Türkiye'de uzun süredir serbest piyasa fiyatlaması olan taşıta devlet müdahalesi geldi. Buna göre ise taşıt sektörünü de yakından ilgilendiren bu haberler ile ilgili yaşanan gelişmeler de Ticaret Bakanı Ömer Bolat, otomotiv sektör temsilcileri ile bir araya gelerek sektörün de taleplerini dinlerken alınması gereken ve alınacak önlemleri de açıkladı.
Bu toplantıda neler konuşulduğu da merak konusu olurken detaylar da belli olmaya başladı. Buna göre ise konu ile ilgili açıklama yapan otomotiv gazetesi Emre Özpeynirci'de merak edilen sorulara yanıt verdi. Resmi Twitter adresi üzerinden açıklama yapan Özpeynirci'de toplantıda öne çıkan başlıkları da paylaştı.
6 AY 6 BİN KM SINIRLAMASI UZAYACAK
Toplantıda alınan kararlardan birisi de gelecek ay sona erecek 6 ay ve 6 bin km sınırlamasının uzatılacağını söyleyen Özpeynirci, "Temmuzda bitecek ‘6 ay ve 6 bin km’ sınırlaması uzatılarak devam edecekmiş" dedi.
Gelen açıklamalar da, "Fiyat artışının en önemli nedenlerinden birinin vatandaşın alıp sattığı araçlar olduğu net olarak anlaşılmış. Bu yüzden mevcutta sadece otomotiv ticareti yapan şirketleri kapsayan uygulamaya şahıs ve diğer şirketler de dâhil edilecekmiş" ifadelerine yer verildi.
1 YIL YASAK GELECEK
Özpeynirci yapmış olduğu açıklamada da araç kiralama şirketlerine düzenleme geleceğini ifade ederek, "Kiralama şirketlerine en az 1 yıl satışa yasağı gelebilme ihtimali varmış" dedi.
BAKAN ATACAĞI ADIMLARDA KARARLI
Özpeynirci tarafından yapılan açıklamalar da Ticaret Bakanı'nın da araç fiyatlarını düşürmekte kararlı olduğunu belirterek, "Bakan araç fiyatlarını düşürme ve kayıt dışı ticareti kesme konusunda oldukça kararlı olduğunu göstermiş" dedi ve "Sektör yetkililerine yapılan hilelere karşı 15’e yakın dosya verilmiş. Sıfır araçların yatırım aracı olarak görüldüğünü ve bunu bitireceğini apaçık beyan etmiş" dedi.
Gelecek aylarda düzenlemelere dair net kararların da alınacağı ifade ediliyor.
Son aylarda yaşanan döviz kurundaki rekor artışlar sıfır araba fiyatları tarafına peşpeşe zam olarak dönerken, 2. el araba piyasası da aynı yönde sert hareketlilik başladı. Sektördeki isimler, 2. el araba fiyatı artışını yakın bir zamanda net bir şekilde gözlemleneceği belirtiyor.
YanıtlaSilAraba fiyatları sonrası yatırım aracı görevi
2. el araba piyasasında sular durulmuyor. İkinci el araba, döviz kurlarındaki artışla enflasyona bağlı olarak yatırım aracı görevini resmen üstlenmiş oldu.
Sıfır araba fiyatları haziran ayında yüzde 7 ila 12 arasında zamlandı. İki kez hatta üç kez zam gören markalar bile oldu. Bu durum 2. el araba fiyatları piyasasında etkiye neden oldu.
2. el araba fiyatları uyarısı! Böyle devam ederse…
Oto Merkezi Net CEO’su Muhammed Ali Karakaş, haziran ayı sonuna kadar artışların süreceğini belirtti. Döviz kurlarındaki bu artışın otomobili bir yatırım aracı dönüşmesine hizmet ettiğini söyleyen Karakaş, “Böyle devam ederse, ticaret hızlanır, ikinci el otomobil sayısı da doğal olarak artar.” dedi.
Arabada bekle-fiyatlandır dönemine girilebilir
Döviz kurundaki yükselişle birlikte 2. el araba fiyatlarının kademeli olarak arttığına dikkat çeken Muhammed Ali Karakaş, “Kurdaki bu yükselişin, araç alım-satım işlemine olabilecek etkilerine dair görüşlerini paylaştı. Karakaş, “2022 yılında yaklaşık 6,4 milyon adet ikinci el araç satıldı. Bu sene beklentimiz daha yüksek. 2023 yılının sonunda 7,5 milyon satış olacağını öngörüyoruz. Fakat kurdaki bu hızlı artış nedeni ile birçok kişi araç satış işlemi askıya alıp beklemeye geçebilir. Sonuçta otomobil artık bir yatırım aracı olarak görülüyor.” değerlendirmesinde bulundu.
Kur, faiz, enflasyon dengesinde piyasa fiyatlandırma yapacak
Karakaş, “Özellikle elektrikli araç konusunda teşvike yönelik vergisel anlamda tüketiciye avantaj sağlayacak bir düzenlemenin geniş yankı uyandıracağını düşünüyoruz. Bu bağlamda kur, faiz, enflasyon dengesinde piyasa kendi yolunu bularak bir fiyatlandırma yapacak.” diye konuştu.