Büyüklerimizden duyarak,çevremizdekilerden görerek kısaca bir şekilde bazı alışkanlıklar ediniriz.Ve bunların doğruluğuna hepimiz inanırız.Fakat gerçek aslında hiç de öyle değilmiş.Doğru bildiğinizi düşündüğünüz aslinda yanlış olan bilgiler :
1-) Her gün duş almak Bir çoğumuz her gün 1 veya 2 defa duş alır.Fakat bu aslında yanlış bir davranıştır.Doğrusu ihtiyacınız olduğu zaman duş almaktır.
2-) Her güneş gözlüğü gözlerinizi güneşten korur Buda hepimizin doğru sandığı fakat aslında yanlış olan bilgiler kategorisindedir.Her güneş gözlüğü bizim gözlerimizi güneşten korumaz hatta zarar verir.Sadece kaliteli güneş gözlükleri bu işi yapabilir.
3-) Her yemekten sonra dişlerimizi fırçalamalıyız Hayır her yemekten sonra dişlerimizi fırçalamak yanlış bir davranış olur.Doğrusu günde 2 kez fırçalamaktır.
4-) Mikrodalga yemekteki sağlıklı elementleri yok eder Bunu öğrenene kadar bende mikrodalganın sağlıklı mineralleri yok ettiğini sanıyordum.Fakat doğru olan mikro dalga ışınları atomları ve elementleri parçalayamaz.
5-) Vücudumuzun daha sağlıklı olması için vitamin almalıyız Hayır vitamin alıp alamayacağımıza sadece bir doktor karar verebilir.
6-) Hafta içi uyuyamadığımız için Hafta sonu çok uyumalıyız Hayır buda yanlıştır çünkü bir insanın günlük ortalama 7-8 saat uykuya ihtiyacı vardır.
7-) Çin Seddi aydan görünebilir.Ay üzerindeyseniz pek çok şey görebilirsiniz ama Çin Seddi bunlardan biri değildir. 1938 tarihli 'Second Book of Marvels' isimli kitabında Richard Haliburton Çin Seddinin ayndan görülebilen insan yapımı olan tek şey olduğunu iddia etti. Ama Çin Seddi sadece en fazla 10 metre genişliğinde ve çevresi ile aynı renkte ve bu da onu bırakın aydan uydudan izlerken bile çıplak gözle görmeyi imkansız hale getiriyor
8-) Balık yanında yoğurt yenmez Bilinenin aksine balık tazeyse yoğurtla birlikte yenilmesinde sakınca yok. Zehirlenmenin sebebi yoğurt değil, balığın içinde bulunan 'histamin' proteini. Bu madde yoğurtta da olduğundan, birlikte yenildiğinde vücuttaki 'histamin' miktarı artabiliyor ve alerjik durumu olan kişilerde kızarıklığa ya da kaşıntıya neden olabiliyor. Balığınızın tazeliğine güveniyorsanız, yoğurtla birlikte tüketmenizin hiçbir sakıncası yok.
9-) Gökkuşağında yedi renk vardır Gökkuşağındaki renkler kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, çivit mavisi ve mor olarak bilinir.İşin aslı, gökkuşağında kesintisiz bir renk spektrumu vardır, ancak insanın renk algısı, ortada bir kuşak serisi olduğu yanılgısını yaratır. Kimi gökkuşaklarında ise insan gözünün görebileceği 7'den fazla kuşak bulunur.
10-) Pisa Kulesi yamuk yapılmıştır İtalyanların bu ünlü çan kulesi aslında dik olarak tasarlanmış. Fakat yapıldığı tarih olan 1173 yılından itibaren temeldeki yumuşak zemin sebebiyle güneye doğru kaymaya başlamış.
11-) Kelebeklerin ömrü bir gündür Bazı ergin kelebeklerin ömrü 1-2 aya kadar varabilir. Ömürlerinde birkaç mevsim yaşayabilenler, kış uykusuna yatabilir veya daha sıcak bölgelere göç edebilir.
12-) Balıkların hafızası birkaç saniyeliktir Japon balığı en az üç aylık bir hafızaya sahiptir
13-) Amerika ismi Amerigo Vespucci'den almıştır Amerika ismini İtalyan haritacı ve tüccar Amerigo Vespucci'den değil, Galli ve zengin bir Bristol tüccarı Richard Ameryk'ten gelmektedir. Ameryk, John Cabot'un ikinci transatlantik yolculuğundaki baş sermayedardı. Mayıs 1497'de Cabot, küçük gemisi Matthew'le Labrador'a ulaştı ve Vespucci'den iki yıl önce Amerika toprağına ayak basan ilk Avrupalı oldu.
14-) Çok şeker yiyen şeker hastası olur Fazla şeker alımı ile diyabetli olmak arasında herhangi bir ilişki yoktur.
15-) Brezilya'nın başkenti Rio de Janerio'dur Brezilya'nın başkenti Brasilia'dır.(En büyük şehirleri olan Sao Paulo ve Rio de Janerio ile karıştırılır.)
16-) "Burası Huş'tur, yolu yokuştur.'' türküsündeki Huş, Muş'un bir ilçesidir Huş; Yemen'in başkenti Sana ile Taiz kentleri arasında bulunan bir Türk Kalesinin ismidir.
17-) C vitamini soğuk algınlığıyla savaşıyor C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirir. Soğuk algınlığını iyileştirmiyor.
18-) Cinderella Cam Ayakkabılar Giyiyordu En eski Fransız versiyonunda Cinderella patoufles en vair yani sincap kürkünden beyaz ayakkabılar giymektedir. 1697'de Fransız yazar Charles Perrault 'Cendrillon' adında bu masalın kendine ait bir versiyonunu yazdığında vair kelimesi Fransızca kullanılmamaya başlanmıştı. Öyle görünüyor ki Perrault bunun vair ile aynı şekilde okunan ve cam anlamına gelen verre kelimesi olduğunu düşünmüş. Ama iyilik perisinin sihiri bile bu hatayı o kadar zamanda düzeltememiş.
19-) Ispanak insanı güçlendirir Tıpkı Temel Reis gibi: Bu efsane, ıspanağın demir açısından zengin olduğu gerçeğinden ileri gelir. Fakat tam bu noktada bir hata yapılıyor, çünkü aslında ıspanakta sanıldığı kadar çok demir bulunmaz. Bu efsane bir el yazısı hatasından kaynaklanmaktadır. 1870'de bir doktor ondalık işaretini yanlış yere koyduğu için, ıspanağı olduğundan on kat fazla demir içeriyor gibi göstermiş oldu.
20-) Einstein matematik dersinde başarısızdı Bu, hemen herkesin inandığı yanlış bir bilgidir. Kaynağı ise 1935 yılında yayımlanan bir makaleye dayanır. Matematik derslerinde başarısız olan pek çok öğrenci bu hikâyeden cesaret alarak kendileri için de bir umut olduğunu düşünseler de, işin aslı Einstein henüz daha çok küçükken dehasını kanıtlamıştı.
21-) Yemek yanında su içilmez Birçoğumuz yemek yerken su içmenin kilo aldıracağını düşünürüz. Ne kadar susasak da su içmeyi yemekten 1-2 saat sonrasına saklarız veya yemeğe başlamadan içeriz. Kulaktan dolma bu inancın tersine yemek sırasında su içmek kilo aldırmaz, tam tersi iştahı yatıştırmaya yardımcı olur. Yalnızca sindirim sorunu olanlar yemek sırasında su içmemeli.
22-) Alexander Graham Bell telefonu icat etti Hepimiz Graham Bell'in telefonu icat ettiği ve ilk olarak sekreteri Watson'ı aradığıyla ilgili hikâyeyi duymuşuzdur. Fakat aslında çalışan ilk telefon bundan 15 yıl önce, Alman bir mucit olan Philipp Reis tarafından icat edilmişti. 'Reis Telephon' ismini verdiği bu cihazı, ilk olarak 1861'de sunmuştu. Reis Telephon, müzik notalarını oldukça net olarak, ancak insan sesini zayıf bir şekilde iletebiliyordu. İnsan sesinin tel üzerinden ilk iletiminin Reis tarafından üretilen cihazla gerçekleştirildiği su götürmez bir gerçek. Ancak buna rağmen bütün övgüyü Bell alıyor.
23-) Suşi, çiğ balıktır Suşi çiğ balık demek değildir ve tüm suşilerin içinde de çiğ balık bulunmaz. Japonların çiğ balık için kullandıkları terim 'sashimi'dir. Suşi terimi ise yemeğin içindeki pilavın ekşi bir sosla birlikte hazırlanması yöntemine gönderme yapar. Pilavda kullanılan malzemelerin arasında geleneksel olarak çiğ balık kullanılıyor olabilir, ancak bu pilavda aynı zamanda pişirilmiş deniz ürünleri, balık umurtası, yumurta veya çeşitli sebzeler de bulunur. Yosuna sarılmış suşi ve diğer malzemelerden oluşan yemekler ise suşi değil 'makizushi' olarak adlandırılır.
24-)İlk ampul Thomas Edison tarafından icat edilmiştir 1802 yılında, Humphry Davy o güne kadar yapılmış en güçlü elektrik pilini yaptı. O yıl içinde ince bir platin tel içinden elektrik akımını geçirerek ilk ampulü elde eden Davy, bu şekilde modern ampulün atası olan bu cihazı geliştirdi. Davy platini seçmişti çünkü en yüksek sıcaklıkta eriyen metallerden biri olduğunu biliyordu.İlk ampul uzun süre dayanmadığı gibi, çok parlak ışık da vermiyordu ancak, 75 yıl sonra Edison'un ilk ticari olarak başarılı olan ampulü 1879'da üretmesinin önündeki zorlu ve engebeli yolun önünü açmıştı.
25-) Uçabilen ilk motorlu araç Wright Kardeşler tarafından icat edildi Uçak, motor ve ilk kelimeleri bir araya geldiğinde akla ilk olarak Wright Kardeşler geliyor, ancak 17 Aralık 1903'te Kitty Hawk'ta yaptıkları ünlü uçuştan 9 ay önce, Yeni Zelanda'lı Richard Pearse 31 Mart 1903 tarihinde Wright kardeşlerin tasarımından çok daha öte bir tasarımla, çift motor yerine tek motor kullanarak oldukça hafif bir uçağı havalandırmayı başarmıştı.
26-) Roma'yı Neron yakmıştır Tarihçiler yangının Neron'un politik rakipleri tarafından çıkarıldığını ve daha sonra suçu onu üzerine attıklarını düşünmektedir. Aslında Neron bir kahraman sayılırdı, yangını söndürmeye çalışmış, evsiz kalanlara yiyecek bulmuş ve şehrin yeniden tasarlanması için sağlamıştı.
27-) Telefonun şarjı bitmeden yeniden şarj etmeyin; bataryaya zarar verir YANLIŞ. Bu durum bugün pek çok telefonda bulunan Lityum-ion piller için geçerli değil. Bu piller eski tür piller ile aynı ham maddeyi içermezler. Bu nedenle tamamen bitmeden yani içinde şarj varken yeniden doldurulabilir; bataryaya bir zararı olmaz.
28-) Akıllı telefonlar pil dolduğunda elektrik akımını keserler. Yani yüzde 100 şarj dolumu olduğunda telefonu fişten çekmezseniz hiçbir şey olmaz; ne telefon patlar ne de batarya ömrü kısalır.
29-)Yutulan sakızın sindirilmesi 7 yıl sürer. Sakızın çiğnenen kısmı sindirilemez, olduğu gibi vücuttan atılır. Geri kalan (şeker,nişasta gibi) maddeler ise vücut tarafından emilir.
30-) Çok yüksekten düşen bozuk para bir insanı öldürebilir! Bozuk parayı ne kadar yüksekten düşürmüş olursanız olun, ulaşabileceği son hız 50-80 km'dir. Ki bu öldürecek kadar hızlı değildir ama acıtır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder