Daha fazla hava durumu tahmini: İstanbul da 15 günlük hava durumu

Arı ve Böcek Sokmalarında Yapılması Gerekenler

Yaz aylarında sivrisinek, kene, karaca, tahtakurusu ve akrep sokmalarında belirgin bir artış görülmektedir. Özellikle alerjik bünyeye sahip kişiler için ciddi sorunlara yol açabilen bu durum, zaman zaman hayatı tehdit edebilecek boyutlara ulaşabilir.

Böcek sokmalarının ardından genel olarak ağrı, şişlik, ısı artışı ve kızarıklık gibi belirtiler meydana gelir. Ancak alerjik yapıya sahip bireyler için bu kızarıklık yalnızca lokal bir tepki olarak kalmayıp daha geniş çaplı reaksiyonlara neden olabilir. Alerjik bünyelerde böcek sokması, bazen ciddi riskler doğurabilir. Özellikle astımlı veya ürtikere yatkın kişilerde ortaya çıkabilecek belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

- Yutkunma zorluğu  
- Baş dönmesi  
- Nefes darlığı  
- Kalp ritminde düzensizlik  
- Bulantı ve kusma  
- İshal  
- Ateş yükselmesi  

**Sabunlu Su ile İlk Müdahale**  
Böcek sokmasından şüphelenildiğinde, ilk yapılması gereken sokulan bölgeyi sabunlu suyla hızlı bir şekilde temizlemek ve varsa antiseptik bir solüsyonla o bölgeyi dezenfekte etmektir. Bu uygulama enfeksiyon oluşumunu önlemek açısından önemlidir. Sokulan bölge kesinlikle sıkılmamalı, kaşınmamalı ve çizilmemelidir. Arı sokmalarında iğneyi çıkarma işlemi gerekliyse bu işlem bölgeyi tahriş etmeden yapılmalıdır. Şişlik varsa buz veya soğuk kompres uygulanmalı, ayrıca eğer sokulan bölge el veya kol ise bu kısmın kalp seviyesinden yukarıda tutulması şişmeyi önlemeye yardımcı olacaktır.

**Keneye Kendiniz Müdahale Etmeyin**  
Kene; kahverengi, yassı ve oval yapıya sahip bir dış parazittir ve genellikle hayvan barınakları, otlaklar, su kenarları ya da seyrek çayırlık alanlarda bulunur. Keneler, ısırdıkları anda çeşitli virüsleri bulaştırabilir. Kene tutunduğu bölgede kızarıklık ve kaşıntıya neden olsa da kesinlikle elle çıkartılmamalıdır. Elle müdahale, kenenin taşıdığı zehrin vücuda yayılmasına sebep olabilir. Bu işlem mutlaka bir sağlık kuruluşunda gerçekleştirilmelidir. Eğer kene ısırığı sonrasında ateş, halsizlik, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal ya da kol/bacak/sırtta şiddetli ağrı gibi belirtiler görülüyorsa vakit kaybetmeden bir sağlık kurumuna başvurulmalıdır.

**Kolonya ve Gıda Uygulamaları Yanlış**  
Böcek sokmasının yol açtığı kaşıntı için sıklıkla kolonya sürülmesi gibi yöntemlere başvurulsa da bu uygulama cildi tahriş edebilir. Aynı şekilde yoğurt yemek ya da ayran içmek gibi geleneksel yöntemlerin böcek sokmalarına karşı hiçbir etkisi olmadığı bilinmelidir. Bu tür durumlarda öncelikli olarak enfeksiyonu önleyici tedbirlere ağırlık verilmelidir.

**Tatil Çantasında Bulundurulması Gerekenler**  
Özellikle tatil bölgelerinde böcek sokmaları daha yaygın olduğundan seyahat hazırlıkları buna uygun yapılmalıdır. Valizlerde mutlaka antiseptik solüsyonlar, alerji ilaçları (şurup veya tablet), böcek kovucu ürünler bulundurulmalıdır. Ayrıca antihistaminik ve topikal steroid içerikli kremler de eklenmelidir. Piknik alanlarına yönelik kıyafet seçimi konusunda dikkat edilerek pastel tonlu kıyafetler tercih edilmelidir.

Yorum KURALLARI: Hakaret içerici ve kanuni olarak suç teşkil edecek paylaşımlarda bulunmak yasaktır. Sorumluluk tamamen siz ziyaretçilere aittir.

Daha yeni Daha eski

Reklam1

Reklam2

نموذج الاتصال