AK Parti'de Mehmet Ali Şahin, Bülent Arınç ve Melih Gökçek'in oğulları AK Parti'den milletvekili adayı oldu
MEHMET ALİ ŞAHİN'İN OĞLU KARABÜK'TEN ADAY
24. Dönem TBMM Başkanlığı görevini yürüten Mehmet Ali Şahin'in oğlu Cem Şahin Karabük'ten listeye girdi. Cem Şahin AK Parti Karabük 1. Sıra adayı oldu.
BÜLENT ARINÇ'IN OĞLU İKİNCİ DEFA MECLİS'E GİRMEK ÜZERE
Geçtiğimiz dönem İstanbul 3.Bölge milletvekilliği yapan Eski TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın oğlu Mücahit Arınç bu kez memleketi Manisa'dan 4'üncü sıra adayı oldu.
OĞLU ANKARA'DAN LİSTEYE GİREN GÖKÇEK TEŞEKKÜR ETTİ
Osman Gökçek, Ankara 2. Bölge beşinci sıradan milletvekili adayı oldu. Babası eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, oğlunun aday olduğunu Twitter hesabından duyurdu.
Melih Gökçek, paylaşımında şu ifadeler yer verdi;
"Oğlum Osman Gökçek Ankara 2. Bölgeden AK partimizden milletvekili adayı oldu… Oğlumu Ankara mv adaylığına layık gören sn Cumhurbaşkanı’mıza, genel merkez yetkililerine ve Ak Parti Ankara il yönetimine teşekkür ediyorum. İnşallah Osman’ın hayırlı hizmetlere imza atacağına inancım tamdır…”
CHP'Lİ AYAYDIN'IN KIZI AK PARTİ'DE
CHP'nin eski İstanbul milletvekili Aydın Ayaydın'ın kızı Derya Ayaydın da siyasete atıldı.
Derya Ayaydın, AK Parti İstanbul 2'nci Bölge 10'uncu sıradan milletvekili adayı oldu.
Beşik Ulemalığı Nedir?
Beşik ulemalığı, makamın ya da mevkinin babadan oğula geçme usulüne dayandığı sisteme verilen isimdir. Bu durum en üst noktadan başlamak sureti ile en eski imparatorluklarda farklı kurumlar aracılığı ile de gerçekleştiriliyordu. Özellikle de Osmanlı döneminde çok daha sistematik bir şekilde devam eden bir kurumsal yapı olarak ön plana çıkıyor. Ama bu sistem aynı zamanda devlet yapılarının ciddi bir şekilde bozulmasına neden oluyor. Beşik ulemalığı, sözlü ve yazılı pek çok farklı kaynak üzerinden sıkça araştırılan kelimeler arasında yer alıyor. Tarihi açıdan Osmanlı Devleti başta olmak üzere pek çok farklı Türk devleti için çok önemli bir yere sahip olan yapılar içinde yer alır.
Beşik Ulamalığı Zararları
Makamın niteliksiz bir yöneticiye devredilmesi, toplumun her alanında kaliteyi önemli ölçüde düşürdü. Çünkü makama gelecek kişi önceden bellidir. Bu nedenle de kişinin kendini geliştirmesine zaten gerek yoktur. Çünkü makam gelecekte hiçbir çaba sarf etmese de zaten onun olur. Aynı zamanda diğer kişilerin de yönetimi ele alabilmek için rekabet etmesine ya da çaba sarf etmesine gerek yoktur. Çünkü ne olursa olsun o makama ne kadar başarılı olsa dahi gelemez. Beşik ulemalığı, özellikle de eğitim sistemini bozmuştur. Çünkü geçmişte medreselerde kaliteli ve iyi eğitimli insanlar yetişir ve bu insanlar devlet kadrolarına yerleştirilirdi. Bu nedenle de beşik ulemalığı sistemi, medreselere çok büyük zararlar verdi.
Bozulmuş sistemle ilk uğraşan kişi ise, Sultan 4.Murat oldu. Özellikle de bu konuda Koçi Bey’i görevlendirmiş ve sorunun çözümü için önemli adımlar atmıştır. Ama 4.Murat, çok köklü değişiklikler yapmak isteyen bu sistemi düzeltemeden vefat etti. Ardından gelen padişahlar da bu sorun ile çok fazla ilgilenmedi. 19.yüzyılda da ise, içindeki eğitim siteminin çöktüğü tamamen anlaşıldı ve bunun sonucunda bazı öğrenciler eğitim için yurt dışına gönderildi. Cumhuriyet tarihinin ilk mühendisleri de yine bu öğrenciler arasından çıktı.
https://www.sondakika.com/politika/haber-ak-parti-de-mehmet-ali-sahin-bulent-arinc-ve-15753087/
https://www.aydinlik.com.tr/haber/babalarindan-sonra-ogullari-da-garantili-aday-oldu-babadan-ogula-sistemi-babalari-da-milletvekili-olan-vekil-adaylari-381063
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder