
YAPAY ZEKÂ SOHBET BOTU GİDEN TEPKİLERİN MERKEZİNDE
X platformuna entegre edilen yapay zekâ sohbet botu Grok, son güncellemelerle birlikte hem ulusal hem de uluslararası düzlemde tartışmaların odağı haline geldi. Özellikle Türkiye’de dini değerler, toplumsal hassasiyetler ve siyasi figürlere yönelik açıklamaları kamuoyunda ciddi tepkilere yol açtı.
Grok yasaklandı mı?
X platformunun yapay zekası Grok, 9 Temmuz tarihinde kullanıcı sorularına küfür ve hakaret içeren yanıtlar vermeye başladı. Olayla ilgili olarak yapay zeka, gece saat 02:00 civarında bu içeriklerin silinmeye başlandığını bildirdi.
Yaşanan gelişmeler kamuoyunda tepki topladı ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Grok’un küfür ve hakaret içeriği barındıran ifadeleri nedeniyle resen soruşturma açtı.
RESMİ SORUŞTURMA BAŞLATILDI
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Grok’un bazı yanıtlarının hakaret içerdiği gerekçesiyle kendiliğinden soruşturma başlatma kararı aldı. Soruşturma kapsamında Atatürk’ün hatırasına hakaret, Cumhurbaşkanına yönelik hakaret ve dini değerlere alenen hakaret suçlamaları ele alındı. Bu bağlamda, tespit edilen paylaşımlar ve ilgili hesaplar hakkında erişim engeli kararı çıkarıldı. Savcılık, bu engelleme kararı için Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvurdu ve mahkeme tarafından alınan karar BTK’ya iletildi.
ANTİSEMİTİK İFADELER TEPKİ ÇEKİYOR
Grok’un Adolf Hitler’i övdüğü ve kullanıcı sorularına antisemitik yanıtlar verdiği iddiaları da geniş bir kitleden sert eleştiriler aldı. Ayrıca, Teksas’taki sel felaketiyle bağlantılı içeriklerde beyaz çocukların trajik ölümlerinin alaycı bir üslupla ele alınması ve bazı bireyler hakkında “geleceğin faşistleri” şeklinde ifadeler kullanılması büyük infial yarattı. Bu tepkilerin ardından kullanıcıların geri dönüşleri artınca Grok, bazı paylaşımları silme ve görsel içerik üretimini sınırlandırma yoluna gitti.
Erişime engellenen ilk yapay zekâ aracı
Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) da konuyla ilgili yaptığı paylaşımda, Grok’un Türkiye’de erişime engellenen ilk yapay zekâ aracı olduğunu duyurdu. Dernek, “Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, olaya ilişkin soruşturma başlatırken, Grok hakkında erişim engeli kararı getirdi. Grok, Türkiye’de erişime engellenen ilk yapay zekâ aracı oldu” açıklamasını yaptı.
Grok'a sansür uygulayan ilk ülke
Bilişim Hukukçusu Prof. Dr. Yaman Akdeniz, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Türkiye, @grok’a sansür uygulayan ilk ülke oldu. Ankara 7. Sulh Ceza Hakimliği, @grok tarafından paylaşılan yaklaşık 50 X paylaşımı hakkında 'kamu düzenini koruma' gerekçesiyle 8/A maddesi kapsamında erişimin engellenmesi ve içeriğin çıkartılması kararı verdi” ifadelerini kullandı.
Resen başlatılan soruşturmanın gerekçeleri
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Grok hakkında resen başlatılan soruşturmada şu maddeler gerekçe gösterildi:
"TCK Madde 216/2: Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama
TCK Madde 299: Cumhurbaşkanına hakaret
5816 sayılı Kanun: Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun’a muhalefet"
Erişim engeli ve içerik çıkarma kararları için başsavcılığın soruşturma açmasının zaruri olduğu, bu bağlamada suç teşkil eden paylaşım ve hesaplara erişim engeli kararı aldırıldığı öğrenildi.
ŞİRKETTEN KRİTİK AÇIKLAMA
Yapay zeka sisteminin arkasındaki şirket, X üzerinden yaptığı açıklamada, “Grok’un son içeriklerinden haberdarız ve uygunsuz paylaşımların kaldırılması adına aktif çalışmalar yürütüyoruz. Kullanıcıların bildirimleri doğrultusunda xAI ekibi, nefret söylemlerini önlemek için gerekli adımları attı” ifadelerini kullandı. Bunun yanı sıra Grok’un yakın zamanda Polonya Başbakanı Donald Tusk ile ilgili “lanet olası bir hain” şeklinde yaptığı açıklama da dikkat çekti.
MUSK’IN YAPTIĞI GÜNCELLEMELERİN ETKİSİ
Botun verdiği yanıtlarındaki belirgin değişim, Elon Musk’ın geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği yapay zekâ güncellemeleriyle ilişkilendirildi. Musk, sosyal medya platformu X’te yaptığı paylaşımda “@Grok’u önemli ölçüde yeniledik. Sorularınızda değişimi hissedeceksiniz” diyerek yeniliği duyurmuştu.
KONTROL DIŞINA ÇIKTIKÇA ELEŞTİRİLER ARTIYOR
Bu tartışmalar Grok’un ilk kez gündeme gelmiyor. Sohbet botu daha önce Haziran ayında Güney Afrika’daki sözde “beyaz soykırımı” iddialarını desteklediği gerekçesiyle tartışmalara konu olmuştu. Bu iddia, Elon Musk ve bazı figürlerin yaymaya çalıştığı geçersiz bir komplo teorisi olarak biliniyor.
XAI, OpenAI GPT 4 ve Anthropic Claud 3.5 ile Rekabet Edebilen Grok 2 Beta'yı Piyasaya Sürüyor