Daha fazla hava durumu tahmini: İstanbul da 15 günlük hava durumu

IBAN'dan SIM dolandırıcılığına siber suçlara hapis ceza yağacak!

Dijital dolandırıcılıkla mücadele kapsamında yeni düzenlemeler yolda. Hesapların dondurulması ve hat sınırlamaları gibi önlemler getirilirken, IBAN’ını başkalarına kullandıranlara hapis cezası da planlanıyor.

AK Parti ve Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan, suça sürüklenen çocuklar, trafik suçları, toplu etkinliklerde silah kullanımı gibi konularda cezaların artırılmasını ve siber suçlara yönelik yeni yaptırımları içeren 11’inci Yargı Paketi'nin önümüzdeki hafta Meclis’e sunulacağı belirtiliyor. Gelen bilgilere göre, özellikle telefon dolandırıcılığı, başkalarının IBAN bilgilerini kullandırma, birden fazla SIM kart alarak dolandırıcılık yapma gibi suçlara yönelik yeni tanımlar ve yaptırımlar pakette yer alacak.

Kendi çıkarı ya da başkasının menfaati için çeşitli banka bilgilerini, ödeme araçlarını veya kripto varlık hesap bilgilerini başkalarına veren kişilere bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilecek.

Teklifte, nitelikli hırsızlık ve dolandırıcılık veya banka ve kredi kartlarının kötü kullanımı durumlarından şüphelenilmesi halinde, banka, ödeme hizmeti sağlayıcıları ya da kripto varlık platformlarına hesapları üç güne kadar dondurma yetkisi veriliyor. Savcıların ise bu hesaplara hızlı bir şekilde el koyma yetkisi olacak.

DOLANDIRICILIĞA KARŞI RADİKAL ÖNLEMLER  
Yeni düzenlemelerle, çok sayıda SIM kart satın alarak telefon üzerinden dolandırıcılık yapanların engellenmesi amaçlanıyor. Buna göre; iletişim hizmeti sağlayıcıları artık elektronik kimlik doğrulama özelliği bulunmayan belgelerle abonelik işlemi yapamayacak. Bir kişi ya da kurum adına açılabilecek hat sayısına, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından sınır getirilecek. Bu sınırı aşan durumlarda herhangi bir yeni abonelik kaydı mümkün olmayacak. Ayrıca belirlenen sayıdan fazla abone numarası kullanan cihazlara iletişim hizmeti sunulmayacak. Düzenlemeyle bireyler veya kurumlar adına açılabilecek hat sayısının 3 ile sınırlandırılması hedefleniyor.

Yabancı uyrukluların kimlik doğrulaması ise yüz veya parmak izi biyometrik verileri aracılığıyla resmî makamlar tarafından yapılacak.  

Bunun yanı sıra iletişim sağlayıcılar, her üç ayda bir abonelerin ölüm, tüzel kişiliğin sona ermesi ya da sınır dışı edilme gibi durumlarını resmî makamlardan kontrol edecek. Durumu teyit edilemeyen abonelikler sistemden çıkarılarak elektronik haberleşme erişimi iptal edilecek. 

Yorum KURALLARI: Hakaret içerici ve kanuni olarak suç teşkil edecek paylaşımlarda bulunmak yasaktır. Sorumluluk tamamen siz ziyaretçilere aittir.

Daha yeni Daha eski

Reklam1

Reklam2

نموذج الاتصال