Daha fazla hava durumu tahmini: İstanbul da 15 günlük hava durumu

AVM, stadyum ve millet bahçesine sığınak zorunluluğu

Türkiye’de, sığınaklarla ilgili yönetmelik modern ihtiyaçlar doğrultusunda güncellenerek önemli düzenlemeler getirildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın koordinasyonunda 44 farklı kurum ve kuruluşun iş birliğiyle hazırlanan yeni yönetmelik altı aylık bir çalışma sonucunda tamamlandı. Yönetmelik, ülkenin nüfus artışı ve şehirleşme hızını dikkate alarak mevcut sığınaklara ek standartlar getirip yeni yapılacak tüm binalar için sığınak zorunluluğu öngörüyor.

Bakan Murat Kurum, sosyal medya açıklamasında yönetmeliği çağın koşullarına uygun hale getirmekten duyduğu memnuniyeti ifade ederken millet bahçeleri ve metro tünelleri gibi alanların sığınak olarak düzenleneceğini vurguladı. Ayrıca milletin huzur ve güvenliğini artırmak adına tüm adımların atılmaya devam edeceğini belirtti.

Yeni yönetmelikle, konutlar, yurtlar, bakım evleri gibi yaşam alanlarına boyut ve kapasiteye göre sığınak zorunluluğu getirildi. Örneğin, 10’dan fazla bağımsız birime sahip konutlar veya yatak kapasitesi 50’yi aşan yurtlar ve oteller sığınak inşa etmek zorunda. Engelli ve yaşlı bakım evleri, imalat tesisleri ve resmi binalar gibi yapılar da benzer şekilde kapsama alınmış durumda. Özellikle stadyumlar için seyirci kapasitesinin yüzde 3’ü oranında sığınak yapılması şartı getirildi. Eğitim yapılarındaki yeni standartlara göre, sığınakların betonarme kalınlıklarının artırılması zorunlu hale geldi.

Sağlık ve eğitim yapıları gibi kamu binalarındaki sığınaklarda jeneratörlerin dahil edileceği, acil durum iletişim altyapıları kurulacağı ve çeşitli donanımların eklenmesi gerektiği belirtildi. Ayrıca tüm sığınaklarda yangın söndürme cihazları, ilk yardım dolapları, batarya destekli aydınlatmalar gibi kritik ekipmanların bulundurulması şart koşuldu.

Metro hattı tünelleri ve millet bahçeleri de genel sığınak amaçlı kullanılabilecek şekilde yeniden düzenlenecek. Yeni metro tünelleri bu kapsamda projelendirilecek, mevcutları ise gerekli çalışmalardan sonra bu özelliği kazanacak. Millet bahçelerinin yüzölçümü 15 bin metrekareyi aşan kısmında yeraltında genel sığınaklar inşa edilecek. Aynı şekilde alışveriş merkezlerinin bodrum katları da bu amaca uygun biçimde düzenlenecek ve mevcut tesislerin en geç 2028 yılı sonuna kadar uyum sağlaması istenecek.

Yaşlılar, hamileler ve engellilere yönelik standartlar da dikkatle ele alındı ve tüm sığınakların erişilebilirliği artırılacak şekilde tasarlanması zorunlu hale getirildi. Mevcut ve yeni sığınakların tamamı kayıt altına alınarak, ruhsat işlemleri Valilik bünyesindeki İl Afet ve Acil Durum Müdürlüklerine iletilecek. Böylece AFAD’ın afet ve acil durum süreçlerinde etkin koordinasyon sağlaması hedefleniyor.

Sığınaklardan yöneticiler sorumlu olacak

Barış zamanında sığınakların farklı amaçlarla kullanılmasına izin verilirken, bakım ve acil durumlar için her an kullanıma hazır olmalarını sağlama görevi bina yöneticilerine devredildi. Ayrıca, yeraltı otoparkına sahip binalar, tasarımlarını sığınak teknik özelliklerine uygun şekilde projelendirdikleri takdirde, ekstra sığınak yapma zorunluluğundan muaf tutulacak.

TRT, kesintisiz yayın için ilave tedbirler alacak

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu’nun (TRT), acil durumlarda her türlü yer üstü veya yer altı sığınaktan kesintisiz yayın yapabilmek adına gerekli tedbirleri alması ve bu amaçla özel sığınaklar inşa etmesi yönetmelikte zorunlu kılındı.

1 yıl içinde tüm sığınaklar denetlenecek

Yönetmeliğe eklenen geçici madde kapsamında, mevcut tüm özel ya da genel sığınakların ilgili idareler tarafından en geç 1 yıl içinde denetlenmesi gerektiği belirtildi. Uygun durumda olmadığı tespit edilen sığınakların ise yönetmeliğin 14. maddesine göre işlem yapılarak mevzuata uygun hale getirilmesi zorunlu olacak.

Yorum KURALLARI: Hakaret içerici ve kanuni olarak suç teşkil edecek paylaşımlarda bulunmak yasaktır. Sorumluluk tamamen siz ziyaretçilere aittir.

Daha yeni Daha eski

Reklam1

Reklam2

نموذج الاتصال