimeleriyle sitemize gelenler için uyarıdır. Sitemizde hiçbir MP3 ve Türkçe Dublaj Full HD ve Türkçe Altyazılı 1080p İzle Tek Parca 4k 1080p Full HD filmi seyret Full Film bulunmamaktadır! Sadece bazı sitelerden dış bağlantı alınarak tanıtım amaçlı bir kaç şarkı bulunabilir. Lütfen sanata ve sanatçıya saygı için korsan müziğe hayır! Internetten mp3 yüklemek yerine onların kaset ve cd'lerini alarak destek olalım.
Günümüzün en büyük hobilerinden birisi hiç kuşkusuz TV izlemektir. Canlı TV sitemiz TV izlemeyi siz kullanıcılarına kolaylaştırmak için kurulan bir platformdur. Sitemizde tüm kanalları kesintisiz ve donmadan rahatlıkla izleyebilirsiniz.
aktüel, ürünler, kataloğu, broşürü, insert, indirim, kampanya, promosyon, a101, bim, şok, market,aktuel katalogu
YASAL UYARI;

Sitemizde yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum,analiz ve tavsiyeler, yorum,analiz ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun ve doğru sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.memursite.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir.
Sitemizde yer alan bilgiler tanı ve tedavi amaçlı değildir. Sizlere aktardığımız bilgiler, tavsiye niteliğinde olup reçete ya da tedavi yöntemlerinizi değiştirmeye yönelik değildir. Sitemizdeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır. Sitemizdeki bilgileri uygulamadan önce mutlaka doktorunuza danışınız. Sağlık problemlerinizin temelinde yatan sorunu ancak doktorunuza muayene olarak bulabilirsiniz. Bu bilgiler tanı ve tedavi amaçlı kullanıldığında sorumluluk tamamen Kullanıcılar ve Üyelere aittir. Bilgilerin yanlış anlaşılmasından ve buna bağlı olarak doğabilecek mağduriyetten sitemiz yasal sorumluluk altında değildir, siteye girmekle bu şartları okumuş, anlamış ve kabul etmiş sayılırsınız.
Memursite.com haber, yorum ve reklam için - İletişim: reklam@memursite.com
OcakŞubatMartNisanMayıs Haziran Temmuz Ağustos EylülEkimKasım AralıkPazartesiSalıÇarşambaPerşembeCumaCumartesiPazar  2020 2021 2022 2023 2024 2025 2026 2027 2028 2029 2030 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55. 56. 57. 58. 59. 60. 61. 62. 63. 64. 65. 66. 67. 68. 69. 70. 71. 72. 73. 74. 75. 76. 77. 78. 79. 80. 81. 82. 83. 84. 85. 86. 87. 88. 89. 90. 91. 92. 93. Maps1*Maps2*Maps3*Maps4*Maps5*Maps6*Maps7*Maps8*Maps9*Maps10*Maps11*Maps12*Maps13*Maps14*Maps15*Maps16*Maps17
TRT 1, Kanal D, Atv, Show TV, Star TV, Kanal 7, Tv 8, Fox TV ve online ücretli dizi ve film platformlarının Netflix, BluTV, puhutv, exxen, amazon prime, FOXPlay, beIN CONNECT, Filmbox Live, Mubi, D-Smart GO, Turkcell TV Plus, Tivibu, YouTube gibi sitelerin ücretli içeriklerini en sevdiğiniz dizileri, en beğendiğiniz filmleri ücretsiz olarak kendi sitelerinden izleyiniz.