Binance üzerinde bitcoin btc xrp ada eos eth shib wink xlm bnb link uni ltc usdt doge dot sol vet ass trx btt fil neo xmr xtz atom avax cake rune dash chz sushi paribu btcturk bitcin bitexen
Yukarı Çık Çapası Kodu
Son Dakika

Hacamat Nedir? Faydaları Nelerdir? Hangi Hastalığa iyi gelir?

Yazı Boyutunu Büyütüp-Küçültme +Aa-
→ Reklamlar ←
→ Reklamlar ←
-- --
Hacamat nedir? hacamat nasıl yapılır? hacamatın faydaları nelerdir? Hacamat hangi hastalığa iyi gelir? hacamat hakkında hadisler

Hacamat, deriden ufak ensizyonlardan vakum yolu ile kan alınmasıdır. Genellikle iki omuz arasından, sırttan, başın arka tarafından yahut vücudun herhangi bir yerinden bardak veya boynuzla alınır. Argoda hafif yaralama olarak kullanılmaktadır. Hacamat yönteminden, milattan önceki dönemlerden kalma Hint tıp yöntemleri olan Ayurveda metinlerinde bahsedilmiştir. Antik dönemlerde Mezopotamya, Mısır ve Yunanistan'da uygulanmıştır.
Hacamat Yapılışı
Hacamat derinin bir neşter yardımıyla çizilip ağzı geniş olan bir bardak, boynuz ya da şişe gibi aparat ile oluşturulan emme gücüyle kanın çekilmesi şeklinde yapılır. Çay bardağı ve yakılan bir pamuk ile aynı emici basınç gücü de oluşturulabilir. Geleneksel olarak ağrı, sızı veya hastalık olan organa yakın yerlere yapılır. İlk seferde üst sırt bölgesindeki bazı noktalara yapılması tavsiye edilir, kafaya yapılması tavsiye edilmez.

Hacamatın Modern tıpta yeri
Kronik obstrüktif akciğer hastalığı gibi bazı hastalıklarda sekonder olarak meydana gelen hipervolemi yüzünden baş ağrısı ve solunum-dolaşım sıkıntısı çeken hastalar uzman doktorun önerisi ile önerilen miktarda kan aldırırlar ise bu şikayetleri ile ilgili rahatlama yaşarlar.

Hacamat, deneysel çalışmaların yetersiz olması yüzünden modern tıpta kullanılmamaktadır. Kan vermenin de hacamat ile benzer etkide olduğu söylenebilirse de ayrı bir yöntem ve tedavidir. Hacamatta kılcal damarlar üzerinden kan alınmaktadır. Kan verme işleminde ise venöz kan verilmektedir.


Spekülatif iddialar, modern tıbbi araştırma ve kanıtlara dayanmayan hacamatla ilgili iddialar, yaşlı eritrositlerin ve toksinlerin vücuttan temizlenmesi, ağır metallerin vücuttan uzaklaştırılması, ve belirli mevsimlerde hacamat yapılması gibi konuları içerir.


Hacamat Hakkında Tıbbi uyarılar
Kansızlık, demir eksikliği, tansiyon düşüklüğü olan kişilerde, demir eksikliği ve beslenme problemleri nedeniyle dikkat eksikliği ve zihinsel yetersizlik yaşayanlarda akıtılan kan volümüne bağlı olarak durumu ağırlaştırabilir. Steril şartlarda yapılmayan uygulamalar hepatit B (HBV), HIV gibi tedavisi güç hastalıkların kişiye bulaştırılmasına yol açabilir. Dolayısıyla eldiven kullanılmalı, neşter yerine tek kullanımlık ustura başı kullanılmalı, bardaklar da bir daha kullanılmamak üzere uygun bir şekilde elden çıkarılmalıdır. Çocuklarda, yaşlılarda, hamile veya menstruasyon dönemindeki kadınlarda, metastatik kanser hastalarında, kemik ve kas problemleri olan kişilerde kontrendikasyon düşünülmelidir. Ayrıca DVT (Derin Ven Trombozu) rahatsızlığında da hacamatın uygulanmaması gerektiği bildirilmektedir.


Tıbb-ı Nebevi'de Hacamat
Hacamat, İslam dininde Hz. Muhammed'in (S.A.V.) tavsiye ettiği bir sünnet olarak kabul görür. Çeşitli hadisler buna kaynak gösterilir:

Ebu Kesbe el-Enmari anlatıyor: "Resulullah başından ve iki omuzu arasından hacamat oldu ve: "Kim bu kandan akıtırsa, herhangi bir hastalık için, bir başka ilaçla tedavi olmasa da zarar görmez!" buyururdu."Ebu Davud, Tibb 4, (3859); Ibnu Mace, Tibb 21, (3484)

Hz. Muhammed'in bizzat kendisi Ebû Taybe adında bir hacamatcıya hacamat yaptırmış ve başından kan aldırıp ücretini ödemiş ve şöyle buyurmuştur: "Kan aldırma yollarının en güzeli hacamattır." Buhâri, Tıb 13; Müslim, Musakat 62, 63; Ebû Dâvûd Nikâh 26, Tıb 3

"Her kim ayın on yedi on dokuz ve yirmi birinci günlerinde kan aldırırsa kan hücumundan dolayı meydana gelen birçok hastalıklardan şifa bulur."

Miraç gecesinde yanından geçtiği bir melek grubunun Hz.Muhammed bin Abdullah'e "Ümmetine hacamatı emret!" diye söylediğini Abdullah b. Abbâs rivayet etmektedir.

"Eğer sizin tedavi olduğunuz herhangi bir şeyde hayır varsa, o da hacamat yaptırmaktır." Ibni Mace 3476,Buhari 12/5724

ilgili yazı: Op. Dr. Salih Selman kimdir?



Hacamat nasıl yapılır?
Hacamatın birinci hikmeti sevgili peygamberimizin (s.a.v.) sünneti olması ve Mirac’ta verilmiş olmasıdır. Onun her bir sünnetine uymanın ne kadar makbul olduğu hepimizce bilinmektedir.

Biz tabii ki işin tıbbi yönüne bakacak olursak önce hacamat (kan aldırmak) damardan değildir. Kan bağışı ile hacamat tamamen değişik iki yöntemdir.
Hacamat vakum usulü ile vücudun çeşitli yerlerinden kan almaktır. Damardan değil. Hacamatla vücutta fazla kan kalp ve beyin sektelerine, sinirsel rahatsızlıklar, alerji gibi birçok hastalığa sebep olmaktadır.

Hacamatla; işte bu fazla kan ve deri altındaki kirli kanlar dışarı çıkartılır. Deri altındaki kılcal damarlardan kan dolaşımı normal dolaşıma nazaran daha yavaş yürüdüğünden dolayı yıllarca bı kanlarda temizlenmeme oranı artar.

Bu sebepten dolayı vücutta çeşitli rahatsızlıklar (baş ağrısı, bel ağrısı, diz ağrısı, uyuşukluk, tembellik, ağırlık, v.s) baş gösterir. Hacamat ile deri altındaki bu rahatsızlıklara sebep olan kan dışarı çıkartılarak kanın rahatça dolaşması sağlanmış olur.


Hacamatla tedavi olunduğu düşünülen hastalıklar
Hacamat kan ile alakalı bir işlem olduğu için kan da insan bir bölgeye tesir etme imkanı vardır. Bununla beraber vücuttaki kirli kanı almakla kandaki toksinler, kolestrol ve kullandığımız ilaçlardan dolayı kanda bulunan ve bize zarar veren maddeler tehlikesiz bir şekilde vücuttan uzaklaştırılır.
Hacamat ile insanlar; anında tesir gösteren, emin, tehlikesiz, yan tesirsiz ve ucuz bir şekilde tedavi olma imkanı bulurlar. Bununla beraber hacamatla tedavi olunan hastalıkların bazıları şunlardır.
Baş ağrısı, yarım baş ağrısı ve sinüzit,
Tembellik, uyku fazlalığı,
Yüksek tansiyon ve şeker hastalığı,
Prostat ve cinsel zayıflık,
Sırt ağrısı, bel ağrısı (lumbago), diz ağrısı, yanlarda uyuşukluk,
Hormon bozukluğu,
Yumurtalık hastalıkları,
Buna benzer birçok kadın hastalığı.

Hacamat hangi hallerde yapılmamalıdır?
Hacamat çok ihtiyar ve zayıf kişilerde,
Kalp Yetmezliği olanlarda,
Bir yeri kesildiğinde kanı durmayan kişilerde,
Hamilelerde,
Aşırı kansız kişilerde AİDS HİV Tansiyonu çok düşük olan kişilerde,
Küçük çocuklarda,
Çok hassas ve korkan kişilerde kanlı hacamat yapılmaması tavsiye olunur, duruma göre kansız hacamat tatbik olunur.




HACAMAT KİMLERE ZARARLIDIR?
Tabii ki yararı olan şeylerin zararları da olabilir. Hiç bir şey tümüyle yararlı değildir ki hacamat işlevi bazı kişiler için zararlı ve tehlikeli olabilir. Aşağıdaki listenen durumda olanların hacamat yaptırmaması gerekir.

Çok ihtiyar ve zayıf kişilerde, 60 yaşın üzerinde olup da hayatında hiç hacamat yaptırmamış olanlara hacamat yapılmaz.
Kalp Yetmezliği olan kişiler
Kalp pili takılmış olan kişilerde kalp hizasında yada yakın noktalardan
Bir yeri kesildiğinde kanı durmayan kişiler
Hamile kadınlar
Aşırı kansızlık olan kişiler
AİDS ve HİV virüsü taşıyan kişiler
12 aylıktan Küçük çocuklar
Organ nakli geçiren kişiler
Diyaliz ve hemofili hastaları
Karnı tok olan kişiler
Adetli kadınlar

HACAMATA DAİR HADİS-İ ŞERİFLER
Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

Hacamat [kan aldırmak], en iyi tedavi usullerinden biridir. [Hakim]
Sıcaklar artınca, hacamat olun! Çünkü kan basıncı artar da hastalığa veya ölüme sebep olur.) [Hakim]
Hacamat birçok hastalığa şifadır. Aman hacamat olun!) [Deylemi]
Mirac gecesi, uğradığım her melek topluluğu, ümmetime hacamatı tavsiye etti.) [Hakim]
Hazret-i Cebrail, hacamatı o kadar tavsiye etti ki mutlaka lüzumlu zannettim.) [Deylemi]
Şifa veren üç şeyden biri hacamattır.) [Buhari]
Hacamat, aklı artırır, hafızayı kuvvetlendirir.) [Hakim]
Baştan hacamat olmak, cüzzam, cünun, baras, uyuklama, göz kararması, baş ve diş ağrısına şifadır.) [Taberani]
Boyundan hacamat olmak, 72 çeşit hastalığa devadır.) [Taberani]
Hacamat ne güzel âdettir.) [Deylemi]
Hacamat, Peygamberlerin âdetindendir.) [Tirmizi]
Başın çukurundan hacamat olmak unutkanlığa sebep olur.) [Deylemi]

HACAMAT NE ZAMAN YAPTIRILIR?
Hacamat, hastalık için her mevsimde yaptırılır. Sünnet olanı ise ilkbahar ve sonbaharda yaptırılandır.
Hacamat günlerinin en hayırlısı Pazartesi, Salı ve Perşembe günleridir. Fakat Pazar günü de hacamat yaptırılır.

Acil durum söz konusu değil ise Cuma,Cumartesi ve Çarşamba günleri kan aldırmak tavsiye edilmemiştir. Ancak kan o kimse geldiğinde müstesnadır. Sağlıklı olup sırf sünnet için kan aldıranlar bugünlere uymaları gerekir. Hasta kimseler için gün ve mevsim söz konusu değildir. Hasta kimseler ihtiyaç duyduğu her zaman kan aldırabilirler çünkü bunda zaruret vardır.

Hacamat zamanlarının en hayırlısı Hicri aylarının 17,19,21,23,25. tekli günleridir.


Peygamber Efendimiz, hacamatın hangi gün ve ne zaman yapılmasına dair aşağıdaki hadis-i şerifleriyle tavsiye buyurmuştur:

Pazar günü hacamat olmak şifadır. [Deylemi]
Aç karnına hacamat olmak deva, tok karnına ise derttir. [Deylemi]
Arabi ayın 17, 19 veya 21. günü hacamat olmak, birçok derde şifadır. [Hakim]
Ayın 17’sine rastlayan Salı günü hacamat olmak, bir yıllık hastalığa şifadır. [Bezzar]
Pazartesi veya Salı günü hacamat olun! [İbni Mace]
Çarşamba veya Cumartesi günü hacamat olup da bir hastalığa yakalanan, kendinden başkasını suçlamasın! [Ebu Davud]

HACAMAT YAPTIRMAK İSTEYENLER NE YAPMALI?
1- Aç karnına gelmeleri gerekir.
2- Eşiyle bir gün önceden ve bir gün sonrasında ilişkide bulunmaması gerekir
3- Hacamat olan kimse o gün fazla su içmez.
4- Acılı,tuzlu,ekşi yemekten çekinmek gerekir.
5- 48 saat hayvansal gıdalar yememesi gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder


İnd | Ping | Bing | Ping 2 | Feedburner | Auto Ping | Yandex Memurlar Kamu personeli memur adayları sağlık personeli meb personeli memur alımı kamu personeli alımı KPSS ve sınav haberleri Memurlar Haber sitesi Memur alımı, memur maaşları, memurlar için haberler, öğretmen haberleri, öğretmen atamaları, memur zamları, 4c, 4b, iş ilanları, memur ilanları, kpss haberleri Memur Site'de
Bedava MP3 Download, MP3 indir, Ücretsiz MP3, Dangerous MP3, Dangerous MP3Yerli ve yabancı hd film izle, Türkçe dublaj ve alt yazı seçenekleri ile en güncel filmleri 1080p kelimeleriyle sitemize gelenler için uyarıdır. Sitemizde hiçbir MP3 ve Türkçe Dublaj Full HD ve Türkçe Altyazılı 1080p İzle Tek Parca 4k 1080p Full HD filmi seyret Full Film bulunmamaktadır! Sadece bazı sitelerden dış bağlantı alınarak tanıtım amaçlı bir kaç şarkı bulunabilir. Lütfen sanata ve sanatçıya saygı için korsan müziğe hayır! Internetten mp3 yüklemek yerine onların kaset ve cd'lerini alarak destek olalım.
Günümüzün en büyük hobilerinden birisi hiç kuşkusuz TV izlemektir. Canlı TV sitemiz TV izlemeyi siz kullanıcılarına kolaylaştırmak için kurulan bir platformdur. Sitemizde tüm kanalları kesintisiz ve donmadan rahatlıkla izleyebilirsiniz.
aktüel, ürünler, kataloğu, broşürü, insert, indirim, kampanya, promosyon, a101, bim, şok, market,aktuel katalogu
YASAL UYARI;

Sitemizde yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum,analiz ve tavsiyeler, yorum,analiz ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun ve doğru sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.memursite.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir.
Sitemizde yer alan bilgiler tanı ve tedavi amaçlı değildir. Sizlere aktardığımız bilgiler, tavsiye niteliğinde olup reçete ya da tedavi yöntemlerinizi değiştirmeye yönelik değildir. Sitemizdeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır. Sitemizdeki bilgileri uygulamadan önce mutlaka doktorunuza danışınız. Sağlık problemlerinizin temelinde yatan sorunu ancak doktorunuza muayene olarak bulabilirsiniz. Bu bilgiler tanı ve tedavi amaçlı kullanıldığında sorumluluk tamamen Kullanıcılar ve Üyelere aittir. Bilgilerin yanlış anlaşılmasından ve buna bağlı olarak doğabilecek mağduriyetten sitemiz yasal sorumluluk altında değildir, siteye girmekle bu şartları okumuş, anlamış ve kabul etmiş sayılırsınız.
Memursite.com haber, yorum ve reklam için - İletişim: reklam@memursite.com
OcakŞubatMartNisanMayıs Haziran Temmuz Ağustos EylülEkimKasım AralıkPazartesiSalıÇarşambaPerşembeCumaCumartesiPazar  2020 2021 2022 2023 2024 2025 2026 2027 2028 2029 2030 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55. 56. 57. 58. 59. 60. 61. 62. 63. 64. 65. 66. 67. 68. 69. 70. 71. 72. 73. 74. 75. 76. 77. 78. 79. 80. 81. 82. 83. 84. 85. 86. 87. 88. 89. 90. 91. 92. 93. Maps1*Maps2*Maps3*Maps4*Maps5*Maps6*Maps7*Maps8*Maps9*Maps10*Maps11*Maps12*Maps13*Maps14*Maps15*Maps16*Maps17
TRT 1, Kanal D, Atv, Show TV, Star TV, Kanal 7, Tv 8, Fox TV ve online ücretli dizi ve film platformlarının Netflix, BluTV, puhutv, exxen, amazon prime, FOXPlay, beIN CONNECT, Filmbox Live, Mubi, D-Smart GO, Turkcell TV Plus, Tivibu, YouTube gibi sitelerin ücretli içeriklerini en sevdiğiniz dizileri, en beğendiğiniz filmleri ücretsiz olarak kendi sitelerinden izleyiniz.