Binance üzerinde bitcoin btc xrp ada eos eth shib wink xlm bnb link uni ltc usdt doge dot sol vet ass trx btt fil neo xmr xtz atom avax cake rune dash chz sushi paribu btcturk bitcin bitexen
Yukarı Çık Çapası Kodu
Son Dakika

Trafik Kazası Ekpertiz Sonuçları Kusur ve Kusur Değişimi İtirazı Başvurusu

Yazı Boyutunu Büyütüp-Küçültme +Aa-
→ Reklamlar ←
→ Reklamlar ←
-- --
Kaza sonrası kazaya karışan tarafların doldurduğu Kaza Tespit Tutanakları, sigorta şirketlerinin hasar departmanına iletilir. Sigorta şirketleri en geç takip eden iş günü sonuna kadar tutanağı ve varsa fotoğrafları elektronik ortamda Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM)'ne iletir.

Tutanakların, SBM sistemine girilmesini takip eden 3 iş günü içinde her bir sigorta şirketi kendi kusur oranı değerlendirmesi yapar. Bu oranlar kazaya karışan herbir araç için %0, %50 ve %100 şeklindedir. Eğer şirketler arasında mutabakata varılır (tüm şirketler tarafından aynı kusur oranları verilirse) ise dosya sonuçlanır. 3 iş günü içerisinde mutabakata varılamaz ise (en az bir şirket tarafından farklı kusur verilirse) dosya, Kaza Kusur Değerlendirme Komisyonu'na iletilir. Komisyon, 3 iş günü içerisinde ilgili dosyayı sonuçlandırır.
 
Dosya sonuçlandıktan sonra sigortalılara, dosyanın sonuçlandığına dair cep telefonu ya da e-posta yolu ile bilgilendirme yapılır (Tutanak üzerinde her iki bilgi de mevcut ise hem e-posta hem de SMS ile bilgilendirme yapılır).
 
Sigortalılar kusur oranlarını, http://www.sbm.org.tr adresindeki "Hizmetler"  Menüsü altında "Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama ve İtiraz" adımından öğrenebilirler. Şirketler arası mutabakat ile sonuçlanan kusur oranlarına itiraz etmek isteyen sigortalılar, yeni ek belgeler ile birlikte 5 gün içerisinde sigorta şirketine başvurabilecektir. 5 günlük süre içinde itiraz hakkının kullanılmadığı veya itiraz hakkı kullanılmış olup talebin karşılanmadığının değerlendirildiği durumlarda, sigortalıların kusur oranına ilişkin itirazlarının Tahkim Komisyonu ve özel hukuk yollarına başvurulmak suretiyle çözülmesi gerekmektedir.

Bununla birlikte, kaza yapan iki aracın da sigorta şirketi aynı ise vatandaş (sigortalı), http://www.sbm.org.tr adresindeki "Hizmetler" Menüsü altında "Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama ve İtiraz " adımından şirketin vermiş olduğu karara uygulama üzerinden 5 iş günü içerisinde itiraz edilebilmekte ve tutanağın Kaza Kusur Değerlendirme Komisyonu tarafından değerlendirilmesi sağlanabilmektedir.

Kaza Kusur Oranları

Sigorta şirketleri, karşı tarafın zararını sigortalının kusuru oranında öder.Kusur oranlarının belirlenmesinde bir standart oluşmuştur. Bu oranlar %0 , %50 veya %100 olarak belirlenmiştir.

%0 kusur, sizin kazada kusursuz, karşı tarafın ise tamamen kusurlu olduğu durumdur.
%50 kusur, her iki sürücünün de aynı oranda kusurlu olması durumudur.
%100 kusur; sizin kazada tamamen kusurlu olduğunuz durumdur.

https://online.sbm.org.tr/trm-ktt/public/sorgu.sbm


Trafik Kazası Kusur Oranı Hesaplama ; Trafik kazası kusur oranı meydana gelen kazalarda tarafların sorumluluklarını belirtir. Kusur oranlarının belirlenmesi için İfade tutanakları, tanık beyanları, olay yeri görüntüleri araçların konumu, yapılan değerlendirmeler oldukça önemlidir.

Trafik kazaları genel olarak üç şekilde sonuçlanmaktadır. Trafik kazası çeşitleri ise şu şekilde sıralanabilmektedir:

Ölümlü Trafik Kazaları
Yaralanmalı Trafik Kazaları
Maddi Hasarlı Trafik Kazaları
Genel olarak en çok maddi hasarlı trafik kazaları görülmektedir. Bu kaza türü için akıllara birçok soru gelmektedir. Bunlardan ilki, maddi hasarlı trafik kazasında hasarı kimin karşıladığıdır. Trafik sigorta şirketleri maddi hasarlı trafik kazalarında kusur oranına göre ödeme yapmaktadır.


Sigorta şirketleri trafik kazası kusur oranına göre ödeme yaptığını daha önce de belirtmiştir. Kaza sonucu kusur tek tarafa verilmiş diğer tarafa kusur verilmemesi durumunda kusurlu tarafın tazminat hakkı bulunmamaktadır.

Trafik kazası kusur oranı hesaplama, trafik kazalarında tarafların ne ölçüde kusurlu olduğunu belirlemeye yardımcı olur. Her kaza farklıdır ve tüm faktörler göz önünde bulundurularak dikkatlice değerlendirilmelidir. Genellikle, kusur oranı hesaplamak için şu adımları takip edebilirsiniz:

Kaza ile ilgili tüm bilgileri toplayın: Kaza raporları, tanık ifadeleri, kamera kayıtları ve diğer kanıtlar gibi bilgileri toplayarak başlayın.
Trafik kurallarını inceleyin: Kazaya karışan tüm tarafların hangi trafik kurallarına uymadığını belirleyin. Bu, hız sınırlarını aşma, kırmızı ışıkta geçme, dikkatsiz sürüş ve benzeri durumları içerebilir.
Trafik kazası kusur oranı dağılımını değerlendirin: Kazada yer alan her bir tarafın kusurlu eylemlerini göz önünde bulundurarak, kusurun yüzdesel dağılımını belirleyin. Örneğin, bir taraf %70 kusurlu ve diğer taraf %30 kusurlu kabul edilebilir.
Trafik kazası kusur oranını hesaplayın: Tarafların kusurlu eylemlerinin toplamından, her bir tarafın kusur oranını hesaplayın. Örneğin, bir tarafın kusuru 5 ve diğer tarafın kusuru 2 ise, toplam kusur 7 olacaktır. İlk tarafın kusur oranı 5/7 (%71.4) ve ikinci tarafın kusur oranı 2/7 (%28.6) olarak hesaplanır.
Sonuç olarak, kusur oranı hesaplaması, tarafların ne kadar sorumlu olduğunu belirlemeye yardımcı olur ve bu, sigorta şirketlerinin tazminat ve zarar kararlarında da önemli bir rol oynar. Her durum farklıdır ve bu nedenle her kazada kusur oranı hesaplaması, duruma özgü olarak yapılmalıdır.


Trafik Kazası Kusur Oranı Hesaplama Nasıl Yapılır?
Trafik kazası kusur oranı dava sonucunu etkileyecek en önemli faktörlerden biridir. Kusur oranları trafik kazasının oluş şekline göre bilirkişi tarafından belirlenmektedir. Trafik kazası kusur oranı hesaplaması yapılırken Trafik Kanunu ve Trafik mevzuatında bulunan esaslara dikkat edilmektedir. Trafik kazalarında verilen oran ve açıklamalar şu şekildedir:

Trafik Kazalarında %100 kusurlu olmak, tüm hayata sahip olmak demektir. Tazminat talep etme hakkı bulunmamaktadır. Karşı tarafın tamamen kusursuz olduğu kabul edilmektedir. Diğer bir ifa de ile %100 kusurlu olma 8 de 8 olarak söylenmektedir. Trafik kazalarında 100 kusurlu sigorta karşılar mı sorusunun cevabı olumsuz olarak da sonuçlanmaktadır.
Trafik Kazalarında %75 kusurlu olmak ise %25 haklı olduğunuz anlamına gelmektedir. Ancak hatanın büyük çoğunluğu size aittir. Hasar için karşı tarafın sigorta şirketinden %25 oranında hak talep edebilirsiniz. %75 kusurun diğer ifadesi 8 de 6 olarak da geçmektedir.
Trafik Kazalarında %50 kusurlu olmak kazada sebep olan sorumluluğun yarı yarıya bölünmesidir. Karşı tarafın sigorta şirketinden bu oran dâhilinde ödeme alınmaktadır. 8 de 4 olarak da adlandırılmaktadır.
Trafik Kazalarında %25 kusur ise kusurun ufak bir kısmının size verilmesi ancak hiç kusursuz olmadığınız anlamına gelmektedir. 8 de 2 olarak da söylenmektedir.
Trafik kazalarında %0 hatalı olmak kusursuz olduğunuz anlamına gelmektedir. Karşı tarafın sigorta şirketinden ödemenizi alabilirsiniz.
Trafik Kazası Kusur Oranı İtiraz Görevli Mahkeme
Trafik kazası kusur oranına itiraz için bir çok seçenek ve yol vardır. Her aşamada yargı yollarının tüketilmiş olması gerekmektedir. Maddi hasarlı kazalarda yapılan itiraz ile ölümlü ve yaralanmalı kazalarda yapılan itirazlar değişiklik göstermektedir. Maddi hasarlı kazalarda itirazları Sulh Ceza Hakimlikleri değerlendirmektedir. Yaralanmalı ve ölümlü kazalarda ise savcılık sürecinde ve mahkeme aşamasında değerlendirme talep edilmelidir.

Trafik kazası kusur oranı zararların tazmini için hayati önem taşımaktadır. Bu anlamda trafik kazası kusur oranı itirazı için trafik kazası avukatı ya da sigorta avukatından destek almanızı öneririz.

Trafik Kazası Kusur Oranı Hesaplama Tespiti Dilekçe Örneği 
Kaza sonrasında kusur tespiti için aksi bir düzenleme ve gerekçe görülmemesi durumunda görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemeleridir. Zarar gören kişinin ikametinin bulunduğu yerleşim yerinden sorumlu Asliye Hukuk Mahkemesine başvuru yapılmaktadır. Trafik kazası kusur oranı tespiti için yetkili mahkemeye dilekçe yazılarak hukuki süreç başlatılmaktadır.

Trafik kazası kusur oranı tespiti için talepte bulunmak için kullanabileceğiniz bir dilekçe örneği aşağıda yer almaktadır. Bu örneği kendi durumunuza göre uyarlayarak kullanabilirsiniz:

[Adınız Soyadınız]

[Adresiniz]

[Telefon Numaranız]

[E-posta Adresiniz]

[Tarih]

[Mahkeme Adı]

[Adres]

Konu: Trafik Kazası Kusur Oranı Tespiti Talebi

Sayın Hakim/Mahkeme Başkanı,

[İsim Soyisim] olarak, [kaza tarihi] tarihinde [kaza yerinin adresi] adresinde gerçekleşen ve aracımın da içinde bulunduğu trafik kazası ile ilgili kusur oranının tespit edilmesi amacıyla mahkemenize başvuruda bulunuyorum.

Kaza esnasında, diğer sürücü [diğer sürücünün ismi] tarafından yönetilen [diğer sürücünün araç marka ve modeli] aracı, kırmızı ışık ihlali yaparak benim aracıma çarpmıştır. Bu çarpma neticesinde aracımda önemli maddi hasar meydana gelmiştir. Diğer sürücünün kusurlu olduğuna dair kaza yerinde bulunan güvenlik kamerası kayıtları ve tanık beyanları mevcuttur.

Bu başvurumla birlikte, kaza raporu, güvenlik kamera kayıtları, tanık beyanları ve fotoğraf gibi delilleri sunuyorum. Ayrıca, aracımda meydana gelen hasarın onarılması için yapılması gereken ödemelerin belirlenmesi ve diğer sürücünün sigorta şirketine bildirilmesi talep edilmektedir.

Bu nedenle, mahkemenizden kusur oranının tespit edilmesi ve tazminat taleplerimin değerlendirilmesi amacıyla işlemlerin başlatılmasını talep etmekteyim.

Yukarıda belirtilen hususlar doğrultusunda, gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.

[İsminiz Soyisminiz]

[İmzanız]




Yaralamalı Trafik Kazası Kusur Oranı Hesaplama
Türkiye de gelişen çevre ve teknoloji birçok alanı etkilemektedir. Ulaşım bu alanların başında gelmektedir. Ulaşımın fazlaca kullanılması araç kullanımını fazlalaştırmakta buna bağlı olarak da trafik kazaları çoğalmaktadır. Trafik kazası sonucu üç tip kaza görülmektedir. Bunlar:

Yaralanmalı Trafik Kazası
Ölümlü Trafik Kazası
Maddi Hasarlı Trafik Kazası olarak sınıflandırılmaktadır.
Trafik kazası sonuçlarından en fazla yaralanmalı trafik kazası görülmektedir. Yaralanmalı trafik kazalarında trafik sigorta şirketleri kazazedeye kusur oranına göre ödeme yapmaktadır. Trafik sigorta şirketleri ödeme yapacakları kazazede için gerekli şartlar belirlemektedir. Trafik kazasında yaralanan kişinin kalıcı bir hasarı bulunması gerekmektedir. Kalıcı hasarı bulunan kazazede kaza sonrasında doktorların süresini öngördüğü iyileşme sürecine girmektedir. İyileşme sürecinin tamamlanmasının ardından kazazedenin Sağlık Bakanlığı onaylı sağlık kuruluşlarında uzman doktorlar tarafından incelemeye, heyete girmektedir.

Her bölümün alanında uzman hekimi yaralanmanın hayati fonksiyonuna göre değerlendirmesini yapmaktadır. Yapılan incelemeler sonucunda kazazede kalıcı hasarından dolayı maluliyet (sakatlık) oranı almaktadır. Alınan maluliyet oranı üzerinden yaralanmalı trafik kazalarında sigorta şirketine başvuru yapılmaktadır. Trafik kazası kusur oranına göre sigorta şirketi ödeme yapmaktadır. Trafik sigorta şirketleri yaralanmalı trafik kazalarında ödeme yaparken dikkat ettiği hususlar şu şekilde sıralanabilmektedir:

Maluliyet (sakatlık oranı)
Kazadaki kusur oranları
Kazazedenin kaza dönemindeki yaşı
Kazazedenin kaza dönemindeki maaşı
Yaralanmalı trafik kazalarında kusur oranları %0, %25, %50, %75 ve %100 olarak verilmektedir. Kazazedenin konumu yolcu ise tartışmasız %100 kusursuz olarak geçmektedir.


Trafik Kazası Kusur Oranı Hesaplama Tespiti
Trafik kazasının gerçekleşmesinin ardından bilirkişinin hazırlayacağı raporda kusur oranları önemli konudur. Bilirkişinin belirleyeceği kusur oranları üzerinden trafik sigorta şirketleri ödeme yapmaktadır. Kaza da hata oranları belirlenirken trafik kazası kusur maddelerine dikkat edilmektedir. Trafik kazalarında kusur maddeleri ise iki ana bölüme ayrılmaktadır. Bunlar asli kusur ve tali kusur olarak ikiye ayrılmaktadır. Asli kusur ve tali kusuru açıklamamız aynı zamanda örnek vermemiz konuyu daha net anlamanıza yardımcı olacaktır.

Asli Kusur ve Tali Kusur Oranları Nelerdir?
Kusur oranları belirlenirken asli ve tali kusur oranları dikkate alınır. Asli kusur, kazaya sebep olan taraf iken tali kusurlu taraf kaza esnasında gerekli dikkati ve özeni göstermeyen taraftır. Bu kapsamda belirlenen asli ve tali kusur oranlarını şu şekilde sıralayabiliriz: Tramer heyetine göre belirlenen kusur oranları:

Asli kusur: % 100
Tali kusur: % 0
Sigorta şirketine göre belirlenen kusur oranları:

Asli kusur: % 75
Tali kusur: % 25
Adli ve Sigorta Tahkim Heyeti tarafından belirlenen kusur oranları:

Asli kusur: % 70
Tali kusur: % 30

Asli Kusur
Trafik kazalarının gerçekleşmesinde temel sebep olarak kabul edilebilen maddelerdir. Karayolları trafik kanununda açıkça asli kusur maddeleri sayılmaktadır. İlgili kanunda 12 asli kusur maddesi bulunmaktadır. asli kusur olarak gösterilen ana maddeler:

Şeridin birden fazla olduğu yollarda yan şeride taşma
Hatalı sollama
Arkadan çarpma
Araç girilemez olarak belirlenen alana girmek
Kırmızı ışık ihlali yapmak
Yol çift yönlü ise karşı yönün şeridine girmek
Şeridi hatalı değiştirmek
İlk geçiş hakkına uymamak
Hatalı park etmek
Park halinde bulunan araç ve ya araçlara çarpmak
Manevrayı hatalı gerçekleştirmek
Kavşaklarda ilk geçiş hakkına uymamak
Asli kusurlardan birinin sebep olduğu kazalardan örnek vererek yazımıza devam edelim. Karayolları Trafik Kanunu kontrolsüz kavşak kazalarında kusur oranları 57/1 c üzerinden verilmektedir. Kontrolsüz kavşak kusur oranı kanunun ilgili maddesinde sağdan gelenin üstün olduğunu belirterek verilmektedir.

Bir diğer kavşak türü olan dönel kavşakta ise Karayolları Trafik Kanunu 53/1 c de yer verilmektedir. Asli kusurlar arasında yer alan dönel kavşakların kusur değerlendirilmesinde dikkat edilen konu dönel kavşağa ilk hangi aracın girdiğidir. Dönel kavşakta bulunan aracın ilk geçiş hakkı bulunmaktadır. Şayet ki iki araç aynı anda giriyor ise dönel kavşağa geçiş üstünlüğü sağdaki aracındır.

Tali Kusur
Gerçekleşen trafik kazalarında trafik kanunda asli kusurlar arasında yer almayan diğer tüm kusurlar tali kusur olarak geçmektedir. Tali kusurun birçok maddesi olmakla beraber en öne çıkan maddeler şunlardır:

Kavşak, dönemeç ve ya köprülere yaklaşırken yavaşlamamak
Takip mesafesini yeterli oranda bırakmamak
Yolcu indirmek ve ya bindirmek için sağ tarafı kullanmamak
Motosiklet vb. araçları kaldırımda kullanmak
Trafik güvenliğini tehlikeye sokmak
Araç için ayrılan yollarda hayvan sürüsü götürmek
Belirli gereçleri araçta uygun bulundurmamak
Trafik levha ve işaretlere uymamak
Şahıs otomobilinde 0.50 diğer araçlar da 0.50 promil üzeri araç kullanmak
Hız sınırının üzerinde araç kullanmak
Tali kusurlarda bir kaçını açıklayarak konu üzerinde ilerleme kaydedebilmekteyiz. Örneğin Karayolları Trafik Kanunun da 52/1 a hız sınırının üzerinde araç kullanmayı ifade etmektedir. Bilirkişi kusur oranlarını hazırlarken bu maddeye de dikkat etmektedir.

109/b 7 kusur oranı gereksiz yavaşlama, durma, inme ve ya bindirme için verilen tali unsur olarak geçmektedir. Oldukça fazla olarak da görülmektedir.

Tali kusur için merak edilen bir diğer husus ise tali kusurlu tazminat öder mi sorunu olmaktadır. Tali kusurlu kişi ihlal ettiği maddeden dolayı idari para cezasına çarptırılmaktadır.



Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Tutulur?
Herhangi bir trafik kazasına karışıldığında yapılması gereken en önemli faaliyet, kaza tespit tutanağının tutulmasıdır. Kusur oranı sorgulama işlemi yapılırken de bu tutanakta yazan esaslar baz alınır. Tarafların karşılıklı olarak anlaşması durumunda kaza tespit tutanağı iki taraf arasında tutulur. Tarafların anlaşamaması ya da bir kısım özel durumlarda adli birimlere haber verilerek kaza tutanağı tutturulur. Kaza tespit tutanağının doldurulması esnasında aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir.

Kaza yapan araçlar hareket ettirilmeden fotoğraflar çekilmelidir.
Kazaya karışan tarafların ehliyet ve ruhsat fotoğraflarının da çekilmesi gerekir.
Tutanakta tarafların ıslak imzalarının bulunması şarttır.
Tutanaktaki tüm bilgiler eksiksiz olarak doldurulmalıdır.
Özellikle belgede yer alan poliçe numaraları ve sigorta şirketi ile ilgili bilgilerde hata olmamalıdır.
Kaza kusur oranlarının doğru belirlenmesi için kazanın nasıl meydana geldiği ayrıntılı şekilde belirtilmeli ve düzgün bir kroki çizilmelidir.
Aşağıdaki durumlarda, kaza tespit tutanağı tutulmaz ya da tutulsa bile geçerli görülmez.

Kaza sonucunda yaralanma ya da ölüm meydana geldi ise,
Kazaya karışan tarafların ehliyeti yoksa,
Sürünün alkollü olduğu yönünde bir şüphe varsa,
Araçların bir ya da ikisinde de zorunlu trafik sigortası bulunmuyorsa,
Kaza sonucunda bir kamu malına zarar verildiyse, kaza tespit tutanağı tutulmaz.
Kaza sonrasında sigorta şirketinden yapılacak tazminat ödemeleri ile ilgili herhangi bir mağduriyet yaşamamak adına mevzuat işlemlerinin kusursuz şekilde yapılması gerekir. Tüm işlemler tamamlandıktan sonra kusur oranı baz alınarak sigorta şirketince tazminat ödemesi yapılır. Trafik sigortası poliçenize ek olarak kasko sigortası yaptırmak bu gibi durumlarda büyük avantaj sağlar.

TRAFİK İŞARETLERİ BULUNAN KAVŞAKLARDAKİ MADDİ HASARLI  TRAFİK KAZALARI 

DURUM 1

A) Her iki araç aynı yönde seyir halinde iken A aracı kırmızı ışıkta kavşakta duruyor. Araç takip mesafesini korumayan B aracı, A aracına çarpıyor. B aracı 00 100 kusurludur. (K.Y.T.K.56 c ve Yön:107).

Kırmızı ışıkta kaza

ARAÇ

KUSUR(%)

A

0

B

100

 

B) Her İki araç aynı yönde seyir halinde İken A aracı yeşil ışıkta aniden duruyor. B aracı duraklamanın yasak olduğu yerde A aracına çarpıyor. A aracı 0 050 (K.Y.T.K. 57 ve Yön: 109 e) kusurludur. B aracı da hız sınırını aştığı İçin %50 (K.Y.T.K. 52  ve Yön:101) kusurludur. 

kırmızı ışıkta kaza

ARAÇ

KUSUR(%)

A

50

B

50

 

C) Her İki araç aynı yönde seyir halinde İken kırmızı ışık yeşil ışığa dönüyor. A aracı geriye doğru hareket ediyor. A aracı %100 (K. Y. T .K.67 ve Yön:137) kusurludur.

Kırmızı ışıkta kaza

ARAÇ

KUSUR(%)

A

100

B

0

 

DURUM 2

Kırmızı ışıkta geçiş yapan A aracı %100 kusurludur (K. Y .T.K.47 ve Yön.95).

 

kavşaklarda kaza

ARAÇ

KUSUR(%)

A

100

B

0

 

DURUM 3

A aracına yeşil ışık yanıyor ve kurala uygun olarak dönüş yapıyor. Yanlış şeritten gelen ya da yanlış şeritte bekleyen B aracı 0/0100 (K.Y.T.K.47-56 ve Yön:95) kusurludur.

KAVŞAKLARDA ŞERİT İHLALİ

ARAÇ

KUSUR(%)

A

0

B

100

 

DURUM 4

Her İki araç sürücüsü de kendisine yeşil ışık yandığını İddia ediyor:

 

A aracı kavşağa yaklaşırken dikkatli olmadığı İçin %50 (K. Y. T .K.57 ve Yön: 109/d) kusurlu olup B aracı da aynı madde ihlalinden aynı oranda yani %50 kusurludur.

 

kavşaklar da kaza

 

ARAÇ

KUSUR(%)

A

50

B

50

 

 

DURUM 5

 

B aracı, yetkili ve görevli kişilerin İşaretine uymadığı İçin 0 0100 (K. Y .T.K. 47 a ve Yön:95/a) kusurludur.

 

kavşaklarda trafik kazası ceza puanı

 

ARAÇ

KUSUR(%)

B

100

A

0

 

 

DURUM 6

 

Tali yoldan ana yola çıkan B aracı ana yolda seyir halinde olan araca yol vermediği İçin 0 0100 (K. Y. T .K.571b—5 Yön: 109 c—4) kusurlu olup, A aracında kusur bulunmamaktadır.

 

ana yol tali yol kavşaklarda kaza ceza

 

ARAÇ

KUSUR(%)

A

0

B

100

 

 

 

TEK VE ÇİFT YÖNLÜ YOLLARDAKİ MADDİ HASARLI TRAFİK KAZALARI

 

DURUM 7

 

B aracı karşı şeride geçerek kural İhlali yapmıştır.

B aracı %100 (K.Y.T.K. 56-1, 84 3 ve Yön:94 m, 157/3) kusurlu olup, A aracında kusur bulunmamaktadır.

 

 

 

ARAÇ

KUSUR(%)

A

0

B

100

 

 

DURUM 8

B aracı, mecburi İstikametten ters İstikamete geri manevra yaptığı İçin %100 (K.Y.T .K.67 ve Yön: 137) kusurlu olup, A aracında kusur bulunmamaktadır.

 

 

ARAÇ

KUSUR(%)

A

0

B

100

 

DURUM 9

A aracı B aracına arkadan çarptığı İçin 0 00 (K. Y .T.K. 56 1-c ve Yön:107) kusurlu olup, B aracında kusur bulunmamaktadır.

 

 

ARAÇ

KUSUR(%)

A

100

B

0

 

 

DURUM 10

 

A aracı arkadan çarptığı İçin %100 (K.Y.T.K. 56 1-c ve Yön: 107) kusurlu olup B aracında kusur bulunmamaktadır.

 

 

ARAÇ

KUSUR(%)

A

100

B

0

 

DURUM 18

Tek aracın geçebileceği kadar dar yollarda karşılaşma halinde, B aracı, A aracına geçiş hakkı vermesi gerekirken vermediği İçin %100 (K.Y.T .K.56 e ve Yön: 106/c) kusurludur.

 

Geçişine devam eden A aracında kusur bulunmamaktadır.

 

 

ARAÇ

KUSUR(%)

A

0

B

100

 

DURUM 19

Her İki araç da diğerinin şeridini İhlal edip en sağ şeridi takip etmedikleri İçin %50 oranında kusurludur (K.Y.T.K.46 a ve Yön:94 a).

 

 

ARAÇ

KUSUR(%)

A

50

B

50

 

DURUM 20

A aracı, önünde seyreden aracı geçerken sol tarafından gelen diğer aracın geçmesini beklemediği İçin %100 (K.Y.T.K.54/1-a ve Yön:103/a) kusurlu olup, B aracında kusur bulunmamaktadır.

ARAÇ

KUSUR(%)

A

100

B

0

 

DURUM 22

Geçiş yapmak İsteyen araç sürücüsü, geçeceği aracı görünür ve duyulur İşaretlerle İkaz ederek geçişini güvenli bir mesafe gittikten sonra sol şeritten yapmalıdır (K. Y. T.K. 54, 55 ve 56 ve Yön: 103) .Bu kuralları İhlal eden A aracı 0/0100 kusurlu olup B aracında kusur bulunmamaktadır.

ARAÇ

KUSUR(%)

A

100

B

0

 

 

DURUM 25

B aracı, bir İz veya mülkten çıkarken karayolundaki A aracının geçişini beklemediği için %100 (K. Y. T .K.57 ve Yön: 109 c—6) kusurludur. A aracında kusur bulunmamaktadır.

ARAÇ

KUSUR(%)

A

0

B

100

 

DURUM 26

B aracı, şerit İzleme değiştirme kuralını İhlal ederek her İki şeridi de kullandığı İçin %100 (K.Y.T.K.56 a-ı ve Yön:94) kusurludur.

 

ARAÇ

KUSUR(%)

A

0

B

100

 

DURUM 27

A aracı kurallara uygun park etmiş araçlara çarptığı İçin % 100 (K.Y.T.K.84/ı) kusurludur.

 

ARAÇ

KUSUR(%)

A

100

B

0

 

DURUM 35

 A aracı, akan trafiğin önünde kapısını açtığı İçin %100 kusurludur. B aracında kusur bulunmamaktadır.

ARAÇ

KUSUR(%)

A

100

B

0

 

DURUM 46

A aracı seyir halindeyken aracının kasasından düşen yük ya da araca ait parçalar kazaya sebebiyet verdiği İçin % 100 kusurludur.

ARAÇ

KUSUR(%)

A

100

B

0

 

DURUM 47

B aracı, kontrolsüz U dönüşü yaparak A aracı İle çarpışıyor. B aracı %100 kusurludur.

ARAÇ

KUSUR(%)

A

0

B

100

 

DURUM 48

A aracı, ters yöne girerek B aracı İle çarpışıyor. A aracı, %100 kusurludur.

ARAÇ

KUSUR(%)

A

100

B

0





https://www.evrimsigorta.com.tr/tr/maddi-hasarli-kaza-senaryolari

Trafik kazalarında kusur tespiti kazada kusur oranı öğrenme e-devlet Trafik kazası kusur oranı hesaplama Trafik Kazası kusur oranı öğrenme Trafik kazası kusur oranı nerede yazar Yandan çarpma kusur oranları Kazada 50 50 kusur ne Demek Kazada kusur oranı 8 ne Demek

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder


İnd | Ping | Bing | Ping 2 | Feedburner | Auto Ping | Yandex Memurlar Kamu personeli memur adayları sağlık personeli meb personeli memur alımı kamu personeli alımı KPSS ve sınav haberleri Memurlar Haber sitesi Memur alımı, memur maaşları, memurlar için haberler, öğretmen haberleri, öğretmen atamaları, memur zamları, 4c, 4b, iş ilanları, memur ilanları, kpss haberleri Memur Site'de
Bedava MP3 Download, MP3 indir, Ücretsiz MP3, Dangerous MP3, Dangerous MP3Yerli ve yabancı hd film izle, Türkçe dublaj ve alt yazı seçenekleri ile en güncel filmleri 1080p kelimeleriyle sitemize gelenler için uyarıdır. Sitemizde hiçbir MP3 ve Türkçe Dublaj Full HD ve Türkçe Altyazılı 1080p İzle Tek Parca 4k 1080p Full HD filmi seyret Full Film bulunmamaktadır! Sadece bazı sitelerden dış bağlantı alınarak tanıtım amaçlı bir kaç şarkı bulunabilir. Lütfen sanata ve sanatçıya saygı için korsan müziğe hayır! Internetten mp3 yüklemek yerine onların kaset ve cd'lerini alarak destek olalım.
Günümüzün en büyük hobilerinden birisi hiç kuşkusuz TV izlemektir. Canlı TV sitemiz TV izlemeyi siz kullanıcılarına kolaylaştırmak için kurulan bir platformdur. Sitemizde tüm kanalları kesintisiz ve donmadan rahatlıkla izleyebilirsiniz.
aktüel, ürünler, kataloğu, broşürü, insert, indirim, kampanya, promosyon, a101, bim, şok, market,aktuel katalogu
YASAL UYARI;

Sitemizde yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum,analiz ve tavsiyeler, yorum,analiz ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun ve doğru sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.memursite.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir.
Sitemizde yer alan bilgiler tanı ve tedavi amaçlı değildir. Sizlere aktardığımız bilgiler, tavsiye niteliğinde olup reçete ya da tedavi yöntemlerinizi değiştirmeye yönelik değildir. Sitemizdeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır. Sitemizdeki bilgileri uygulamadan önce mutlaka doktorunuza danışınız. Sağlık problemlerinizin temelinde yatan sorunu ancak doktorunuza muayene olarak bulabilirsiniz. Bu bilgiler tanı ve tedavi amaçlı kullanıldığında sorumluluk tamamen Kullanıcılar ve Üyelere aittir. Bilgilerin yanlış anlaşılmasından ve buna bağlı olarak doğabilecek mağduriyetten sitemiz yasal sorumluluk altında değildir, siteye girmekle bu şartları okumuş, anlamış ve kabul etmiş sayılırsınız.
Memursite.com haber, yorum ve reklam için - İletişim: reklam@memursite.com
OcakŞubatMartNisanMayıs Haziran Temmuz Ağustos EylülEkimKasım AralıkPazartesiSalıÇarşambaPerşembeCumaCumartesiPazar  2020 2021 2022 2023 2024 2025 2026 2027 2028 2029 2030 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55. 56. 57. 58. 59. 60. 61. 62. 63. 64. 65. 66. 67. 68. 69. 70. 71. 72. 73. 74. 75. 76. 77. 78. 79. 80. 81. 82. 83. 84. 85. 86. 87. 88. 89. 90. 91. 92. 93. Maps1*Maps2*Maps3*Maps4*Maps5*Maps6*Maps7*Maps8*Maps9*Maps10*Maps11*Maps12*Maps13*Maps14*Maps15*Maps16*Maps17
TRT 1, Kanal D, Atv, Show TV, Star TV, Kanal 7, Tv 8, Fox TV ve online ücretli dizi ve film platformlarının Netflix, BluTV, puhutv, exxen, amazon prime, FOXPlay, beIN CONNECT, Filmbox Live, Mubi, D-Smart GO, Turkcell TV Plus, Tivibu, YouTube gibi sitelerin ücretli içeriklerini en sevdiğiniz dizileri, en beğendiğiniz filmleri ücretsiz olarak kendi sitelerinden izleyiniz.