
Gana’da çiçek virüsü vakalarında ciddi bir artış yaşanıyor. Gana Sağlık Servisi (GHS) tarafından yapılan açıklamaya göre, son bir hafta içinde ülkede 14 yeni vaka tespit edildi ve toplam vaka sayısı Mayıs ayından bu yana 133'e ulaştı.
**İlk Vakalar Mayıs Ayında Görüldü**
GHS, halk sağlığını korumak için gerekli tüm müdahalelerin yapıldığını ve Sağlık Bakanlığı ile iş birliği içinde çalışıldığını bildirdi. Gana hükümeti, bu yıl ilk olarak dört çiçek virüsü vakasının tespit edildiğini açıkladı. Salgının yayılmasını önlemek amacıyla yüksek risk grubundaki bireyler için aşılama kampanyası başlatıldı.
**Virüsün Yayılma Şekli: İnsan ve Hayvan Arasında Hızlı Yayılan Bir Tehlike**
Çiçek virüsü hem insanlardan hem de hayvanlardan bulaşabiliyor. Özellikle fareler, sincaplar ve diğer kemirgenler gibi enfekte hayvanlar hastalığın taşınmasında önemli rol oynuyor. Ayrıca, virüsle enfekte olmuş bireylerin deri döküntülerine temas etmek, bu döküntülerin kirlettiği kıyafetler, çarşaflar ve kişisel eşyalar bulaşmayı kolaylaştırıyor. Enfekte olan kişinin vücut sıvılarıyla temasta bulunmak da yayılmanın en önemli sebepleri arasında.
**Belirtiler: Ateş, Yorgunluk ve Döküntüler**
Virüsün ilk semptomları genellikle enfeksiyondan 5 ila 21 gün sonra ortaya çıkıyor. Hastalık; yüksek ateş, baş ağrısı, sırt ve kas ağrıları, lenf düğümlerinde şişme, yorgunluk, titreme ve suçiçeği benzeri cilt döküntüleri gibi belirtilerle kendini gösteriyor.
**Tedavi ve Seyri: Hafif Vakalar İyileşiyor**
Hastalığın tedavisinde özel yöntemler bulunmamakla birlikte antiviral ilaçlar kullanılabiliyor. Çoğu vaka hafif seyrediyor ve kişilerin birkaç hafta içinde sağlıklarına kavuştuğu görülüyor.
Gana’daki hızlı artış, uluslararası sağlık kuruluşlarını da alarma geçirmiş durumda. Virüsün yayılmasını kontrol altına almak için yoğun önlemler alınmaya devam ediliyor.
variola(smallpox) virüsünün neden olduğu çok bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır.
Mpox nedir ?
Mpox, maymun çiçeği virüsünün neden olduğu bir hastalıktır. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, mpox çiçek hastalığına benzer semptomlara neden olur. İki enfeksiyon arasındaki temel fark , mpox'un lenf düğümlerinin şişmesine neden olmasıdır. Mpox'un en yaygın semptomları arasında yüzde, ellerde, ayaklarda veya hatta genital bölgede kabarcıklarla birlikte döküntü, ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, sırt ağrıları ve yorgunluk bulunur.
Nasıl yayılır ?
Mpox, esas olarak maymun çiçeği virüsü olan biriyle yakın fiziksel temas yoluyla, özellikle döküntüyle doğrudan temas yoluyla yayılır. Buna sarılma, öpüşme ve penetratif seks veya oral seks gibi cinsel temas dahildir. Maymun çiçeği virüsü ayrıca konuşma, Enfekte olan biriyle yüz yüze nefes alarak veya şarkı söyleyerek ya da yatak çarşafları, havlular veya aletler gibi kirli yüzeylere dokunarak.
Mpox, HIV ve kendinizi koruma yolları
Günlük antiretroviral ilaçlarını ( ARV ) alarak viral yük durumları tespit edilemeyen HIV ile yaşayan kişilerde daha şiddetli mpox vakaları geliştirme riski daha yüksek değildir . Bu nedenle HIV ile yaşayan kişilerin mpox ve diğer enfeksiyonlardan kendilerini koruyabilecek sağlıklı bir bağışıklık sistemini korumak için antiretroviral tedavilerine (ART) devam etmeleri önemlidir .
Mpox yalnızca cinsel yolla bulaşmaz; bunun yerine mpox cinsel aktivite sırasında cilt teması , el sıkışma, sarılma ve cilt temasıyla sonuçlanan diğer eylemler yoluyla yayılabilir . ART ve prezervatif ve PrEP gibi koruyucu yöntemler HIV'in yayılmasını önemli ölçüde önleyebiliyorsa da, bu mpox söz konusu olduğunda etkili değildir. Daha yararlı bir önlem, ikinizden biri mpox semptomları yaşıyorsa veya yakın zamanda mpox'lu biriyle temasta bulunmuşsa veya yakın zamanda mpox'a maruz kalmışsa, partnerinizle açık ve dürüst bir şekilde iletişim kurmaktır.
Kasılmayı önlemenin diğer yolları, ten temasının daha fazla olma ihtimalinin olduğu kalabalık ve halka açık yerlerden kaçınmak veya mpoksise yakalanmış biriyle yaşıyorsanız ayrı odalarda kalmak , onlara kullanmaları için kendi eşyalarını sağlamak ve havlu veya kıyafet gibi kişisel eşyaları paylaşmaktan kaçınmaktır.
Ancak, mpox'a yakalandığınızdan şüpheleniyorsanız ve mpox semptomları gösteriyorsanız, derhal en yakın sağlık merkezinize veya hastanenize başvurun. İyi havalandırılan ayrı bir odada kendinizi izole edin ve daha fazla tavsiye için yerel sağlık sağlayıcınızla koordine olun . Banyoyu paylaşmaktan kaçının ve bu yapılamıyorsa, her kullanımdan sonra banyoyu düzenli olarak dezenfekte edin ve kapı kolları, merdiven korkulukları, masalar veya musluklar gibi yüksek temas alanlarını da dezenfekte edin.
Mpox genellikle 2 ila 4 hafta içinde iyileşir ve kas ağrısı veya ateş gibi belirtileri doktorunuzun önerdiği şekilde reçetesiz satılan ilaçlarla tedavi edilebilir ve yönetilebilir.
“ Genel halk olarak Filipinler'de mpox'un etkilerini en aza indirmek ve güvende kalmak için üzerimize düşeni, uyanık olarak, gerekli önlemleri alarak ve güncel ve iyi bilgilendirilmiş olarak yapabiliriz,” dedi EpiC Philippines Proje Direktörü Teresita Bagasao. “Kendi riskinizi bilmek şu an için en etkili önleme yöntemi olmaya devam ediyor,” diye ekledi.