Daha fazla hava durumu tahmini: İstanbul da 15 günlük hava durumu

Avrupa tahvil getirileri İran savaşı ve enflasyon endişeleriyle zirveye çıktı

Avrupa devlet tahvilleri, salı günü yoğun şekilde satılırken Fransa’nın 10 yıllık tahvil getirisi son 17 yılın en yüksek seviyesine, Almanya’nın 10 yıllık Bund tahvil getirisi ise 2011’den bu yana en yüksek seviyeye yükseldi. Atlantik'in her iki tarafında da hükümetlerin borçlanma maliyetleri hızla artıyor. Avrupa’nın büyük ekonomilerinde uzun vadeli tahvil getirileri salı günü yılların en yüksek seviyelerine ulaşırken, ABD’deki 30 yıllık Hazine tahvili getirisi de yaklaşık 20 yılın zirvesine çıktı.


Tahvil piyasalarında oluşan bu satış dalgası, İran’daki çatışmanın kısa sürede sona ermeyeceğine dair azalan umutlar nedeniyle yaşandı. Bu durum petrol fiyatlarını artırırken kalıcı enflasyon endişelerini tekrar gündeme getirdi. Uluslararası Brent petrolünün varil fiyatı, Orta Doğu’daki gerilimle salı sabahı yaklaşık 91 dolara çıktı.

Quilter Cheviot sabit gelir araştırmaları başkanı Richard Carter, Euronews Business’a verdiği demeçte, ABD-İran barış görüşmelerinin başarısız olmasının enerji fiyatlarının yılın geri kalanında yüksek seyretme riskini artırdığını ve bunun enflasyonun beklenenden yüksek kalmasına ve merkez bankalarının faiz artırma ihtimalinin yükselmesine neden olabileceğini söyledi.

Euro Bölgesi'nde para politikasının sıkılaşacağı beklentisi yatırımcılar arasında giderek güçleniyor. Avrupa Merkez Bankası'nın mevduat faizinin Mart 2027'ye kadar yüzde 2,76'ya çıkması bekleniyor. Trading Economics’e göre, Avrupa Merkez Bankası'nın eylülde faiz artırma ihtimali yüzde 90 olarak görülüyor.


ABD’de ise 30 yıllık Hazine tahvili getirisi yüzde 5,33'e çıkarak 2007’den bu yana görülmeyen bir seviyeye ulaştı. İngiltere’de ise 30 yıllık devlet tahvili getirisi yüzde 5,85’e yükselerek Mayıs 2026’dan bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Fransa’nın 10 yıllık tahvil getirisi yüzde 4,10’a yükseldi ve Haziran 2009’dan beri en yüksek seviyesine çıktı. Euro Bölgesi'nin gösterge faizi olan Almanya'nın 10 yıllık Bund tahvil getirisi de yüzde 3,25'in üzerine çıkarak Mart 2011'den bu yana zirve yaptı.

Küresel tahvil satışlarının ve Fransa'nın bütçe müzakereleri ile önümüzdeki yılki cumhurbaşkanlığı seçimlerine dair artan endişeler ortasında, ülkenin 30 yıllık tahvil getirisi 2008’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Almanya'nın 30 yıllık tahvil getirisi ise yüzde 3,78’e yükselerek son 15 yılın zirvesini gördü.


Uzun vadeli tahvil getirilerindeki yükseliş yalnızca daha yüksek faiz beklentileri ve enflasyon kaygıları ile sınırlı değil. Richard Carter, büyük ekonomilerdeki borçlanmanın boyutunun yatırımcıları endişelendirdiğini ve yapay zeka ile bağlantılı önemli miktarda tahvil ihracının da arzı artırarak fiyatlar üzerinde baskı oluşturduğunu ifade etti.

Artan borçlanma maliyetleri ekonomiler üzerinde baskı kurarken çeşitli yatırımların finansman maliyetlerini de artırıyor. Hazine birimleri sürekli tahvil piyasalarından borçlanmaya devam ettikçe, getirilerdeki artışın etkisi, vadesi dolan borçların yeniden finansmanı yoluyla zamanla devletlerin borçlanma maliyetlerine yansıyacak.

S&P Global Ratings'e göre İtalya, milli gelirinin yüzde 17'sine denk gelen vadesi dolan borcunu 2026’da yeniden çevirecek; bu oran Fransa için yüzde 12, Almanya ve İngiltere için ise yüzde 7.

Carter, mevcut durumda tahvil piyasalarının hem jeopolitik gelişmelere hem de ekonomik verilere karşı hassas kalmayı sürdüreceğine vurgu yaptı. Aynı zamanda, getirilere rağmen tahvillerin yatırımcılar için cazibesini koruduğunu ve tarihsel olarak yüksek seviyelerde bulunmaları nedeniyle pozitif getiri sunduğunu belirtti.

Yorum KURALLARI: Hakaret içerici ve kanuni olarak suç teşkil edecek paylaşımlarda bulunmak yasaktır. Sorumluluk tamamen siz ziyaretçilere aittir.

Daha yeni Daha eski

Reklam1

Reklam2

نموذج الاتصال