Eve geldiğinizde yemek ısıtmak size zor geliyorsa, ve dondurulmuş gıda tüketiminiz fazla ise mikrodalga fırın sizin için vazgeçilmez bir mutfak aleti. Mikrodalga fırınlar, yemeği bir an önce hazırlamak istiyorsanız, sık sık bir şeyler ısıtmak durumunda kalıyorsanız, pizza ile yatıp pizza ile kalkıyorsanız tam size göre bir mutfak aracı.
Mikrodalga fırın fiyatları da günden güne daha uygun hale gelmeye başlayınca bir çok evin mutfağında yerini almış vaziyette.
‘’Mikrodalga fırın zararlı mı?’’ Bir çok kişinin en çok merak ettiği soru. Mikrodalga fırın, su molekülleri sayesinde radyasyonu hapsettiğinden yiyecekleri radyasyon etkisine maruz bırakmıyor. 1940 lı yıllarda Percy Spencer tarafından, radar çalışmaları yaparken keşfettiği bu ürün alevle ısıtmadığı için güvenli kullanım sağlıyor ve mutfakta buhar oluşmasını da önlüyor. Yüksek güçlü radyo dalgaları sayesinde pişme süresini normal fırınlardan 6 kat hızlı bir şekilde ısıttığı için elektrik tasarrufu da sağlıyor. Büyük fırınlara göre daha az yer kaplıyor ve özellikle mikrodalga fırın dolabı ile birlikte kullanıldığında dekoratif açıdan da hoş görünüyor.
Mikrodalga fırın kullanıcı yorumlarını okuyun. Kullanıcıların yaptıkları olumlu veya olumsuz yorumlarını okuyarak satın alma sürecinde sizlere çok yardımcı olacak. Şikayetvar sitemizde kullanıcıların mikrodalga fırınlar ile ilgili yazdığı şikayetleri ve markaların şikayetler ile ilgili çözüm süreçlerini takip edebilirsiniz.
Mikrodalga fırınlar ankastre, solo ve endüstriyel mikrodalga fırın gibi çeşitlerle karşımıza çıkıyor. Peki ama Mikrodalga fırın seçerken nelere dikkat etmelisiniz? Hangi mikrodalga fırın sizin ihtiyaçlarınızı karşılayacak. Bu yazımızda sizlere en iyi mikrodalga fırın seçimi hakkında bir rehber hazırladık.
Ayrıca ilginizi çekebilir; En iyi Fırın tavsiye ve Satın Alma Rehberi
Mikrodalga Fırın Çeşitleri
Tezgah üstü (Solo) Mikrodalga fırınlar
solo mikrodalga fırınlar
Bu modeller daha çok minimal yapıda ve mutfağınızda bulunan her hangi bir dolap üzerine koyabileceğiniz ve gerektiğinde kaldırabileceğiniz küçük yapıda üretilmiş fırınlardır. Genelde ülkemizde ankastre tercih edemeyen kişiler bu modeli tercih etmektedir. Ankastre modellere göre daha uygun fiyatlı olmaları da yüksek oranda tercih sebebi olmaktadır.
Ankastre Mikrodalga Fırınlar
ankastre mikrodalga fırın
Eğer mutfağınızda duvara gömülmüş bir ankastre fırınınız var ise mutlaka üzerinde mikrodalga için bir yer vardır. Bu modeller hem şık görünümü hem de hacim olarak solo mikrodalga fırınlardan bir miktar daha büyük hacimleri ile karşımıza çıkıyor. Yine fırınlar için yapacağınız ankastre dolaplarının içine yerleştirebilir ve mutfağınız için harika bir görünüm elde edebilirsiniz.
Mikrodalga Fırın Satın Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Boyut ve Kapasite
Öncelikle mikrodalga fırını nereye koyacağınızı iyi belirlemelisiniz. Eğer küçük bir aile iseniz 17-25 litrelik kapasiteli bir fırın işinizi görecektir. Ancak bir iş yerine alacaksanız daha büyük kapasiteli olanlara yönelmelisiniz.
En büyük kapasiteli mikro dalga fırınlar; (25Lt ve üzeri)
Franke FMW 380 CR G BM Mikrodalga Fırın
Cucinox MAG 6205 Mikrodalga Fırın
Arçelik MD 898 YKZI Mikrodalga Fırın
Teka MWX 45 BIS Mikrodalga Fırın
Panasonic NN-GT46KBSUG Mikrodalga Fırın
Beko MGB25333WG Mikrodalga Fırın
Bosch BEL554MS0 Mikrodalga Fırın
Silverline MW9018W01 Mikrodalga Fırın
Malzeme Kalitesi
Mikrodalga fırınlar bilindiği üzere radyo dalgaları ile içerisinde bulunan gıdaların merkezine dalgalar göndererek ısıtma yapmaktadır. Burada da kullanılan yalıtım ve kapak malzemesi önemli hale geliyor. Kaliteli bir malzeme ile yapılan kapak ve yalıtım malzemeleri hem dışarıya bir sızıntıyı engelleyecek hem de cihazınızı uzun süre kullanmanızı sağlayacaktır. Kapağın yerleştirildiği filtrenin metal olmasına dikkat edin. Bu sayede elektro manyetik dalgaların dışarı sızması konusunda içiniz rahat edecektir.
Kullanım Amacı
Bazı modeller sadece ısıtma, buz çözme gibi amaçlarla kullanılırken bazılarında yemek bile pişirebilirsiniz. Daha çok işlevsellik arayanlar için ikisini de yapan modeller bulunmakta ancak hangi amaca yönelik alacak iseniz ona göre bir seçim yapabilirsiniz.
Hızlı Ayarlar Ve Kontrol Panelleri
Zaman ayarlı bir model almak işinizi büyük ölçüde kolaylaştıracaktır. Zaten kısa sürelerde ısıtma işlemini yapan bu fırınlar işi bittiğinde sizi uyaracaktır. Mikrodalga fırınlar, analog ve dijital olarak farklı kontrol panelleri ile karşımıza geliyor. Dijital modeller genelde ankastre modellerde bulunuyor ancak solo modellerde de dijital ekranlar karşımıza çıkıyor. Fiyat olarak biraz daha yüksek olsalar da daha şık göründükleri bir gerçek.
Dijital Kontrol Paneline sahip Mikrodalga fırınlar;
Siemens İQ500 BE555LMS0 Mikrodalga Fırın
Beko MGB25333WG Mikrodalga Fırın
Franke FMW 380 CR G BM Mikrodalga Fırın
Silverline MW9018W01 Mikrodalga Fırın
Arçelik MD 893 FI Mikrodalga Fırın (Inox)
Teka MWX 45 BIS Mikrodalga Fırın
Bosch BEL634GS1 Mikrodalga Fırın
Samsung MG23F301TCR/TR Mikrodalga Fırın
Siemens BE634LGS1 Mikrodalga Fırın
Termikel AG 820 WSN Mikrodalga Fırın
Siemens HF15G564 Mikrodalga Fırın
Vestel MD 20 DB Mikrodalga Fırın
Enerji Tüketimi
Mikrodalga fırınların en büyük iddiası, hızlı ve güçlü bir ısıtma. Normal fırınlara göre 6 kat daha hızlı ısıtma yapan bu fırınlar bir kaç dakika içinde size ihtiyacınız olan ısıtmayı sağlar. Makinenizin minimum 1000W güce sahip olması size yeterli bir ısıtma sağlayacaktır. Daha düşük güce sahip fırınlar size daha uzun pişirme süresi sunacaktır. Genel olarak piyasadaki modeller 600W ile 1400W arasında değişiklik gösteriyor. Ne kadar güç o kadar kısa sürede ısıtma demek.
Satın almayı planladığınız mikro dalga fırının teknik özelliklerine bakarak ne kadar elektrik tükettiği ile ilgili bilgi sahip olmak isterseniz sizler için hazırladığımız elektrikli ev aletleri ne kadar elektrik tüketiyor konulu araştırma yazımızı mutlaka okuyun.
Döner Tablalar
mikrodalga fırın döner tabla
Çoğu mikrodalgada, yiyecekleri döndüren bir döner tabla bulunur. Bazıları bunun yerine hareket ettirilebilen dikdörtgen bir tepsiye sahiptir (bu, büyük güveçler veya tabaklar için daha iyi olabilir).
Hızlı Tuşlar
mikrodalga fırın tuşları
1 dakikalık veya 30 saniyelik olarak hazırlanan bir tuş ile hızlı bir şekilde seçilen güç seviyesini koruyarak ısıtma yapmanızı sağlar. Ayrıca, daha önce yaptığınız bir ayar varsa bu ayarı hızlı bir şekilde tek bir tuş ile yapmanızı sağlar. Mesela; düğmeye birden fazla kez basmak, süreyi uzatır. Ayrıca bazı makinalar üzerinde direkt ısıtacağınız veya yapacağınız gıda ile ilgili akıllı tuşlar bulunur. Mısır patlatma ya da dondurulmuş sebze gibi gıdalarla ilgili ne kadar süre fırında tutmanız gerektiği ile ilgili fikir yürütmenize gerek yok. Sadece düğmeye basın ve sizin için fırınınızın işi halletmesini bekleyin.
Raflar
Aynı anda birden fazla yemek pişirerek ya da ısıtarak işleri hızlandırmanıza yardımcı olur. Ancak rafı çıkarmadığınız zamanlarda mikrodalga fırınınızın iç hacmini biraz küçültebilir bu sebeple alırken kontrol etmenizde fayda olacaktır.
Çocuk kilidi
mikrodalga fırın çocuk kilidi
Evde çocuğunuz var ve fırının tehlikesinden uzak tutmak zorunda iseniz, .çocuk kilidi olan fırınları tercih ederek çocukların kapıyı açmasını ve sıcak yiyeceklerden dolayı yanmasını önleyebilirsiniz.
Çocuk kilidi bulunan bazı mikrodalga fırınlar;
Beko MGB25332BG Mikrodalga Fırın
Vestel AMD-2511 X Mikrodalga Fırın
Silverline MW9018B01 Mikrodalga Fırın
Cucinox MAG 6205 Mikrodalga Fırın
Teka MWX 45 BIS Mikrodalga Fırın
Samsung GE83X Mikrodalga Fırın
Simfer M 2300 Mikrodalga Fırın (Gri)
Beko MOB20231BG Mikrodalga Fırın
Hotpoint-Ariston MWHA 424.1 X Mikrodalga Fırın
Kullanıcı Yorumları ve Deneyimleri;
Mikrodalga fırın satın almadan önce kullanıcı yorumlarını okumak ve deneyimlerinden faydalanmak isteyebilirisiniz. Mikrodalga fırın şikayetlerini de okuyup markaların çözüm süreçlerini takip edebilirsiniz.
Mikrodalga fırınlar ile ilgili Şikayetvar sitemizde yazılan şikayetleri aşağıdaki bağlantılardan okuyabilir ve süreçlerini takip edebilirsiniz. Samsung, Arçelik, Altus, Beko, Bosch, Franke, Hotpoint-Ariston, Vestel, Siemens markalarına ait mikrodalga fırın şikayetlerini okumanızı da tavsiye ediyoruz.
2021 En iyi Mikrodalga fırınlar ile alakalı derlediğimiz tavsiye listemize göz atmanızı tavsiye ediyoruz.
Samsung GE83X/AND 23 lt Mikrodalga Fırın
Samsung GE83X/AND 23 lt Mikrodalga Fırın
Samsung GE83X t-cam tasarımı ile çok şık görünmekle birlikte yenilikçi teknolojileri ile oldukça çok tercih ediliyor. Kolay temizlenen ve çizilmez seramik iç kaplama ve homojen ısı dağıtımı teknolojisi ile oldukça memnun kalabileceğiniz bir ürün olarak karşımıza çıkıyor.23 litrelik iç hacmi ve 28.8 cm lik döner tablası ile bir aile için oldukça yeterli bir büyüklük. Dijital kontrol paneli ile 5 kademe sıcaklık ayarı yapabileceğiniz ve hazır olarak ısıtma çeşidini ayarlayabilirsiniz. Ayrıca fırında bir de çocuk kilidi bulunuyor.
Arçelik MD 674 Mikrodalga Fırın
Arçelik MD 674 Mikrodalga FırınArçelik MD 674 20 litrelik hacmi ile evinize çok yakışacak uygun fiyatlı bir mikrodalga fırın. 700Watt lık gücü ile 5 kademeli güç ayarı ve mekanik kontrol paneli oldukça sade ve kullanışlı bir mikrodalga fırın olarak karşımıza çıkıyor. Fiyat ve performans ürünü isteyenler için iyi bir seçenek olduğunu söyleyelim.
Kumtel KUM-9490 Mikrodalga Fırın
Kumtel KUM-9490 Mikrodalga Fırın
Kumtel KUM-9490 modeli karşımıza 20 litrelik bir iç hacimle çıkıyor. Dijital kontrol paneli ile tek tuşla hazır ayarlarını kullanarak yiyecek ve içeceklerinizi ısıtabilirsiniz. Şık tasarımı ile mutfağınızda çok güzel duracağı kesin. Izgaraya sahip olmayan modelde çocuk kilidi bulunuyor. 700 watt lık güce sahip mikrodalga fırın dijital kontrol paneline sahip uygun fiyatlı bir model olarak listemizde yer alıyor.
Beko MD 2610 S 20 Lt Mikrodalga Fırın
Beko MD 2610 S 20 Lt Mikrodalga Fırın
Mikrodalga tavsiye listemizde sırada Beko MD 2610S modeli bulunuyor. Her şeyiyle sade düz bir model arayanlar için çok iyi bir seçim. 20 litrelik standart bir hacme sahip. Analog kontrol paneli ile kolay kullanıma sahip bir model. 700 watt bir güce sahip mikro dalga fırınımızı güzel yorumları eşliğinde listemizde ağırlıyoruz.
Dijitsu MD10 20LT Dokunmatik Mikrodalga Fırın
Dijitsu MD10 20LT Dokunmatik Mikrodalga Fırın
Listemizde dijital kontrole sahip bir diğer uygun fiyatlı mikrodalga fırınımız Dijitsu MD10 modeli. 1100 watt gücü ile oldukça hızlı bir ısıtma teknolojisine sahip. 20 lt lik hacmi oldukça standart boyutlarda ve kullanışlı. dijital kontrol paneli ile hazır ayarlarını kullanabileceğiniz olukça pratik bir kullanı vaat eden mikrodalga fırın zaman zaman indirimli fiyatı ile tercih edilebilir bir ürün.
Samsung MS23F300EEK Solo Mikrodalga Fırın
Samsung MS23F300EEK Solo Mikrodalga Fırın
Analog kontrolü olsun ama çok ta şık bir model olsun diyenlerdenseniz size Samsung S23F300EEK modelini öneriyoruz. 23 lt lik nispeten daha hacimli bir mikrodalga fırın olan bu model 800 watt güce sahip. 6 kademeli güç seçeneğine sahip. Ankastre mikro dalga fırınlara benzeyen ama solo olarak kullanabileceğiniz bir model olarak karşımıza çıkan bu model samsung kalitesi ve sadelik isteyenler için gayet iyi bir seçenek.
Vestel MD-20 MB Mikrodalga Fırın
Vestel MD-20 MB Mikrodalga Fırın
Son olarak listemize fiyat performans ürünü olarak giren Vestel MD20-MB modeli var. 1000 wattl ık azımsanmayacak bir güce sahip modelde 24.5 cm lik bir döner tabla bulunuyor. Analog kontrol paneline sahip mikrodalga fırını 30 dakikalık zamanlayıcı ve 6 kademe ayar düğmesi ile kullanabilirsiniz. Uygun fiyatı ile uzun yıllar kullanabileceğiniz ve Vestel güvencesi ile gönül rahatlığı ile alabileceğiniz bir fırın.
Mikrodalga fırınları yorumları dikkate alınarak, en iyi mikro dalga markaları sıralamasında Samsung, Bosh, Arçelik, Beko ve Vestel geliyor. 2024’te alınabilecek en iyi mikrodalga modelleri olarak Samsung Ge83X/And Solo Mikrodalga, Dijitsu MD25 ve Electrolux LMS2203EMX; güç, hacim ve düşük enerji tüketimleriyle öne çıkıyor.
1️⃣ Samsung MS23F300EEK 23 lt Solo Mikrodalga Fırın
mikrodalgada en iyi marka hangisi samsung
Tam Boyutta Gör
Samsung, mikrodalgada en iyi marka konumunda. Samsung’un en iyi mikrodalga modellerinden biri olan MS23F300EEK, şık ve sade tasarımın yanında yemekleri daha hassas bir şekilde pişirmenizi sağlayan çift kontrol düğmesi ile dikkat çekiyor. Çift kontrol düğmesi, pişirme süresini, ağırlığını ayarlamanızı veya en iyi güç ayarını seçmenizi sağlıyor. Mikrodalganın üçlü dağıtım sistemi, yemeğinizin her tarafının eşit miktarda pişmesini sağlar.
Ürün tipi: Solo
Ölçüleri: 489 x 275 x 374 mm
Kapasite: 23 litre
Mikrodalga çıkış gücü: 800 Watt
Güç seviyesi: 6
Döner tabla boyutu: 288 mm
Gösterge tipi: LED
Buz çözme: Otomatik
Samsung MS23F300EEK Solo Mikrodalga Fırın Kullanıcı Yorumları 💬
✍🏻 Gerçekten çok güzel, şık ve yeterli bir mikrodalga. Fazla özellikli, dokunmatik vs diye fazla para vermenin hiçbir mantığı yok; çünkü hepsinin yaptığı iş belli. Tavsiye ederim.
✍🏻 Ürün gayet şık ve sağlam. Kullanımı da oldukça basit. Mikrodalgayı ısıtmak ve buz çözdürmek isteyenler için ek olarak pişirme özelliği de sunuyor. Tam fiyat performans mikrodalga fırın modeli.
2️⃣Samsung Ge83X 23 lt Solo Mikrodalga Fırın
en iyi mikrodalga fırın modeli Samsung Ge83X 23
Tam Boyutta Gör
Deneyimleyenlerin en iyi mikrodalga fırın yorumları dikkate alınarak önerilebilecek bir başka model de Samsung GE83X. Samsung’un mikro dalga fırın modeli şık aynalı tasarımının yanında ızgara fonksiyonu, üçlü ısıtma sistemiyle dikkat çekiyor. Eco Mod sayesinde bekleme modunda +40’a kadar enerji tasarrufu sağlıyor. Tuş fonksiyon baskılı dokunmatik ekran kullanımı oldukça kolaylaştırıyor. Mikrodalga, kolayca temizlenebilen, çizilmeyen ve zamanla rengini kaybetmeyen seramik iç yüzeye sahip. Üçlü dağıtım sistemi sayesinde de yiyecekler her zaman eşit ısıda ve tam pişiriliyor.
Ürün tipi: Solo
Ölçüleri: 489 x 275 x 354 mm
Kapasite: 23 litre
Güç tüketimi: 800 Watt
Güç seviyesi: 6
Döner tabla boyutu: 288 mm
Gösterge tipi: LED
Buz çözme: Otomatik
Çeşitli pişirme modları
Eko mod, otomatik programlar, çocuk güvenlik kilidi, +30 sn
Samsung Ge83X/And Solo Mikrodalga Kullanıcı Yorumları 💬
✍🏻 Mikrodalga gayet şık ve kullanışlı. 1-2 dakika içinde her şey taptaze ve sıcacık oluyor. Izgara özelliği olması da büyük bir artı bence.
✍🏻 Mikro dalga ortalama bir boyutta; 23 lt yazmasına ya da yorumlarda çok büyük nereye sığdıracağım denilmesine bakmayın. Mutfağınızda nereye koysanız gayet şık duruyor. Ön camdaki ayna gayet şık durmuş. Ankastre mikrodalga değil; bildiğiniz siyah. Ön camın aynalı oluşu şıklık katmış. İç kaplaması yeterli düzeyde, tatmin edici. Ayarlarından da bahsedeyim. Çok çeşitli ayarlar mevcut; hâlâ tam olarak çözebilmiş değilim. 800w oluşu gayet yeterli. Fırınlama özelliğinde güç daha da çıkıyor. İki farklı ürün almışsınız gibi. Donmuş etinizi ilk önce çözdürüp akabinde ızgara yapmanız toplamda 25 dakikayı buluyor ki bu, mükemmel bir süre. Drink özelliğine gelecek olursak; sabah çocuğunuzun sütü 30 sn’de sıcak 15 sn’de ılık olarak hazır. Baya bi’ kolaylık. Hayatınızda vazgeçemeyeceğiniz mutfak dostunuz olacak. Sonuç olarak alınır mı alınır, pişman olmazsınız. Ben olmadım, çevreme de tavsiye ettim.
3️⃣Dijitsu MD25 20 lt Mikrodalga Fırın
Dijitsu MD25 20 lt mikrodalga fırın
Tam Boyutta Gör
Mikrodalga en iyi marka hangisi diye sorulduğunda Dijitsu akla gelen birkaç markadan biri. Dokunmatik dijital ekranlı mikro dalga, geniş iç hacme sahip olmasının yanında geniş ısı aralığında çalışmasıyla hamur işi ürünlerden çeşitli et yemeklerine kadar birçok yiyeceği lezzetli ve ideal pişirme sıcaklığına uygun seçilde pişirebiliyorsunuz. Mikrodalganın çatlama ve kırılmaya karşı koruma yaratan cam kapağı saydam yapıdadır. Bu, yiyeceklerinizin ne derece ısındığını ya da piştiğini takip etmenizi sağlıyor. Isıya dayanıklı parçalardan oluşan fırının iç kısmı sıcaklığın eşit oranda dağılmasını sağlıyor ki bazı mikrodalgalarda olan yiyeceğin eşit şekilde ısıtılmaması durumu olduğundan bu önemli.
Ürün tipi: Solo
Ölçüleri: 450 x 360 x 250 mm
Kapasite: 20 litre
Mikrodalga gücü: 700 Watt
Dokunmatik dijital ekran
Buz çözme fonksiyonu
Çocuk kilidi
Otomatik pişirme
Dijitsu MD25 Mikrodalga Fırın Kullanıcı Yorumları 💬
✍🏻 Bence bir mikrodalga fırının yapması gereken her şeyi yapıyor. Isıtması çok hızlı oluyor. 1 dk ayarı bile baya kaynatır şekilde ısıtıyor. Henüz bir şeyler pişirmedik fakat gayet memnunuz. Amaç ısıtmaksa diğer mikrodalgalara o kadar para verilmesine gerek yok, gayet başarılı bir ürün. Dijital olması zor gelebilir fakat öğrenince basit.
✍🏻 2.5 aydır kullanıyorum, her açıdan gayet yeterli. Görünüşü de şık. İki kat para vermeye gerek yok diye düşünüyorum. Programları net ve ihtiyacı karşılıyor.
4️⃣Altus ALMD 20 20 lt Mikrodalga
Altus ALMD 20 20 lt Mikrodalga fırın
Tam Boyutta Gör
Arçelik’in yan ürünü olduğundan kullanıcıların beğenisini kazanıyor. Ayrıca Altus mikrodalga fiyatları oldukça uygun. Mikrodalga fırın en ucuz modellere bakıyorsanız, Altus ALMD 20’yi kesinlikle incelemelisiniz. Altus’un en beğenilen mikrodalga fırınlarından ALMD 20, dokunmatik ekran, çocuk kilidi gibi fiyatı yükselten özelliklere ihtiyaç duymayan kişilere hitap ediyor.
Ürün tipi: Solo
Ölçüleri: 262 x 452 x 325 mm
Mikrodalga gücü: 700 Watt
Kapasite: 20 litre
Güç kademesi sayısı: 5
Standart buz çözme
İç aydınlatma
Altus ALMD 20 Mikrodalga Kullanıcı Yorumları 💬
✍🏻 Büyük markalara on basar. Buz çözme özelliği de güzel.
✍🏻 Mikrodalgadan gayet memnunum. Zaten kendim bu model ve markayı kullanıyordum; kayın valideme de anneler günü hediyesi olarak aldım.
5️⃣Arçelik MD 201 G Mikrodalga Fırın
en iyi marka mikrodalga fırın modeli Arçelik MD 201 G
Tam Boyutta Gör
Hem kaliteli hem de uygun fiyatlı mikrodalga fırın arıyorsanız, en güvenilir markalardan biri olan Arçelik’in MD 201 G modeline bakmalısınız. Hediye olarak da alınabilecek en iyi mikrodalga fırınlardan biri. Mikrodalganın kullanımı oldukça kolay; kontrol panelinde yalnızca iki düğme mevcut. Birinden güç seviyesini, birinden zamanlayıcıyı ayarlıyorsunuz.
Ürün tipi: Solo
Ölçüleri: 330 x 440 x 260 mm
Mikrodalga çıkış gücü: 700 Watt
Kapasite: 20 litre
Standart buz çözme
Fırın içi aydınlatma, döner tabla
Arçelik MD 201 G Mikrodalga Fırın Kullanıcı Yorumları 💬
✍🏻 Anneme hediye olarak aldım, çok memnun.
✍🏻 Mikrodalganın boyutu güzel. Fırına göre içerisinin boyutu da ideal. Fiyatına göre güzel mikrodalga fırın.
6️⃣Electrolux LMS2203EMX Ankastre Mikrodalga Fırın
en iyi ankastre mikrodalga fırın modeli Electrolux LMS2203EMX
Tam Boyutta Gör
Electrolux LMS2203EMX, ankastre mikrodalga fırın modelleri arasında en beğenilenlerden biri. Gücü kademeli olarak ayarlayarak donmuş gıdalarınızı kolayca çözdürebileceğiniz, buzdolabında sakladığınız yemekleri ısıtabileceğiniz ve hatta kahve ya da çayın yanına pratik tarifler hazırlayabileceğiniz çok işlevsel ve de çık bir mikro dalga fırın modeli. Mikrodalgada otomatik defrost fonksiyonu da mevcut. Yiyeceklerinizin tipi ve gramajını seçiyorsunuz, mikrodalga fırın gereken gücü ve süreyi kendi ayarlıyor. Isıtma süresini ayarlamak pratik, ısıtma süresini uzatmak da oldukça kolay.
Ürün tipi: Solo
Ölçüleri: 388 x 595 x 347 mm
Kapasite: 20 litre
Mikrodalga çıkış gücü: 700 Watt
5 güç seviyesi
Otomatik buz çözme programları
Program sonunda sesli alarm
Işıklı gösterge
Güç ayarı için kontrol düğmesi
Döner tabla: 245 mm
İç hazne: Paslanma çelik
Electrolux LMS2203EMX Ankastre Mikrodalga Fırın Kullanıcı Yorumları 💬
✍🏻 Mikrodalga fırın kaliteli, işlevsel ve beklentileri karşılıyor.
✍🏻 Harika özellikleri ve tasarımıyla kaliteli bir mikrodalga. Electrolux'ü tavsiye ederim.
7️⃣ TEKA MB 620 BI Mikrodalga Fırın
ankastre mikro dalga fırın TEKA MB 620 BI Mikrodalga Fırın
Tam Boyutta Gör
TEKA MB 620 BI, ankastre mikrodalga isteyenler için bir başka seçenek. Zamana göre buz çözme programı, otomatik bağlantı kesme güvenlik sistemi, 1 pişirme programı, parmak izi bırakmayan paslanmaz çelik iç hazne gibi güzel özelliklere sahip olmasının yanında mutfağınızda çok şık duracak bir mikrodalga modeli.
Ürün tipi: Solo
Ölçüleri: 390 x 595 x 325 mm
Kapasite: 20 litre
Mikrodalga güç çıkışı: 700 Watt
5 mikrodalga güç seviyesi
60 dk’ya kadar programlanabilen zamanlayıcı
İki camlı kapak
Güvenlik termostatı
Elektromekanik kontrol paneli
8️⃣ Samsung ME87M Inox Mikrodalga Fırın
inox mikro dalga fırın Samsung ME87M
Tam Boyutta Gör
Samsung ME87M, buz çözme, ısıtma ve pişirme fonksiyonlarına sahip en iyi inox mikrodalga fırın modellerinden biri. Güçlü buz çözme programı, otomatik yeniden ısıtma, otomatik pişirme, hafıza programı, koku giderme, çocuk kilidi gibi harika özellikleri olan Samsung mikrodalga fırın, çok işlevsel ve inox sevenler için en iyi seçeneklerden biri.
Ürün tipi: Solo
Ölçüleri: 489 x 275 x 339 mm
Kapasite: 23 litre
Mikrodalga çıkış gücü: 800 Watt
Kontrol tipi: Dijital
6 güç seviyesi
6 program sayısı
Buz çözme fonksiyonu
Entegre temizleme sistemi
Samsung ME87M Inox Mikrodalga Fırın Kullanıcı Yorumları 💬
✍🏻 Pişirme özelliği de var. Ön panel görüntüsü çok şık ancak inox panelde el izi kalıyor. Çok takıntılıysanız nemli bir bezle silersiniz. Öneririm rahatlıkla alabilirim; fiyatı da oldukça uygun.
✍🏻 Kalitesi ve rengi mükemmel bir mikro dalga fırın. Sadece ısıtmakla kalmıyor; kek bile pişiriyor. Hiç tereddüt etmeden alın.
9️⃣ Electrolux LMS4253TMX Grill Ankastre Mikrodalga Fırın
ankastre mikrodalga fırın modeli Electrolux LMS4253TMX Grill
Tam Boyutta Gör
Electrolux LMS4253TMX, en beğenilen ve en çok satılan mikrodalga fırınlar arasında. Fırın ızgara kullanım alternatifi ve otomatik fonksiyonlarıyla mutfağınızda pratik lezzetleri hızlıca hazırlamanıza yardımcı oluyor. Makarna, pizza, tavuk, süt, patates ve otomatik ısıtma fonksiyonlarıyla mutfaktaki işlerinizi kolaylaştıracak. Gücü kademeli olarak ayarlayabildiğiniz mikrodalga fonksiyonu, otomatik buz çözdürme fonksiyonu, çocukların kazayla çalıştırmasını önleyen çocuk kilidi ile 2024’te alınabilecek en iyi mikrodalga fırınlardan.
Ürün tipi: Solo
Ölçüleri: 388 x 595 x 377 mm
Kapasite: 23 litre
Mikrodalga çıkış gücü: 900 Watt
Izgara, mikrodalga
Otomatik buz çözme programları
Otomatik pişirme programları
Döner tabla: 270 mm
İç hazne: Paslanmaz çelik
Electrolux LMS4253TMX Kullanıcı Yorumları 💬
✍🏻 Birkaç pişirme modu var. En sevdiğimiz yemeklerin çoğunu hızlı ve kolay bir şekilde pişirmemizi sağladı. Izgara özelliğini gerçekten seviyoruz. Güzel tasarım ve kullanımı kolay.
✍🏻 Şu ana kadar kullandığım en iyi mikrodalga fırın. Eşit ve hızlı bir şekilde ısıtıyor. Mükemmel!
🔟 Electrolux EMZ421MMTI Inox Mikrodalga Fırın
ızgara mikrodalga fırın Electrolux EMZ421MMTI
Tam Boyutta Gör
Electrolux EMZ421MMTI, ızgara fonksiyonlu mikrodalga fırın modelleri arasında. Çok işlevli CombiCooking, buz çözme, buhar ve ızgara gibi dilediğiniz mikrodalga fonksiyonlarını seçerek birlikte kullanabilmenizi sağlıyor. Kızartma yerine daha çok fırında pişen yiyecekleri tüketiyorsanız büyük bir fırın almak yerine Electrolux’ün EMZ421MMTI inox mikrodalga fırınını tercih ederiz.
Ürün tipi: Solo
Ölçüleri: 262 x 442 x 345 mm
Kapasite: 21 litre
Mikrodalga çıkış gücü: 800 Watt
5 güç seviyesi
Program sonu sesli alarm
Döner tabla: 270 mm
İç hazne: Boyalı çelik
Electrolux EMZ421MMTI Kullanıcı Yorumları 💬
✍🏻 Tam olarak vaat ettiği şeyi yapan bir mikrodalga. Şık bir tasarımı var, kullanımı kolay ve bence en büyük artısı sadece konulduğu kabı değil yemeği ısıtması. Bir süredir kullanıyorum, yemeği ilk günkü gibi ısıtıyor. Izgara fonksiyonunu da birkaç kez kullandım. Bu, özellikle aceleniz olduğunda son derece faydalı. Bu fonksiyonu kullanırken ek bir avantajı; duman veya hoş olmayan kokular yaymaması. Şu ana kadar kullanımımda kalite-fiyat oranının makul olduğunu söyleyebilirim. Şiddetle tavsiye ediyorum ve kesinlikle Electrolux serisinden başka alımlar yapacağım!
✍🏻 Bu mikrodalga mükemmel. Az detay ve şık. Mutfağımda mükemmel uyuyor.
Mikrodalga satın almak istiyor ancak bütçenize uygun model bulamıyorsanız kara cuma indirim dönemini bekleyebilirsiniz. Birçok elektrikli ev aleti gibi mikrodalga fırınlara da bu kampanya döneminde en ucuz fiyata sahip olabilirsiniz.
Mikrodalga fırın alırken nelere dikkat edilmesi 🧐
mikrodalga fırın alırken dikkat edilmesi gereken hususlar
Tam Boyutta Gör
Hangi tip mikrodalga istediğinize karar verin. Solo mu, Grill mi?
Programlarına kesinlikle bakın: Pişirme, ısıtma ızgara.
Kapasitesine bakın. İçi ne kadar hacimli?
Kontrol paneli türü
Güç kapasitesine bakın. Yüksek karatesi yemeklerinizi daha hızlı ısıtır.
Enerji etiketlerine bakın.
İç ve dış malzemelerine bakın.
İhtiyaçlarınızı belirleyin.
En iyi mikrodalga fırın yorumlarına bakın.
Mutfakta pratik çözümler sunan mikrodalga fırınlar, hızlı yemek hazırlama ve ısıtma işlemlerinde vazgeçilmezdir. 2024 yılında öne çıkan mikrodalga fırın modellerini ve özelliklerini inceleyerek, sizin için en uygun olanı seçmenize yardımcı olacak bir rehber hazırladık. İşte 2024’ün en iyi mikrodalga fırınları ve detaylı özellikleri:
1. Samsung GE83X Mikrodalga Fırın Özellikleri
Samsung GE83X, solo kullanım türüne sahip ve 23 litre kapasitesi ile geniş aileler için ideal bir modeldir. 800 Watt mikrodalga gücü ve 1100 Watt ızgara gücü ile yüksek performans sunar. Dijital kontrol paneli ve çocuk kilidi gibi özelliklerle güvenliği de ihmal etmeyen bu model, dijital saat ve buz çözme fonksiyonlarıyla da öne çıkar. Siyah renk seçeneğiyle modern mutfaklara şıklık katar.
Özellikler Samsung GE83X Mikrodalga Fırın Özellikleri
Kullanım Türü Solo
Mikrodalga Kapasitesi 23 Litre
Mikrodalga Güç 800 Watt
Izgara Güç 1100 Watt
Güç Kademesi 6
Kontrol Dijital
Döner Tabla Çapı 288 mm
Izgara Var
Zamanlayıcı Var
Çocuk Kilidi Var
Ürün Rengi Siyah
Ölçüler (GYD) 489 mm (G), 275 mm (Y), 354 mm (D)
Ağırlık 13 Kilogram
Diğer Özellikler Dijital Saat, Buz Çözme Fonksiyonu
2. Arçelik MD 201 G Mikrodalga Fırın (Gümüş) Özellikleri
Arçelik MD 201 G, 20 litre kapasite ve 700 Watt mikrodalga gücü ile kompakt ve etkili bir modeldir. Mekanik kontrol ve iç aydınlatma özellikleriyle kullanıcı dostudur. Gümüş renk seçeneğiyle estetik bir görünüm sunar. Buz çözme fonksiyonu, zamanlayıcı ve iç aydınlatma gibi kullanışlı özellikleri bulunmaktadır.
Özellikler Arçelik MD 201 G Mikrodalga Fırın Özellikleri
Kullanım Türü Solo
Mikrodalga Kapasitesi 20 Litre
Mikrodalga Güç 700 Watt
Kontrol Mekanik
Zamanlayıcı Var
İç Aydınlatma Var
Ürün Rengi Gümüş
Ölçüler (GYD) 440 mm (G), 258 mm (Y), 330 mm (D)
Ağırlık 10.7 Kilogram
Diğer Özellikler Buz Çözme Fonksiyonu
3. Beko BMD 200 B Mikrodalga Fırın (Beyaz) Özellikleri
Beko BMD 200 B, solo kullanım türü ve 20 litre kapasitesi ile dikkat çeker. 700 Watt mikrodalga gücü ve 6 güç kademesi ile farklı pişirme ihtiyaçlarını karşılar. Mekanik kontrol paneli, zamanlayıcı ve iç aydınlatma özellikleri ile pratik bir kullanım sunar. Buz çözme fonksiyonu ve döner tabak gibi ekstra özelliklere sahiptir.
Özellikler Beko BMD 200 B Mikrodalga Fırın Özellikleri
Kullanım Türü Solo
Mikrodalga Kapasitesi 20 Litre
Mikrodalga Güç 700 Watt
Güç Kademesi 6
Kontrol Mekanik
Zamanlayıcı Var
İç Aydınlatma Var
Ürün Rengi Beyaz
Ölçüler (GYD) 446 mm (G), 243 mm (Y), 340 mm (D)
Ağırlık 10.5 Kilogram
Diğer Özellikler Buz Çözme Fonksiyonu, Döner Tabak
4. Altus ALMD 20 Mikrodalga Fırın Özellikleri
Altus ALMD 20, solo kullanım ve 20 litre kapasiteye sahip bir modeldir. 700 Watt mikrodalga gücü ve 5 güç kademesi ile farklı pişirme seçenekleri sunar. Mekanik kontrol paneli, zamanlayıcı ve iç aydınlatma gibi özelliklerle donatılmıştır. Buz çözme fonksiyonu ve döner tabak gibi pratik özellikler de mevcuttur.
Özellikler Altus ALMD 20 Mikrodalga Fırın Özellikleri
Kullanım Türü Solo
Mikrodalga Kapasitesi 20 Litre
Mikrodalga Güç 700 Watt
Güç Kademesi 5
Kontrol Mekanik
Zamanlayıcı Var
İç Aydınlatma Var
Ürün Rengi Gümüş
Ölçüler (GYD) 452 mm (G), 262 mm (Y), 337 mm (D)
Ağırlık 10.5 Kilogram
Diğer Özellikler Buz Çözme Fonksiyonu, Döner Tabak
5. Bosch BFL623MW3 Mikrodalga Fırın Özellikleri
Bosch BFL623MW3, ankastre kullanım türü ve 20 litre kapasitesi ile şık ve modern mutfaklar için idealdir. 800 Watt mikrodalga gücü ve 5 güç kademesi ile etkili pişirme performansı sunar. Led ekran, hızlı başlatma ve tepsi gibi ekstra özelliklerle donatılmıştır. Beyaz renk seçeneği ile zarif bir tasarıma sahiptir.
Özellikler Bosch BFL623MW3 Mikrodalga Fırın Özellikleri
Kullanım Türü Ankastre
Mikrodalga Kapasitesi 20 Litre
Mikrodalga Güç 800 Watt
Güç Kademesi 5
Döner Tabla Çapı 270 mm
İç Aydınlatma Var
Ürün Rengi Beyaz
Ölçüler (GYD) 595 mm (G), 382 mm (Y), 335 mm (D)
Ağırlık 14.2 Kilogram
Diğer Özellikler Buz Çözme Fonksiyonu, Led Ekran, Hızlı Başlatma, Tepsi
6. Grundig GMF2235AFS Mikrodalga Fırın Özellikleri
Grundig GMF2235AFS, solo kullanım ve 27 litre kapasitesi ile geniş aileler için uygundur. 1450 Watt mikrodalga gücü ve 1000 Watt ızgara gücü ile yüksek performans sunar. Dijital kontrol paneli, buz çözme fonksiyonu ve buharlı pişirme özellikleri ile kullanıcı dostudur. Siyah renk seçeneği ile modern mutfaklara uyum sağlar.
Özellikler Grundig GMF2235AFS Mikrodalga Fırın Özellikleri
Kullanım Türü Solo
Mikrodalga Kapasitesi 27 Litre
Mikrodalga Güç 1450 Watt
Izgara Güç 1000 Watt
Kontrol Dijital
Izgara Var
Zamanlayıcı Var
Ürün Rengi Siyah
Ölçüler (GYD) 495 mm (G), 290 mm (Y), 424 mm (D)
Ağırlık 16.1 Kilogram
Diğer Özellikler Buz Çözme Fonksiyonu, Buharlı Pişirme
7. Siemens BE525LMS0 Mikrodalga Fırın Özellikleri
Siemens BE525LMS0, ankastre kullanım ve 20 litre kapasitesi ile dikkat çeker. 800 Watt mikrodalga gücü ve 1000 Watt ızgara gücü ile yüksek performans sunar. Dijital kontrol paneli, led ekran ve hafıza fonksiyonu gibi gelişmiş özelliklerle donatılmıştır. Inox renk seçeneği ile modern mutfaklara şıklık katar.
Özellikler Siemens BE525LMS0 Mikrodalga Fırın Özellikleri
Kullanım Türü Ankastre
Mikrodalga Kapasitesi 20 Litre
Mikrodalga Güç 800 Watt
Izgara Güç 1000 Watt
Kontrol Dijital
Döner Tabla Çapı 255 mm
Izgara Var
Zamanlayıcı Var
İç Aydınlatma Var
Ürün Rengi Inox
Ölçüler (GYD) 594 mm (G), 382 mm (Y), 317 mm (D)
Ağırlık 17 Kilogram
Diğer Özellikler Led Ekran, Tel Izgara, Hafıza Fonksiyonu, Paslanmaz Çelik İç Kazan, 8 Otomatik Pişirme Programı
8. Luxell HMM-05 Mikrodalga Fırın Özellikleri
Luxell HMM-05, solo kullanım ve 20 litre kapasitesi ile kompakt ve kullanışlı bir modeldir. 700 Watt mikrodalga gücü ve dijital kontrol paneli ile pratik bir kullanım sunar. Zamanlayıcı ve çocuk kilidi gibi güvenlik özelliklerine sahiptir. Buz çözme ve otomatik pişirme fonksiyonları ile kullanıcı dostudur.
Özellikler Luxell HMM-05 Mikrodalga Fırın Özellikleri
Kullanım Türü Solo
Mikrodalga Kapasitesi 20 Litre
Mikrodalga Güç 700 Watt
Kontrol Dijital
Zamanlayıcı Var
Çocuk Kilidi Var
Ürün Rengi Siyah
Diğer Özellikler Buz Çözme Fonksiyonu, Otomatik Pişirme Fonksiyonu
9. Samsung MS23F300EEK Mikrodalga Fırın Özellikleri
Samsung MS23F300EEK, solo kullanım ve 23 litre kapasitesi ile geniş aileler için uygundur. 800 Watt mikrodalga gücü ve 6 güç kademesi ile etkili pişirme performansı sunar. Mekanik kontrol paneli, zamanlayıcı ve dijital saat gibi özelliklerle donatılmıştır. Siyah renk seçeneği ile şık bir tasarıma sahiptir.
Özellikler Samsung MS23F300EEK Mikrodalga Fırın Özellikleri
Kullanım Türü Solo
Mikrodalga Kapasitesi 23 Litre
Mikrodalga Güç 800 Watt
Güç Kademesi 6
Kontrol Mekanik
Döner Tabla Çapı 288 mm
Izgara Yok
Zamanlayıcı Var
Ürün Rengi Siyah
Ölçüler (GYD) 489 mm (G), 275 mm (Y), 374 mm (D)
Ağırlık 12 Kilogram
Diğer Özellikler Dijital Saat, Buz Çözme Fonksiyonu
10. Samsung MS23J5133AT Mikrodalga Fırın Özellikleri
Samsung MS23J5133AT, solo kullanım ve 23 litre kapasitesi ile geniş aileler için idealdir. 800 Watt mikrodalga gücü ve 6 güç kademesi ile farklı pişirme seçenekleri sunar. Dijital kontrol paneli, zamanlayıcı ve çocuk kilidi gibi güvenlik özelliklerine sahiptir. Gri renk seçeneği ile modern mutfaklara uyum sağlar.
Özellikler Samsung MS23J5133AT Mikrodalga Fırın Özellikleri
Kullanım Türü Solo
Mikrodalga Kapasitesi 23 Litre
Mikrodalga Güç 800 Watt
Güç Kademesi 6
Kontrol Dijital
Döner Tabla Çapı 288 mm
Zamanlayıcı Var
Çocuk Kilidi Var
Ürün Rengi Gri
Ölçüler (GYD) 489 mm (G), 275 mm (Y), 338 mm (D)
Ağırlık 12 Kilogram
Diğer Özellikler Buz Çözme Fonksiyonu
Hangi Mikrodalga Fırın Almalıyım?
Mikrodalga fırın alırken kullanım amacınıza ve ihtiyaçlarınıza uygun bir model seçmek önemlidir. Geniş aileler için daha büyük kapasiteli modeller (örneğin Samsung GE83X ve Grundig GMF2235AFS) tercih edilebilirken, kompakt ve küçük mutfaklar için daha küçük kapasiteli modeller (örneğin Arçelik MD 201 G ve Beko BMD 200 B) uygundur. Ayrıca, dijital kontrol paneli ve çeşitli fonksiyonları olan modeller daha kullanıcı dostu ve pratik olabilir. Bu rehberdeki modeller arasında ihtiyacınıza en uygun olanı seçerek, mutfakta pratik ve hızlı çözümler sunan bir mikrodalga fırına sahip olabilirsiniz.
Mikrodalga Fırınlar Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Mikrodalga fırınlar, modern mutfakların vazgeçilmez aletlerinden biridir. Kullanıcılar arasında mikrodalga fırınlar hakkında bazı yaygın sorular ve yanlış anlaşılmalar bulunur. İşte mikrodalga fırınlar hakkında sıkça sorulan sorular ve bu soruların yanıtları:
1. Mikrodalga fırında metal kap kullanılabilir mi?
Hayır, mikrodalga fırında metal kap kullanmak güvenli değildir. Metaller, mikrodalga enerjisini yansıtarak kıvılcımlara ve yangın tehlikesine yol açabilir. Bunun yerine, cam, seramik veya mikrodalgaya dayanıklı plastik kaplar kullanmalısınız.
2. Mikrodalga fırınlar zararlı radyasyon yayar mı?
Hayır, mikrodalga fırınlar zararlı radyasyon yaymaz. Mikrodalgalar iyonize edici dalgalar değildir ve bu nedenle madde veya canlı hücrelerin yapısını değiştirmezler. Mikrodalgalar, sadece yiyeceklerde ısıya dönüşür. Fırın kapandığında, fırın içinde veya yiyeceklerde radyasyon kalmaz.
3. Mikrodalga fırında pişen yemekler sağlıklı mı?
Evet, mikrodalga fırında pişen yemekler sağlıklıdır. Mikrodalgalar yiyeceğin içinde bulunan su moleküllerini ısıtarak pişirme işlemini gerçekleştirir. Bu, yiyeceklerin besin değerini kaybetmeden hızlı bir şekilde pişmesini sağlar. Mikrodalga fırın kullanımı, besinlerin vitamin ve mineral içeriğini koruyabilir.
4. Mikrodalga fırında hangi kaplar kullanılabilir?
Mikrodalga fırında cam, seramik, ve mikrodalgaya dayanıklı plastik kaplar kullanılabilir. Kağıt tabaklar ve mikrodalga güvenli olduğunu belirten işaretlere sahip kaplar da kullanılabilir. Metal kaplar, alüminyum folyo ve bazı plastik kaplar mikrodalga fırında kullanılmamalıdır.
5. Mikrodalga fırınlar enerji tasarruflu mu?
Evet, mikrodalga fırınlar enerji tasarrufludur. Mikrodalga fırınlar, yiyecekleri ısıtmak ve pişirmek için doğrudan mikrodalgaları kullanır, bu nedenle geleneksel fırınlara göre daha az enerji tüketir. Mikrodalga fırınlar, enerjinin büyük bir kısmını doğrudan yiyeceğe ileterek verimli çalışır.
6. Mikrodalga fırın çalışırken içine elimizi sokarsak ne olur?
Mikrodalga fırın çalışırken içine elinizi sokmak tehlikelidir ve ciddi yanıklara yol açabilir. Çalışan bir mikrodalga fırının kapağı açılmamalıdır. Mikrodalga fırınlar güvenlik kilitleri ile donatılmıştır, bu kilitler fırın kapalı değilken mikrodalgaların yayılmasını önler.
7. Mikrodalga fırında yemek pişirmek için özel tarifler var mı?
Evet, mikrodalga fırın için özel tarifler mevcuttur. Mikrodalga fırında pişirilebilecek çeşitli yemek tarifleri bulunur. Kekler, sebzeler, et yemekleri ve hatta bazı hamur işleri mikrodalga fırında pişirilebilir. Mikrodalga fırın kullanımı, zamandan tasarruf sağlar ve hızlı yemek hazırlama imkanı sunar.
8. Mikrodalga fırında patlamış mısır nasıl yapılır?
Mikrodalga fırında patlamış mısır yapmak oldukça basittir. Mikrodalgaya uygun bir kaba bir miktar patlamış mısır koyun ve üzerine bir kapak veya mikrodalgaya uygun bir örtü ile kapatın. Mikrodalga fırında yüksek ayarda birkaç dakika boyunca patlamasını bekleyin. Patlamış mısırlar hazır olduğunda çıkarıp tuz veya tercihinize göre baharat ekleyerek tüketebilirsiniz.
9. Mikrodalga fırınlar nasıl temizlenir?
Mikrodalga fırınları temizlemek için su ve sirke veya limon suyu karışımı kullanabilirsiniz. Bir kaseye su ve bir miktar sirke veya limon suyu koyarak mikrodalga fırına yerleştirin ve birkaç dakika boyunca yüksek ayarda çalıştırın. Bu işlem, iç yüzeylerdeki yiyecek artıklarını yumuşatarak kolayca temizlenmesini sağlar. Daha sonra bir bez veya süngerle fırının içini silin.
10. Mikrodalga fırında yiyecekler neden düzensiz ısınır?
Mikrodalga fırında yiyeceklerin düzensiz ısınmasının sebebi, mikrodalgaların yiyeceğin tüm alanlarına eşit şekilde ulaşamamasıdır. Bu durumu önlemek için yiyecekleri ara sıra karıştırmak veya döner tabla kullanmak faydalı olabilir. Ayrıca, yiyecekleri eşit boyutlarda kesmek ve düzgün yerleştirmek de ısınmayı daha dengeli hale getirir.
Bu sıkça sorulan sorular ve cevapları, mikrodalga fırın kullanımı hakkında temel bilgiler sunar ve kullanıcıların mikrodalga fırınları güvenli ve etkili bir şekilde kullanmalarına yardımcı olur.
Bu makale, “2024’ün En İyi Mikrodalga Fırınları” ve “Hangi Mikrodalga Fırın Almalıyım?” konusunda bilgi vermeyi amaçlamıştır.
Mikrodalgalarla pişirme fikri ilk kez Percy Spencer tarafından, radar olarak kullanılması planlanan "magnetron"un keşfedilmesiyle 1945'li yıllarda başlamıştır. Percy Spencer, radar dalgaları ile deney yaparken cebindeki çikolatanın erimesi ile mikrodalga enerjisinin yiyecekleri ısıtabildiğini keşfetti. 1947'de bu buluşunun patentini almış ve ilk mikrodalga fırını 1,8 metre boyunda ve 340 kg ağırlığında olarak tasarlamıştır. Mikrodalga fırın, 1947'de mutfak eşyaları üreticisi olan Raytheon şirketince "Radarange" adıyla kamuoyuna duyurulmuş olsa da, gerek fiyatının çok yüksek oluşu gerekse büyükçe bir buzdolabı boyutlarında olması nedeniyle ticari olarak pek ilgi görmedi.
YanıtlaSilEvlerde kullanılan ilk mikrodalga fırınlar, 25 Ekim 1955'te Tappan şirketi tarafından satışa çıkarılmış olup günümüzde ABD'de yaklaşık olarak 80 milyon mikrodalga fırının olduğu tahmin edilmektedir. Bu sayının yarısı son yıllardaki satışlara aittir.
Mikrodalga fırınlar yiyecekleri mikrodalga adı verdiğimiz elektromanyetik dalgalarla ısıtıyor
Peki ama mikrodalga fırın nasıl çalışır?
Mikrodalga fırının temel parçalarını sıralayalım.
Metalden yapılmış pişirme bölümü, (neden metalden yapıldığını ve mikrodalga fırınlarına neden metal bir cisim koyulmasının tehlikeli olduğunu açıklayacağız) kontrol paneli, dalga klavuzu, döner tabla, dönüştürücü, kondansatör ve mikrodalga fırının kalbi magnetron.
Kontrol paneli elektrik akımının dönüştürücüye iletilmesini sağlar. Dönüştürücü ve kondansatör elektriği şarj ederek magnetrona gönderir. Magnetron, kondansatör ve dönüştürücü tarafından üretilen 4000 volt elektiriği alır ve elektromanyetik pişirme enerjisine dönüştürür yani mikrodalgalara.
Magnetronu daha yakından inceleyelim. Magnetron her iki ucunda da mıknatıs olan boş bir tüp. Elektrik akımı magnetrona gelir. Mıknatıslar manyetik bir alan oluşturur. Akım bakır tellerden geçerek elektron ışınlarına dönüşür. Işınlar manyetik alanda dairesel bir yol alır ve tüpün bölme duvarlarına çarparak geri dönerler. Bu döngü çok hızlı olur. Saniyede 5 milyar kez titreşecek kadar hızlı. Elektrik akımı bu kadar hızlı bir şekilde çarpıp geri döndüğünde mikro dalga üretir.
Magnetronun içine yerleştirilmiş bir anten mikro dalgaları dalga kılavuzuna gönderir. Dalga kılavuzunun görevi mikrodalgaları pişirme bölümüne dağıtmaktır.
Dalga kılavuzu metalden yapılmıştır. Metal mikrodalgaları bir ayna gibi yansıtır. Dönen tabla sayesinde mikrodalgalar pişirmek istediğimiz yiyeceklerin her yanına ulaşır. Yüksek hızla titreşen dalgalar su moleküllerinin birbirine sürtünmesine sebep olur. Böylece ısı enerjisi açığa çıkar ve ısıyla da yiyecek ısınmış olur. İçinde daha fazla su molekülü olan yiyecekler daha hızlı ısınır.
Mikrodalga Metaller tarafından yansıtılırlar. Mikrodalga fırınlarına metal malzemeler koyulmamasının nedeni de bundan kaynaklanmaktadır.
Mikrodalga fırınlarda 2,45 GHz’lik bir frekans kullanılır. Bu frekansın kullanılmasının önemli bir sebebi vardır. 2.54 Ghz, su moleküllerinin rezonans frekansıdır. Bunun sonucu olarak 2.54 Ghz'lik mikrodalga ışıma en çok su tarafından emilecektir. Çoğu yiyecek de su içerdiğinden ısınacak, mikrodalga fırına uygun tabaklar ise su içermediğinden ısınmayacaktır.
Mikrodalga fırınlar normal fırınlara oranla çok daha az enerji harcamaktadırlar. Örneğin elektrikli bir fırın 1000-2000 Watt’lık elektrik gücü tüketirken, mikrodalga fırınlar yalnızca 300-500 Watt’lık bir güçle çalışırlar. Mikrodalga fırnın az enerji harcamasının sebebi, kullanılan neredeyse tüm enerjinin ısıtılacak nesnede absorbe edilmesidir. Elektrikli fırında ise fırının içi ve yiyeceğin konduğu kap da gerekmediği halde ısıtıldığından gereksiz enerji harcanır.
Mikrodalga fırın kullanırken dikkat edilmesi gerekenler:
YanıtlaSil- Mikrodalga fırında herhangi bir mikrodalga kaçağı olmadığından emin olunmalıdır, böyle bir durum söz konusuysa yetkili servis çağırılmalı, sorun düzeltilinceye kadar fırınla temas kurulmamalıdır.
- Metal eşyalar mikrodalga ışınları geçirmez, yansıtır. Dolayısı ile örneğin folyo ile sarılı ya da kapakla örtülmüş metal kapların içindeki yiyecekler ısınmaz. Ayrıca fırının içinde ısınacak yeterince malzeme yok iken metal eşya fırın çeperine yaklaşırsa arada kıvılcım atlaması yapıp fırına ve eşyaya zarar verebilir.
- Et ve sebzeler eşit parçalar halinde koyulmalıdır, böylece hepsi aynı derecede ısınır.
- Kağıt tabaklar, porselen kupalar, peçeteler koyulabilir. Ancak folyo içeren kâğıt (süt kutusu), naylon ve sentetik içeren ürün, gazete kağıdı koyulmamalıdır.
- Yemeklerin tamamen ve eşit olarak ısıtılmasını sağlamak için sürekli ters çevrilmeli veya tabağın konumu değiştirilmelidir. Yemek, mümkün mertebe küçük parçalar halinde konmalıdır.
- Etler büyük kemiklerinden temizlenip öyle koyulmalıdır, çünkü kemikler etin ısınmasını engeller.
- Eğer turunçgillerden daha fazla su elde etmek isteniyorsa, meyve yarım dakika (30 saniye) boyunca yüksek derecede mikrodalgada bekletilebilir.
- Sandviç, dürüm, kek gibi yemeklerin etrafına kâğıt havlular sarılmalıdır, aksi halde içteki yemek nemlenir ve ıslak olur.
- Patates ve domates gibi kalın kabuklu yiyecekleri pişirirken içte oluşan buharın çıkması için kabuğa ufak çizikler çekilmelidir, yumurta kesinlikle kırılmış ve sarısı kesinlikle patlatılmış olmalıdır. Aksi halde patlayarak fırını kirletebilir ya da zarar verebilirler.
- Su ya da başka sıvılar ısıtılırken içerisine muhakkak metal bir kaşık konmalıdır. Aksi halde su aşırı ısınabilir. Aşırı ısınmış su fırından alınırken sarsıldığında patlamaya yakın bir şiddette kaynamaya başlayarak yanmanıza sebep olabilir.