İmar sorgulama işlemleri; e-Devlet, e-Plan sisteminden yapılabilir. Bu sistemleri kullanarak sahip olduğunuz arsayı nasıl değerlendirebileceğinizi öğrenirsiniz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı imar sorgulama işlemleri, son derece kolay ve detaylı bir şekilde yapılabilir. Sorgulama sırasında sizden istenen bilgileri girerek, arsanızın üzerinde inşaat yapıp yapamayacağınız hakkında bilgi edinebilirsiniz..
İmar durumu, arsa üzerinde inşaat yapmayı planlayanlar için önemlidir. İmar izni olmayan yerlerde inşa edilen yapılar, kaçak durumuna düşer. Kaçak yapı inşa etmek ise hem suçtur hem de belli bir cezası vardır. Gerekli izinleri almadan ve sorgulama yapmadan inşaat sürecine başlamamanızda fayda vardır.
İmar Sorgulama Nedir?
İmar sorgulama, arsanın kullanım şeklini öğrenmek için yapılan bir işlemdir. Bu işlem neticesinde parselin nasıl kullanılacağı öğrenilir. Kullanım şekli ve inşa edilmesi planlanan yapının hangi özellikleri taşıması gerektiği, sorgulama sonucunda belirtilir. Sorgulama sonucunda imar durum belgesine ulaşabilirsiniz. Bu belgede gerekli detayları görebilirsiniz.
Arsanın yapılaşma durumunun nasıl olduğunu ifade eden belge, imar durum belgesidir. Arsanın genişliği, konumu gibi farklı detaylara göre imar durumunda değişiklik olabilir. Örneğin, tarım arazilerinde en fazla %4’e kadar imar izni verilebilir. Diğer arazilerde ise izin %40’a kadar artar. Sorgulama işlemi, belediyelerin kendi sistemleri üzerinden yapılabilir. Aynı zamanda e-Devlet’te de belediyelere ait imar durum sorgulama sayfaları vardır.
Sorgulama sonucu elde edeceğiniz belgede yer alan bilgiler şu şekilde sıralanabilir:
Arsaya yapılacak inşaatın en fazla kaç kat olabileceği
Saçak-kot mesafesi
Cepheler arası mesafe yani derinlik ölçüsü
Cephe-parsel mesafesi
Kat alanı, kat sayısı
Taban alanı kat sayısı
İnşaat düzenine ilişkin bilgiler
İnşaat ruhsatı alabilmek için imar durum belgesinin alınması zorunludur.
İMAR İZNİ OLUP OLMADIĞI NASIL ANLAŞILIR?
İmar izni olup olmadığının anlaşılması için imar durum belgesi alınmalıdır. Her şehrin, ilçenin imar planlaması farklıdır. Belediyenin imar planlamasına göre arsanızı nasıl değerlendirebileceğiniz belirlenir. Söz konusu plana göre inşaatın yapım detayları da belirtilir. Kat sayısı, taban genişliği, cephe mesafesi gibi detaylar, imar durum belgesinde yer alır.
İmar durum belgesini belediyeler vasıtasıyla almanız mümkündür. İşlemlerinizi internet üzerinden yapabileceğiniz gibi belediyeye yazılı müracaatta da bulunabilirsiniz. Yazılı müracaat için bir dilekçeyle belediyeye başvurmanız gerekir. İmar planı sorgulama sırasında sizden bazı bilgiler istenir. Sorgulama sırasında kullanılan bilgiler şu şekilde sıralanabilir:
Arsanın bulunduğu ilçe ve mahalle
Plan türü ve ölçeği
İlana çıkma ve ilan bitiş tarihi
İmar Gelip Gelmediğini Nasıl Anlarız?
İmar gelip gelmediğini anlamak için sorgulama işlemlerinin gerçekleştirilmesi gerekir. Sorgulama işlemi, e-Devlet üzerinden yapılabilir. E-Devlet üzerinde tüm şehirlerin belediyelerine ait sorgulama sayfaları yer alır. Sorgulama için e-Plan sistemi de kullanılabilir. E-Plan sistemi üzerinden detaylı şekilde sorgulama yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü üzerinden de sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünün parselsorgu.tkgm.gov.tr adresinden sorgulama işlemi yapılabilir. Bu adrese giriş yaptıktan sonra karşınıza çıkan sayfada “Kabul Ediyorum” yazan yere tıklamalısınız. Hemen arkasından şehir seçimi yapmalısınız.
İmar durumunu öğrenerek arsanız üzerindeki tasarruf yetkisini doğru şekilde kullanmaya başlayabilirsiniz. Kaçak yapılar nedeniyle cezayla karşılaşmamak ve farklı bir sorun yaşamamak içi imar sorgulatma işlemlerini zamanında yapmalısınız.
E-Plan Sorgulama Ekranı
E-plan sorgulama yapmak için girmeniz gereken adres e-plan.gov.tr’dir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı imar sorgulama işlemini e-Plan üzerinden gerçekleştirmeniz mümkündür. Bu sayede kısa sürede arsanız ile ilgili gerekli bilgilere erişebilirsiniz.
E-Plan sistemine giriş yaptıktan sonra ana sayfada bulunan karekodu kullanarak mobil uygulamayı indirebilirsiniz. İşlemlerinizi daha kolay bir şekilde yapmak için mobil uygulamadan yararlanabilirsiniz.
e-plan sorgulama
E-Plan sisteminde sol tarafta bulunan “E-Plan Modülleri” seçeneğine tıklayarak detaylı bilgiler edinebilirsiniz. E-Plan Modülleri kısmında şu seçenekler bulunur:
Askıdaki planlar
Yürürlükteki Planlar
İmar Durumu Bilgilendirme
GML Veri Doğrulama
Görüş Modülü
Askıdaki Planlar seçeneğine tıkladığınızda aşağıdaki ekran karşınıza çıkar.
Bu kısımda parsel bilgisini girerek sorgulama yapabilirsiniz. Aynı zamanda bölgede yapılan analizleri de inceleyebilirsiniz.
İl, ilçe ve plan adını yazarak askıdaki planlar hakkında görüntülere ve detaylı bilgilere erişebilirsiniz.
Mevcut planlarınıza ilişkin verileri doğrulamak için GML Veri Doğrulama alanına tıklamalısınız. Yukarıda ok ile gösterilen yerden plan dosyalarınızı sisteme yükleyebilirsiniz. Ardından doğrulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
E-Plan Sorgula
İmar Sorgulama E-Devlet
İmar sorgulama e-Devlet’ten yapılması mümkündür. Bunun için ilk olarak turkiye.gov.tr adresine giriş yapmalısınız. Bu adrese giriş yaptıktan sonra kendi sisteminize erişmeniz için şifreyle giriş yapmalısınız. E-Devlet şifrenizi, PTT şubelerine giderek alabilirsiniz. Şifre yerine e-imzanız varsa onu kullanarak da giriş yapabilirsiniz. Mobil imza, T.C. kimlik kartı uygulaması kullanabileceğiniz diğer giriş kanallarıdır.
E-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra arama alanından kolayca ilgili ekrana ulaşabilirsiniz. Arama alanına “İmar” yazmalısınız. Çıkan sonuçlar arasından kendi bulunduğunuz bölgeye ait olanı seçmelisiniz. Doğrudan şehrinizin sayfasına ulaşmak için belediyenin adını yazarak da sorgulama yapabilirsiniz.
Yukarıdaki ekranda Malatya ve Uşak belediyelerine ait sorgulama linkleri yer alır. Örneğin; Malatya Büyükşehir Belediyesine ait linki seçtiğinizde aşağıdaki ekran karşınıza çıkar.
İmar Sorgulama
Çıkan ekranda iki şekilde sorgulama işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Birisi adres bilgileriyle diğeri ise ad-parsel bilgileriyle sorgulamadır. Adres bilgileri ile sorgulama yapmak istediğinizde girmeniz gereken bilgiler şunlardır:
Mahalle adı
Cadde-sokak adı
Dış kapı numarası
Ada-parsel bilgileriyle sorgulama yapacağınızda ise şu bilgileri girmelisiniz:
Mahalle adı
Ada numarası
Parsel numarası
Bir Arsanın Kaç Kat İmarlı Olduğunu Nasıl Öğrenirim?
Bir arsanın kaç kat imarlı olduğunu öğrenmek için imar durum belgesi alınması gerekir. İmar durum belgesinde kaç kat yapılabileceğine ilişkin detaylı bilgiler yer alır. Aynı zamanda taban genişliği, derinlik gibi farklı bilgilere de erişilebilir. İmar durum belgesi ile inşaata ilişkin bütün detaylar belirlenir. Böylece imar planına uygun şekilde bir yapı ortaya çıkar ve yapıda bir aykırılık ortaya çıkmaz.
İmar Durum Belgesinde Hangi Bilgiler Yer Alır?
İmar durum belgesinde yer alan bilgiler oldukça kapsamlıdır. Belgede yer alan bilgilerden ilki çıkılabilecek en fazla kat sayısıdır. Saçak seviyesi ve zemin mesafesi de belgede bulunur. Cepheler arası mesafe, yükseklik gibi detaylar da belirtilerek zemin şartlarına uygun bir yapı inşa edilmesi sağlanır. Şehirlerin, ilçelerin ve mahallelerin belirli bir düzen içerisinde olması için imar durum belgelerinin düzenlenmesi son derece önemlidir.
Yukarıda örnek bir imar durum belgesi gösterilir. Belgeyi inceleyerek nasıl bilgilere ulaşabileceğinizi anlayabilirsiniz.
İmar Durumu Ada Ne Anlama Gelir?
İmar durumu ada, parseller topluluğunu ifade eder. Bu parsel topluluğunun etrafı doğal ve yapay sınırlarla kaplıdır. İmar planında yer alan ada ifadesi; sokak, yol, cadde ve akarsuları ifade eder. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı imar sorgula işlemi ile arsanızın etrafındaki adaları görebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder