Seçimlerde oy kullanırken nelere dikkat edilmesi gerektiği 14 Mayıs Cumhurbaşkanı ve Milletvekili seçimi için geri sayım devam ederken vatandaşlar tarafından arama motorlarında sorgulanıyor. Öte yandan seçim yasakları oy verme gününden önceki 10 günlük sürede devreye girdi. İşte, seçimlerde oy kullanırken dikkat edilmesi gerekenler...
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Seçim pusulalarını tanıttı ve seçimde dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı.
YSK tarafından yapılan açıklamalara göre seçimde kullanılacak oy pusulaları tanıtıldı ve seçimde oy kullanacak vatandaşların dikkat etmesi gereken noktalar anlatıldı.
YSK Başkanlığı'nda temsili oy verme kabini kurularak, 14 Mayıs seçimlerinde kullanılacak şeffaf sandık ve oy pusulaları basına tanıtıldı. Cumhurbaşkanı adayları için hazırlanan oy pusulasında 1'inci sırada Recep Tayyip Erdoğan, 2'nci sırada Muharrem İnce, 3'üncü sırada Kemal Kılıçdaroğlu, 4'üncü sırada ise Sinan Oğan yer aldı.
SEÇİMLERDE OY VERİRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?
Seçimlerde oy vermek için Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan resimli ve resmi nitelikteki kimliğini yanında bulundurması gereklidir.
14 Mayıs Cumhurbaşkanı ve Milletvekili seçimlerinde oy kullanacak olan vatandaşlar sandık kurulu başkanına kimliğini gösterip oy zarfı ve pusulası ile "Evet" ya da "Tercih" mührünü alacak. Kapalı oy verme kabinine girecek olan seçmenler oy vermek istediği parti/aday için belirlenen alana mührünü basacak. Ardından oy pusulalarını kapalı zarfa koyarak sandığa atacak.
Seçmenler oy verme işlemi sonrası imza atmak durumundadır.
OYLAR HANGİ HALLERDE GEÇERSİZ SAYILIR?
Oyların geçersiz sayıldığı haller şu şekildedir:
Pusulada 'Evet' ya da 'Tercih' mührünün herhangi bir parti ya da adaya basılmaması halinde,
Birden fazla ittifaka, siyasi partiye ya da adaya oy basılması durumunda,
Oy pusulasının bütünlüğü bozulacak şekilde yırtılır ya da kopartılırsa,
Oy pusulasının üzerine mühür dışında ya da mühür yerine herhangi bir özel işaret, imza kaşesi veya parmak izi basılırsa,
Oy pusulasının belirgin bir şekilde özel olarak karalanması, çizilmesi ya da işaretlenmesi halinde,
Zarftan işaret anlamı taşıyan herhangi bir madde çıkması durumunda.
OY VERİRKEN İHTİYAÇ DUYULAN BELGELER NELERDİR?
Oy kullanacak olan seçmenler Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı ya da nüfus cüzdanı ve seçmen kağıdını yanına almalıdır. Seçmen kağıdı ve kimlik ile birlikte seçmen kağıdında bulunan sandığa giderek oy kullanılacaktır.
24 PARTİ KATILACAK
Milletvekili Genel Seçimine ise 24 siyasi parti ile Türkiye genelinde 151 bağımsız milletvekili adayı girecek. Milletvekili Genel Seçimi için hazırlanan oy pusulasında, 1'inci sırada Millet Partisi, 2'nci sırada Hak ve Özgürlükler Partisi, 3'üncü sırada Türkiye Komünist Partisi, 4'üncü sırada Türkiye Komünist Hareketi, 5'inci sırada Sol Parti, 6'ncı sırada Genç Parti, 7'nci sırada Memleket Partisi, 8'inci sırada Büyük Birlik Partisi, 9'uncu sırada AK Parti, 10'uncu sırada Yeniden Refah Partisi, 11'inci sırada Milliyetçi Hareket Partisi, 12'nci sırada Yeşil ve Sol Parti, 13'üncü sırada Türkiye İşçi Partisi, 14'üncü sırada Adalet Birlik Partisi, 15'inci sırada Anavatan Partisi, 16'ncı sırada Yenilik Partisi, 17'nci sırada Halkın Kurtuluş Partisi, 18'inci sırada Milli Yol Partisi, 19'uncu sırada Vatan Partisi, 20'nci sırada Güç Birliği Partisi, 21'inci sırada Cumhuriyet Halk Partisi, 22'nci sırada İYİ Parti, 23'üncü sırada Adalet Partisi ve 24'üncü sırada ise Zafer Partisi yer aldı.
TELEFON İLE KABİNE GİRMEK YASAK
Seçmenler, iki oy pusulasını da tek zarfa koyarak seçimini yapacak. Oy pusulasına 'TERCİH' veya 'EVET' mührü dışında imza ve işaret yapılmayacak, zarfa pusulalar dışında bir şey konulmayacak. Aksi halde oy geçersiz sayılacak. Ayrıca, 'EVET' ya da 'TERCİH' mührü basılmayan, birden fazla ittifaka, aynı ittifakta yer almayan parti veya adaya mühür basılması halinde de yine oylar geçersiz sayılacak. Cep telefonu ve kamera gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme kabinine girilmesi yasak olacak.
Milletvekili Genel Seçiminde kullanılacak oy pusulalarında “EVET” veya “TERCİH” mühürlerinin basıldıkları yerlere göre ortaya çıkabilecek olası sonuçları ve oyun geçerli geçersiz sayılmasına ilişkin durumları gösteren örnek oy pusulası şablonlarını indirmek için tıklayınız...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder