
2025 Ocak Enflasyonu: 5,03
2025 Şubat Enflasyonu: 2,27
2025 Nisan Enflasyonu: 3,00
2025 Mayıs Enflasyonu: 1,53
2025 Haziran Enflasyonu: 1,37
2025 Temmuz Enflasyonu: 2,06
2025 Ağustos Enflasyonu: 2,04
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayına ilişkin enflasyon verilerini açıkladı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aylık bazda yüzde 3,23 artarken, yıllık enflasyon yüzde 33,29 seviyesinde gerçekleşti.
Ekonomistlerin tahminleri eylül ayında TÜFE'nin yüzde 2,47 oranında artması ve yıllık enflasyonun yüzde 31,29'a gerilemesi yönündeydi. Ayrıca, ekonomistlerin 2025 yılı sonu enflasyon beklentisi eylül ayı itibarıyla yüzde 30,09 olarak belirlenmiş durumda.
Ağustos ayında ise enflasyon tahminlerin üzerinde bir artış göstererek aylık yüzde 2,04 seviyesine ulaştı ve yıllık enflasyon yüzde 32,95 olarak hesaplanmıştı.
EKİM AYI KİRA ARTIŞ ORANI HESAPLANDI
YanıtlaSilTürkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 2025 Eylül ayı enflasyon verileri 3 Ekim saat 10.00'da açıklandı.
Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) Eylül'de aylık yüzde 3.23 olarak gerçekleşirken yıllık bazda yüzde 33.29 artış kaydetti.
Ekim ayında kira artış oranu yüzde 38,36 oldu.
ZAM ORANI NASIL BELİRLENİYOR?
Konutlar için zam oranı artışın yapılacağı aydan bir önceki ayın TÜİK tarafından açıklanan TÜFE 12 aylık ortalamalara göre değişim oranına bakılarak hesaplanır. Ev sahipleri veya iş yeri sahipleri bu orana eşit veya bu orandan daha az bir oranda zam yapabiliyor.
Örneğin mal sahipleri, Kasım ayında zam yapacaksa, TÜİK'in açıkladığı TÜFE endeksinin ilgili yılın Ekim ayındaki 12 aylık ortalamalara göre değişim verisine bakılır.
İşyerleri içinse zam oranı sözleşmede belirlenen oran kadar olabiliyor. Eğer sözleşmede TÜİK tarafından açıklanan endekslerden biri oranında artış yapılacağı yazıyorsa o zaman kira artışının yapılacağı aydan bir önceki ayın TÜİK tarafından açıklanan ilgili endeksinin değişim oranına bakılarak hesaplanır.
Mal sahibi bu orana eşit veya bu orandan daha az bir oranda kiraya zam yapma hakkına sahip. Örneğin artış Ekim'de ayında yapılacaksa TÜİK'in o yılda ilgili endeks için açıkladığı Eylül ayı verisine bakılır.