Bilgisayarımızda gün içinde yüzlerce hatta belki de binlerce işlem yapmak zorunda kalabiliriz. Dolayısıyla yaptığımız işlemler bilgisayarımızı yavaşlatır ve bilgisayarımızda kasma sorununu ortaya çıkarır. Bilgisayarda kasma sorunu, önüne geçilebilecek bir problemdir. Tamamıyla olmasa da gözle görülür derece bir hızlanma sağlayabiliriz. Bugün sizlere dört adımda bilgisayar nasıl hızlandırılır? sorusunun cevabını vermeye çalışacağız. Bu adımları denediğinizde bilgisayarda kasma sorununu çözebileceksiniz.
Bilgisayarda Kasma Sorunu Çözümü
- Bilgisayarımızda herhangi bir uygulamada işlem yaparken kasma gerçekleşebilir. Bu kasma arka planda çalışan uygulamaların işlemciyi meşgul etmesinden kaynaklanır. Dolayısıyla arka planda yapılan işlemleri kapatmamız gerekir. Bunun için; "Ctrl+Alt+Delete" tuş kombinasyonu ile Görev Yöneticisi adlı uygulamayı açalım. Burada karşımıza gelen uygulamada, sol altta aşağı doğru "Diğer Ayrıntılar" isimli ok olacak ona basalım ve karşımıza İşlemler adlı ekran açılsın. Bu ekranda gereksiz gördüğünüz işlemlerin üzerine gelip sağ tıklayarak görevlerini sonlandırabilirsiniz. Yalnız burada dikkat etmeniz gereken bir şey var. Bilgisayarınızın çalışması için gerekli Windows uygulamalarını ve driverlarını kapatmamaya özen gösterin. Bu işlemi yaptığınızda bilgisayarınız bir nebze olsun rahatlayacaktır.
- Yukarıdaki işlemi tamamlamanıza rağmen bilgisayarınız hala kasma yapıyorsa bir antivirüs programı edinmeniz gerekebilir. Bilgisayarınıza istemeden virüs bulaştırmış olabilirsiniz. Antivirüs programı sayesinde varsa virüsten kurtulabilir ve gereksiz dosyaları da silebilirsiniz. Ayrıca bilgisayarınızın ayarlar kısmında Windows işletim sisteminin kendi virüs tarama hizmetinden de faydalanabilirsiniz.
- Bilgisayarınızın kasma sebeplerinden biri de RAM bellek sınırlanma yapılmış olması olabilir. Bilgisayarınızda bulunan RAM belleğin belirli bir kısmının kullanılması engellenmiş olabilir. Örneğin Ram belleğiniz 8 GB ise 4 GB ile sınırlandırılmıştır. Bu sorunu çözmek için arama kısmından "çalıştır" uygulamasına ulaşıp "msconfig" yazalım ve enter'a basalım. Karşımıza çıkan uygulamada "Önyükleme" isimli seçeneğe tıklayalım. Buradan "Gelişmiş Seçenekler" ve ardından "Bellek Üst Sınırı" yazan yerdeki tiki kaldıralım. Yine aynı ekranda bulunan "İşlemci Sayısı" eğer 1 ise 2 yapıp kaydedelim. Bu işlemlerden sonra bilgisayarınızı yeniden başlatmanız gerekecektir.
- Bilgisayarımızda yaptığımız işlemler sonucu arkamızda iz bırakırız. Bunları temizlediğimiz taktirde de kasma sorununun az da olsa önüne geçebiliriz. Bunun için; Yine çalıştır uygulamasını açalım ve arama yerine "temp" yazıp arayalım. Karşımıza çıkan ekranda çöp dosyalar yani bizim yaptığımız işlemler sonucu oluşan atıklar bulunmakta. Bunların hepsini seçerek silelim. Bu işlem de bilgisayarımızı biraz olsun rahatlatacaktır.
Bu yazımızda bilgisayar kasma sorunu çözümünden ve biraz da olsa bilgisayar nasıl hızlandırılır? sorusunun cevabından bahsetmeye çalıştık. Bilgisayarınızda bu adımları yaptıktan sonra kasma sorununun gözle görülür şekilde önüne geçebilirsiniz. Bu adımlardan sonra hala kasma sorunu yaşıyorsanız donanımsal hatanız olabilir. Aklınıza takılan veya anlamadığınız yerler için bize yorum kısmından ulaşabilirsiniz.
Laptop Oyunlarda Kasma Sorunu Çözümü
YanıtlaSilKullanıcıların laptoplarda hangi aşamada kasma sorunu yaşadığını bilmesi gerekiyor. Yani oyun oynarken mi, farklı bir programı çalıştırırken mi, yoksa bilgisayarı açar açmaz mı sıkıntının oluştuğunu bilmeniz gerekiyor.
Oyunlarda kasma sorunu yaşıyorsanız, yapmanız gereken bir kaç aşama vardır. Bu aşamaları yazımızda geniş kapsamlı olarak anlatmaya çalışacağız.
Oyunu oynamadan önce oyunun sistemi gereksinimlerini bir yere not edin. Daha sonra CPU-Z programı ile bilgisayarınızın özelliklerini bakın. Eğer oyunun istediği özellikler kullanmış olduğunuz bilgisayardan yüksek ise oynayamazsınız. Fakat düşük ya da orta seviye ise oyunu oynamanızda ilk sorun olacak sıkıntı aşarsınız.
laptop-kasma-sorunu
Bu başlığımız altında oyun oynarken yaşanan sorunları inceledik. Belirttiğimiz gibi ilk olarak oyunun sistem gereksinimlerine bakın. Eğer problem yoksa, diğer adımları tek tek inceleyin. Diğer adım olarak ekran kartı güncellemesini belirtebiliriz. Çünkü bazı bilgisayarda ekran kartı yüksek olduğu halde driver güncel olmadığından dolayı karttan tam anlamıyla performans alınmaz. Bu nedenle ekran kartı driverini güncelleyin. Güncellemeyi bilmiyorsanız, Driver Booster programı kullanarak tüm driverlarınızı dakikalar içinde güncelleyin. Güncellemelerden eminseniz, oyunda bulunan ayarlar bölümünden düşük modda oynamayı deneyin.
Her oyunda düşük – orta – yüksek grafik seçenekleri bulunmaktadır. Bu ayarlar oyun içerisinde grafik kalitesinin ne kadar olacağına belirlemektedir. Bu sayede ekran kartının özelliği düşük olması durumda düşük modda bile oyunu düşük grafikte oynayabilirsiniz. Kasma veya donma gibi şeyler ile karşılaşmazsınız.
Fakat oyun içerisinde grafikler adından da anlaşılacağı gibi düşük göstermektedir. Tam olarak detayları göremeyebilirsiniz. Oyunu açmamasından veya takılma yapmamasından daha iyi olacağını söyleyebiliriz.
Özellikle şarjsız kullanımlarda bilgisayar fazla performans istediğinden dolayı kasmalar yaşanabilir. Şarja takılı olarak oynamanızı tavsiye edebiliriz. Laptop şarjdayken kasma sorunu varsa farklı bir yol izleyebilirsiniz. Güç tüketimi bölümünden performans ayarlarını değiştirerek şarjda olduğu halde kasma yapıyorsa, sıkıntınızı çözebiliriz. Masaüstü bilgisayarlarda aynı sıkıntıları yaşıyorsanız, burada ki yazımızı mutlaka okuyunuz.
laptop-kasma-sorunu
Sistem Yetmesine Rağmen Oyunlar Kasıyor
Sistem yeterli olduğu halde kasma devam ediyorsa, aşağıdaki tek tek inceleyin. Laptop kullanarak oyun oynarken yaşanan sorunları liste halinde tekrar yazalım. Bilgisayarım iyi ama kasıyor diyorsanız, aşağıdaki detaylara ve buradaki çözümümüze bir göz atın.
Oyunun sistem gereksinimlerine mutlaka bakın.
Ekran kartı driveri başta olmak üzere bütün driverin güncellemesi yapın.
Oyun içerisinde yer alan grafik seçeneklerini düşürün.
Dizüstü bilgisayarınızı şarja takılı olarak kullanın.
Performans ayarları içerisinden üzerinden “en iyi performans” kullanım ayarını yapınız.
Orijinal oyunlar kullanın.
Kapasiteye mutlaka kontrol ediniz. Kapasitesi düşük alanlara oyun kurulumu yapınız. Genelde sistem üzerine kurulu oyunlarda sorunlar olabilir. Bu nedenle D veya E gibi alanlara kurulum yapın.
SilVirüs taraması yapın.
Çerez, ön bellek ve bilgisayarı yoracak programları siliniz. Görev yönetici üzerinden arka planda çalışan programları durdurun.
Programı Açında Kasma Başlıyorsa
laptop-kasma-sorunu
Program üzerinden yaşanabilecek sorundan dolayı kasma yaşanabilir. Bu nedenle program ne kadar ram veya bellek tüketimi yaptığı inceleme yapmanız gerekiyor. Bunu yapmanız içinde görev yöneticisi bölümünden performans ayarları ve tüketimi en fazla yapan programı bularak durdurunuz.
Eğer bulduğunuz program çalışmak istediğiniz program ise programın ayarlar bölümüne giriş yaparak düşük bellek tüketmesini sağlamanız gerekiyor. Ancak bu şekilde kasmanın önüne geçebilirsiniz. Yoksa donma ve takılma sorunu sürekli olarak tekrar eder. Bilgisayarınız kullanılabilir ram miktarını arttırmak mümkündür. Buradan yazımızı inceleyerek kullanılabilir ram miktarını artırmanızı çözüme ulaşmanızı sağlayabilir.
Diyelim ki Android Studio ile kod yazıyorsunuz ve diz üstü bilgisayarınız aşırı kasmaya başladı. Burada bahsettiğimiz yöntemler ile programın düşük tüketim yapmasını sağlayabilirsiniz. Burada anlattığımız yöntem her program için farklıdır. Onun için hangi programda sorun yaşıyorsanız, onun üzerine internette araştırma yapmanız gereklidir. Bunun dışında her programın üreticisi tarafından istenen özelliklerde bulunmaktadır.
Oyunlar için nasıl sistem gereksinimleri varsa, programlar için ise (yeni nesil) sistem özellikleri bulunmaktadır. Her programın kendi resmi internet sitesinden detayları inceleyebilir, bilgisayarınız ile kıyaslama yapabilirsiniz. Örneğin grafik çizim yapmak istediğiniz bilgisayarınızın ekran kartı özelliği düşük ise programın takılması veya donması gayet doğaldır. Bunun detayları çoğaltabiliriz.
Laptopu Açınca Takılma Sorunu
Laptoplarda sıkça görülen açılır açılmaz kasma gibi bir sorun yaşıyorsanız, dizüstü bilgisayarınızdaki bu sorunu çözmek için yapmanız gerekenleri bu başlığımız altında ele alalım. Öncelikle sorunun sistemsel olmadığından emin olmanız gerekiyor.
Kurulum eksik veya silinmesi durumunda kasma olabilir. Virüs bulaşmasından dolayı böyle sorun oluşabilir. Aşırı ısınma yapabilecek programları kaldırınız. İlk açılışta takılma olmasının bir kaç nedeni olabilir. Maddeler halinde listeyi tek tek inceleyin.
Sistem üzerinden klasörlerin silinmesi durumunda olabilir.
Programın aşırı bellek tüketmesinden kaynaklı olabilir.
Açılışta otomatik çalışan programlardan kaynaklı olabilir. Msconfig.exe üzerinden başlangıç sekmesine giriş yapınız. Burada bilgisayar açıldığında otomatik çalışan programları kaldırarak, bilgisayarınızı yeniden başlatın.
Ram bellekleriniz sağlam olduğundan emin olunuz.
Anti virüs taraması yapın.
Sistemin dolu olmasından kaynaklı olabilir. Örneğin C sürücüsü kapasitesi 50 GB olması ve 49.5 dolu olması kasmaya sebep olabilir.
İnternete bağlantı kurduğunuz zaman takılma başlıyorsa, mutlaka arka planda çalışan bir zararlı uygulama vardır. Görev yöneticisi üzerinden tespit ederek kaldırın. Eğer yapmıyorsanız, tek çare format atınız.
İnternete bağlandığınızda donma devam ediyorsa, başkası bilgisayarınıza sızmış olabilir. Bunun en büyük göstergesi hiç bir işlem yapmadığınız da ekran da işlem yapılmıyorsa net olarak şüpheli bir durum vardır.
YanıtlaSilEn son çare format atarak açılınca yaşadığınız kasma sorununa direk çözüm bulabilirsiniz.Kapasiteye mutlaka kontrol ediniz. Kapasitesi düşük alanlara oyun kurulumu yapınız. Genelde sistem üzerine kurulu oyunlarda sorunlar olabilir. Bu nedenle D veya E gibi alanlara kurulum yapın.
Virüs taraması yapın.
Çerez, ön bellek ve bilgisayarı yoracak programları siliniz. Görev yönetici üzerinden arka planda çalışan programları durdurun.
Programı Açında Kasma Başlıyorsa
laptop-kasma-sorunu
Program üzerinden yaşanabilecek sorundan dolayı kasma yaşanabilir. Bu nedenle program ne kadar ram veya bellek tüketimi yaptığı inceleme yapmanız gerekiyor. Bunu yapmanız içinde görev yöneticisi bölümünden performans ayarları ve tüketimi en fazla yapan programı bularak durdurunuz.
Eğer bulduğunuz program çalışmak istediğiniz program ise programın ayarlar bölümüne giriş yaparak düşük bellek tüketmesini sağlamanız gerekiyor. Ancak bu şekilde kasmanın önüne geçebilirsiniz. Yoksa donma ve takılma sorunu sürekli olarak tekrar eder. Bilgisayarınız kullanılabilir ram miktarını arttırmak mümkündür. Buradan yazımızı inceleyerek kullanılabilir ram miktarını artırmanızı çözüme ulaşmanızı sağlayabilir.
Diyelim ki Android Studio ile kod yazıyorsunuz ve diz üstü bilgisayarınız aşırı kasmaya başladı. Burada bahsettiğimiz yöntemler ile programın düşük tüketim yapmasını sağlayabilirsiniz. Burada anlattığımız yöntem her program için farklıdır. Onun için hangi programda sorun yaşıyorsanız, onun üzerine internette araştırma yapmanız gereklidir. Bunun dışında her programın üreticisi tarafından istenen özelliklerde bulunmaktadır.
Oyunlar için nasıl sistem gereksinimleri varsa, programlar için ise (yeni nesil) sistem özellikleri bulunmaktadır. Her programın kendi resmi internet sitesinden detayları inceleyebilir, bilgisayarınız ile kıyaslama yapabilirsiniz. Örneğin grafik çizim yapmak istediğiniz bilgisayarınızın ekran kartı özelliği düşük ise programın takılması veya donması gayet doğaldır. Bunun detayları çoğaltabiliriz.
Laptopu Açınca Takılma Sorunu
Laptoplarda sıkça görülen açılır açılmaz kasma gibi bir sorun yaşıyorsanız, dizüstü bilgisayarınızdaki bu sorunu çözmek için yapmanız gerekenleri bu başlığımız altında ele alalım. Öncelikle sorunun sistemsel olmadığından emin olmanız gerekiyor.
Kurulum eksik veya silinmesi durumunda kasma olabilir. Virüs bulaşmasından dolayı böyle sorun oluşabilir. Aşırı ısınma yapabilecek programları kaldırınız. İlk açılışta takılma olmasının bir kaç nedeni olabilir. Maddeler halinde listeyi tek tek inceleyin.
Sistem üzerinden klasörlerin silinmesi durumunda olabilir.
Programın aşırı bellek tüketmesinden kaynaklı olabilir.
Açılışta otomatik çalışan programlardan kaynaklı olabilir. Msconfig.exe üzerinden başlangıç sekmesine giriş yapınız. Burada bilgisayar açıldığında otomatik çalışan programları kaldırarak, bilgisayarınızı yeniden başlatın.
Ram bellekleriniz sağlam olduğundan emin olunuz.
Anti virüs taraması yapın.
Sistemin dolu olmasından kaynaklı olabilir. Örneğin C sürücüsü kapasitesi 50 GB olması ve 49.5 dolu olması kasmaya sebep olabilir.
İnternete bağlantı kurduğunuz zaman takılma başlıyorsa, mutlaka arka planda çalışan bir zararlı uygulama vardır. Görev yöneticisi üzerinden tespit ederek kaldırın. Eğer yapmıyorsanız, tek çare format atınız.
İnternete bağlandığınızda donma devam ediyorsa, başkası bilgisayarınıza sızmış olabilir. Bunun en büyük göstergesi hiç bir işlem yapmadığınız da ekran da işlem yapılmıyorsa net olarak şüpheli bir durum vardır.
En son çare format atarak açılınca yaşadığınız kasma sorununa direk çözüm bulabilirsiniz.