Eşi vefat eden kişi, eşinden kalan maaşı belli şartların yerine getirilmesiyle alabilir. Bu durum hem kadınlar hem de erkekler için geçerlidir. Peki ölen eşin maaşını almak için nelerin yapılması gerekir?
Ölen eşin maaşının alınması ölüm aylığı olarak da biliniyor. Ölüm aylığı, iş kazası ya da mesleki hastalık nedeni ile vefat eden sigortalının hayatta olan hak sahiplerine, iş kazası ya da meslek hastalığı sigortasından yapılan yardımlar arasında yer alır.
Kişilerin ölüm aylığından yararlanabilmesi için yerine getirilmesi gereken bazı koşullar bulunur. Bu koşullar arasında ilk olarak kişinin en az 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primini bildirmiş ya da 4/1(a) sigortalıları için her türlü borçlanma süreleri hariç en az beş yıldan beri sigortalı bulunup, toplamda ise 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigorta primlerini bildirmiş olması gerekiyor.
ÖLEN EŞİN MAAŞI HANGİ ŞARTLARDA ALINABİLİR?
Ölen eşinin maaşının alınabilmesi için devlet tarafından belirlenen şartlar şu şekilde sıralanmaktadır:
Malullük, vazife malullüğü ya da yaşlılık aylığı almaktayken veya malullük, vazife malullüğü ya da yaşlılık aylığının bağlanasına hak kazanmış olup henüz işlemleri tamamlamamış olmak,
Bağlanmış olan malullük, vazife malullüğü ya da yaşlılık aylığı, sigortalı olarak çalışmaya başlamaları nedeni ile kesilmiş durumdayken ölen sigortalıların hak sahiplerine yazılı istekte bulunmuş olması,
Ölüm aylığının bağlanabilmesi için sadece 4/1 (a) sigortalıları için öngörülen her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları priminin bildirilmiş olduğu durumda, toplam 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigorta primini bilirmiş olması,
1/10/2008 tarihinden önce vefat eden sigortalıların 900 gün hesabında borçlanılan tüm süreler bu işlemlerde dikkate alınır.
ÖLEN EŞİN MAAŞINI ALMAK İÇİN NEREYE BAŞVURULUR?
Ölen eşinin maaşını almak isteyen kişi, başvuru işlemlerini e-devlet platformu üzerinden gerçekleştirebilir. Bunun yanı sıra SGK ve Emekli Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne direkt olarak başvuru yapılması da mümkündür. SGK İl Müdürlükleri ya da bağlı bulunulan SGK İlçe Müdürlükleri de bu işlemler için başvuru kabul eden kurumlar arasında yer alır.
ÖLÜM AYLIĞI KİMLERE BAĞLANIR?
Ölen eşim maaşını almak için hayatta olan eşi başvuruda bulunabilir. Aynı zamanda ölen kişinin çocukları ya da anne ve babası da maaş başvurusunda bulunabilir. Elbette bu aile bireyleri için farklı şartlar bulunur. Çocukların belli bir yaşa ulaşmamış olması, bekar olması ya da eşin aynı kuruma bağlı olarak sigortalı olmaması gibi değişken koşullar, ölüm aylığı başvurusunda bulunacak kişilere göre değişmektedir.
ÖLEN EŞİN AYLIĞINA BAŞVURURKEN HANGİ BELGELER İSTENİYOR?
SGK İl Müdürlükleri, SGK İlçe Müdürlükleri, e-devlet platformu ya da Emekli Hizmetleri Genel Müdürlüğü aracılığı ile yapılacak olan başvurularda, başvuru yapacak olan kişinin sunması gereken bazı belgeler vardır. Bu belgeler şu şekilde sıralanır:
Ölüm aylığı bağlanması için yazılan talep dilekçesi
Vukuatlı nüfus kayıt örneği
Veraset ilanı
2 adet vesikalık fotoğraf (fotoğrafların son altı ay içerisinde çekilmiş olması)
Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı fotokopisi
Hak sahipleri için beyan ve taahhüt belgesi
Eşler ve çocuklar arasında çalışan ve aylık maaş alanların olması halinde çalışan her bir aile bireyi için gelir belgesi
Kişinin herhangi bir sigortasının olmadığına dair e-devlet platformundan alabileceği belge
Çocuklar için güncel öğrenim belgesi
Ziraat Bankası hesap numarası
Malul çocuklar için durumu kanıtlayan sağlık kurulu raporu
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder