Özellikle çocuklarda yaygın olarak görülen ve beşinci hastalık olarak bilinen Parvovirüs B19 son günlerde yetişkinleri de etkilemeye başladı.
Parvovirus B19 sadece insanlara bulaşır. Yaşınıza ve genel sağlığınıza bağlı olarak bir dizi semptomunuz olabilir. Bu virüse yakalanan 10 kişiden yaklaşık ikiside herhangi bir semptom görülmez. Diğerlerinde ise sadece hafif semptomları ve hafif kızarıklığa neden olur.
Belirtiler
Parvovirus B19 genellikle beşinci hastalığa, genellikle çocukları etkileyen hafif bir döküntü hastalığına neden olur. Yetişkinler de Parvovirus B19 ile enfekte olabilir.
Parvovirüs B19 enfeksiyonunun diğer daha az yaygın semptomları arasında, yetişkinlerde daha yaygın olan ağrılı veya şişmiş eklemler (poliartropati sendromu) ve ağır anemi (vücudun yeterince sağlıklı kırmızı kan hücrelerine sahip olmadığı bir durum) yer alır. Nadir durumlarda, bu semptomların bazıları uzun süre devam edebilir.
Transmisyon
Parvovirus B19, enfekte olmuş bir kişi öksürdüğü veya hapşırdığı zaman tükürük, balgam veya burun mukusu gibi solunumsal salgılarla yayılır. Parvovirus B19 ayrıca kan veya kan ürünleri yoluyla da yayılabilir. Parvovirus B19 ile enfekte olan hamile bir kadın virüsü bebeğine geçirebilir.
Değişen mevsimlere sahip dünyanın bazı bölgelerinde, insanlar kış, ilkbahar ve yaz başlarında daha sık parvovirüs B19 ile enfekte olurlar. Parvovirüs B19 enfeksiyonunun mini salgınları her 3-4 yılda bir ortaya çıkar.
Parvovirüs B19 sadece insanları enfekte ettiğinden, bir kişi virüsü bir köpek ya da kediden alamaz. Ayrıca, köpekler ve kediler, enfekte olmuş bir kişiden parvovirüs B19 alamamaktadır.
Evcil köpekler ve kediler, insanları enfekte etmeyen diğer parvovirüslerle enfekte olabilir. Hayvanlar, onları parvovirüs enfeksiyonundan korumak için aşılanabilir.
Tanı
Sağlık uzmanınız, parvovirüs B19 enfeksiyonuna karşı hassas veya bağışık olup olmadığınızı veya yakın zamanda enfekte olup olmadığınızı belirlemek için bir kan testi yapabilir. Bu rutin bir test değildir, ancak özel durumlarda yapılabilir. Sağlık uzmanınızla konuşun. Kan testi özellikle parvovirüs B19'a maruz kalmış ve beşinci hastalığa sahip olduğundan şüphelenilen hamile kadınlar için yararlı olabilir.
Önleme
Parvovirüs B19 enfeksiyonunu önleyebilecek bir aşı veya ilaç yoktur. Parvovirus B19 ile enfekte olma olasılığınızı veya başkalarına bulaştırıcılığı azalatmak için;
ellerini sık sık sabun ve suyla yıkayın
öksürürken veya hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu örtün
gözlerine, burnunuza veya ağzınıza dokunmayın
hasta olan insanlarla yakın temastan kaçının
hasta olduğunuzda evde kalın
Beşinci Hastalık(Eritema infeksiyozum)
Beşinci hastalık, parvovirüs B19'un neden olduğu hafif döküntülü bir hastalıktır. Çocuklarda yetişkinlerden daha yaygındır. Bir kişi genellikle parvovirus B19 ile enfekte olduktan sonra 4-14 gün içinde beşinci hastalık ile hastalanır. Eritema infeksiyozum olarak da adlandırılan bu hastalık, çocuklarda yaygın deri döküntüsü hastalığının tarihsel sınıflandırmaları listesinde beşinci olduğu için adını almıştır.
Belirtiler
Beşinci hastalığın semptomları genellikle hafiftir ve şunları içerebilir;
ateş
burun akması
baş ağrısı
isilik
Yüzünüzde ve vücudunuzda döküntü olabilir.
Yüzünüzde “tokatlanmış yanak” döküntüleri olarak kırmızı bir döküntü olabilir. Bu döküntü beşinci hastalığın en tanınmış özelliğidir. Çocuklarda yetişkinlerden daha yaygındır.
Bazı insanlar birkaç gün sonra göğsünde, sırtında, kalçalarında, kollarında ve bacaklarında ikinci bir döküntü alabilirler. Kızarıklık, özellikle ayak tabanlarında kaşıntılı olabilir. Yoğunluğa göre değişebilir ve genellikle 7-10 gün içinde gider, ancak birkaç hafta sürebilir.
Ağrılı veya şiş eklemleriniz de olabilir.
Beşinci hastalığı olan kişiler de eklemlerinde ağrı ve şişlik gelişebilir. Buna poliartropati sendromu denir. Özellikle kadınlarda, yetişkinlerde daha yaygındır. Beşinci hastalığı olan bazı yetişkinlerde, genellikle el, ayak veya dizde ağrılı eklemler olabilir ve başka semptomlar olmayabilir. Eklem ağrısı genellikle 1-3 hafta sürer, ancak aylarca veya daha uzun sürebilir. Genellikle uzun vadeli problemler olmadan gider.
Komplikasyonlar
Beşinci hastalık genellikle sağlıklı olan çocuklar ve yetişkinler için hafif seyreder. Ancak bazı insanlar için beşinci hastalık, tıbbi tedavi gerektiren kronik anemi gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Lösemi, kanser, organ nakli veya HIV enfeksiyonu nedeniyle zayıflamış bağışıklık sisteminiz varsa beşinci hastalıktan ciddi komplikasyonlar için risk altında olabilirsiniz.
Transmisyon
Parvovirus B19 - beşinci hastalığa neden olur - enfekte olmuş bir kişi öksürdüğü veya hapşırdığı zaman tükürük, balgam veya burun mukusu gibi solunumsal salgılarla yayılır. “Sadece ateş ve / veya soğuk” gibi görünen ve döküntü veya eklem ağrısı ve şişlik olmadan önce en çok bulaşıcı olan dönemdir. Döküntüler oluştuktan sonra bulaştırma ihtimali yoktur, bu nedenle sizin veya çocuğunuzun işe ya da okula geri dönmesi genellikle güvenlidir.
Bağışıklık sistemini zayıflatan beşinci hastalığı olan kişiler, daha uzun bir süre için bulaşıcı olabilirler.
Parvovirus B19 ayrıca kan veya kan ürünleri yoluyla da yayılabilir. Parvovirus B19 ile enfekte olan hamile bir kadın virüsü bebeğine geçirebilir.
Beşinci hastalıktan kurtulduktan sonra, genellikle sizi gelecekte parvovirus B19 enfeksiyonundan koruyan bağışıklık geliştirirsiniz.
Tanı
Sağlık hizmeti sağlayıcıları, beşinci hastalığı, hastanın yüzünde “tokatlanmış yanak” döküntüsü görerek teşhis edebilirler. Ayrıca, parvovirus B19 enfeksiyonuna karşı duyarlı veya bağışık olup olmadığınızı veya yakın zamanda enfekte olup olmadığınızı belirlemek için bir kan testi de yapabilirler. Bu rutin bir test değildir, ancak özel durumlarda yapılabilir. Sağlık uzmanınızla konuşun. Kan testi özellikle parvovirüs B19'a maruz kalmış ve beşinci hastalığa sahip olduğundan şüphelenilen hamile kadınlar için yararlı olabilir.
Önleme ve Tedavi
Önleme
Parvovirüs B19 enfeksiyonunu önleyebilecek bir aşı veya ilaç yoktur. Bulaştırmak veya başkalarına bulaştırmak için şansınızı azaltabilirsiniz.
ellerini sık sık sabun ve suyla yıkayın
öksürürken veya hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu örtün
gözlerinize, burnunuza veya ağzınıza dokunmayın
hasta olan insanlarla yakın temastan kaçının
hasta olduğunuzda evde kalın
Döküntüyü aldıktan sonra, muhtemelen bulaşıcı değildir. Bu nedenle işinize geri dönmeniz veya çocuğunuzun okula veya çocuk bakım merkezine dönmesi genellikle güvenlidir.
Hamilelerdeki sağlık hizmeti sağlayıcıları, bebeklerine yönelik potansiyel riskleri bilmeli ve bunu doktorlarıyla tartışmalıdır.
Tüm sağlık hizmeti sağlayıcıları ve hastalar, parvovirus B19'un yayılmasını önlemek için sıkı enfeksiyon kontrol uygulamalarını izlemelidir.
Tedavi
Beşinci hastalık genellikle hafiftir ve kendi kendine iyileşir. Genellikle sağlıklı olan çocuklar ve yetişkinler tamamen iyileşir. Tedavi genellikle ateş, kaşıntı, eklem ağrısı ve şişlik gibi semptomları hafifletmeyi içerir.
Gebelik ve Beşinci Hastalık
Beşinci hastalık, parvovirüs B19'un neden olduğu hafif bir döküntü hastalığıdır. Bu hastalık genellikle hamile kadınlar ve bebekleri için bir problem değildir. Hamile kadınların yaklaşık yarısı parvovirüs B19'a karşı bağışıktır, bu nedenle onlar ve bebekleri genellikle virüs ve beşinci hastalıktan korunurlar. Bağışıklık olmayan gebe kadınlar genellikle beşinci hastalığa maruz kaldıklarında sadece hafif hastalıklara sahiptir. Ayrıca, bebeklerinin genellikle herhangi bir problemi yoktur.
Nadiren, bir bebeğin annesinin beşinci hastalığı olan enfeksiyonundan kaynaklanan ağır anemi gelişebilir ve kadın düşük yapabilir. Ama bu yaygın değildir. Parvovirus B19 enfeksiyonu olan tüm gebe kadınlar arasında % 5'inden az olur ve bu durum gebeliğin ilk yarısında daha sık görülür.
Gebelikte Parvovirus B19 Testi
Parvovirus B19 için bir kan testi size;
Bu virüse karşı bağışıktır ve yakın zamanda enfeksiyon belirtisi yoktur,
bağışık değildir ve hiç enfekte olmamıştır, ya da
yeni bir enfeksiyon geçiriyor ile ilgili bilgi verir.
Gebelikte Parvovirus B19 Enfeksiyonunun İzlenmesi
Hamileyseniz, sağlık uzmanınızla görüşmelisiniz.
Parvovirus B19 enfeksiyonu olan gebeleri izlemek için önerilen tek bir yol yoktur. Sağlık uzmanınız ek doğum öncesi ziyaretleri, kan testleri ve ultrasound önerebilir.
İşyerinde ve Gebelikte Beşinci Hastalık Salgınları
Bununla birlikte, B19 parvovirüsüne karşı bağışık değilseniz ve şu anda enfekte değilseniz, hamileyken beşinci hastalığı olan kişilerden uzak durmak isteyebilirsiniz. Sizin için en iyi olana karar vermek için ailenizle, sağlık uzmanınızla ve işverenle konuşun.
Gebe olan sağlık hizmeti sağlayıcıları, bebeklerine yönelik potansiyel riskleri bilmeli ve bunu doktorlarıyla tartışmalıdır. Tüm sağlık hizmeti sağlayıcıları ve hastalar, parvovirus B19'un yayılmasını önlemek için sıkı enfeksiyon kontrol uygulamalarını izlemelidir.
Tıbbi Mirobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Aynur Eren Topkaya’nın verdiği bilgiye göre, yetişkinlerde şiddetli eklem ağrısı ve şişlikle seyreden bu durum farklı hastalıklarla da karıştırılabiliyor. Parvovirüs B19’un kronik bir hastalığı olmayan çocuk ve yetişkinlerde hafif seyirli olduğunu hatırlatan Topkaya “Ancak bazı kişilerde sinirleri, eklemleri veya kan sistemini etkileyen ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Anemisi olan veya bağışıklık sistemi zayıf olanlarda kan sayımında ciddi bir düşüşe neden olabilir” dedi.
Parvovirüs B19 çocuklarda sıklıkla ‘tokatlanmış yanak’ döküntüsüyle seyreden Beşinci Hastalığın nedeni. Bununla birlikte yetişkinlerde de görülebiliyor. Ancak bulaştığı kişinin yaşına ve genel sağlık durumuna göre değişen belirtilerle seyreden hastalıklara neden oluyor. Yaklaşık her 3 ila 4 yılda bir küçük Parvovirüs B19 salgınları meydana geldiğini söyleyen Prof. Dr. Aynur Eren Topkaya salgınların kış sonu, ilkbahar ve yaz başlarında ortaya çıktığını hatırlattı.
YETİŞKİNLERDE YOĞUN EKLEM AĞRISIYLA KENDİNİ GÖSTERİYOR
Özellikle son günlerde yoğun eklem ağrısı şikayetiyle başvuran yetişkin sayısında da artış gözlendiğine dikkat çeken Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Topkaya, konuyla ilgili “Hastalık her 10 kişiden 2'sinde belirtisiz seyreder. Ateş, baş ağrısı, öksürük, boğaz ağrısı, döküntüler ve eklem ağrıları sık karşılaşılan belirtilerdir. Bunun yanında çocuklarda ve yetişkinlerde hastalık farklı şikayetlerle seyrediyor. Parvovirüs B19 enfeksiyonu yüzde kırmızı döküntülere neden olur (tokatlanmış yanak). Döküntü, ateş ve baş ağrısı gibi semptomlardan birkaç gün sonra ortaya çıkar ve çocuklarda yetişkinlere göre daha sık görülür. Yüzdekilerden sonra göğüs, sırt, kalça veya kol ve bacaklarda da döküntüler ortaya çıkabilir. Döküntüler özellikle ayak tabanlarında kaşıntılı olabilir. Genellikle 7 ila 10 gün içinde kaybolur ancak birkaç hafta boyunca tekrarlayabilir. Birçok eklemde ağrı ve şişlik gelişebilir ki da bu şikayetler yetişkinlerde ve kadınlarda çocuklara göre daha sık görülür. Bazı yetişkinlerde ise yalnızca eklem ağrısı görülür. Genellikle ellerde, ayaklarda veya dizlerde hissedilen eklem ağrısı 1 ila 3 hafta sürer. Ancak hastanın durumuna göre bu şikayetlerin aylarca ya da daha uzun sürdüğü durumlar da gözlemlenmektedir ” ifadelerini kullandı.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ DÜŞÜK OLANLARI DAHA ÇOK ETKİLİYOR
Parvovirüs B19’un kronik bir hastalığı olmayan çocuk ve yetişkinlerde hafif seyirli olmakla birlikte bazı kişilerde sinirleri, eklemleri veya kan sistemini etkileyen ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğine dikkat çeken Topkaya, “Parvovirüs B19 enfeksiyonu açısından risk altında bulunanların başında hamileler geliyor. Bununla birlikte bağışıklık sistemi zayıflamış olan, orak hücre hastalığı ve talasemi gibi kan hastalıkları olan kişiler, lösemi veya diğer kanser hastaları, organ nakli gerçekleştirilmiş kişiler, HIV enfeksiyonu olanlar da risk altında. Enfeksiyon, anemisi olan veya bağışıklık sistemi zayıf olanlarda kan sayımında ciddi bir düşüşe neden olabilir. Yüzdeki ‘tokatlanmış yanak’ şeklindeki döküntü tanı koydurucudur” diye konuştu.
PARVOVİRÜS B19 FARKLI YOLLARLA BULAŞABİLİYOR
Topkaya’nın verdiği bilgiye göre, Parvovirüs B19, kişiden kişiye, tükürük, solunum damlacıkları, kan veya kan ürünleri ile bulaşıyor. Hamilelik sırasında ise anneden bebeğe geçiyor. Parvovirüs B19 enfeksiyonu olan ve bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerin daha uzun süre bulaşıcı olabileceklerine dikkat çeken Topkaya, “Virüs, enfeksiyonun erken döneminde, genellikle sadece ateş veya soğuk algınlığı belirtilerinin olduğu dönemde bulaşıcıdır. Döküntü ve eklem ağrıları gibi belirtiler ortaya çıktıktan sonra bulaşıcılık azalır. Bu nedenle döküntü ortaya çıktığında işe veya okula geri dönmek genellikle güvenlidir” dedi.
GEBELİKTE PARVOVİRÜS B19' A DİKKAT
Topkaya ,“Özel durumlarda, Parvovirüs B19 enfeksiyonuna karşı bağışıklık durumu veya yakın zamanda enfeksiyon geçirilip geçirilmediğini anlamak için kanda antikorlara bakılabilir. Hamilelik bu özel durumlardan biridir” diyen Topkaya “Hamilelik sırasında Parvovirüs B19'un geçirilmesi riskli bir durumdur. Bu nedenle Parvovirüs B19'a maruz kalma olasılığı olan hamilelerin en kısa zamanda bir sağlık kurumuna başvurması gerekir” diye uyarıda bulundu.
“ENFEKSİYONU GEÇİREN GEBELERDE VİRÜS NADİREN BEBEĞE BULAŞABİLİR”
Yetişkinlerin yaklaşık yüzde 50'sinın Parvovirüs B19 enfeksiyonunu geçirdiğini ve bu nedenle bağışık olduğunu hatırlatan Topkaya, bağışık olmayan kişilerin çoğu virüse maruz kalsa bile enfekte olmadıklarını veya hafif belirtilerle seyreden bir hastalık süreci geçirdiklerini anlattı. Enfeksiyonu geçirmenin genellikle hamileliği etkilemediğini söyleyen Topkaya konuyla ilgili “Enfeksiyonu geçiren gebelerde virüs nadiren bebeğe bulaşabilir. Ancak özellikle hamileliğin ilk yarısında Parvovirüs B19 enfeksiyonuna yakalanmak, düşük riskini yaklaşık yüzde 5 artırabilmektedir. Hamilelik sırasında kanda Parvovirüs B19 antikorlarına bakılarak, Parvovirüs B19'a karşı bağışıklık saptanabilir. Virüsle karşılaşıldığı kan testi ile kanıtlanırsa gebeyi takip eden kadın doğum uzmanı rutin kontrollere ilave olarak yeni muayeneler, kan testleri ve ultrason önerebilir. Düşük riskini azaltmak için uzmanın önerilerine uyulmalıdır” ifadelerini kullandı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder