Yeni Sürücü Belgesi Çeşitleri (Ehliyet Sınıfları)
1.Motosiklet Ehliyet Sınıfları (Ehliyet çeşitleri)
Motosiklet sınıfı ehliyet türleri M, A1, A2, A ve B1 ‘dir.
2.Otomobil ve Kamyonet Ehliyet Sınıfları (Ehliyet çeşitleri)
3.Minibüs ve Otobüs Ehliyet Sınıfları (Ehliyet Çeşitleri)
Minübüs ve Otobüs ehliyet sınıfları D1, D1E, D ve DE’dir.
4.Kamyon, Tır ve Çekici Ehliyet Sınıfları (Ehliyet Çeşitleri)
Kamyon, tır ve çekici ehliyet sınıfları C1, C1E, C ve CE ‘dir.
5.Traktör Ehliyet Sınıfı
Traktör ehliyet sınıfı F’tir.
6.İş Makinesi Ehliyet Sınıfı
İş makinesi ehliyet sınıfı G’dir.
D1 Sınıfı Ehliyet Nedir?
D1 sınıfı sürücü belgesi minibüs kullanacaklara verilir.
D1 Ehliyet Hangi araçları kullanır?
D1 sınıfı ehliyet ile;
M (Motorlu Bisiklet),
B (Otomobil ve Kamyonet),
B1 (4 Tekerlekli Bisiklet)
F (Lastik tekerlekli Traktör)
ehliyet sınıflarına tabii araçlar da kullanılabilir.
D1 MİNİBÜS EHLİYETİ KAÇ YAŞINDA ALINIR?
D1 Ehliyeti alabilmek için yaş sınırı 21 olarak belirlenmiştir. 21 yaşını doldurup 22 yaşından gün alanlar D1 sınıfı ehliyet alabilirler..
2024 yılı için; 2003 doğumlu olup gün ve ayı dolduranlar,
2025 yılı için; 2004 doğumlu olup gün ve ayı dolduranlar,
2026 yılı için; 2005 doğumlu olup gün ve ayı dolduranlar,
2027 yılı için; 2006 doğumlu olup gün ve ayı dolduranlar,
D1 sınıfı ehliyet alabilirler..
M Sınıfı Sürücü Belgesi (M Sınıfı Ehliyet)
Kullanılacak Araç Motosiklet ( Maximum 4 KW )
Diğer Araçları Kullanma Yetkisi : Yok
Yaş Şartı 16 Yaşını Bitirmiş Olmak
Tahsil Durumu En Az İlkokul Mezunu Olmak
M Sınıfı Ehliyet Nedir : M sınıfı ehliyet belgesi Moped yani 4kw'yı geçmeyen elektrikli motor veya en fazla 50cc olan içten yanmalı motosiklet kullanacakların alması gereken ehliyet türüdür.
M Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır: Bu ehliyet ile yukarıda belirtilen şartlardaki motorlu bisikletler yani motosikletler kullanılabilir. M sınıfı ehliyet kapsamında tecrübe yada deneyim şartı aranmaz.
M Sınıfı Ehliyet Yaş Şartı : Yaş sınırı 16’dır. 10 yıl süre bu ehliyetin güncellenmesine gerek yoktur. Bu ehliyet ile başka hiç bir araç kullanılamaz. M sınıfı ehliyet ile ilgili detaylı bilgiye aşağıda ki linkten ulaşabilirsiniz.
M sınıfı ehliyet nedir? Hangi araçları kullanabilir?
A1 Sınıfı Sürücü Belgesi (A1 Sınıfı Ehliyet)
A1 Sınıfı Ehliyet Nedir : A1 sınıfı ehliyet belgesi ile maksimum 11 kw'yı geçmeyen elektrikli motor veya en fazla 125cc olan içten yanmalı motosiklet kullanacakların alması gereken ehliyet türüdür.
A1 Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır: A1 sınıfı ehliyet belgesi ile yukarıda belirtilen motosikletler kullanılabilir. Bu ehliyet ile M sınıfı Mopedler kullanılabilir. Bu ehliyette tecrübe yada deneyim aranmaz.
A1 Sınıfı Ehliyet Yaş Şartı : A1 sınıfı ehliyette yaş sınırı 16'dır. 16 yaşını bitirmiş olmanız gerekmektedir ve tahsil durumu en az ilkokul mezunu olunması gerekir. 10 yıl süre bu ehliyetin güncellenmesine gerek yoktur.
A2 Sınıfı Sürücü Belgesi (A2 Sınıfı Ehliyet)
A2 Sınıfı Ehliyet Nedir : A2 sınıfı ehliyet belgesi ile maksimum 15 kw'yı geçmeyen elektrikli motor veya en fazla 500cc olan içten yanmalı motosiklet kullanacakların alması gereken ehliyet türüdür.
A2 Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır: A2 sınıfı ehliyet belgesi ile yukarıda belirtilen motosikletler kullanılabilir. Bu ehliyet ile M ve A1 sınıfı Mopedler ve motosikletler kullanılabilir. Bu ehliyette tecrübe yada deneyim aranmaz.
A2 Sınıfı Ehliyet Yaş Şartı : A2 sınıfı ehliyette yaş sınırı 18'dır. 18 yaşını bitirmiş olmanız gerekmektedir ve tahsil durumu en az ilkokul mezunu olunması gerekir. 10 yıl süre bu ehliyetin güncellenmesine gerek yoktur.
A Sınıfı Sürücü Belgesi (A Sınıfı Ehliyet)
A Sınıfı Ehliyet Nedir : A sınıfı ehliyet belgesi ile tüm motosikletler kullanılabilir.
A Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır: Tüm motosikletler kullanılabilir. A sınıfı ehliyet kapsamında 24 yaş altı için en az 2 Yıllık A2'ye sahip olunması şartı aranır.
A Sınıfı Ehliyet Yaş Şartı : Yaş sınırı 24’dır. 24 yaşını bitirmiş olmanız gerekmektedir ve tahsil durumu en az ilkokul mezunu olunması gerekir. 10 yıl süre bu ehliyetin güncellenmesine gerek yoktur. Bu ehliyet ile M - A1 ve A2 sınıfı motosikletler kullanılabilir.
B1 Sınıfı Sürücü Belgesi (B1 Sınıfı Ehliyet)
B1 Sınıfı Ehliyet Nedir : B1 sınıfı ehliyet belgesi ile 4 tekerlikli motosikletler kullanılabilir. motorgücünin 15 kW altı olması ve net ağrlığınında 400 kg aşmaması gerekir.
B1 Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır: 4 tekerlikli motosikletler kullanılabilir. B1 sınıfı ehliyet kapsamında deneyim ve tecrübe şartı aranmaz.
B1 Sınıfı Ehliyet Yaş Şartı : Yaş sınırı 16’dır. 16 yaşını bitirmiş olmanız gerekmektedir ve tahsil durumu en az ilkokul mezunu olunması gerekir. 10 yıl süre bu ehliyetin güncellenmesine gerek yoktur. Bu ehliyet ile M sınıfı motosikletler kullanılabilir.
B Sınıfı Sürücü Belgesi
B Sınıfı Ehliyet Nedir : B sınıfı ehliyet belgesi ile Otomobil ve Kamyonet kullanılabilen ehliyet türüdür.
B Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır: Otomobil ve Kamyonet kullanılabilir. B sınıfı ehliyet kapsamında deneyim ve tecrübe şartı aranmaz.
B Sınıfı Ehliyet Yaş Şartı : Yaş sınırı 18’dır. 18 yaşını bitirmiş olmanız gerekmektedir ve tahsil durumu en az ilkokul mezunu olunması gerekir. 5 yıl süre bu ehliyetin güncellenmesine gerek yoktur. Bu ehliyet ile M - B1 - F sınıfı araçlar kullanılabilir.
BE Sınıfı Sürücü Belgesi
BE Sınıfı Ehliyet Nedir : BE sınıfı ehliyet belgesi max.romork 750 kg olan Otomobil ve Kamyonet kullanılabilen ehliyet türüdür.
BE Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır: Max.römork 750 kg olan Otomobil ve Kamyonet kullanılabilir. BE sınıfı ehliyet kapsamında B ehliyet şartı aranır.
BE Sınıfı Ehliyet Yaş Şartı : Yaş sınırı 18’dır. 18 yaşını bitirmiş olmanız gerekmektedir ve tahsil durumu en az ilkokul mezunu olunması gerekir. 10 yıl süre bu ehliyetin güncellenmesine gerek yoktur. Bu ehliyet ile M - B - B1 - F sınıfı ehliyet ile kullanılabilen araçlar kullanılabilir.
B Sınıfı Engelli Sürücü Belgesi
B (Engelli) Sınıfı Ehliyet Nedir : B (Engelli) sınıfı ehliyet belgesi, engel durumuna göre aparatlı veya otomatik vitesli araç kullanılabilen ehliyet türüdür.
B (Engelli) Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır: Engel durumuna göre aparatlı veya Otomatik vitesli araçlar kullanılabilir. B (Engelli) sınıfı ehliyet kapsamında deneyim ve tecrübe şartı aranmaz.
B (Engelli) Sınıfı Ehliyet Yaş Şartı : Yaş sınırı 18’dır. 18 yaşını bitirmiş olmanız gerekmektedir ve tahsil durumu en az ilkokul mezunu olunması gerekir. 5 yıl süre bu ehliyetin güncellenmesine gerek yoktur.
B Sınıfı Otomatik Vites Sürücü Belgesi
B (Otomatik) Sınıfı Ehliyet Nedir : B (Otomatik) sınıfı ehliyet belgesi, otomatik vitesli araç kullanılabilen ehliyet türüdür.
B (Otomatik) Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır: Otomatik vitesli araçlar kullanılabilir. B (Otomatik) sınıfı ehliyet kapsamında deneyim ve tecrübe şartı aranmaz.
B (Otomatik) Sınıfı Ehliyet Yaş Şartı : Yaş sınırı 18’dır. 18 yaşını bitirmiş olmanız gerekmektedir ve tahsil durumu en az ilkokul mezunu olunması gerekir. 5 yıl süre bu ehliyetin güncellenmesine gerek yoktur.
C1 Sınıfı Sürücü Belgesi
C1 Sınıfı Ehliyet Nedir : C1 sınıfı ehliyet belgesi azami yüklü ağırlığı 3.500 kilogramın üzerinde olan ve 7.500 kilogramı geçmeyen kamyon ve çekici kullanılabilen ehliyet türüdür.
C1 Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır : Bu ehliyet ile Azami yüklü ağırlığı 3.500 kilogramın üzerinde olan ve 7.500 kilogramı geçmeyen kamyon ve çekici kullanılabilir. B sınıfı ehliyet şartı aranır.
C1 Sınıfı Ehliyet Yaş Şartı : Yaş sınırı 18’dır. 18 yaşını bitirmiş olmanız gerekmektedir ve tahsil durumu en az ilkokul mezunu olunması gerekir. 5 yıl süre bu ehliyetin güncellenmesine gerek yoktur. Bu ehliyet ile M - B - B1 - F sınıfı ehliyetlerin kullanabildiği araçlar kullanılabilir.
C Sınıfı Sürücü Belgesi
C Sınıfı Ehliyet Nedir : C sınıfı ehliyet belgesi Kamyon ve çekici kullanılabilen ehliyet türüdür.
C Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır : Bu ehliyet ile Kamyon ve çekici kullanılabilir. B sınıfı ehliyet şartı aranır.
C Sınıfı Ehliyet Yaş Şartı : Yaş sınırı 21’dır. 21 yaşını bitirmiş olmanız gerekmektedir ve tahsil durumu en az ilkokul mezunu olunması gerekir. 5 yıl süre bu ehliyetin güncellenmesine gerek yoktur. Bu ehliyet ile M - B - B1 - C1 - F sınıfı ehliyetlerin kullanabildiği araçlar kullanılabilir.
CE Sınıfı Sürücü Belgesi
CE Sınıfı Ehliyet Nedir : CE sınıfı ehliyet belgesi Römorklu Kamyon ve çekici - Tır kullanılabilen ehliyet türüdür.
CE Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır : Bu ehliyet ile Römorklu Kamyon ve çekici - Tır kullanılabilir. C sınıfı ehliyet şartı aranır.
CE Sınıfı Ehliyet Yaş Şartı : Yaş sınırı 21’dır. 21 yaşını bitirmiş olmanız gerekmektedir ve tahsil durumu en az ilkokul mezunu olunması gerekir. 5 yıl süre bu ehliyetin güncellenmesine gerek yoktur. Bu ehliyet ile M - B - BE - B1 - C - C1 - C1E ve F sınıfı ehliyetlerin kullanabildiği araçlar kullanılabilir.
D1 Sınıfı Sürücü Belgesi
D1 Sınıfı Ehliyet Nedir : D1 sınıfı ehliyet belgesi maximum 16 + 1 Minibüs kullanılabilen ehliyet türüdür.
D1 Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır : Bu ehliyet ile maximum 16 + 1 Minibüs kullanılabilir. B sınıfı ehliyet şartı aranır.
D1 Sınıfı Ehliyet Yaş Şartı : Yaş sınırı 21’dır. 21 yaşını bitirmiş olmanız gerekmektedir ve tahsil durumu en az ilkokul mezunu olunması gerekir. 5 yıl süre bu ehliyetin güncellenmesine gerek yoktur. Bu ehliyet ile M - B - B1 ve F sınıfı ehliyetlerin kullanabildiği araçlar kullanılabilir.
D1E Sınıfı Sürücü Belgesi
D1E Sınıfı Ehliyet Nedir : D1E sınıfı ehliyet belgesi Römorklu Minibüs kullanılabilen ehliyet türüdür.
D1E Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır : Bu ehliyet ile romorklu otobüs kullanılabilir. D1 sınıfı ehliyet şartı aranır. 750 kg römork şartı vardır.
D1E Sınıfı Ehliyet Yaş Şartı : Yaş sınırı 21’dır. 21 yaşını bitirmiş olmanız gerekmektedir ve tahsil durumu en az ilkokul mezunu olunması gerekir. 5 yıl süre bu ehliyetin güncellenmesine gerek yoktur. Bu ehliyet ile M - B - BE - B1 - D1 ve F sınıfı ehliyetlerin kullanabildiği araçlar kullanılabilir.
D Sınıfı Sürücü Belgesi
D Sınıfı Ehliyet Nedir : D sınıfı ehliyet belgesi Minibüs ve Otobüs kullanılabilen ehliyet türüdür.
D Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır : Bu ehliyet ile romorklu otobüs kullanılabilir. B sınıfı ehliyet şartı aranır.
D Sınıfı Ehliyet Yaş Şartı : Yaş sınırı 24’dır. 24 yaşını bitirmiş olmanız gerekmektedir ve tahsil durumu en az ilkokul mezunu olunması gerekir. 5 yıl süre bu ehliyetin güncellenmesine gerek yoktur. Bu ehliyet ile M - B - B1 - D1 ve F sınıfı ehliyetlerin kullanabildiği araçlar kullanılabilir.
DE Sınıfı Sürücü Belgesi
DE Sınıfı Ehliyet Nedir : DE sınıfı ehliyet belgesi romorklu otobüs kullanılabilen ehliyet türüdür.
DE Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır : Bu ehliyet ile romorklu otobüs kullanılabilir. D sınıfı ehliyet şartı aranır.
DE Sınıfı Ehliyet Yaş Şartı : Yaş sınırı 24’dır. 24 yaşını bitirmiş olmanız gerekmektedir ve tahsil durumu en az ilkokul mezunu olunması gerekir. 5 yıl süre bu ehliyetin güncellenmesine gerek yoktur. Bu ehliyet ile M - B - BE - B1 - D - D1 - D1E ve F sınıfı ehliyetlerin kullanabildiği araçlar kullanılabilir.
F Sınıfı Sürücü Belgesi (F Sınıfı Ehliyet)
F Sınıfı Ehliyet Nedir : F sınıfı ehliyet belgesi traktör kullanılabilen ehliyet türüdür.
F Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır : Bu ehliyet ile traktör kullanılabilir. F sınıfı ehliyet kapsamında deneyim ve tecrübe şartı aranmaz.
F Sınıfı Ehliyet Yaş Şartı : Yaş sınırı 18’dır. 18 yaşını bitirmiş olmanız gerekmektedir ve tahsil durumu en az ilkokul mezunu olunması gerekir. 10 yıl süre bu ehliyetin güncellenmesine gerek yoktur. Bu ehliyet ile M sınıfı motosikletler kullanılabilir.
G Sınıfı Sürücü Belgesi (G Sınıfı Ehliyet)
G Sınıfı Ehliyet Nedir : G sınıfı ehliyet belgesi iş makineleri kullanılabilen ehliyet türüdür.
G Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır: Tüm iş makineleri (ekskavatör, kepçe vb.) kullanılabilir. G sınıfı ehliyet kapsamında deneyim ve tecrübe şartı aranmaz.
G Sınıfı Ehliyet Yaş Şartı : Yaş sınırı 18’dır. 18 yaşını bitirmiş olmanız gerekmektedir ve tahsil durumu en az ilkokul mezunu olunması gerekir. 10 yıl süre bu ehliyetin güncellenmesine gerek yoktur. Bu ehliyet ile M sınıfı motosikletler kullanılabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum KURALLARI: Hakaret içerici ve kanuni olarak suç teşkil edecek paylaşımlarda bulunmak yasaktır. Sorumluluk tamamen siz ziyaretçilere aittir.